Jorge Sanjinés

Regisseur, Scenarist

Jorge Sanjinés is regisseur en scenarist.
Er zijn 4 films gevonden.

Para recibir el canto de los pajaros

1995 | Drama

Bolivia 1995. Drama van Jorge Sanjinés. Met o.a. Geraldine Chaplin, Jorge Ortiz, Guido Arce, Lineth Herbas en Marcelo Guzman.

Op de hooglanden van Bolivia draait een filmploeg een historische film over de barbaarse Conquistadores (de Spaanse overheersers) die Zuid-Amerika hebben uitgebuit, leeggeplukt en van de cultuur beroofd. Ze hebben figuranten nodig en ze menen dat die gemakkelijk zijn te recruteren onder de Indiaanse bevolking. Het tegendeel blijkt echter waar te zijn, al eindigt het hele verhaal met een veel te optimistische happy-end (het filmen van een met veel ceremonieel gepaard gaande vogeltjesfeest). Amateuristisch gedraaide film met krakerig geluid die als zinnebeeld bedoeld is voor het droeve lot van de oorspronkelijke bewoners van Zuid-Amerika die meer beschaving hadden dan hun Europese veroveraars en daardoor gedeeltelijk vernietigd werden en in de 21e eeuw nog steeds achtergesteld zijn als derde wereld-land. Zestig-jarige veteraan Sanjines die met drie man achter de camera (Raul Rodriguez, Guillermo Ruiz en Cesar Perez) draaide, had beter moeten weten. Ook de kleine rol van Chaplin als mondaine, idealistische Parisienne is onder de maat.

La nación clandestina

1985 | Drama

Bolivia 1985. Drama van Jorge Sanjinés. Met o.a. Reynaldo Yujra, Delfina Mamani, Orlando Huanca, Roque Salgado en Willy Perez.

Een Indiaan, afkomstig van de stam der Aymara's is timmerman in La Paz, de hoofdstad van Bolivia. Omdat hij op gevorderde leeftijd is, besluit hij de grote stad te verlaten om terug te keren naar zijn oorspronkelijke leefgemeenschap in de hoogvlakte om daar zijn laatste rustplaats te zoeken. Op de avond voor zijn vertrek uit de stad krijgt hij bezoek van zijn medewerker, aan wie hij bekent dat hij voor altijd is uitgestoten door zijn milieu wegens bedrog, en dat áls hij terugkeert, het zal zijn om te sterven middels een rituele dodendans. De film is nogal ingewikkeld omdat diverse tijdperken en doelstellingen met elkaar verweven zijn, want behalve een verhaal is het tegelijkertijd een pleidooi voor het laten voortbestaan van de Indiaanse cultuur, die scherp contrastreert met de moderne maatschappij. De rituele dans in de film is authentiek, maar toont alleen maar datgene wat de Aymara's willen prijsgeven. Het scenario is van de regisseur zelf, die één van de meest prestigieuze regisseurs is van Bolivia, en die gedwongen werd zijn land te verlaten. Camerawerk van César Pérez.

Las banderas del amanecer

1983 | Documentaire

Bolivia 1983. Documentaire van Jorge Sanjinés en Beatriz Palacios.

Rechtstreekse getuigenissen van arbeiders en boeren belichten de strijd die zij van 1979 tot 1982 tegen de Boliviaanse dictaturen gevoerd hebben. Deze enigszins primitieve documentaire werd geschreven door de bekende Jorge Sanjinés die tevens meewerkte aan de uitvoering.

Yawar mallku

1969 | Documentaire, Western

Bolivia 1969. Documentaire van Jorge Sanjinés. Met o.a. Benedicta Mendoza Huanca, Vicente Salinas en Marcelino Yanahuaya.

Rechtstreekse getuigenissen van arbeiders en boeren belichten de strijd die zij van 1979 tot 1982 tegen de Boliviaanse dictaturen gevoerd hebben. Deze enigszins primitieve documentaire werd geschreven door de bekende Jorge Sanjinés die tevens meewerkte aan de uitvoering.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Jorge Sanjinés op televisie komt.

Reageer