Jean Bréhat: productie.
Er zijn 26 films gevonden.

France

2021 | Komedie, Drama

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Italië​/​​België 2021. Komedie van Bruno Dumont. Met o.a. Léa Seydoux, Blanche Gardin, Benjamin Biolay, Emanuele Arioli en Juliane Köhler.

Sterverslaggever France de Meurs heeft alles over voor hogere kijkcijfers en is niet bang voor een beetje sensatie. Haar hectische bestaan komt plotseling tot stilstand wanneer ze betrokken raakt bij een verkeersongeluk. Deze onverwachte gebeurtenis zorgt ervoor dat ze haar hele bestaan in twijfel begint te trekken, en begint ze een zoektocht om erachter te komen wie ze wilt zijn.

Jeanne d'Arc

2019 | Drama

Frankrijk 2019. Drama van Bruno Dumont. Met o.a. Daniel Dienne, Lise Leplat Prudhomme, Fabrice Luchini, Annick Lavieville en Justine Herbez.

Deze tweede film van Dumont over het leven van Jeanne d’Arc doet niet onder voor het eerste deel, en is ook prima op zichzelf te bekijken. Beginnend bij haar eerste verloren slag om Parijs, maakt Dumont gehakt van de vijftiende-eeuwse wereldlijke en geestelijke leiders die haar een proces voor ketterij aandeden. De absurditeit van het naïef-theatrale spel zet hier de aanklagers in de beklaagdenbank. Jeanne oogt niet als slachtoffer, maar als onverslaanbare, autonome geest. Dat laatste geldt ook voor Dumont, die een veldslag verbeeldt als een paardendressuurnummer.

Belleville Cop

2018 | Komedie, Actie

Frankrijk 2018. Komedie van Rachid Bouchareb. Met o.a. Omar Sy, Luis Guzmán, Franck Gastambide, Eriq Ebouaney en Julie Ferrier.

Deze tweede film van Dumont over het leven van Jeanne d’Arc doet niet onder voor het eerste deel, en is ook prima op zichzelf te bekijken. Beginnend bij haar eerste verloren slag om Parijs, maakt Dumont gehakt van de vijftiende-eeuwse wereldlijke en geestelijke leiders die haar een proces voor ketterij aandeden. De absurditeit van het naïef-theatrale spel zet hier de aanklagers in de beklaagdenbank. Jeanne oogt niet als slachtoffer, maar als onverslaanbare, autonome geest. Dat laatste geldt ook voor Dumont, die een veldslag verbeeldt als een paardendressuurnummer.

Jeannette

2017 | Historische film, Musical

Frankrijk 2017. Historische film van Bruno Dumont. Met o.a. Lise Leplat Prudhomme, Jeanne Voisin, Lucile Gauthier, Victoria Lefebvre en Aline Charles.

Met haar blote voeten trappelend in het zand en haar hoofd in de wolken. Zo filmt Bruno Dumont (La vie de Jésus) de mentale metamorfose van herdersmeisje Jeannette tot Jeanne D'Arc, het symbool van de Franse natie. Terwijl ze zingend en headbangend de passieve christelijke deemoed ter discussie stelt omdat haar ziel naar opstand snakt, laveert ze tussen fantasie en gekte. Een door amateuracteurs bevolkte, onconventionele musical met flarden deathmetal en rap, die werkt dankzij een wonderlijke combinatie van ontwapenende naïviteit en ongebreidelde zelfexpressie.

The Insult

2017 | Drama

Libanon 2017. Drama van Ziad Doueiri. Met o.a. Adel Karam, Kamel El Basha, Camille Salameh en Diamand Bou Abboud.

Wat begint met een akkefietje tussen de Libanese automonteur Tony en de Palestijnse voorman Yasser in een christelijke wijk van Beiroet, escaleert tot een rechtszaak die het nationale nieuws haalt en rellen uitlokt. Een even vlot als beladen rechtbankdrama dat erin slaagt politieke en historische gevoeligheden te belichten zonder de complexiteit van de materie uit het oog te verliezen. Eerste Libanese film met een Oscarnominatie, in Venetië bekroond met de acteerprijs voor Kamel El Basha (Yasser).

Ma Loute

2016 | Komedie

Frankrijk​/​​Duitsland 2016. Komedie van Bruno Dumont. Met o.a. Fabrice Luchini, Juliette Binoche, Valeria Bruni Tedeschi, Brandon Lavieville en Raph.

De noordkust van Frankrijk, 1910. De Bruforts zijn arme mosselrapers en de Van Peteghems aristocraten. Hun gescheiden werelden komen samen als de oudste zoon van de Bruforts, Ma Loute, verliefd wordt op Billie Van Peteghem, een meisje dat zich af en toe verkleedt als jongen (of andersom, dat laat Dumont bewust in het midden). Ma Loute is - na de tv-serie P'tit Quinquin (2014) - de tweede keer dat de strenge arthousefilmer Dumont zich vol overgave stort op een klucht. De film gaat regelmatig over de rand van de 'goede smaak', maar is veel subversiever (en dus interessanter) dan de gemiddelde klucht.

Mercenaire

2016 | Drama, Sportfilm

Frankrijk 2016. Drama van Sacha Wolff. Met o.a. Toki Pilioko, Iliana Zabeth, Laurent Pakihivatau en Petelo Sealeu.

Dit in zijn onderwerp ongewone regiedebuut vertrekt vanaf een al even ongewone locatie: Nouméa, hoofdstad van het Frans-overzeese gebiedsdeel Nieuw-Caledonië. Daar onttrekt de timide negentienjarige kolos Soane zich aan zijn tirannieke, alcoholistische vader wanneer de geldbeluste rugbymakelaar Abraham interesse in hem toont. Hoe het Soane vervolgens als talentvolle speler in het verre en mores-cultureel zo andere Frankrijk vergaat, vertelt Wolff op traditionele wijze. De nadruk ligt niet op mooie plaatjes, maar op klassieke acteursregie. In Cannes bekroond met het Europa Cinemas Label, een prijs die wordt uitgereikt door een samenwerkingsverband van Europese bioscopen.

La route d'Istanbul

2016 | Drama

Frankrijk​/​​België 2016. Drama van Rachid Bouchareb. Met o.a. Astrid Whettnall, Pauline Burlet, Patricia Ide en Bilal Aya.

Elizabeth kan het niet geloven. Haar dochter Elodie is vertrokken naar Syrië om zich aan te sluiten bij de Islamitische Staat. Ze gaat op zoek naar haar.

Chouf

2016 | Misdaad, Drama

Frankrijk 2016. Misdaad van Karim Dridi. Met o.a. Sofian Khammes, Foued Nabba, Zine Darar, Oussama Abdul Aal en Nailia Harzoune.

Zonnige jeugdcriminaliteit in Marseille, geschoten met minimale middelen door de Tunesisch-Franse Karim Dridi. Twintigjarige hoofdpersoon Sofian verbeeldt het grijsgefilmde Marseille Noord-verhaal van de kleine titelcrimineel die met de verkoop van verdovende middelen – 'Net zoals McDonalds!' - opklimt tot minder kleine crimineel en onverhoopt zijn eigen graf graaft. Filmmaker Dridi zag zichzelf meer als verslaglegger dan cineast, en liet de gretige amateur-acteurs het verhaal goeddeels zelf invullen. Voeg daarbij het ingetogen camerawerk en de dito montage en je hebt zowaar een fris actiedrama. 'Het is hun film', aldus de maker.

Camille Claudel 1915

2013 | Biografie

Frankrijk 2013. Biografie van Bruno Dumont. Met o.a. Juliette Binoche, Jean-Luc Vincent en Emmanuel Kauffman.

Drie beslissende dagen uit het leven van de vrijgevochten Franse beeldhouwster Camille Claudel (Binoche), die door haar familie in een gesticht werd gestopt. Ze zit daar al twee jaar als haar broer Paul (Vincent), dichter, diplomaat en devoot katholiek, haar bezoekt. Zoals altijd bij Dumont gaat het over menselijke verhoudingen en geweld, maar ook over creativiteit, spiritualiteit en gekte. Als portret van een getormenteerde ziel is de film subliem, mede dankzij het verpletterende optreden van Binoche. Maar waar het de relatie tussen broer en zus betreft, mist Dumont subtiliteit.

Hors Satan

2011 | Drama

Frankrijk 2011. Drama van Bruno Dumont. Met o.a. David Dewaele, Alexandra Lematre en Aurore Broutin.

Bruno Dumont vervolgt zijn zoektocht naar een moraal die niks met goden en duivels te maken heeft, maar gehouwen lijkt uit de heuvels van het Noord-Franse landschap. De naamloze figuur die in Hors Satan rondzwerft, kan een moordenaar zijn of een verlosser. Daarmee wordt de film een lakmoesproef voor de godsvraag. En zelfs als de jongeman een verlosser is, praat dat dan zijn daden goed? Wanneer in Dumonts schitterende landschappen de zon ondergaat, is nog steeds van alles mogelijk.

Omar m'a tuer

2011 | Drama

Frankrijk​/​​Marokko 2011. Drama van Roschdy Zem. Met o.a. Sami Bouajila, Denis Podalydès, Maurice Bénichou, Salomé Stévenin en Nozha Khouadra.

Drama van Roschdy Zem over Marokkaanse tuinman Omar, die veroordeeld werd op grond van in bloed geschreven beschuldiging door de doodgestoken vrouw voor wie hij werkte. Op feiten gebaseerd.

Hors-la-loi

2010 | Drama, Historische film

Frankrijk​/​​Algerije​/​​België 2010. Drama van Rachid Bouchareb. Met o.a. Jamel Debbouze, Roschdy Zem, Sami Bouajila, Samir Guesmi en Bernard Blancan.

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog roeren zich de strijders voor de Algerijnse onafhankelijkheid tot in Frankrijk.

London River

2009 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Algerije 2009. Drama van Rachid Bouchareb. Met o.a. Brenda Blethyn, Sotigui Kouyaté, Francis Magee, Roschdy Zem en Sami Bouajila.

Een Engelse plattelandsvrouw (Blethyn) en een oudere Afrikaans-Franse arbeider (Kouyaté) zijn in Londen op zoek naar hun vermiste kinderen na de bomaanslagen in juli 2005. Haar dochter blijkt een relatie te hebben met zijn zoon en deze band werkt aanstekelijk op de ogenschijnlijk totaal van elkaar verschillende ouders. In dit ontwapenende drama laten de makers zien dat tragedie onvermijdelijk leidt tot toenadering. Regisseur Bouchareb (Days of Glory/Indigènes, 2006) maakte een oprecht werk waarin niets of niemand wordt weggezet als domweg goed of fout.

Indigènes

2006 | Oorlogsfilm, Drama

Algerije​/​​Frankrijk​/​​Marokko​/​​België 2006. Oorlogsfilm van Rachid Bouchareb. Met o.a. Jamel Debbouze, Samy Naceri, Roschdy Zem, Sami Bouajila en Bernard Blancan.

Indringende film over een weggemoffelde geschiedenis: in 1943 werden Algerijnse mannen door de Fransen geronseld om hun onbekende 'moederland' te bevrijden van de Duitse bezetters. Vervolgens werden ze door de legerleiding ingezet als kanonnenvoer. Regisseur Bouchareb legt, tussen de vuurgevechten in zijn spannende oorlogsfilm, bloot dat discriminatie diep in het westerse denken verankerd zit: bij het rantsoeneren krijgen de Algerijnen minder eten toebedeeld dan de soldaten uit Frankrijk, hun kledij is van nog slechtere kwaliteit, en promotie naar een betere positie blijkt een privilege van de blanke militairen.

Flandres

2006 | Drama, Oorlogsfilm

Frankrijk 2006. Drama van Bruno Dumont. Met o.a. Samuel Boidin, Adélaïde Leroux, Henri Cretel en Jean-Marie Bruveart.

Demester is landarbeider op het Noord-Franse platteland. Zo af en toe heeft hij vreugdeloze seks met Barbe (Leroux). Op een dag moet hij als soldaat naar de oorlog in een Irak-achtig land. Daar beleeft hij de meest verschrikkelijke dingen. Als hij terugkomt hoort hij dat Barbe inmiddels een abortus heeft ondergaan en een tijdje in een inrichting heeft gezeten. Met Flandres zoekt Dumont wederom de confrontatie met zijn publiek. Hij levert indringende beelden zonder verder aan moraliteiten of uitleg te doen. Wie zich eraan overgeeft, komt terecht in een fascinerend universum waarin instincten de toon bepalen.

Twentynine Palms

2003 | Drama

Frankrijk 2003. Drama van Bruno Dumont. Met o.a. Yekaterina Golubeva en David Wissak.

Ongemakkelijke, opzettelijk onaffe en onduidelijke roadmovie over Amerika. Een Amerikaanse man en een Oost-Europese vrouw neuken, ruziën en neuken opnieuw - afstandelijkheid en hysterie wisselen elkaar af.

Little Senegal

2001 | Drama

Duitsland​/​​Algerije​/​​Frankrijk 2001. Drama van Rachid Bouchareb. Met o.a. Sotigui Kouyaté, Sharon Hope, Roschdy Zem, Karim Koussein Traoré en Adetoro Makinde.

Senegalese man gaat naar Amerika op zoek naar het slavenverleden van zijn voorvaderen. Zo belandt hij uiteindelijk in New York.

La bande du drugstore

2001 | Komedie

Frankrijk 2001. Komedie van François Armanet. Met o.a. Cécile Cassel, Aurélien Wiik, Mathieu Simonet en Alice Taglioni.

'Monday I have friday on my mind' zingen de Easybeats bij het openen van La bande du Drugstore. Een toon van losbandigheid in een tijd waarin alles mogelijk was is gezet. De (Franse) jaren zestig als pure nostalgie zijn al veel vaker op het doek verschenen. François Armanet, chef-redactie van dagblad Libération, heeft met de verfilming van zijn eigen boek ook niet veel nieuws te vertellen. Maar de beelden ademen authenticiteit; je zou willen dat je bij de cinegenieke hoofdpersonen geweest was. In de nachtclub Drugstore, als Phillippe valt voor Charlotte, en tijdens de avonturen van hun vrienden Marc en Nathalie.

Petite Chérie

2000 | Drama

Frankrijk 2000. Drama van Anne Villacèque. Met o.a. Corinne Debonnière, Jonathan Zaccaï, Laurence Février, Patrick Préjean en Pierre Louis Calixte.

Documentairefilmster Villacèque maakte met Petite Chérie een indrukwekkend fictiedebuut. Ze bleef dicht bij het onderwerp van haar documentaires, tienermeisjes, maar had het idee dat ze met een fictiefilm dezelfde materie anders kon benaderen. Het lichtkomische drama is volgens Villacèque meer geboren uit een gevoel dan uit een verhaal en gaat over de angst voor eenzaamheid, de haat jegens een ordinaire familie en de fascinatie voor ongewone of verontrustende details. Sybille is een muurbloempje, dat saai werk heeft en bij haar saaie ouders woont. Haar keukenroman-fantasieën lijken bewaarheid te worden wanneer zij in de ogen van Victor kijkt, verliefd wordt, een seksuele relatie krijgt en Victor bij de familie in komt wonen. Maar Victor is niet zoals hij zich voordoet.

L' Humanité

1999 | Drama

Frankrijk 1999. Drama van Bruno Dumont. Met o.a. Philippe Tulier, Emmanuel Schotté, Séverine Caneele, Philippe Tullier en Ghislain Ghesquière.

In L'humanité, bekroond met de Grote Juryprijs en de prijs voor de beste acteur en actrice tijdens het festival van Cannes, heeft La vie de Jésus, Dumonts veelgeprezen onbehaaglijke portret van een aantal werkloze jongens in een Noord-Frans provinciestadje, een bijzondere opvolger gekregen. Alleenstaande dertiger Pharaon is een zeer gevoelige man, zowel in zijn persoonlijke als in zijn professionele leven. Met zijn eenvoudige, aan simpelheid grenzende natuur ervaart hij de slechtheid van anderen als een zware last. Hij is agent bij het plaatselijke korps in een stadje in Noord-Frankrijk en onderzoekt in die functie de verkrachting en moord op een elfjarig meisje. Tot in het diepst van zijn wezen geschokt over een dergelijke wreedheid, bekruipt hem een gevoel van universele schuld over de monsterlijkheid van de menselijke aard. Dat wordt nog eens versterkt als hij wordt geconfronteerd met de agressiviteit die eigen is aan seksualiteit: in zijn werk, maar ook in zijn privéleven, als hij verliefd wordt op zijn buurvrouw. De inzet van niet-professionele acteurs geeft het realisme van Dumont weer een bijzondere authenticiteit. Hoewel de film niets minder wil zijn dan een onderzoek naar menselijk lijden, compassie en empathie, is het ook een intiem portret geworden (benadrukt door het gebruik van extreme close-ups) van een man die de wereld om hem heen niet kan bevatten. De verstrekkendheid van het thema komt tot uiting in de weidse kaders waarmee het Frans-Vlaamse land majestueus in beeld is gebracht. (RdL/VPRO Gids)

Vivre au paradis

1998 | Drama

Algerije​/​​Noorwegen​/​​België​/​​Frankrijk 1998. Drama van Bourlem Guerdjou. Met o.a. Roschdy Zem, Hiam Abbass, Fadila Belkebla, Omar Bekhaled en Farida Rahouadj.

Internationale co-productie van Fransoos Bourlem Guerdjou - een 'derde generatie Algerijn' - die het verhaal vertelt van de eerste jaren van zijn grootouders in de bidonvilles van Parijs begin jaren '60. Guerdjou focust, naast de miserabele woon- en werkomstandigheden, ook op de soms weinig sympathieke geldingsdrang van de nieuwkomers en hun politiek/sociale isolatie en aspiratie in het roerige decennium. Guerdjou kreeg in 1998 de debuutprijs in Venetië en zijn film werd in 1999 genomineerd voor Beste Europese Film op het Brusselse filmfestival.

West Beyrouth

1997 | Drama, Familiefilm

Noorwegen​/​​België​/​​Frankrijk​/​​Libanon 1997. Drama van Ziad Doueiri. Met o.a. Remi Doueiri, Mohamad Chamas, Rolande Amin, Nasman Salhi en Mouhidine Guerra.

De Libanees Ziad Doueiri debuteerde met deze tijdens het Rotterdamse Filmfestival vertoonde autobiografische film en liet zijn broertje de hoofdrol spelen. Doueiri had duidelijk baat van zijn werk als assistent-cameraman bij From dusk till dawn, want in deze film ziet Beirut in de jaren zeventig er indrukwekkend echt uit, met gebombardeerde straten en de laatste resten van welvarende tijden. Het verhaal gaat over twee vriendjes die ondanks het opkomen van de burgeroorlog bezig zijn met jongens-dingen: fietsracen, rondschooien en gefascineerd zijn door vrouwelijk schoon. Hoe interessant West Beyrouth ook oogt, echt drama en ruimte voor identificatie ontbreekt en dat wreekt zich. (IdH/VPRO Gids)

La Vie de Jésus

1997 | Drama, Familiefilm

Frankrijk 1997. Drama van Bruno Dumont. Met o.a. David Douche, Marjorie Cottreel, Geneviève Cottreel, Kader Chaatouf en Gégé.

Het verhaal van vijf werkeloze randgroepjongeren in het Noord-Franse plaatsje Bailleul. Eén van hen, Freddy, heeft een vriendin. Als zijn vriendin hem verlaat voor de Noord-Afrikaanse Kader, nemen de jongens Kader te grazen en trappen hem dood.

L'honneur de ma famille

1997 | Komedie

Frankrijk 1997. Komedie van Rachid Bouchareb. Met o.a. Séloua Hamsé, Karole Rocher, Roschdy Zem, Alex Descas en Firmine Richard.

Het verhaal van vijf werkeloze randgroepjongeren in het Noord-Franse plaatsje Bailleul. Eén van hen, Freddy, heeft een vriendin. Als zijn vriendin hem verlaat voor de Noord-Afrikaanse Kader, nemen de jongens Kader te grazen en trappen hem dood.

Poussières de vie

1994 | Drama

Algerije​/​​Hongkong SAR van China​/​​Frankrijk 1994. Drama van Rachid Bouchareb. Met o.a. Daniel Guyant, Gilles Chitlaphone, Jéhan Pagès, Eric Nguyen en Léon Outtrabady.

Deze goedgemaakte film gaat over een weinig bekend drama uit het tijdperk dat volgde op de be[KA3]eindiging van de Vietnamoorlog in 1975. In de straten van Saigon (en andere grote steden) zwierven vele 'onwettige' kinderen van zwarte en blanke Amerikaanse GI's. Misprijzend werden ze Amerasians genoemd.