Ladislaus Vajda: scenario.
Er zijn 5 films gevonden.

Die Dreigroschenoper

1931 | Drama, Komedie, Muziek

Duitsland 1931. Drama van Georg Wilhelm Pabst. Met o.a. Carola Neher, Rudolf Forster, Rudolph Forster, Reinhold Schunzel en Fritz Rasp.

Die Frau, nach der man sich sehnt

1929 | Zwijgende film, Romantiek, Thriller, Drama

Duitsland 1929. Zwijgende film van Curtis Bernhardt. Met o.a. Marlene Dietrich, Uno Henning, Fritz Kortner, Oskar Sima en Frida Richard.

Stomme film naar het gelijknamige boek van Tsjechisch-Duitse schrijver Max Brod. Een jonge Marlene Dietrich (1901-1992) liet in het zevende jaar van haar opbloeiende carrière - een jaar voor haar doorbraak in geluidsfilm Der Blaue Engel - zien hoe gevaarlijk verleidelijk ze kon zijn voor een ontvankelijke man. Aan boord van een trein verleidt ze een man op huwelijksreis in de hoop hem te bewegen haar te bevrijden van haar man. Dietrich is (nog) niet de femme fatale maar meer een intrigant, een tragische heldin zonder benul van de uitwerking van haar verschijning.

Abwege

1928 | Drama, Zwijgende film

Duitsland 1928. Drama van Georg Wilhelm Pabst. Met o.a. Hertha von Walther, Jack Trevor, Fritz Odemar, Nico Turoff en Ilse Bachmann.

Geweldig melodrama, waarvan men heel lang gedacht heeft dat het voor altijd verloren was gegaan. De Frans-Duitse cultuurzender ARTE liet een teruggevonden kopie door het Bundesarchiv-Filmarchiv volledig restaureren. De verwaarloosde echtgenoot van een Berlijnse advocaat troost zich eerst met een kunstenaar en stort zich daarna in het Berlijnse nachtleven, waar drugs en boksen de grote sensaties vormden tijdens de republiek van Weimar. Voor de gerestaureerde versie werd in 1999 door Elena Kats-Chernin speciale muziek gecomponeerd. Het scenario is van Adolf Lantz, Ladislaus Vajda en Helen Gosewisch. Het opmerkelijke camerawerk van Theodor Sparkuhl. Voor cinefielen een must.

Die Liebe der Jeanne Ney

1927 | Zwijgende film, Drama, Misdaad

Duitsland 1927. Zwijgende film van Georg Wilhelm Pabst. Met o.a. Édith Jéhanne, Fritz Rasp, Uno Henning en Brigitte Helm.

De Duitse pionierende filmmaker G.W. Pabst, die met Louise Brooks de klassieker Lulu maakte, was een meester in techniek. Camerawerk, licht, aankleding zijn piekfijn in orde in dit drama dat lijdt onder een rammelend scenario. Diplomatendochter Jeanne (Jéhanne) keert ten tijde van politieke onrust in Rusland terug naar Parijs. Daar zoekt haar bolsjewistische minnaar Andreas (Henning) haar weer op. Vervolgens staat deze bewerking van de roman van Ilja Ehrenberg uitgebreid stil bij een verdwenen diamant. Politieke elementen maken plaats voor een melodrama met prima acteurs, maar een zwak verhaal.

Az aranyember

1919 | Zwijgende film

Hongarije 1919. Zwijgende film van Alexander Korda. Met o.a. Oscar Beregi sr, Gábor Rajnay en Margit Makay.

Zwijgende film naar de roman van Mór Jókai, internationaal uitgebracht als The Golden Man. Hongaarse cineast Alexander Korda schetste een beeld van de Turkse bezetting van Hongarije aan de hand van de goedhartigheid van een scheepsknecht die op de Donau - knap camerawerk! - het leven redt van een dertienjarig Turks meisje nadat haar vooraanstaande vader het eeuwige hazenpad koos vanwege vermeend landverraad. Een huwelijk volgt, gelardeerd met financiële, romantische en politieke intriges. Belangrijke en technisch hoogstaande film, met moeite geproduceerd vanwege de destijdse doodsreutel van het Ottomaanse Rijk.