Fredric Steinkamp: montage.
Er zijn 18 films gevonden.

Sabrina

1995 | Romantische komedie

Verenigde Staten​/​​Duitsland 1995. Romantische komedie van Sydney Pollack. Met o.a. Julia Ormond, Harrison Ford, Greg Kinnear, John Wood en Nancy Marchand.

De dochter van de chauffeur van de stinkend rijke familie Larrabee wordt verliefd op playboy David Larrabee, woont een tijd in Parijs, komt terug als aantrekkelijke dame, en moet uiteindelijk kiezen tussen David en diens verantwoordelijke oudere broer Linus. In 1954 was Sabrina, naar een toneelstuk van Samuel A. Taylor, wél leuk, voornamelijk vanwege de hoofdrol van Audrey Hepburn en de ironische toon die het My Fair Lady-achtige sprookje wat stekeltjes gaf. Deze remake voegt er niets aan toe, sprankelt met Ormond veel minder in plaats van Hepburn en verwart liefdesgeluk met rijkdom.

The Firm

1993 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1993. Thriller van Sydney Pollack. Met o.a. Tom Cruise, Jeanne Tripplehorn, Hal Holbrook, Gene Hackman en Holly Hunter.

Cruise speelt in deze uitstekende John Grisham-verfilming de net aan Harvard afgestudeerde rechtenstudent Mitch McDeere. Mitch kan het ruimhartige aanbod van advocatenkantoor Bendini, Lambert en Locke niet afslaan. Zijn vrouw Abby (Tripplehorn) ruikt al rap rottigheid, maar Mitch ontwaart pas onraad wanneer hij met belastende foto's wordt gedwongen bij 'De Firma' te blijven. Het erin luizen van Mitch is spannend weergegeven. De kijker moet genoegen nemen met vaag vreemd gedrag van collega-advocaten en de intuïtie van Abby. Maar dat blijkt onder muziek van David Grusin (The Graduate) en voor de stijlvolle camera van John Seale (The English Patient) meer dan voldoende. Prima bijrollen van vooral Hackman en Holbrook.

Scrooged

1988 | Komedie, Fantasy, Drama

Verenigde Staten 1988. Komedie van Richard Donner. Met o.a. Bill Murray, Karen Allen, Robert Mitchum, Alfre Woodard en John Glover.

Voor wie niet onwelwillend tegenover het kerstgevoel staat, maar moe wordt van de jaarlijks opgedrongen overzoete kerstgedachtes, is Scrooged ideaal. Vooral door Bill Murray, perfect gecast als een moderne versie van Scrooge, de televisiebaas Frank Cross, die wordt geconfronteerd met 'het hogere'. Murray is buisbindend op dreef met zijn minimalistische gelaatstrekken en vlekkeloze timing. Natuurlijk is het onderschatte Scrooged gericht op de uiteindelijke 'verlichting' van Frank, maar de weg er naartoe is sarcastisch, zwart, verrassend en komisch; passend bij de tijdgeest. In de rijkelijk geproduceerde film zijn allerlei knipogen verwerkt, zoals Miles Davis als straatmuzikant en twee broers van Murray als familieleden.

Burglar

1987 | Misdaad, Komedie, Thriller

Verenigde Staten​/​​Canada 1987. Misdaad van Hugh Wilson. Met o.a. Whoopi Goldberg, Bob Goldthwait, G.W. Bailey, Lesley Ann Warren en James Handy.

Goldberg is een eerlijke boekverkoopster en niemand zou vermoeden dat ze er `s nachts op uittrekt om in de villawijken in te breken volgens haar eigen erecode: het komt er niet op aan wat je steelt, maar van wie je steelt. Een schurkachtige politieman (Bailey) die haar dubbelleven kent, dwingt haar hem te helpen om de juwelen te terug te vinden van Warren, gestolen door haar ex- man. Een regisseur die Goldberg teveel vrijheid laat, devalueert zelf zijn film. Ze is onuitstaanbaar in dit domme onding waarin ze voorgesteld wordt als een sympathieke dievegge. Enkele bijrolspelers zorgen voor goede maar meestal overbodige momenten. Wilson, Joseph Loeb III en Matthew Weisman bewerkten fragmenten uit verschillende romans van Lawrence Block. William A. Fraker stond achter de camera.

Adventures in Babysitting

1987 | Komedie, Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1987. Komedie van Chris Columbus. Met o.a. Elisabeth Shue, Maia Brewton, Keith Coogan, Anthony Rapp en Calvin Levels.

Omdat haar vriend haar heeft laten zitten gaat Chris (Shue) niet romantisch dineren maar babysitten bij de veertienjarige Brad (Coogan) en zijn zusje (Brewton). Daar wordt ze gebeld door haar beste vriendin, die zonder een cent op zak is gestrand in een busstation. Ze leent de ouderlijke wagen, en samen met haar twee pupillen gaat ze in nachtelijk Chicago op pad om haar vriendin te helpen. Het wordt een interessante avond. Niet bijster origineel, maar de film bevat voldoende humor, actie en onverwachte ontwikkelingen om de moeite waard te zijn. John Davis Chandler is leuk als dreigende gangsterbaas.

White Nights

1985 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1985. Drama van Taylor Hackford. Met o.a. Mikhail Baryshnikov, Gregory Hines, Isabella Rossellini, Helen Mirren en Jerzy Skolimowski.

Met een aantal fraai gefilmde en gechoreografeerde dansscènes verkoop je nog geen bioscoopkaartjes, dus verlopen dansfilms steevast volgens de meest obligate Hollywoodformules. In dit geval is er wel erg veel uit de kast getrokken om het publiek te verleiden: actie, romantiek, melodrama, spionage, politiek, racisme. Het verhaal over een Russische en een Amerikaanse danser die het opnemen tegen de communisten is lachwekkend, maar de dansscènes zijn enerverend. De soundtrack staat vol Sky Radio-toppers – Lionel Richie won een Oscar, Phil Collins werd genomineerd.

Out of Africa

1985 | Romantisch drama, Biografie

Verenigde Staten 1985. Romantisch drama van Sydney Pollack. Met o.a. Meryl Streep, Robert Redford, Klaus Maria Brandauer, Michael Kitchen en Malick Bowens.

Out of Africa is Hollywood op z'n best: groot aangepakt, meeslepend, melodramatisch, met weidse beelden en steracteurs. Redford oogstte niettemin veel kritiek met zijn te Amerikaans gespeelde rol van Britse jager Hatton, met wie Deense schrijfster Karen Blixen (Streep) in Kenia een moeizame buitenechtelijke relatie aangaat. Toch is Out of Africa een bijzonder fraai werkstuk: twee grote sterren klikken perfect in adembenemend mooie kaders, onder leiding van een regisseur die koers weet te houden. Zeven Oscars, waaronder die voor beste film, regie, scenario en camerawerk.

Tootsie

1982 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1982. Komedie van Sydney Pollack. Met o.a. Dustin Hoffman, Jessica Lange, Teri Garr, Dabney Coleman en Bill Murray.

Dustin Hoffman is Michael Dorsey die zich als acteur van oost tot west ongeliefd heeft gemaakt. Zelfs een tomaat spelen in een reclame ging mis omdat Michael het als tomaat onlogisch vond dat hij moest gaan zitten. Maar acteren zal hij en dus verkleedt Michael zich als vrouw, noemt zich Dorothy Michaels, en krijgt gelijk een rol in een soapdrama. De lol van Tootsie zit hem vervolgens in de vele romantische gevolgen van de sekseverwisseling. Ingenieus of origineel is het niet (dat was het ook niet in 1982), maar op de een of andere manier is het zeer aangenaam kijken naar deze farce.

They Shoot Horses, Don't They?

1969 | Drama

Verenigde Staten 1969. Drama van Sydney Pollack. Met o.a. Jane Fonda, Michael Sarrazin, Susannah York, Gig Young en Red Buttons.

Tijdens de Grote Depressie van de jaren dertig worden in de VS opmerkelijke wedstrijden georganiseerd. Het laatste stel dat een dansmarathon weet vol te houden kan een geldbedrag van vijftienhonderd dollar winnen, destijds een klein kapitaal. Om de arme sloebers die zich inschrijven voor het wrede volksvermaak nog wat extra uit te dagen worden de dansjes onderbroken door een soort tussensprintje. De wedstrijd duurt gruwelijk lang. Meeslepende film, met prima spel van de hele cast. Young kreeg een Oscar voor zijn rol als cynische ceremoniemeester.

Mister Buddwing

1966 | Drama

Verenigde Staten 1966. Drama van Delbert Mann. Met o.a. James Garner, Jean Simmons, Suzanne Pleshette, Angela Lansbury en Katharine Ross.

Miskleun. De overbekende plot doet Garner opdraven als een man met geheugenverlies die het verleden tracht in te vullen. Hij ontmoet diverse vrouwen die mogelijk deel hebben uitgemaakt van zijn vroegere bestaan.

Duel at Diablo

1966 | Western

Verenigde Staten 1966. Western van Ralph Nelson. Met o.a. James Garner, Sidney Poitier, John Hoyt, Dennis Weaver en Bibi Andersson.

Ergens tussen de wal van The Magnificent Seven (1960) en het schip van C'era una volta il West (1969) is Duel at Diablo in de vergetelheid gevallen. Zonde, want de film is een uitzonderlijk goede western, eentje waarvan de loop moeilijk te voorspellen blijft en waarvan acteerprestaties en actie spannend in beeld zijn gebracht. Vrije jongens Remsberg (Garner) en Toller (Poitier) voelen zich gedwongen om een militair konvooi door gevaarlijk Apache-land te volgen. Apacheleider Chata (Hoyt) ondertussen heeft een verzameling redenen om aan te vallen.

Once a Thief

1965 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1965. Misdaad van Ralph Nelson. Met o.a. Ann-Margret, Alain Delon, Van Heflin, Jack Palance en John Davis Chandler.

De jonge ex-gedetineerde Delon wil het rechte pad bewandelen en gaat terug naar zijn vrouw Ann-Margaret. Hij wordt dwarsgezeten door de smerige rechercheur Heflin waardoor hij zijn baantje verliest. Hij belandt weer in de verkeerde kringen en wordt het werktuig bij een andere misdaad. Bepaald niet belangwekkend en al honderd keer eerder vertoond. Scenario van Zekial Marko naar zijn boek Scratch a Thief. Camerawerk van Robert Burks. Gedraaid in Panavision.

The Unsinkable Molly Brown

1964 | Musical, Drama

Verenigde Staten 1964. Musical van Charles Walters. Met o.a. Debbie Reynolds, Harve Presnell, Ed Begley, Jack Kruschen en Hermione Baddeley.

Reynolds is een weeskind dat opgroeide in een mijnwerkersgezin in Colorado. Ze trouwt met Presnell, een doodgewone mijnwerker. Op een dag vindt hij goud. Reynolds, die er steeds van gedroomd heeft deel uit te maken van de jet-set van Denver denkt haar levensdoel bereikt te hebben. De werkelijkheid pakt echter heel anders uit. Vlotte, levenslustige musical vol kleurrijke personages, maar de uitwerking en de liedjes zijn oppervlakkig. De Broadway-musical werd geschreven door Richard Morris, terwijl Helen Deutsch voor de filmbewerking tekende. Meredith Wilson was verantwoordelijk voor de songs. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Molly Brown, één van de overlevenden van de ramp met de Titanic. Camerawerk is van Daniel L. Fapp. Gefilmd in Panavision.

Sunday in New York

1963 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1963. Komedie van Peter Tewksbury. Met o.a. Jane Fonda, Cliff Robertson, Rod Taylor, Robert Culp en Jim Backus.

Jane Fonda is de 22-jarige Eileen. Zij is verloofd maar twijfelt over trouwen. Eileen zoekt haar broer (Robertson) in New York op en probeert er daar achter te komen wat ze wil. Een van de problemen waarover ze piekert, is het vermoeden dat ze de enige 22-jarige maagd ter wereld is. Eens kijken of ze in New York liefde kan vinden. De vlotte bezetting en de zwierige muziek maken Sunday in New York goed verteerbaar. Fonda is door andere films (bijvoorbeeld Klute en Barbarella) natuurlijk veel beroemder geworden dan door Sunday in New York. Toch acteert ze niet onverdienstelijk in dit vroege optreden, naast mede-Oscarwinnaar Robertson.

It Happened at the World's Fair

1963 | Muziek, Komedie, Actiefilm, Drama, Musical, Romantiek

Verenigde Staten 1963. Muziek van Norman Taurog. Met o.a. Elvis Presley, Joan O'Brien, Gary Lockwood, Yvonne Craig en Vivky Tiu.

Lockwood heeft gokschulden gemaakt. Nu moet hij met zijn vriend Elvis hun vliegtuig verpanden. In een poging wat bij te verdienen, komen ze terecht op de wereldtentoonstelling van Seattle. Elvis bekommert zich om het dochtertje van de Chinese boer die hen oppikte toen ze stonden te liften. Ondertussen wordt hij ook nog verliefd op O'Brien. Ook al heeft het plot niet veel om het lijf, de film is toch nog één van de betere producten uit de Elvis-filmografie, daterend van voor de tijd dat zijn films lopende bandwerk werden. Al met al zingt hij wel weer een hele elpee vol. Het scenario werd geschreven door Si Rose en Seaman Jacobs. Voor het verzorgde camerawerk was veteraan Joseph Ruttenberg verantwoordelijk. Een must voor Elvis-fans.

Two Loves

1961 | Drama

Verenigde Staten 1961. Drama van Charles Walters. Met o.a. Shirley MacLaine, Laurence Harvey, Jack Hawkins, Juano Hernandez en Nobu MacCarthy.

In een afgelegen plaats in Nieuw-Zeeland ontmoet de onorthodoxe lerares Anna Vorontosov (Maclaine) de verwarde professor Paul Lathrope (Harvey). Totaal gedeprimeerd dreigt deze voortdurend dat hij zelfmoord gaat plegen. De film eindigt met een gewelddadige climax. Knap gespeeld, sentimenteel drama naar de roman The Spinster van Sylvia Ashton Warner. Er werd goed gebruik gemaakt van de exotische locaties, zonder dat deze de opbouw van het verhaal of de sfeer verstoren. MacLaine en Harvey spelen de sterretjes van de hemel, maar hun talent had toch een beter verhaal verdiend. Het scenario is van Ben Maddow. Het camerawerk is van Joseph Ruttenberg.

Where the Boys Are

1960 | Komedie, Drama, Experimenteel, Musical

Verenigde Staten 1960. Komedie van Henry Levin en Herny Levin. Met o.a. Dolores Hart, George Hamilton, Yvette Mimieux, Jim Hutton en Barbara Nichols.

Geen slechte film over tieners tijdens een paasweekeinde te Fort Lauderdale. Francis is in haar eerste film vrij goed, de overigen mogen er ook zijn. Nichols is zoals gewoonlijk dolkomisch als sexy blondje.

The Adventures of Huckleberry Finn

1960 | Avonturenfilm, Drama, Familiefilm

Verenigde Staten 1960. Avonturenfilm van Michael Curtiz. Met o.a. Eddie Hodges, Archie Moore, Tony Randall, Patty McCormack en Neville Brand.

Huck Finn (Hodges), die bij de keurige weduwe Douglas woont, droomt ervan om op een radarboot de Mississippi af te stomen. Als zijn vader opduikt, een dronkelap en een verschrikkelijke nietsnut, belooft hij de weduwe op te krassen als ze een som geld aan hem overhandigt; daartoe wil zij haar zwarte slaaf Moore verkopen. Vader Finn neemt zijn zoon Huck als onderpand. Die avond slaat hij hem in een dronken bui in elkaar. De jongen vlucht naar de rivier, vastbesloten aan boord te gaan van een schip. Huck treft daar de slaaf Jim (Moore) aan, en samen maken zij een vlot, waarop ze de Mississippi afzakken. Een goede verfilming van de klassieke, autobiografische roman van Mark Twain (1835-1910). Diverse rolletjes worden vertolkt door sterren, w.o. Buster Keaton, Andy Devine, Judy Canova, John Carradine, Mickey Shaughnessy en Sterling Holloway. Camerawerk van Ted McCord.