Jan Vrijman

Regisseur, Scenarist, Producer

Jan Vrijman is regisseur, scenarist en producer.
Er zijn 6 films gevonden.

De witte waan

1984 | Drama

Nederland 1984. Drama van Adriaan Ditvoorst. Met o.a. Thom Hoffman, Pim Lambeau, Louise Ruys, Guusje van Tilborgh en Hans Croiset.

Kunstenaar (Hoffman) gebruikt heroïne om als adelaar uit te kunnen vliegen boven de miezerige meute. Samen met zijn moeder (Lambeau) stapt hij feestelijk uit het leven. Een buitengewoon lyrisch drama met Oedipus-motief. Magnifieke beelden en een fantastische finale, maar ietsje meer helderheid in het scenario was wenselijk geweest. De film heeft veel te danken aan cameraman Albert van der Wildt.

De Vijanden

1968 | Drama, Oorlogsfilm

België/Nederland 1968. Drama van Hugo Claus. Met o.a. Fons Rademakers, Robbe De Hert, Del Negro, Ida Bons en Ton Lutz.

Het regiedebuut van Claus die daarvoor scenario's schreef (Dorp aan de rivier, Het mes) toont gaten door te veel commerciële concessies. Twee soldaten, een Duitser en een Amerikaan, en een Belgische jongen ontmoeten elkaar tijdens het Ardennen-offensief. De vijanden worden lotsverbondenen totdat het oorlogsgeweld er een einde aan maakt.

Het Gangstermeisje

1966 | Drama, Experimenteel

Nederland 1966. Drama van Frans Weisz. Met o.a. Kitty Courbois, Paolo Graziosi, Astrid Weyman, Walter Kous en Joop van Hulsen.

NL 1966. Van Frans Weisz. Met oa Kitty Courbois, Paolo Graziosi, Astrid Weyman en Gian Maria Volontè. Bewerking van de roman-in-wording van Remco Campert door debuterend speelfilmregisseur Frans Weisz is een Nederlandse klassieker vol met destijds aanstormend talent. Schrijver Wessel Franken (Graziosi) worstelt met zijn huwelijk en zijn filmscript. Ter inspiratie vertrekt hij naar Zuid-Frankrijk en Italië. Levendige zwart-wit film, deels opgenomen in Rome, lonkt naar zowel de Amerikaanse gangsterfilm als naar de Franse nouvelle vague-filmbeweging. Courbois heeft een leuke rol als het mysterieuze gangstermeisje. Weisz kreeg in Berlijn een Gouden Beer-nominatie, de titelsong werd gezongen door Liesbeth List.

Op de Bodem van de Hemel

1965 | Documentaire, Drama

Nederland 1965. Documentaire van Jan Vrijman. Met o.a. Koperen Ko van Almelo, Johannes Maasbach en Gerard van den Brink.

Met de camera's van Ed van der Elsken, Herman Orta, Bob Kommer, Harre de Bruin, Ton Le Fèvre en Jan Huyskens achter Koperen Ko's rug aan ging Jan Vrijman op stap naar een veiling van huisraad, een paardenmarkt en een gebedsgenezingsbijeenkomst. Vooral de laatste happening biedt een verbijsterend ontroerende blik in iets wat 'randverschijnsel' heet.

De Werkelijkheid van Karel Appel

1962 | Documentaire, Korte film

1962. Documentaire van Jan Vrijman.

Korte documentaire waarin Vrijman Karel Appel portretteerde als een woest schildersbeest.

Het huis

1961 | Drama, Korte film

Nederland 1961. Drama van Louis van Gasteren. Met o.a. Shireen Stoker en Lex Goudsmit.

Korte documentaire waarin Vrijman Karel Appel portretteerde als een woest schildersbeest.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Jan Vrijman op televisie komt.

Reageer