Pasquale Squitieri: regie en scenario.
Er zijn 16 films gevonden.

Il colore dell'odio

1990 | Drama

Italië 1990. Drama van Pasquale Squitieri. Met o.a. Carolina Rosi en Salvatore Marino.

Film naar aanleiding van een verslag van een ware gebeurtenis. Antonella Barone schreef erover in een Italiaanse krant. Rassenhaat en onverdraagzaamheid hadden geleid tot een tragisch en gewelddadig incident. Een actueel onderwerp, nu er meer en meer immigranten uit Afrika en het Midden Oosten naar Europa komen, en onenigheid tussen rassen aan de orde van de dag is. Er wordt goed gespeeld, regisseur Squitieri heeft de touwtjes strak in handen en hij schijnt zeer betrokken bij het onderwerp.

Atto di dolore

1990 | Drama

Italië 1990. Drama van Pasquale Squitieri. Met o.a. Claudia Cardinale, Karl Zinny, Giulia Boschi, Bruno Cremer en Meme Perlini.

Cardinale in een schitterende rol als weduwe, die een antiekwinkeltje drijft. Ze heeft thuiswonende kinderen, Martina (Boschi) en een achttien-jarige zoon Sandro (Zinny). Tot haar grote verdriet blijkt Sandro verslaafd aan drugs en hij krijgt zijn moeder zo gek dat ze voor hem gaat scoren. Hij belooft dat hij zal afkicken, maar daar komt het nooit van. Hij gaat het slechte pad op en hij terroriseert zijn moeder, tot ze zich met geweld van hem losmaakt. Jammer genoeg gaat de film de mist in door een overdaad aan melodrama. Scenario van de regisseur, Sergio Bianchi en Giancarlo Nanni Ballestrini. Camerawerk van Romano Albeni.

Russicum - I giorni del Diavolo

1988 | Thriller, Drama

Italië 1988. Thriller van Pasquale Squitieri. Met o.a. Treat Williams, Danny Aiello, Rossano Brazzi, Leopoldo Mastelloni en Robert Balchus.

Een Amerikaanse toeriste wordt vermoord aangetroffen in Rome en een jonge ambtenaar van de ambassade moet de zaak gaan onderzoeken, die in eerste instantie van weinig belang lijkt. Al spoedig zit hij in een web van verwikkelingen: het slachtoffer was eigenlijk een non, Italiaanse geheime agenten staan perplex en hun baas is waarschijnlijk bij de moord betrokken. De film probeert het bezoek van de paus aan Kiev hiermee in verband te brengen. De sleutel van het mysterie ligt in het Russicum, het Pauselijke Oosterse Institut. Niet erg spannend.

Gli invisibili

1988 | Drama

Italië 1988. Drama van Pasquale Squitieri. Met o.a. Alfredo Rotella, Giulia Fossà, Igor Zalewsky, Lorenzo Piani en Victor Cavallo.

Begin jaren tachtig, een jongeman besluit zich aan te sluiten bij een politieke beweging, de resten van de terroristengroep die Aldo Moro ontvoerde. De film concentreert zich op het gevangeniswezen, de verhouding tussen bewakers en gevangenen, de verslechterde omstandigheden na een opstand en de persoonlijke crisis van de hoofdpersoon, die zich geïsoleerd en verlaten voelt.

Naso di cane

1987 | Misdaad

Italië 1987. Misdaad van Pasquale Squitieri. Met o.a. Claudia Cardinale, Luca De Filippo, Nigel Court, Nancy Brilli en Yorgo Voyagis.

Een Napolitaanse inspecteur wijdt zich aan het bestrijden van de camorra en de corruptie. Zijn tegenstander, de moordenaar `Naso di cane` (Hondeneus), is een jeugdvriend van hem. Een goede, harde film met veel vaart en goede acteurs. De figuur van de hoofdpersoon is gemodelleerd naar een echte politieman die door de Rode Brigades werd vermoord.

Il Pentito

1985 | Misdaad

Italië 1985. Misdaad van Pasquale Squitieri. Met o.a. Franco Nero, Tony Musante, Max von Sydow, Erik Estrada en Rita Rusic.

Een ambitieuze film over mafia-corruptie in de VS, waarin het Sindona-schandaal, dat de Franklin Bank onderuit haalt, en de moord op Ambrosoli aan de orde komen. Het is een fictief verhaal dat gebaseerd is op ware gebeurtenissen en dat door Squitieri kundig wordt geregisseerd met een strak scenario dat het tempo erin houdt. Kijkers die niet bekend zijn met het nieuws over het schandaal dat de financiële centra van Milaan en New York deed schudden, zullen versteld staan van de intriges en het web van de corruptie.

Razza selvaggia

1980 | Drama

Italië 1980. Drama van Pasquale Squitieri. Met o.a. Saverio Marconi, Enzo Cannavale, Imma Pirro en Simona Mariani.

Marconi en zijn zuster Pirro trekken weg uit Salerno in het zuiden van Italië en vestigen zich in Turijn. Maar ze kunnen niet wennen. Hij roept zijn vriend, die ook uit het zuiden komt maar die zich wèl heeft kunnen acclimatiseren, te hulp. Dankzij hem ontmoet Marconi een meisje, waarmee hij een relatie aangaat. Een niet erg overtuigend sociaal drama, met als centraal thema het verschil tussen het noorden en het zuiden van Italië.

L' Arma

1979 | Drama

Italië 1979. Drama van Pasquale Squitieri. Met o.a. Stefano Satta Flores, Claudia Cardinale, Clara Colasimo en Benedetta Fantolli.

De regisseur die celstraf kreeg toen hij zijn (en Cardinale's) privacy wilde beschermen, door persmuskieten gewapend uit zijn tuin te verjagen, maakte in eigen beheer een op het incident geïnspireerde film. Zijn fictieve alter-ego is als onverschillige vader en verwaarlozende echtgenoot zo weinig sympathiek, dat zijn eventuele gelijk niemand zal interesseren. Cardinale geeft een plotselinge doorbraak van feministisch bewustzijn overtuigingskracht, maar ook dat voegt slechts een cliché toe aan vele andere.

El arma

1978 |

Italië 1978. Pasquale Squitieri. Met o.a. Benedetta Fantoli, Stefano Satta Flores en Claudia Cardinale.

De regisseur die celstraf kreeg toen hij zijn (en Cardinale's) privacy wilde beschermen, door persmuskieten gewapend uit zijn tuin te verjagen, maakte in eigen beheer een op het incident geïnspireerde film. Zijn fictieve alter-ego is als onverschillige vader en verwaarlozende echtgenoot zo weinig sympathiek, dat zijn eventuele gelijk niemand zal interesseren. Cardinale geeft een plotselinge doorbraak van feministisch bewustzijn overtuigingskracht, maar ook dat voegt slechts een cliché toe aan vele andere.

Corleone

1978 | Drama, Misdaad

Italië 1978. Drama van Pasquale Squitieri. Met o.a. Giuliano Gemma, Claudia Cardinale, Francisco Rabal, Stefano Satta Flores en Michele Placido.

De dood van Salvatore Giuliaono in 1952 leidt tot onderlinge verdeeldheid en onzekerheid binnen de Siciliaanse maffia, waarvan een boerenknecht gebruik maakt om zich in Palermo omhoog te werken met moderne methodes waarmee hij de traditioneel ingestelde peetvaders overtroeft, tot de politieke maffia ingrijpt en hij gedood wordt. Het boeiende en gedocumenteerde tijdsbeeld draagt méér aan dan in de film verwerkt kan worden, zodat de tweede helft met al te vlotte tijdsovergangen nogal vlak wordt. De actieve scènes zijn beter gedaan dan de dramatische momenten, ondanks het goede spel van de hoofdrollen. Bijfiguren blijven clichés.

Il Prefetto di ferro

1977 | Drama, Misdaad

Italië 1977. Drama van Pasquale Squitieri. Met o.a. Giuliano Gemma, Claudia Cardinale, Stefano Satta Flores, Francisco Rabal en Rik Battaglia.

De door Mussolini aangestelde prefect van Sicilië bindt de strijd aan tegen de mafia en verwerft zich daardoor zelfs een internationale reputatie. Als hij vervolgens de relatie tussen mafia en machthebbers in de openbaarheid wil brengen, wordt hij door Mussolini op non-actief gesteld; hij beseft alleen te hebben gediend om het fascistisch regime een respectabel aanzien te geven. Films van Squitieri lijken op elkaar - zelfde acteurs, zelfde onderwerp - maar deze krijgt door het politiek-historisch kader een interessantere werking dan de meeste mafia-aanklachten. Gemma heeft een melodramatische inzet in de titelrol, andere acteurs blijven vluchtige schimmen.

L'ambiziosi

1975 | Actiefilm, Misdaad

Italië 1975. Actiefilm van Pasquale Squitieri. Met o.a. Joe D'Alessandro, Stefania Casini en Raymond Pellegrin.

Een gangster, die als drugs-dealer een goede bijverdienste heeft, besluit voor zichzelf te beginnen. Zijn voormalige baas bevalt dit niet en als zijn ex-medewerker een eigen bende formeert, ontstaat er een verwoede gangster-oorlog. Een onorigineel werkje, dat in Duitsland t.o.v. Harley Davidson-fans een discriminerende titel meekreeg.

I Guappi

1973 | Misdaad, Historische film

Italië 1973. Misdaad van Pasquale Squitieri. Met o.a. Claudia Cardinale, Franco Nero, Fabio Testi, Raymond Pellegrin en Lina Polito.

Een jongeman uit het Napolitaans sub-proletariaat heeft zich weten op te werken tot advocaat voor de armen en komt in conflict met de Camorra, het 19e-eeuwse bandietensyndicaat dat de bevolking tegen de autoriteiten 'beschermt'. Een boeiend gespeelde historische misdaadfilm van bijna epische opzet, die in de reconstructie van de periode echter blijft steken in de schilderachtige buitenkant.

Camorra

1972 | Misdaad

Frankrijk​/​​Italië 1972. Misdaad van Pasquale Squitieri. Met o.a. Fabio Testi, Jean Seberg, Charles Vanel, Raymond Pellegrin en Lilla Brignone.

Camorra, de Napolitaanse mafia, beheerst het proletariaat. Omdat zijn ouders schulden hebben wordt een jongeman na gevangenisstraf tot medewerking gedwongen. Hij klimt geleidelijk op in de hi[KA3]erarchie van de Camorra, ondanks de pogingen van zijn verloofde om hem op het rechte pad te krijgen. De film biedt boeiende informatie over het syndicaat, maar de Napolitaanse regisseur (die dit onderwerp tot specialisme zou maken) moet nog veel leren over scenario-opbouw en acteursleiding.

La Vendetta e un piatto che si serve freddo

1971 | Western

Italië 1971. Western van Pasquale Squitieri. Met o.a. Leonard Mann, Ivan Rassimov, Elizabeth Eversfield, Klaus Kinski en Steffen Zacharias.

We vinden hier weliswaar het wraak-thema, maar ook iets ongewoons: in plaats van de gebruikelijke Mexicanen zijn het hier zowaar Indianen, een western-ingredi[KA3]ent dat de Italianen zelden gebruikten. Mann heeft een ingekankerde haat tegen de Indianen, die zijn ouders vermoord zouden hebben. Hij doet moeite het volk uit te roeien. T[KA1]ot hij er achter komt dat een rancher de moord heeft begaan. Dan weet hij niet wat voor goeds hij voor de Indianen moet doen. Rauw zoals gebruikelijk; Squitieri (die regisseert als William Redford) schreef zelf het scenario, samen met Monica Felt.

Django sfida Sartana

1970 | Western

Italië 1970. Western van Pasquale Squitieri. Met o.a. George Ardisson, Tony Kendall, Jose Torres, Bernard Faber en Adler Gray.

Het gebruikelijke gooi- en smijtwerk zoals dat in spaghetti-westerns plaatsvindt. Squitieri (schuilnaam William Redford) was tevens de scenarist. Zijn product is niet bepaald opwindend of spannend.