Ton Peters: productie en camera.
Er zijn 36 films en 1 serie gevonden.

Goodbye Stranger

2022 | Komedie, Drama, Muziek

Nederland 2022. Komedie van Aaron Rookus. Met o.a. Martijn Lakemeier, Claire Bender, Flip Zuijderland, Hanneke van der Paardt en Ariane Van Vliet.

Twintiger Paul (Lakemeier) heeft een fraai appartement in de hoofdstad, een leuke vriendin, lieve ouders en een felbegeerde baan bij een Spotify-achtig bedrijf. Vanwaar dan toch zijn onrust? Terwijl hij een etmaal door de stad dwaalt, doet Paul een poging tot wat introspectie. Met enig cynisme valt daarbij te beweren dat hij gewoon een verwende, navelstarende millennial is, die zich met een beperkt vocabulaire (‘Fok jou!’) door een al te Instagram-vriendelijk Amsterdam beweegt. Evengoed is dit een veelbelovend speelfilmdebuut van regisseur Aaron Rookus en scenarist Wander Theunis: fris van toon, lekker compact, en als generatieportret behoorlijk overtuigend.

Modern Love Amsterdam

2022 | Drama

Nederland 2022. Drama van Met o.a. Hannah Hoekstra, Fedja van Huêt, Matteo van der Grijn, Rifka Lodeizen en Jade Olieberg.

Nog een anthologyserie, ditmaal over de liefde en alle verschillende vormen die liefhebben kan aannemen. Net als in het Amerikaanse origineel, lieten ook de Nederlandse scenaristen zich inspireren door de populaire rubriek uit The New York Times. Wel gaven ze er een Amsterdamse draai aan. Dus zijn er bakfietsen, gaan de hoofdpersonen naar Artis en reizen ze met de pont. Dit werkt prima, want liefde is natuurlijk universeel en liefdesproblemen zijn dat ook. Al voelen de oplossingen voor deze problemen, met redelijk korte afleveringen van 23 tot 39 minuten, soms wel iets overhaast.

Look What You Made Me Do

2022 | Documentaire

Nederland 2022. Documentaire van Coco Schrijber.

Look What You Made Me Do is een film over angst, woede, en een besluit. Deze documentaire gaat over vrouwenmoord, waarbij drie vrouwen, Laura, Rachel en Rosalba, centraal staan.

M'n Beessie en Ik

2022 | Documentaire

2022. Documentaire van Johan Kramer.

Een documentaire over de onafscheidelijke band tussen huisdieren en hun baasjes. Een tragikomische zoektocht naar of we huisdieren nodig hebben om een gat op te vullen in ons menselijke bestaan.

The Last Ride of the Wolves

2021 | Drama

Italië​/​​Nederland 2021. Drama van Alberto De Michele. Met o.a. Alberto De Michele, Pasquale De Michele, Angelo Garbin, Vittorio Spigolon en Alberto Garbin.

I Lupi (de Wolven uit de titel) is de naam van een bende doorgewinterde criminelen in de buurt van Venetië, die we volgen bij de voorbereidingen op hun laatste grote klus. Maar deze intrigerende, en strak geregisseerde film van beeldend kunstenaar De Michele zoomt niet in op de Wolven, maar op de oude boef Pasquale en diens chauffeur Alberto, die zijdelings betrokken zijn bij de geplande overval op een geldauto. Slim opgebouwd en fraai in beeld gebrachte vertelling is wonderlijke mengeling van fictie en documentaire, en draait vooral om de dynamiek tussen de gokverslaafde bluffer Pasquale en de laconieke Alberto.

Along the Way

2022 | Drama

Nederland​/​​Griekenland 2022. Drama van Mijke de Jong. Met o.a. Malihe Rezaie, Nahid Rezaie en Sina Nazari.

Twee jonge vrouwen raken tijdens hun vlucht naar Europa hun familie kwijt. Ze moeten zich zien te redden tussen de mensenhandelaren en drugsdealers, en het najagen van hun dromen dwingt hen tot het maken van pijnlijke keuzes. Along the way toont een vluchtverhaal vanuit vrouwelijk perspectief en is losjes geïnspireerd op de echte ervaringen van de tweelingzussen die de hoofdrollen spelen. Zij acteerden nooit eerder in een professionele productie. Toch nemen de hoofdrolspelers de kijker moeiteloos mee in het verhaal: hun charisma en levensvreugde spatten van het scherm.

The Barefoot Emperor

2019 | Komedie, Drama

België 2019. Komedie van Peter Brosens en Jessica Woodworth. Met o.a. Peter Van den Begin, Lucie Debay, Udo Kier, Geraldine Chaplin en Bruno Georis.

The Barefoot Emperor vertelt hoe de laatste Koning der Belgen de eerste Keizer van Europa wordt. Peter Van den Begin speelt opnieuw Nicolas III, Koning der Belgen. In King of the Belgians zag hij zijn koninkrijk uiteenvallen, in The Barefoot Emperor raakt de koning door een geweerschot in Sarajevo gewond aan het oor en wordt hij wakker in het zomerverblijf van Tito, de voormalige president van Joegoslavië, op een eiland voor de westkust van Kroatië.

God Only Knows

2019 | Drama

Nederland 2019. Drama van Mijke de Jong. Met o.a. Marcel Musters, Monic Hendrickx, Elsie de Brauw en Ilias Addab.

Op Witte Donderdag springt de verwarde Thomas (Musters) angstig in een gracht. Zijn oudere zus Doris (De Brauw) schiet meteen te hulp, terwijl jongere zus Hannah (Hendrickx) zich liever afzijdig houdt. Welke aanpak is het meest verantwoord? Tijdens het paasweekend – een beladen periode voor het gereformeerd opgevoede drietal – komen de onderlinge spanningen tot een kookpunt. Regisseur/scenarist Mijke de Jong (Tussenstand, Layla M.) en haar sublieme, deels improviserende acteurs schetsen een pijnlijk realistisch familieportret, waarin liefde en ergernis steeds om voorrang strijden. Origineel, prettig minimalistisch verteld.

Goede buren

2018 | Documentaire

Nederland 2018. Documentaire van Stella van Voorst van Beest.

Toen de Rotterdamse Bep de Bruin na 10 jaar dood in haar woning werd gevonden, was de stad in shock. Niemand had haar gemist. Hoe kon dit gebeuren? Ada (59) en overbuurvrouw Wilma (70) besluiten in deze documentaire vrijwilligers te worden in een campagne tegen eenzaamheid.

King of the Belgians

2016 | Komedie, Drama

België​/​​Nederland​/​​Bulgarije 2016. Komedie van Peter Brosens en Jessica Woodworth. Met o.a. Peter Van den Begin, Bruno Georis, Titus De Voogdt, Lucie Debay en Goran Radakovic.

Net als de Koning der Belgen op staatsbezoek is in Istanboel om de Europese Unie te promoten roepen de Walen de onafhankelijkheid uit. Omdat het vliegverkeer platligt door een kosmische 'zonnestorm' zien koning en gevolg zich vervolgens gedwongen om via de Balkan - Europa's meest turbulente gebied - incognito huiswaarts te keren. Olijke pastiche op de Odyssee met een koning die van een door protocol geregeerde marionet verandert in een vrijheidslievend mens dat zelf het roer in handen neemt. Jammer alleen van de vele culturele clichés.

Fiftyfifty

2015 | Drama

Nederland 2015. Drama van Mijke de Jong. Met o.a. Marcel Musters en Lies Visschedijk.

Zwarte komedie over een stel met een open relatie. De veertigers Milou en Jens hebben goede afspraken en regels over hun minnaars en minnaressen en delen alle verantwoordelijkheden fiftyfifty. Ze lijken het goed voor elkaar te hebben, alles is perfect in balans - totdat Milou een keer verder doorvraagt over Jens’ minnares dan was afgesproken. Gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk dat Aaf Brandt Corstius schreef voor mugmetdegoudentand. Ook daarin vertolkten Lies Visschedijk en Marcel Musters de hoofdrollen.

In jouw naam

2014 | Drama

Nederland 2014. Drama van Marco van Geffen en Jean-Claude van Rijckeghem. Met o.a. Lotte Verbeek, Barry Atsma, Leny Breederveld, Sytske van der Ster en Ad van Kempen.

Wanneer het eerste kindje van het jonge paar Ton en Els (Atsma en Verbeek) al snel na de geboorte overlijdt, verwerken beide ouders dat op hun eigen manier. Els probeert de draad weer op te pakken, maar Ton ziet dat als verraad. Deel twee – na Onder ons (2011) – in Van Geffens Vinex-trilogie over 'het drama van het gelukkige gezin'. Claustrofobisch en met sterk spel van de hoofdrolspelers. Maar de film houdt de kijker bewust op afstand en voelt daarom, ondanks de bescheiden 88 minuten, veel te lang.

Brozer

2014 | Drama

Nederland​/​​Noorwegen 2014. Drama van Mijke de Jong. Met o.a. Leonoor Pauw, Marnie Blok, Lieneke le Roux en Adelheid Roosen.

Vervolg op de film Broos uit 1997, waarvoor de cast destijds werd bekroond met een Gouden Kalf voor beste actrice. De zussen die in Broos nog een felicitatievideo voor hun jubilerende ouders probeerden te maken, helpen in Brozer hun stervende zus het leven los te laten. Die zus wordt gespeeld door Leonoor Pauw, die zelf ook stervende was. Dat gegeven wordt gebruikt in de film, die halverwege overgaat van fictie naar werkelijkheid. De actrices spelen niet langer vier zussen, maar zijn zichzelf en helpen Pauw bij het sterfproces. Wat een bijna opdringerig-openhartige, maar altijd oprechte film oplevert.

De stem van de meester

2012 | Documentaire

Nederland 2012. Documentaire van Hester Overmars.

Vervolg op de film Broos uit 1997, waarvoor de cast destijds werd bekroond met een Gouden Kalf voor beste actrice. De zussen die in Broos nog een felicitatievideo voor hun jubilerende ouders probeerden te maken, helpen in Brozer hun stervende zus het leven los te laten. Die zus wordt gespeeld door Leonoor Pauw, die zelf ook stervende was. Dat gegeven wordt gebruikt in de film, die halverwege overgaat van fictie naar werkelijkheid. De actrices spelen niet langer vier zussen, maar zijn zichzelf en helpen Pauw bij het sterfproces. Wat een bijna opdringerig-openhartige, maar altijd oprechte film oplevert.

Snackbar

2012 | Drama

Nederland 2012. Drama van Meral Uslu. Met o.a. Ali Cifteci, Nazmiye Oral, Dilara Horuz en Mamoun Elyounoussi.

Een groepje vrienden van een jaar of zestien, zeventien treft elkaar dagelijks op de stoep van de Rotterdamse snackbar van Ali (Ali Cifteci). Wat begint met blowen op straat, haantjesgedrag en grapjesmakerij, wordt grimmiger als er klappen vallen, een ripdeal volgt en iemand ’s nachts doordraait. Rustpunten zijn er als Ali op zijn gitaar het leven bezingt of bejammert. Bijzondere film door z’n betrokken, documentaire stijl en street credibility, maar soms ook te uitleggerig op inhoudelijk bekend terrein van hangjongerenproblematiek.

Guilty Movie

2012 | Drama

Nederland 2012. Drama van Thijs Römer, Michel Sluysmans, Michiel ten Horn, Johan Timmers en Arne Toonen. Met o.a. Sol Vinken, Alex Hendrickx, Jet Gardner en Raymond Thiry.

Tieners Peer (Vinken) en Simon (Hendrickx) leggen alles in hun dagelijkse, Nederlands druilerige bestaan met een camera vast. Na de plotselinge dood van Simon gaat Peer ermee door, tegelijkertijd geplaagd door paniekaanvallen, visioenen en een gevoel van uitzichtloosheid. Eerste film van het besloten collectief Barn Films, dat films via lidmaatschap van de Barngemeenschap financiert, is een wat traag, thematische actueel drama over een 'lone wolf' die zijn eenzaamheid omzet in gruwelijk geweld - en hoopt dat de hele wereld het ziet.

Onder ons

2011 | Thriller, Drama

Nederland 2011. Thriller van Marco van Geffen. Met o.a. Dagmara Bak, Natalia Rybicka, Rifka Lodeizen en Reinout Bussemaker.

De Poolse au pair Ewa voelt zich slecht op haar gemak in de Nederlandse Vinex-wijk waarin ze terecht is gekomen, zoveel is duidelijk. Maar wat er precies aan scheelt, blijft lang onduidelijk in dit verstilde drama. Met veel geduld werpt regisseur en co-scenarist Van Geffen de kijker puzzelstukjes toe. De verhaallijn rond een serieverkrachter wordt daarbij onbevredigend uitgewerkt, maar het beeld van de Vinex-wijk is zeer geslaagd, net als de terloopse dialogen van Jolein Laarman en het acteerwerk, vooral van Bak en Lodeizen. De laatste werd genomineerd voor een Gouden Kalf.

Vreemd bloed

2010 | Drama

Nederland 2010. Drama van Johan Timmers. Met o.a. Wim Opbrouck, Viviane de Muynck, Jelle de Jong, Gijs Naber en Meral Polat.

'Gefeliciteerd, je eerste koe.' Voor Jere’s vader is het vanzelfsprekend dat zijn zoon al op jonge leeftijd leert slachten: hij is immers geboren in een slagersfamilie. Maar Jere, ook wel 'Kind' genoemd, wil andere dingen. Muziek bijvoorbeeld. Door Maria Goos geschreven en theatermaker Timmers geregisseerd familiedrama heeft een uitstekende cast die mooi fysiek met karkassen in de weer mag. Aan de andere kant: de conflicten die de familie splijten, worden nogal dik aangezet. Hoe dan ook geen film voor wie niet tegen bloed kan of geen vlees blieft.

Joy

2010 | Drama

Nederland 2010. Drama van Mijke de Jong. Met o.a. Samira Maas, Coosje Smid, Dragan Bakema, Lisette Livingston en Dalorim Wartes.

Met Joy voltooide De Jong een drieluik rond opgroeiende, ontoegankelijke meisjes, dat ook Bluebird en Het Zusje van Katia omvat. Joy (prima debutante Maas), is achttien jaar geleden als pasgeborene te vondeling gelegd. Nu, na jaren van kindertehuizen en emotionele leegte, wil ze op zoek naar haar moeder. De camera zit dicht op de huid van Joy, een bruusk, dolend meisje dat hunkert naar warmte. Haar naam klinkt wrang, en slaat misschien eerder op de nadrukkelijk opgewekte dancehit 'Tu es foutu' van In-Grid, waar Joy steeds naar luistert. Gouden Kalveren voor Beste Film, Beste Script en voor de bijrol van Coosje Smid.

Het zusje van Katia

2008 | Drama

Nederland 2008. Drama van Mijke de Jong. Met o.a. Betty Qizmolli, Julia Seijkens, Olga Louzgina en Ian Bok.

Dit tweede deel van De Jongs trilogie over pubermeisjes met ernstige groeipijnen (dat begon met Bluebird en werd voltooid met Joy) is gebaseerd op de gelijknamige Spaanse roman van Andrés Barba. Het verhaal werd verplaatst van Madrid naar Amsterdam-Noord, waar het naamloze, kinderlijke meisje uit de titel woont met haar oudere zus, paaldanseres, en Russische moeder, prostituee. Wat een meedogenloze tragedie had kunnen worden à la Lilja 4-ever blijft in handen van De Jong, scenarist Jan Eilander en de formidabele, naturel spelende cast gevoelig en ingetogen.

Tussenstand

2007 | Drama

Nederland 2007. Drama van Mijke de Jong. Met o.a. Elsie de Brauw, Marcel Musters en Stijn Koomen.

De relatie tussen veertigers Roos (De Brauw) en Martin (Musters) loopt op z'n einde, maar, vanwege hun zeventienjarige zoon Isaac (Koomen), proberen ze het beschaafd te houden. Dat lukt niet erg. Regisseur De Jong liet de camera steevast gericht staan op de hoofdrolspelers, zodat je goed kunt zien hoe hun reactie is op datgene wat hun gesprekspartner zegt. Met fascinerend resultaat, vooral omdat Musters en De Brauw enorm in vorm zijn. Op het Nederlands Film Festival onderscheiden met drie Gouden Kalveren en de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek.

Koest

2007 | Korte film

Nederland 2007. Korte film van Simone van Dusseldorp. Met o.a. Marcel Musters, Sem Kleijne Snuverink en Juul Vrijdag.

Als de kleine Dédé iets zegt, luistert niemand naar hem. Op school is hij de kleinste, thuis hebben zijn ouders geen tijd. Op een dag sluit Dédé vriendschap met een hond en vanaf dat moment praat hij niet meer, maar blaft hij. Zijn vader is ten einde raad: wat doe je met een blaffende zoon?

Jimmy Rosenberg - de vader, de zoon & het talent

2006 | Documentaire, Muziek

Nederland 2006. Documentaire van Jeroen Berkvens.

Documentaire over het voormalig wonderkind Jimmy Rosenberg, een gitarist met grenzeloos talent. 26 Jaar is hij inmiddels, en verwoed voert hij een strijd tegen heroïneverslaving. Behalve een verslag van de neergang van een virtuoos is Jimmy Rosenberg - de vader, de zoon & het talent een inkijk in een hoofd op drift. De wil en de ambitie zijn alom aanwezig, maar ergens in het systeem van Rosenberg zit een storing die hem elk moment weer kan kielhalen.

Diep

2005 | Drama

Nederland 2005. Drama van Simone van Dusseldorp. Met o.a. Melody Klaver, Hunter Bussemaker, Marcel Faber, Monic Hendrickx en Hadewych Minis.

Tien jaar na de bloeitijd van het hippie-dom blijkt de gewonnen vrijheid vooral voor problemen te zorgen. Heleen (Klaver) groeit eind jaren zeventig op, in wat toen een open gezin heette. Haar ouders gaan uit elkaar en vertellen vrijuit over hun overspel. Het bijna 14-jarige meisje worstelt dus met de vraag wat echte liefde voorstelt, en of seks daarmee iets te maken heeft. Regisseuse Van Dusseldorp imponeert met haar beschouwende, intieme stijl en maakte een ontroerende, subtiele film, waarin de jaren zeventig beduidend minder ontspannen zijn dan sommige reclamefilmpjes willen doen geloven.

Roos en Rana

2001 | Komedie, Familiefilm

Nederland 2001. Komedie van Meral Uslu. Met o.a. Sarah Jonker, Ozlem Solmaz, Vefa Ocal, Füsun Demirel en Ria Marks.

De zestienjarige scholieren Roos (Sarah Jonker) en Rana (Ozlem Solmaz) zijn hartsvriendinnen. Ze willen beroemd worden maar voelen zich beperkt door school en familie. Ze besluiten weg te lopen naar Rana's tante die in Turkije een modellenbureau heeft. De families van de meisjes zetten de achtervolging in en worden onderweg gedwongen om de cultuurgeschillen (Nederlands-Turks) te slechten. Roos en Rana is een zogenaamde Telefilm, een productie van en voor ingezetenen van ons koninkrijkje die - de naam suggereert het al - per televisietoestel de doelgroep moet bereiken.

Goede daden bij daglicht: Op weg

2000 | Drama

Nederland 2000. Drama van Johan Timmers. Met o.a. Carice van Houten en Fedja van Huêt.

Een liftster vraagt, uit medelijden, aan de invalide automoblist die haar meenam of hij nog wat mee gaat drinken. In de disco rekent de jongen af met haar hypocriete houding.

Goede daden bij daglicht: Caravan

2000 | Korte film, Drama

Nederland 2000. Korte film van Johan Timmers. Met o.a. Freek Brom en Carice van Houten.

Een jong stel brengt de vakantie door in een stacaravan. Al snel slaat de verveling toe. Telkens daagt het meisje de jongen uit tot meer actie. Geïntimideerd houdt de jongen de boot af. Dan kidnapt het meisje een kind. Zomaar, voor een uurtje. Een impulsieve daad die haar relatie met de jongen voor altijd verandert.

Man, vrouw, hondje

1999 | Komedie, Drama

Nederland 1999. Komedie van Nicole van Kilsdonk. Met o.a. Kees Brusse, Ingeborg Elzevier, Allard van der Scheer, Anneke Blok en Dirk Zeelenberg.

De 74-jarige veteraan Brusse speelt de 66-jarige Max en de 63-jarige Elzevier speelt de 68-jarige Louise, twee AOW'ers, die met een Peugeot en hun hondje Ratje door Zuid-Frankrijk trekken en een centje bijverdienen met oplichterij in zakformaat. Het gegeven van deze film is gebaseerd op een krantenartikel, maar verder is het pure fictie, zegt regisseuse Van Kilsdonk (Ochtendzwemmers). Haar film is het romantische verhaal van twee oude mensen die niet saai in een rijtjeshuis in Nederland willen verpieteren, maar hun tweede jeugd beleven in Zuid-Europa. Het zogenaamde geld lenen doen ze in eerste instantie min of meer toevallig. Een 'toevalligheid' waarmee Brusse en Elzevier plezierig uit de voeten kunnen.

Kussen

1999 | Romantiek

Nederland 1999. Romantiek van Nicole van Kilsdonk. Met o.a. Ricky Koole, Robert de la Haye, Huub van der Lubbe, Marisa van Eyle en Malou Gorter.

Een staking van de tabaksindustrie laat alle verslaafde rokers van Nederland zonder sigaretten zitten. Ook Paul (De la Haye), die een nieuwe editie van de toeristengids van Amsterdam klaarstoomt en die zojuist door zijn vrouw in de steek gelaten werd. Op een dag ontmoet hij de jonge, mooie, vrijgevochten Map (Koole), eveneens verslaafd. Map doet graag voor dat ze hoogzwanger is. Ze denkt dat Paul een Brit is en dat hij dus onbeperkt aan rookgerief kan komen. Daar hij nog sigaretten heeft wordt hij ook aanvaard door de excentrieke moeder (Van Eyle) van Map, die nog steeds zit te wachten op de terugkeer van Elvis. Een vreemde romantische komedie waarin alles draait rond sigaretten, liefde en Elvis, in die volgorde. De dialogen zijn leuk en de situaties zijn niet steeds even logisch, maar verlopen in een esotherische sfeer. Van Kilsdonks scenario gaat uit van een haast surrealistische toestand waarvan de zwarte markt moeiteloos floreert. Zo wordt na maanden staking een sigaret een fortuin waard. Een origineel en geestig idee dat speels uitgewerkt werd. Stereo.

Kwintessens - De waarheid en niets dan de waarheid

1997 | Documentaire

1997. Documentaire van Jan van der Zande.

Een staking van de tabaksindustrie laat alle verslaafde rokers van Nederland zonder sigaretten zitten. Ook Paul (De la Haye), die een nieuwe editie van de toeristengids van Amsterdam klaarstoomt en die zojuist door zijn vrouw in de steek gelaten werd. Op een dag ontmoet hij de jonge, mooie, vrijgevochten Map (Koole), eveneens verslaafd. Map doet graag voor dat ze hoogzwanger is. Ze denkt dat Paul een Brit is en dat hij dus onbeperkt aan rookgerief kan komen. Daar hij nog sigaretten heeft wordt hij ook aanvaard door de excentrieke moeder (Van Eyle) van Map, die nog steeds zit te wachten op de terugkeer van Elvis. Een vreemde romantische komedie waarin alles draait rond sigaretten, liefde en Elvis, in die volgorde. De dialogen zijn leuk en de situaties zijn niet steeds even logisch, maar verlopen in een esotherische sfeer. Van Kilsdonks scenario gaat uit van een haast surrealistische toestand waarvan de zwarte markt moeiteloos floreert. Zo wordt na maanden staking een sigaret een fortuin waard. Een origineel en geestig idee dat speels uitgewerkt werd. Stereo.

Marie Antoinette is niet dood

1996 | Drama, Experimenteel

België​/​​Nederland 1996. Drama van Irma Achten. Met o.a. Antje de Boeck, Lucas Van den Eynde, Flip Filz en Karlijn Sileghem.

Prinses Marie-Antoinette (De Boeck) groeit op onder de dwingelandij van haar vader, de Oostenrijkse keizer. Hij is wreed, want hij schiet onder haar ogen voor de lol haar hond dood, waarop ze hem koelbloedig vermoordt. Ze houdt van Frederique von Rapenburg (Van den Eynde), maar wordt uitgehuwelijkt aan Louis XVI (Filz), de koning van Frankrijk. Von Rapenburg, waarvan men denkt dat hij bij een brand om het leven is gekomen, volgt zijn geliefde Marie-Antoinette op gepaste afstand. Zijn jaloezie wordt met de dag groter. Een vreemd gefilmd experiment: de geschiedenis van Marie-Antoinette verteld alsof het vandaag gebeurde. Wie bereid is het spel mee te spelen, zal zich ongetwijfeld amuseren, ondanks het feit dat het scenario van regisseuse Achten soms als los zand aan elkaar hangt; tegen de finale slaat het zelfs op hol. De twee Vlaamse hoofdrollen benaderen hun personages met de nodige speelsheid. Niet helemaal gelukt, wel interessant. Uitstekende fotografie van Tinus Holthuis.

Zoë

1995 | Korte film, Komedie

Nederland 1995. Korte film van Nicole van Kilsdonk. Met o.a. Saar Musch, Joke Tjalsma, Carola Arons, Hans Dagelet en Mariette Zabel.

De kleine Zoë groeit op zonder vader. Haar moeder vindt, dat een vader volstrekt overbodig is. Zij zegt het te kunnen weten, want ze heeft er zelf een gehad! Nooit heeft haar moeder iets willen vertellen over haar vader. Zoë, toch razend nieuwsgierig, gaat naspeuringen doen naar haar biologische vader. Deze leiden tot een verrassende ontknoping.

Enigma, gedachten van een grootmeester

1993 |

Nederland 1993. Joop van Wijk en Hillie Molenaar.

De kleine Zoë groeit op zonder vader. Haar moeder vindt, dat een vader volstrekt overbodig is. Zij zegt het te kunnen weten, want ze heeft er zelf een gehad! Nooit heeft haar moeder iets willen vertellen over haar vader. Zoë, toch razend nieuwsgierig, gaat naspeuringen doen naar haar biologische vader. Deze leiden tot een verrassende ontknoping.

Let's Talk About Sex

1992 |

Nederland 1992. Jan van den Berg. Met o.a. Bart Oomen, Paulien Geerlings, Mirjam de Rooy en Job Redelaar.

De kleine Zoë groeit op zonder vader. Haar moeder vindt, dat een vader volstrekt overbodig is. Zij zegt het te kunnen weten, want ze heeft er zelf een gehad! Nooit heeft haar moeder iets willen vertellen over haar vader. Zoë, toch razend nieuwsgierig, gaat naspeuringen doen naar haar biologische vader. Deze leiden tot een verrassende ontknoping.

Dag Jan

1992 |

Nederland 1992. Jan van den Berg. Met o.a. Joop Visser, Hans Hoes, Paul Hoes en Wim Kouwenhoven.

De kleine Zoë groeit op zonder vader. Haar moeder vindt, dat een vader volstrekt overbodig is. Zij zegt het te kunnen weten, want ze heeft er zelf een gehad! Nooit heeft haar moeder iets willen vertellen over haar vader. Zoë, toch razend nieuwsgierig, gaat naspeuringen doen naar haar biologische vader. Deze leiden tot een verrassende ontknoping.

Tadzio

1991 | Drama

Nederland 1991. Drama van Erwin Olaf en Frans Franciscus. Met o.a. Aad Nederlof, Marie Kooyman, Arjan Ederveen, Tosca Miterink en Jan Harxs.

Een landhuis dient als locatie voor filmopnamen. De al wat oudere hoofdrolspeelster past haar kleding en er worden voorbereidingen voor de opnamen getroffen. Ondertussen zwerft Tadzio, het mongoloïde zoontje van de hoofdrolspeelster, door het huis. De toeschouwer mag uitmaken wat werkelijkheid is en wat droom of fantasie. Een zweverig geheel, op 16mm gedraaid. Regisseur Olaf, van huisuit fotograaf, heeft prachtige beelden gemaakt met behulp van Peter Greenaway's lijfdecorateur Ben van Os.

Lieve

1991 | Korte film

Nederland 1991. Korte film van Derk Visser. Met o.a. Hugo van Riet, Maarten Ooms, Ottolien Boeschoten en Suzan van der Meer.

Een landhuis dient als locatie voor filmopnamen. De al wat oudere hoofdrolspeelster past haar kleding en er worden voorbereidingen voor de opnamen getroffen. Ondertussen zwerft Tadzio, het mongoloïde zoontje van de hoofdrolspeelster, door het huis. De toeschouwer mag uitmaken wat werkelijkheid is en wat droom of fantasie. Een zweverig geheel, op 16mm gedraaid. Regisseur Olaf, van huisuit fotograaf, heeft prachtige beelden gemaakt met behulp van Peter Greenaway's lijfdecorateur Ben van Os.