Manfred Durniok

Regisseur, Scenarist, Producer

Manfred Durniok is regisseur, scenarist en producer.
Er zijn 9 films gevonden.

Die Reise zum Mond

1998 | Familiefilm, Avonturenfilm, Sciencefiction

China/Duitsland 1998. Familiefilm van Hu Zhao Hong en Manfred Durniok.

Drie vrienden en een hond worden in een ruimtecapsule, die lijkt op het karretje uit het arbeidersparadijs, de DRR, de Trabant, in een baan om de maan gebracht inplaats van erop geschoten. Door een botsing met een meteoor komen ze toch op de maan terecht. De terugreis lijkt een probleem omdat hun raketmotor beschadigd is. Ze zijn echter heel vindingrijk en slagen er uiteindelijk in te vertrekken naar de aarde. Een poppenfilm met een spannend avontuur in een zeer vrije bewerking naar het boek van Jules Verne. Het scenario is van regisseurs Hu Zhao Hong en Durniok en Günter Rätz.

Cory Szczescie

1998 | Drama

Hongarije/Polen/Duitsland 1998. Drama van Márta Mészáros. Met o.a. Olga Drozdowa, Jan Nowicki, Masha Petraniuk, Olaf Lubashenko en Ewa Telega.

Natasha (Drozdowa) is 35 jaar en geeft Engelse les op een school in een Russische stad. Ze is getrouwd met beroepsmilitair Andre[KA3]i (Czerniewicz) en ze hebben twee dochters. Door het verdwijnen van de communistische dictatuur heeft Andre[KA3]i niets meer te doen en is hij aan de drank geraakt. Natasha`s vriendin Vera (Telega) vertelt dat zij van tijd tot tijd reizen naar Warschau maakt en daar kaviaar en wodka verkoopt, waarmee zij extra geld verdient. Aangezien Natasha niet meer kan rondkomen, besluit zij in Warschau kleding te gaan verkopen, die in Rusland veel goedkoper is dan in Polen. Ze gaat met Vera op weg naar de Poolse hoofdstad en neemt haar zeventien-jarige dochter Masha (Petraniuk) mee. Ze logeren in een drijvend hotel op de Wista. Vera wordt vermoord en achteraf blijkt dat ze betrokken was bij drugssmokkel. Natasha en Masha zitten vast en kunnen niet meer in het hotel verblijven, terwijl de verkoop van de kleding niet wil vlotten. Janek (Lubashenko) die het tweetal op de zwarte markt ziet, schiet te hulp. Hij eist echter zijn prijs en zo belanden Natasha en Masha in de klauwen van een zekere Mr. Robert (Nowicki), die vanuit het cultureel centrum van de stad prostituées uitbaat. Natasha, die niet alleen erg mooi is, spreekt goed Engels en is zeer gewild bij de toeristen. Uit gesprekken tussen Natasha en Masha blijkt dat Natasha van haar nieuwe werk geniet. Regisseuse Mészáros is al dik in de zestig en heeft naam gemaakt met feministisch werk - deze film is het tegenovergestelde en hij wemelt van de softpornoscène's - en dat is vriendelijk uitgedrukt. Haar rolprent is geladen met een erotische symboliek, die vooral ontleend is aan de grotendeels stalinistische architectuur van Warschau, voorwaar geen mooie stad omdat hij in WO II eerst door de Duitse bezetter en toen door het oprukkende Rode Leger in puin is geschoten. Mészáros heeft vooral de boodschap willen overbrengen dat de Polen eeuwenlang gexploïteerd werden door de Russen, maar dat nu de situatie voor het eerst omgekeerd is. De Polen maken echter nog ernstiger misbruik van hun nieuwe positie dan de Russen. De vaste bewonderaars van Mészáros zullen moeite hebben met haar film, want ze krijgen iets te zien wat ze totaal niet gewend zijn, terwijl veel liefhebbers van de erotische film geen oog hebben voor het uitstekende verhaal, de goede dialogen en het prachtige spel. Al met al een aanrader en hoofdrol Drozdova is niet alleen verschrikkelijk mooi, maar ook een begenadigd actrice. Het scenario is van Zoltan Jancso, Mészáros' volwassen zoon, naar een verhaal van Mészáros en Maciej Karpinski. Het efficiënte camerawerk is van Piotr Wójtowicz en hij maakte uitstekend gebruik van het decor dat de stad hem bood. Exporttitel: DAUGHTERS OF LUCK.

Schneewittchen und die sieben Zwerge

1997 | Familiefilm, Animatie, Fantasy

Duitsland/China 1997. Familiefilm van Qian Yun Da, Shen Ru Dong en Wu Zhong Wen.

Het bekende sprookje van de Gebroeders Grimm over [KL]Sneeuwwitje en de zeven dwergen[KLE] gedaan op pure Chinese wijze met silhouetten (knipselkunst). In de Duitse versie met o.a. de stemmen van Dascha Lehmann als Sneeuwwitje en Judy Winter als haar boze stiefmoeder. De zoveelste bewerking die natuurlijk niet op kan tegen de eeuwige film van Disney, maar kleintjes die niet gehinderd worden door kennis, kijken geboeid naar de thuisbuis en laten hun ouders bij een uitzending op de vroege morgen uitslapen. Een coproductie van de Duitse regionale omroep MDR die met producenten in de Chinese Volksrepubliek historisch ide[KA3]ele verbindingen heeft en omdat het goedkoop was. De film werd in Shanghai getekend. Het scenario is van Ling Shu. Het camerawerk is van Zhu Yu Ping en Qian Jin Xi. In de originele Duitse versie horen we verder de stemmen van Ivonne Greiske (Sneeuwwitje als kind), Manfred Lehmann (koning), Friedrich W. Bauschulte, J[KA3]urgen Kluckert, Wolfgang Condras, Andreas Fr[KA3]ohlich, Andreas Mannkopff, Friedrich F. Beckhaus, Georg Tryphon (de zeven dwergen), Stefan Krause (prins), Wilfred Herbst, Uwe Paulsen en Helmut Krauss. Dolby Stereo.

Hotel Shanghai

1997 | Drama

Duitsland 1997. Drama van Peter Patzak en Peter Pazak. Met o.a. Agnieszka Wagner, Nicholas Clay, James McCaffrey, Annie Girardot en Nigel Davenport.

Shanghai, 1937. De stad wordt verscheurd door spanningen vanwege een naderende oorlog. Helen Russell, een aantrekkelijke Russische aristocrate, en haar alcoholistische man Bobby betrekken een kamer in Hotel Shanghai. Barpianist Kurt Planke wordt hopeloos verliefd op Helen en verzandt met Bobby Russell in de wereld van de verdovende middelen. Helen begint een affaire met de Amerikaanse verslaggever Frank Taylor

Kerabans phantastische Reise

1996 | Familiefilm, Avonturenfilm

Duitsland 1996. Familiefilm van Hu Zao Hong en Manfred Durniok.

Hu Zao Hung en Durniok maakten een aardige poppenfilm losjes gebaseerd op een verhaal van Jules Verne, dat Kéraban le têtu is getiteld. Kéraban is een geweldige dwarskop, die weigert tol te betalen voor de overtocht over de Bosporus. Hij maakt liever een tocht rondom de Zwarte Zee. Hierdoor sleept hij anderen mee in een onverwacht avontuur. Vergeeflijke onlogica omgezet naar een scenario van Günter Rätz, Sibille Rätz en mederegisseur Durniok. Geschikt voor zeer jonge kijkers, maar grotere kinderen kunnen zich ook best vermaken.

Ich und Christine

1993 | Drama

Duitsland 1993. Drama van Peter Stripp. Met o.a. Götz George, Christiane Paul, Peter Fitz, Jutta Speidel en Maximilian Wigger.

Vrachtwagenchauffeur Bruno is rond de 50. Door een verkeersongevalletje leert hij radioverslaggeefster van een Berlijns popstation, Christine kennen; ze is rond de 30. Bruno wil niks van haar weten, vooral niet als ze een reportage over hem wil maken.

Ärztinnen

1984 | Misdaad, Drama

DDDE 1984. Misdaad van Horst Seemann. Met o.a. Rolf Hoppe, Inge Keller, Judy Winter, Daniel Jacob en Käthe Reichel.

Een kritische blik op de farmaceutische industrie en de praktijken van de medische wereld in de DDR. De pillenmakers blijken graag en makkelijk geld te verdienen, al moet daarvoor met de regels weleens de hand gelicht worden. Bij experimenten voor medisch onderzoek worden risico`s veronachtzaamd. Ongelukken kunnen niet uitblijven. Het scenario is van regisseur Seemann naar het toneelstuk van Rolf Hochhuth (bekend geworden door Der Stellvertreter). Het camerawerk is van Otto Hanisch. Met fondsen uit West-Duitsland, Zweden en Zwitserland geproduceerd en niet geheel vrij van propaganda-elementen: het vrije westen wordt als decadent afgebeeld.

Bali

1983 | Experimenteel, Drama

Duitsland/Oostenrijk 1983. Experimenteel van István Szabó. Met o.a. Winfried Glatzeder, Loni von Friedl, Michael König, Viola Sauer en István Szabó.

Een regisseur ziet zoveel overeenkomsten tussen zichzelf en de hoofdfiguur van zijn film, de schilder Walter Spies, dat hij zich totaal met hem identificeert. Hij ontvlucht aan alles wat met het westen te maken heeft en tracht, net als Spies, zichzelf op Bali te hervinden. Het documentaire karakter en de prachtige fotografie van de Balinese rituelen maken hem ondanks het zwakke verhaal toch tot een zeer genietbare film. Het scenario is van regisseur Szabó. Het camerawerk is van Lajos Koltai.

Welt ohne Scham

1965 | Documentaire

Duitsland 1965. Documentaire van Manfred Durniok.

Duitsers op de MONDO CANE-toer en dat betekent een overzicht van 'onze bizarre wereld' in ruim 30 onthullende fragmentjes, verlucht met commentaar dat zich in bochten wringt om één en ander van een universele, en op sommige plaatsen zelfs kosmische, betekenis te voorzien. Genoeg gezegd. De film werd later hertiteld als MONDO BIZARRE.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Manfred Durniok op televisie komt.

Reageer