Jaroslaw Kaminski

Editor

Jaroslaw Kaminski is editor.
Er zijn 5 films gevonden.

Wilkolak

2018 | Drama, Horror

Polen/Nederland/Duitsland 2018. Drama van Adrian Panek. Met o.a. Danuta Stenka, Kamil Polnisiak, Nicolas Przygoda, Sonia Mietielica en Werner Daehn.

Wilkolak is Pools voor weerwolf, en hoewel er in de film geen weerwolven voorkomen, gaat deze allegorische WO II-film wel degelijk over het beest in de mens. Bijvoorbeeld in het handjevol kinderen dat in de nadagen van de oorlog door de Russen uit concentratiekamp Gross-Rosen wordt bevrijd en terechtkomt in afgelegen landhuis. Naast een paar verdwaalde Duitse soldaten en een groep verwilderde herdershonden krijgen ze namelijk ook nog te maken met zichzelf. Ondanks het horrorgenre en de continu aanwezige dreiging opvallend rustig, bijna poëtisch verteld door regisseur Panek.

November

2017 | Drama

Estland 2017. Drama van Rainer Sarnet. Met o.a. Rea Lest, Jörgen Liik, Arvo Kukumägi, Katariina Unt en Taavi Eelmaa.

Macaber en zwartkomisch sprookje over middeleeuws dorpje in Estland waar de bewoners alleen maar uit zijn op eigen gewin. Pacten worden gesloten met God, de duivel of de Duitse overheerser, vreemde wezens van hout en metaal ('kratts') worden gefabriceerd, maar uiteindelijk helpt niets. En ondertussen is de jonge Liina (Lest) hopeloos verliefd op Hans, die alleen maar oog heeft voor de dochter van de Duitse baron. November is prettig gestoord en geschoten in prachtig zwart-wit, maar helaas ook nogal onevenwichtig. Gebaseerd op beroemde Estse roman van Andrus Kivirähk.

The Art of Loving

2017 | Drama

Polen/Polen 2017. Drama van Maria Sadowska. Met o.a. Magdalena Boczarska, Piotr Adamczyk, Karolina Gruszka, Tomasz Kot en Kamila Kaminska.

De non-conformistische Poolse seksuoloog Michaliny Wislockiej (liefkozend ‘Mischka’ genoemd) zet zich al vanaf haar studietijd tijdens de Tweede Wereldoorlog in voor vrijzinnige ideeën op het gebied van seks. In de jaren zeventig schrijft ze een boek waarin ze de gelijkheid van seksueel genot propageert, maar de communistische uitgeverswereld blijkt nog niet klaar te zijn voor haar taboedoorbrekende gedachtegoed. Actrice Magdalena Boczarska is geweldig als de ietwat lompe, directe, en tegelijk kwestbare Mischka; ze won er in eigen land een Eagle Award mee.

Aftermath

2012 | Drama, Thriller

Polen/Rusland/Nederland 2012. Drama van Wladyslaw Pasikowski. Met o.a. Maciej Stuhr, Ireneusz Czop en Zbigniew Zamachowski.

In Aftermath wordt de thrillervorm ingezet om een duistere en lang verborgen gebeurtenis uit de Poolse geschiedenis te tonen: in 1941 werden de Joodse inwoners van een aantal Poolse dorpen niet door de nazi's maar door hun eigen dorpsgenoten op gruwelijke wijze vermoord. Zodra bekend wordt waarom de spanningen zo hoog zijn opgelopen, verliest Aftermath onvermijdelijk iets van het eerder opgebouwde mysterie. Maar dat doet er niet toe. Deze geschiedenis is zo verpletterend dat die de fictievorm waarin de film is gegoten ontstijgt.

Ida

2013 | Drama

Polen/Denemarken 2013. Drama van Pawel Pawlikowski. Met o.a. Agata Trzebuchowska, Agata Kulesza en Joanna Kulig.

In het Polen van de jaren zestig bezoekt de jonge, devote novice Anna, op instigatie van haar moeder-overste, haar enige familielid. Haar cynische, kettingrokende tante vertelt haar dat ze niet Anna heet maar Ida. En dat ze Joods is. Om te achterhalen wat er precies is geschied, beginnen de tegenpolen aan een queeste door Polen. Het wordt een ontluisterende reis. Ida van de Britse Pool Pawel Pawlikowski is een verstild, bij tijd en wijle schokkend drama, dat niet alleen door de schitterende zwart-witfotografie en uitgebalanceerde shots herinneringen oproept aan het werk van Robert Bresson en - vooral - Carl Th. Dreyer. Bekroond met de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Jaroslaw Kaminski op televisie komt.

Reageer