Dick Clement: regie, scenario, productie en productie-management.
Er zijn 20 films gevonden.

My Generation

2017 | Documentaire

Verenigd Koninkrijk 2017. Documentaire van David Batty.

Nostalgisch documentair uitstapje naar de Britse jeugdcultuur van Swinging London in de jaren zestig, met acteur Michael Caine (Alfie) als gids. Een vrolijke, uitbundige collage van archiefmateriaal, met op de geluidsband muziek van bands als The Beatles en The Kinks, en voorzien van commentaar en persoonlijke anekdotes van vele creatieve tijdgenoten als model Twiggy, muzikant Roger Daltrey en modeontwerpster Mary Quant. Geen doorwrochte analyse, maar een kleurrijk portret van onconventionele creatieve geesten uit de arbeidersklasse die de maatschappelijke verhoudingen destijds op hun kop zetten.

La nouvelle guerre des boutons

2011 | Familiefilm, Avonturenfilm

Frankrijk 2011. Familiefilm van Christophe Barratier. Met o.a. Jean Texier, Ilona Bachelier, Kad Merad, Laetitia Casta en Guillaume Canet.

Vijfde adaptatie van Louis Pergauds La Guerre des boutons uit 1913, over de rivaliteit tussen schoolknapen uit de fictieve dorpjes Velrans en Longeverne. De Yann Samuel-versie, één week eerder in Parijse première, verloor kassatechnisch nipt van deze verzorgde mainstreamfilm door Barratier, die bovendien al het megasucces Les choristes op zijn cv had. De handeling is verlegd naar het Vichy-Frankrijk van 1944, met een Joods meisje als verhaalkatalysator. Zulks geheel in de lijn van de roman, die begint als ludiek jeugdavontuur en dan allengs grimmiger wordt. Bijrol van Barratier-stamgast Gérard Jugnot.

The Bank Job

2008 | Misdaad, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 2008. Misdaad van Roger Donaldson. Met o.a. Jason Statham, Saffron Burrows, Stephen Campbell Moore, Daniel Mays en James Faulkner.

Deels op feiten gebaseerde bankrooffilm met actieheld Jason Statham aan het roer als een mislukte autohandelaar die met een paar luitjes in 1971 miljoenen ponden buitmaakt. De ware buit blijkt een stapel pikante foto's van hooggeplaatste figuren. Deze schat aan chantagemateriaal is voldoende voor een spervuur van gladde actiescènes waarin Statham en consorten hun fortuin proberen uit te breiden. Voormalig Olympisch schoonspringer en model Jason Statham staat sinds zijn bedrijvige debuutrol in Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1998) garant voor ongecompliceerd vermaak en The Bank Job is daarvan een prima voorbeeld.

Across the Universe

2007 | Musical

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2007. Musical van Julie Taymor. Met o.a. Evan Rachel Wood, Jim Sturgess, Joe Anderson, Bono en Eddie Izzard.

Havenarbeider Jude (Sturgess) vertrekt eind jaren zestig vanuit Liverpool naar New York, om daar wat familiezaken te regelen. Hij raakt er bevriend met een groepje vrije vogels en krijgt een relatie met Lucy (Wood), wier vriendje in Vietnam vecht. Interessante musical, opgebouwd rond liedjes van The Beatles, die het verhaal meestal wonderwel ondersteunen. Regisseur Taymor (Frida) geeft de sfeer van flower power treffend weer, met hulp van het mooie production design en de Oscargenomineerde kostuums. Prima spel en zang. Goedgekeurd door onder andere Paul McCartney en Ringo Starr.

Flushed Away

2006 | Animatie, Komedie, Familiefilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2006. Animatie van Sam Fell en David Bowers. Met o.a. Hugh Jackman, Kate Winslet, Ian McKellen, Jean Reno en Bill Nighy.

Op een dag wordt de goedgeklede, gecultiveerde Londense muis Roddy door het toilet gespoeld. In het riool ontdekt hij een sprankelende en bruisende wereld, bevolkt door maffe personages, waarin een schurkachtige pad de onderwereld over wil nemen. Gemaakt door de Aardman-studio's, die met klei-animatiefilms zoals Wallace & Gromit een ijzersterke reputatie opbouwden. Deze film is weliswaar volledig op de computer gemaakt maar bevat dezelfde kwinkslagen, dubbele bodems en grollen. De handarbeiders van Aardman hebben van het digitale tijdperk dus niets te vrezen.

Goal!

2005 | Sportfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 2005. Sportfilm van Danny Cannon. Met o.a. Kuno Becker, Alessandro Nivola, Marcel Iures, Stephen Dillane en Anna Friel.

In Goal! meent een uitgerangeerde scout van Newcastle United in Los Angeles een groot talent te herkennen in een Mexicaans straatvoetballertje. Santiago (Becker), die ondanks twee baantjes straatarm is, reist op aanraden van zijn oma inderdaad naar regenachtig, kil Engeland om bij de voetbalclub proef te spelen. Hij krijgt het niet makkelijk, maar hij houdt vol! Computeranimaties kunnen niet verhullen dat Becker schiet als een wuft wijf. En alle plotwendingen, ook de onwaarschijnlijke, zijn voorspelbaar in deze door de FIFA gesponsorde film. In 2007 en 2009 volgden niettemin twee sequels.

Archangel

2005 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 2005. Thriller van Jon Jones. Met o.a. Daniel Craig, Yekaterina Rednikova, Gabriel Macht, Avtandil Makharadze en Lev Prygunov.

De thriller met historische kantjes is het specialisme van schrijver Robert Harris (Enigma). Archangel is de ambitieuze BBC-verfilming van Harris' gelijknamige bestseller uit 1998. Locaties en productie zijn mooi, de plot is vlot en simplistisch. Tussen goede, voornamelijk Russische, acteurs opereert ster Daniel Craig (de zesde James Bond) als historicus Fluke Kelso, die door een voormalige bodyguard van een geheime Sovjet-dienst wordt ingelicht over een groot geheim van Stalin. Het leidt hem naar de noordelijke Russische plaats Archangel.

Honest

2000 | Komedie, Historische film

Verenigd Koninkrijk 2000. Komedie van David A. Stewart. Met o.a. Nicole Appleton, Natalie Appleton, Melanie Blatt, James Cosmo en Jonathan Cake.

Voormalig producer en muzikant Dave Stewart mocht deze film regisseren. De hoofdrollen worden vertolkt door de dames van de popgroep All Saints.

Still Crazy

1998 | Drama, Muziek, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1998. Drama van Brian Gibson. Met o.a. Stephen Rea, Bill Nighy, Billy Connolly, Juliet Aubrey en Timothy Spall.

De rockumentary This is Spinal Tap deed in 1984 al wat Still Crazy in 1998 dun overdoet: de comeback van een fictieve jaren zeventig rockband bespotten. Het enige wezenlijke verschil is dat Still Crazy wat dieper op individuen ingaat. Ex-keyboardspeler Tony (Rea) begint met het verzamelen van de bandleden van Strange Fruit, die twintig jaar geleden uit elkaar gingen. De scriptschrijvers (van The Commitments) en de regisseur (van What's Love Got to Do with It) hebben ervaring met muziekfilms en geven Still Crazy authenticiteit, maar echt sterk of grappig is de film niet.

Excess Baggage

1997 | Actiefilm, Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1997. Actiefilm van Marco Brambilla. Met o.a. Alicia Silverstone, Benicio Del Toro, Christopher Walken, Jack Thompson en Nicholas Turturro.

Verwend meisje (Silverstone) doet alsof ze is ontvoerd om aandacht van papa te krijgen en wordt daadwerkelijk gekaapt wanneer een dief (Del Toro) er met haar auto vandoor gaat (ze ligt namelijk in de kofferbak). Op de automatische piloot volgt plot rond verliefdheid, concurrerende (oa Walken) dan wel bevriende criminelen en allerhande vluchtpogingen. Ongeïnspireerd verhaal maar wie wegloopt met Alicia Silverstone (Clueless, Batman & Robin, Blast from the Past) hoeft zich niet te vervelen. Benicio Del Toro en Christopher Walken spelen de typetjes die we van ze gewend zijn. Voldoende voer voor fans dus.

The Commitments

1991 | Drama, Muziek

Ierland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1991. Drama van Alan Parker. Met o.a. Robert Arkins, Michael Aherne, Angeline Ball, Colm Meaney en Andrew Strong.

Geestige, aanstekelijke verfilming van de gelijknamige roman van Roddy Doyle, waarin een groep jonge, onervaren muzikanten uit Dublin een soulband vormt, 'al zijn we daarvoor misschien iets te wit'. Al snel lijken allerlei spanningen binnen de groep het grote succes in de weg te staan. Het publiek wist de muziek van de fictieve band zo te waarderen, dat deze ook na de film, in een iets andere bezetting, bleef optreden. The Commitments maakt deel uit van Doyles 'Barrytown'-trilogie, waarvan ook de vervolgen The Snapper en The Van succesvol werden verfilmd. Bekroond met onder andere de BAFTA voor beste film, regie en script.

Vice Versa

1988 | Komedie, Horror, Fantasy, Familiefilm

Verenigde Staten 1988. Komedie van Brian Gilbert. Met o.a. Judge Reinhold, Fred Savage, Corinne Bohrer, Swoosie Kurtz en David Proval.

De tweede van vier in 1987-88 uitgebrachte films over transformaties van personen. Deze keer stelt een onrechtmatig verkregen Thaise schedel de drukbezette eigenaar van een warenhuis en zijn elf-jarige zoon in staat om elkaar te worden. Niet overdonderend, maar beter dan te verwachten was. Rheinhold als Mashall Seymour en Savage als Charlei Seymour schijnen veel plezier in hun rollen te hebben. Het scenario is van Dick Clement en Ian la Frenais naar de het boek van F. Anstey. Het camerawerk is van King Baggot. Dolby.

Water

1985 | Komedie, Drama, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1985. Komedie van Dick Clement. Met o.a. Michael Caine, Brenda Vaccaro, Leonard Rossiter, Valerie Perrine en Jimmie Walker.

Als gouverneur van het Caraïbische eilandje Cascara geniet Caine van een zalig leventje, dat slechts verstoord wordt door rebellenleider Connelly, die steun zoekt in Cuba om de onafhankelijkheid te verkrijgen. Aan deze rust komt een einde wanneer een mineraalwaterbron ontdekt wordt die de interesse wekt van de Britse regering. Caine belandt in een politieke storm en een toevloed van allerlei gespuis. Krankzinnige politieke satire die herinneringen oproept aan de oude Ealing-komedies. De gags zijn absurd, krankzinnig en oneerbiedig, ook al getuigen ze niet steeds van een fijnzinnige smaak. Clement schreef het scenario samen met Ian La Frenais en Bill Persky. Op de soundtrack hoor je muziek van o.a. Ringo Starr, Eric Clapton, George Harrison en Eddy Grant.

Bullshot

1983 | Mysterie, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1983. Mysterie van Dick Clement. Met o.a. Mel Smith, Alan Shearman, Diz White, Ron House en Frances Tomelty.

Niet echt geslaagde, maar bij momenten toch erg geestige parodie op de Britse detectivefilms uit de jaren 1930-1940 zoals je ze soms nog wel eens op televisie ziet. Een ingewikkelde intrige dient als kapstok voor een hele reeks visuele en verbale gags die door regisseur Clement nogal fantasieloos worden ingeblikt maar die anderzijds met veel brio worden geserveerd door een indrukwekkende cast. Mel Smith (NOT THE NINE O'CLOCK NEWS) steelt de show als een doofstomme bultenaar in dienst van de Duitse booswicht baron Otto von Bruno.

Porridge

1979 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1979. Komedie van Dick Clement. Met o.a. Ronnie Barker, Richard Beckinsale, Fulton Mackay, Brian Wilde en Peter Vaughan.

Subtiele humor onder de loodgrijze hemel van Noord-Engeland, met gevierd komiek Ronnie Barker (1929–2005) achter de tralies als de sympathieke crimineel. Omringd door gelijkgestemde gevangenen en geschaduwd door oliedomme bewaarders waadt Barkers personage Fletcher door een reeks glimlachopwekkende situaties. Zoals een verloren gebit, een fiets waar de wielen vanaf vallen en een onbedoelde uitbraak gevolgd door een deksels lastige poging opnieuw in de petoet te belanden. Grappige situaties, maar de hoofdzaak van de film is het afleveren van toentertijd slimme taalgrapjes en dubbelzinnigheden. Gebaseerd op de gelijknamig televisieserie.

Catch Me a Spy

1971 | Komedie, Mysterie

Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 1971. Komedie van Dick Clement. Met o.a. Kirk Douglas, Trevor Howard, Tom Courtenay, Patrick Mower en Bernadette Lafont.

Amerikaans zakenman Douglas trouwt in Londen na een stormachtige romance met Française Jobert. Tijdens hun huwelijksreis wordt Douglas in Boekarest gearresteerd en beschuldigd van spionage. Beiden worden pionnen in een machtig schaakspel, waarbij de Russen een van hun agenten, die in het Westen gevangen zit, proberen terug te krijgen. De combinatie komedie en spionage-thriller gaat te loor, niet in de laaste plaats door het weinig overtuigende spel van de hoofdrol. Courtenay speelt een blunderende Britse geheime agent. Ook bekend als TO CATCH A SPY.

A Severed Head

1971 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1971. Drama van Dick Clement. Met o.a. Lee Remick, Richard Attenborough, Ian Holm, Claire Bloom en Jennie Linden.

Een prima rolbezetting en een getalenteerde schrijver (Frederic Raphael van DARLING en TWO FOR THE ROAD) maken nog iets van de futloze bewerking van Iris Murdochs boek over een groepje overspeligen.

Otley

1969 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1969. Thriller van Dick Clement. Met o.a. Tom Courtenay, James Villiers, Leonard Rossiter, Fiona Lewis en Alan Badel.

Een statische spionageparodie over een kruimeldief en een mooie geheim agente. Courtenay en Schneider zijn nog het best op dreef; verder niet de moeite waard.

Hannibal Brooks

1969 | Oorlogsfilm, Komedie, Drama, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1969. Oorlogsfilm van Michael Winner. Met o.a. Oliver Reed, Michael J. Pollard, Wolfgang Preiss, Helmut Lohner en Karin Baal.

Plezierige, onbenullige film over een gevangene in WO II, Reed, die vanuit het leger de opdracht krijgt om een waardevolle olifant uit de dierentuin van München te evacueren. Hij moet dit lopend doen en maakt er meteen een ontsnappingsplan van. Gaat heen en weer van komedie naar melodrama, met Pollard in een belangrijke, komische rol; goede actie in de climax.

The Jokers

1966 | Misdaad, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1966. Misdaad van Michael Winner. Met o.a. Michael Crawford, Oliver Reed, Gabriella Licudi, Harry Andrews en James Donald.

Grappige parodie op de gevestigde orde met Reed en Crawford als twee broers uit de betere kringen die iedereen in de maling nemen en de perfecte misdaad uitvoeren; ironisch resultaat. Het scenario is van Dick Clement en Ian La Frenais.