John van Dreelen (1922-1992): cast.
Er zijn 31 films gevonden.

Das Haus am Kanal

1992 | Drama

Duitsland 1992. Drama van Joseph Rusnak. Met o.a. Mathilda May, Ralph Grobel, Tobias Hoesl, Christiane Zu Salm Salm en John van Dreelen.

De mooie Edm[KA1]ee (May) lijkt het ongeluk wel aan te trekken. Na de dood van haar ouders neemt zij haar intrek in de paardenfokkerij van haar oom (gespeeld door de Nederlandse acteur-auteur Van Dreelen), maar die sterft kort na haar aankomst. Zijn oudste zoon Hoesl neemt het bedrijf over en bevindt zich weldra op het randje van een faillisement. Met zijn broer Grobel begint hij dan ook te dingen om de hand van May. Het onheil begint pas goed, als Hoesl onopzettelijk een jongetje doodt dat getuige is van een geheime ontmoeting tussen hem en May op het strand. Naar de gelijknamige, in 1933 geschreven roman van Georges Simenon, La maison du canal.

Becoming Colette

1991 | Biografie, Drama

Verenigde Staten​/​​Duitsland 1991. Biografie van Danny Huston. Met o.a. Klaus Maria Brandauer, Mathilda May, Virginia Madsen, Paul Rhys en Jon van Dreelen.

Onwaarachtige biografie over de voor haar tijd vrij beruchte Franse romanschrijfster Colette (May), die als onnozel gansje uit de provincie uitgever Willy (Brandauer) trouwt. Hij geeft haar sensuele geschriften onder zijn naam uit en haalt haar over een triootje te vormen met hun vriendin Polaire (Madsen). Later krijgt hij een koekje van eigen deeg. Regisseur Huston is de zoon van zijn beroemde vader John. Scenario van Ruth Graham. Camerawerk van Wolfgang Treu.

Schluß! Aus! Feierabend!

1989 | Komedie

Duitsland 1989. Komedie van Frank Grützbach. Met o.a. Brigitte Janner, Dieter Augustin, Heinrich Schafmeister, Ludger Burmann en John van Dreelen.

De wederwaardigheden van Inge (Janner) uit Gelsenkirchen. Ze is veertig, rond, dik en een breed geboezemd. Ondanks het feit dat ze zwachtels om haar enkels heeft, is ze niet onaardig. Ze heeft twee jongens en een meisje, allen tieners. De vader van de kinderen is Kutzner (Augustin). Ze niet met hem getrouwd en hij verdient de kost door twee vrouwen voor hem te laten tippelen.

Noble House

1988 | Historische film

Verenigde Staten 1988. Historische film van Gary Nelson. Met o.a. Pierce Brosnan, Deborah Raffin, Ben Masters, John Rhys-Davies en Julia Nickson.

Waar TAI-PAN ophield (en de mist inging door de gigantische inkortingen op de montagetafel van 8 uur film naar 2 uur) gaat deze miniserie naar het gelijknamige boek van James Clavell verder over de voor- en tegenspoed van een gigantische handelsonderneming in Hongkong, zijn bazen, employ[KA1]ees, zijn concurrenten, de gangsters, de politici, de partijbonzen uit de Volksrepubliek en de mooie vrouwen. Het is de tijd van Mao na WO II, de oorlog in Indo-China, de Vietnamoorlog en er valt heel wat te verdienen, te verliezen, te bedriegen, te veroveren, te beleven en te bekijken. Kleurrijk met gedenkwaardige sc[KA2]enes (de brand op het drijvende restaurant), overdadig en dynamisch. Goed vermaak, niet pretentieus. Wordt in vier delen vertoond. Het scenario is van Eric Bercovici. Het camerawerk is van Christiano Pogany.

Zoeken naar Eileen

1987 | Drama, Romantiek, Thriller

Nederland 1987. Drama van Rudolf van den Berg. Met o.a. Thom Hoffman, Lysette Anthony, Gary Whelan, Kenneth Herdigein en Leen Jongewaard.

Een beetje vreemd, maar toch wel boeiend en bij vlagen zelfs pakkend liefdesdrama met Hoffman als een jongeman die, verscheurd door de onverwachte dood van z'n vriendin, van de ene verrassing in de andere valt, als één jaar later een ander meisje als twee druppels water op z'n dode vriendin lijkt. Regisseur Van den Berg maakt weliswaar soms rare bokkesprongen, maar de schitterende hoofdrol van Hoffman en de opvallend mooie muziek van Boudewijn Tarenskeen en Pim Kops helpen deze sympathieke productie vlot over z'n zwakke momenten heen. Naar een boek van Leon de Winter.

Odyssee d'amour

1987 | Drama

Nederland 1987. Drama van Pim de la Parra. Met o.a. Herbert Flack, Eddy Marchena, Sarah Brackett, Thom Hoffman en Patty Brard.

De la Parra is met een paar vrienden op vakantie geweest op Bonaire, heeft een camera meegenomen en er een filmpje over gemaakt. Wie immuun is voor de 'diepere bedoelingen' en zich tevreden stelt met fraaie plaatjes en modieuze erotiek, hoeft zich niet te vervelen bij deze film, maar spannend of opwindend is het beslist niet.

Evita Peron

1981 | Biografie

Verenigde Staten 1981. Biografie van Marvin J. Chomsky. Met o.a. Faye Dunaway, Rita Moreno, José Ferrer, Pedro Armendáriz jr en Michael Constantine.

Argentini[KA3]e 1926. Donna Juana (Jurado) en haar kinderen worden geweerd op de wake bij het lijk van Juan Duarte. Deze vernedering maakt grote indruk op de kleine Eva. Jaren later ontmoet ze (nu in de gedaante van Dunaway) Juan Peron (Farentino). Met de steun van de vakbonden slaagt ze erin het volk te overtuigen Peron als presidentskandidaat te kiezen. Na zijn verkiezing trouwen ze. Eva is nu 'first lady' van Argentinië en ze wordt geliefd bij de bevolking. Haar macht lijkt grenzeloos. Goed gespeelde, van alle politiek gespeende, visie op de populariteit van de jong gestorven Eva Peron. Een sterk vereenvoudigde biografie die goed inspeelt op het sentiment van de kijker. De bronnen voor het scenario van Ronald Harwood waren Evita-First Lady van John Barnes en Eva Peron van Nicholas Fraser en hebben niets te maken met de musical EVITA. In beeld gebracht door Stanley E. Gilbert. Oorspronkelijk uitgezonden in twee delen.

The Formula

1980 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1980. Thriller van John G. Avildsen. Met o.a. George C. Scott, Marlon Brando, Marthe Keller, John Gielgud en G.D. Spradlin.

Een moord op een ex-majoor lijkt verband te houden met een door de Duitsers uitgevonden procédé om steenkool om te zetten in olie. Een ex-CIA-agent wordt belast met het onderzoek, omdat de formule waardevoller is dan ooit als gevolg van de oliecrisis. De meeste betrokkenen bij het project, blijken echter te zijn vermoord. Uiteindelijk weet hij de uitvinder op te sporen. Originele thriller die aan impact wint door het fantastische duel tussen Scott en Brando. Het scenario van Steve Shagan, naar zijn eigen roman, is een aanklacht tegen het machtsmisbruik van de olie-multinationals. Jammer genoeg geeft hij heel wat sleutelmomenten te vroeg en te duidelijk weg. Aan de camera stond James Crabe.

Swan Song

1980 | Drama

Verenigde Staten 1980. Drama van Jerry London. Met o.a. David Soul, Bo Brundin, Jill Eikenberry, Murray Hamilton en Leonard Mann.

Een ooit veelbelovende ski-racer probeert een comeback te maken om te bewijzen dat hij ten onrechte als een notoire verliezer bekend staat. Een voorspelbaar drama, gelardeerd met adembenemende ski-opnamen.

The Word

1978 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1978. Drama van Richard Lang. Met o.a. David Janssen, James Whitmore, Florinda Bolkan, Eddie Albert en Geraldine Chaplin.

Mini-serie in vier delen. Een absurd verhaaltje naar de roman van Irving Wallace over gevonden stukken uit de oudheid waarin een andere kijk op het leven van Jezus Christus wordt gegeven. Janssen is gehuurd om de uitgave te promoten. Weinig interessant - dat vond het publiek destijds ook.

The Great Wallendas

1978 | Drama

Verenigde Staten 1978. Drama van Larry Elikann. Met o.a. Lloyd Bridges, Britt Ekland, Taina Elg, Cathy Rigby en Michael McGuire.

De geschiedenis van de legendarische koorddansersfamilie Wallenda. Vader Bridges droomt ervan om met zijn kinderen, broer en neven een nog nooit vertoonde spectaculaire stunt uit te voeren: een menselijke pyramide van zeven personen op het slappe koord. De film over deze ongewone familie is goed vertolkt en met brio in beeld gebracht, maar hij is toch niet helemaal bevredigend, want het scenario van Jan Hartman veel te oppervlakkig is en het beeld van de circuswereld dat hij ons voorschotelt is te clich[KA1]ematig. Het camerawerk was in de handen van Robert Bailin. Kort nadat de film in premi[KA2]ere ging, is echte vader Wallenda (in de film gespeeld door Bridges) bij een val omgekomen.

The Clone Master

1978 | Sciencefiction

Verenigde Staten 1978. Sciencefiction van Don Medford. Met o.a. Art Hindle, Robyn Douglas, Ralph Bellamy, Ed Lauter en John van Dreelen.

Een onduidelijk overheidsfonds financiert een experiment, waarbij een geleerde een keer of twaalf wordt gedupliceerd. Slappe pseudo-wetenschappelijke onzin.

The Rhineman Exchange

1977 | Thriller

Verenigde Staten 1977. Thriller van Burt Kennedy. Met o.a. Stephen Collins, Lauren Hutton, Claude Akins, Vince Edwards en José Ferrer.

Mini-serie in drie delen. Een spannende thriller die speelt in WOII in Argentinië waar de Duitsers en de Amerikanen een ruil tot stand pogen te brengen: Amerikaanse diamanten tegen een Duits plan voor een wapen. Spannend in beeld gebracht. Gebaseerd op het boek van Robert Ludlum.

Too Hot to Handle

1976 | Erotiek, Muziek

Filipijnen​/​​Verenigde Staten 1976. Erotiek van Don Schain. Met o.a. Cheri Caffaro, Aharon Ipalé, Corinne Calvet, John van Dreelen en Vic Diaz.

Samantha Fox (Caffaro), buitengewoon geheimagente, bindt de strijd aan met een drietal bedenkelijke zakenmagnaten op de Filippijnen. Zij benut hiertoe vooral erotische middelen en wat (lachwekkende) karate. Onzinnige, pseudo-sophisticated, sterk voyeuristische en niet weinig hypocriete avonturen van een team dat eerder een soortgelijke figuur, GINGER, creëerde. Geheel op lokatie in en rond Manilla opgenomen.

Rufus

1975 | Misdaad, Drama, Thriller

Nederland 1975. Misdaad van Samuel Meyering. Met o.a. Rijk de Gooyer, Cox Habbema, Pleuni Touw, John van Dreelen en Yoka Berretty.

Vermakelijke bewerking van Het kille ontwaken, het eerste boek van Anton Quintana (1937-2017), die vier thrillers schreef over een ex-gangster, Rufus genaamd. Rijk de Gooyer in de titelrol werkt als croupier en probeert met zijn geliefde (Habbema) corruptie van het casinomanagement tegen te gaan. Filmmaker tevens uitvinder Meyering maakte met andere Filmacademiestudenten van het eerste uur, zoals Frans Bromet en Jan de Bont, deel uit van de zogeheten 1, 2, 3-groep, jonge honden die zich afzetten tegen het Franse idee van de regisseur als filmauteur.

Tatort - Nachtfrost

1974 | Mysterie

Duitsland 1974. Mysterie van Wolfgang Petersen. Met o.a. Klaus Schwarzkopf, Hans-Peter Korff, Ursula Sieg, Marcel Werner en John van Dreelen.

Regisseur Petersen die later in Hollywood een supercarri[KA2]ere opbouwde, wist voor deze aflevering de Zweedse actrice Ulla Jacobsson (1929-82) te strikken als Frau Schaarf. Jacobsson is beroemd geworden door haar hoofdrol in HON DANSADE EN SOMMER (1951 van Arne Mattson) en [KA1]e[KA1]en naaktsc[KA2]ene in die film, tegenwoordig een belachelijk melodrama over de vrije liefde. In deze vierde van de totaal zes TATORT-films, die Petersen zou draaien in samenwerking met scenarioschrijver Herbert Lichtenfeld, wordt commissaris Finke (Schwarzkopf) uit Kiel geconfronteerd met het lijk van de jonge Renate Plikat in Frau Schaarfs sombere huurhuis. Finke en zijn medewerkers ontdekken dat Renate, die door iedereen voor een braaf verkoopstertje werd gehouden, een dubbel leven als callgirl leidde. De twintigduizend mark die zij de dag voor de moord van de bank had afgehaald om in een boetiek te steken zijn spoorloos. Esthetisch en inhoudelijk van een hoog niveau en een spannende, onderhoudende wie-is-de-dader. De (toen) bekende Nederlandse acteur John van Dreelen speelt een niet onaardige bijrol als Hugo Schaarf. De gastcommissaris is Lutz (Schumacher), die zijn collega in het trappenhuis tegen het lijf loopt om door het kijkerspubliek niet vergeten te worden. Het camerawerk is van Jörg Michael Baldenius. Finke's vierde zaak, aflvering 36.

Nachtschatten

1972 | Drama

Duitsland 1972. Drama van Niklaus Schilling. Met o.a. Elke Hart, John van Dreelen, Ella Timmermann en Max Krügel.

Een interessant regiedebuut van de voormalige cameraman: een Heimat-melodrama over een zelfmoord-plegende boerenweduwe die de dood van haar man niet kan vergeten. Scenario van regisseur Schilling. Camerawerk van Ingo Hamer.

Topaz

1969 | Thriller

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1969. Thriller van Alfred Hitchcock. Met o.a. John Forsythe, Frederick Stafford, Dany Robin, John Vernon en Karin Dor.

Kopenhagen 1962. Een Sovjetspion vraagt politiek asiel aan bij de Amerikaanse ambassade. Op basis van door hem verstrekte gegevens moeten de Franse geheim agent Stafford en CIA-man Forsythe samenwerken in het onderzoek naar inmenging van de Sovjet-Unie in Cubaanse aangelegenheden. Wie zijn de leden van het mysterieuze verbond 'Topaz', gespecialiseerd in de verkoop van Franse geheimen? Wie bedriegt wie in de Cubaanse affaire? Vragen die opgelost moeten worden, maar de grootste vraag is of de kijker het allemaal wel kan volgen. Ook al zitten er weer enkele geniale fragmenten in de film, het is toch niet het beste van Hitchcock die met gelijkwaardig materiaal in de jaren 1930-40 monumenten van spanning kon maken. Het feit dat de film bestaat met drie verschillende slotsequenties bewijst dat de meester zelf onzeker was. Scenario van Samuel Taylor naar de roman van Leon Uris. Fotografie van Jack Hildyard en een vlotte score van Maurice Jarre.

My Dog, the Thief

1969 | Komedie

Verenigde Staten 1969. Komedie van Robert Stevenson. Met o.a. Dwayne Hickman, Mary Ann Mobley, Elsa Lanchester, Joe Flynn en Roger C. Carmel.

Het toch al chaotische bestaan van een radioverslaggever wordt een regelrechte puinhoop als een eigenzinnige St.Bernardhond hem betrekt bij een juwelendiefstal. Deze vlot gemaakte Disney-produktie is niet uitgesproken origineel, maar brengt aanstekelijk vakwerk over de hele linie. Prima kijkvoer.

The Treasure of San Bosco Reef

1968 | Familiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1968. Familiefilm van Robert L. Friend. Met o.a. Roger Mobley, James Daly, Anthony Alda, Nehemiah Persoff en Robert Sorrells.

Bij het duiken stuit Mobley op een schat. Lieden met kwade bedoelingen willen het voor zichzelf buitmaken.

Die Ente klingelt um halb acht

1968 | Komedie

Duitsland​/​​Italië 1968. Komedie van Rolf Thiele. Met o.a. Heinz Rühmann, Hertha Feiler, Charles Régnier, John van Dreelen en Graziella Granata.

Een computerprogrammeur die beweert dat hij doorlopend wordt dwarsgezeten door olifanten, belandt in een psychiatrische inrichting en zet daar de boel flink op stelten.

Von Ryan's Express

1965 | Oorlogsfilm, Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1965. Oorlogsfilm van Mark Robson. Met o.a. Frank Sinatra, Trevor Howard, Brad Dexter, Raffaella Carrà en Sergio Fantoni.

Oorlogsfilms mochten vroeger ongegeneerd spannend, ja, zelfs heroïsch zijn, waarvan akte in dit WO II-verhaal met Ol' Blue Eyes in een paraderol. Sinatra is kolonel Joseph Ryan, neergeschoten piloot in een krijgsgevangenenkamp in Italië. Wanneer Mussolini's fascisten capituleren, weet Ryan dat de nazi's het bevel over de kampen over gaan nemen. Als hoogste in rang grijpt hij de ontsnappingskans: met een gekaapte goederentrein tracht de ijzervreter samen met de Britse majoor Fincham (Howard) een paar honderd geallieerde militairen dwars door oorlogsgebied naar Zwitserland te loodsen. Letterlijk en figuurlijk denderend escapisme met meesterlijke CinemaScope-fotografie van William H. Daniels.

Asylum For A Spy

1965 | Thriller

Verenigde Staten 1965. Thriller van Stuart Rosenberg. Met o.a. Robert Stack, Felicia Farr, Leon Belasco, Eva Soreny en Victor Buono.

Aanvankelijk als tweedelige aflevering uitgezonden in de serie CHRYSLER THEATRE als MEMORANDUM FOR A SPY, in 1967 als officiële tv-film uitgebracht. Het verhaal van een spion die geestelijk overspannen raakt, opgenomen wordt in een kliniek waar een spion van de andere kant poogt zijn hersens in te pikken. Allemaal net te veel gepraat om de spanning er echt in te houden.

The Wizard of Bagdad

1960 | Historische film

Verenigde Staten 1960. Historische film van George Sherman. Met o.a. Dick Shawn, Diane Baker, Barry Coe, John van Dreelen en Robert Simon.

Dit moet een satire zijn op historische avonturenfilms met Shawn als een luie geest - uit - de - fles.

The Wizard Of Baghdad

1960 |

1960. George Sherman. Met o.a. Barry Coe, Robert Simon, John van Dreelen, Dick Shawn en Diane Baker.

Dit moet een satire zijn op historische avonturenfilms met Shawn als een luie geest - uit - de - fles.

The Leech Woman

1960 | Horror

Verenigde Staten 1960. Horror van Edward Dein. Met o.a. Coleen Gray, Grant Williams, Philip Terry, Gloria Talbott en John van Dreelen.

Een slordige produktie over een vrouw die een formule vindt om weer jong te worden, met weinig spectaculaire resultaten.

The Enemy General

1960 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1960. Oorlogsfilm van George Sherman. Met o.a. Van Johnson, Jean-Pierre Aumont, Dany Carrel en John van Dreelen.

OSS-agent Johnson en Aumont, een leidende figuur in het Franse verzet, bundelen hun krachten om nazi-generaal Van Dreelen te redden, die wil overlopen naar de geallieerden. Middelmatig materiaal, bevredigend verwerkt.

13 Ghosts

1960 | Thriller

Verenigde Staten 1960. Thriller van William Castle. Met o.a. Charles Herbert, Jo Morrow, Martin Milner, Rosemary DeCamp en Donald Woods.

Middelmatige thriller die op de tv zijn grootste kracht verliest. In de bioscoop kreeg je brillen waarmee je geesten in bepaalde scènes kon ontdekken. Redelijk interessant, maar niet wereldschokkend.

Das Mädchen aus Paris

1954 | Komedie

Duitsland 1954. Komedie van Franz Seitz. Met o.a. Etchika Choureau, Erich Schellow, Anneliese Kaplan, John van Dreelen en Oliver Hassencamp.

Een flauwe komedie met een vergezocht scenario, die alleen nog maar met enig begrip bekeken kan worden als men het tijdsbeeld van het Frans-Duitse vriendschapsverdrag dat De Gaulle en Adenhauer sloten, erbij betrekt: twee oude studievrienden, een Duitse fabrikant van blaasinstrumenten en zijn Franse makker van toen ontmoeten elkaar weer op een kunstveiling in München en ze besluiten dat resp. hun zoon en dochter maar moeten trouwen. Als de kinderen elkaar op Duitse bodem ontmoeten lukt dat bijna, tot een voormalig vriendje van het Franse meisje roet in het eten gooit. Welaan, de vaders zetten alle zeilen bij en dankzij de Frans-Duitse samenwerking lukt het. Wat een euforie en opportunisme van toen. Thans hooguit lachwekkend. Een onzin-film.

Moselfahrt aus Liebeskummer

1953 | Komedie, Romantiek

Duitsland 1953. Komedie van Kurt Hoffmann. Met o.a. Elisabeth Müller, Will Quadflieg, Renate Mannhardt, John van Dreelen en Oliver Grimm.

Een vaardig gemaakte liefdes-komedie over een kunsthistoricus, die zijn vriendin vergeten wil nadat zij hem in de steek gelaten had. Hij weet zich snel te troosten met een lieve weduwe en haar zoontje, maar zijn ex-vriendin komt echter roet in het eten gooien. Fraai camerawerk van Heinz Schnackertz.

Nous irons à Monte Carlo

1952 | Muziek, Sportfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1952. Muziek van Jean Boyer. Met o.a. Audrey Hepburn, Philippe Lemaire, Jules Munshin, Cara Williams en Marcel Dalio.

Deze simpele musical over internationale liefdesperikelen aan de Rivi[KA2]era geeft de curieuze rolbezetting weinig kansen, omdat alle aandacht moest uitgaan naar het optreden van (producent) Ray Ventura en zijn orkest. Tussen de opnamen van deze film door werd Audrey door schrijfster Colette ontdekt als de ideale hoofdrolspeelster voor de Broadway-opvoering van haar Gigi met als resultaat een doorbraak naar Hollywood en wereldroem.