Eduardo De Filippo (1900-1984): regie, cast, scenario en schrijver.
Er zijn 35 films gevonden.

Cuore

1984 | Oorlogsfilm, Komedie, Drama

Italië 1984. Oorlogsfilm van Luigi Comencini. Met o.a. Johnny Dorelli, Bernard Blier, Giuliana de Sio, Laurent Malet en Valeria D'Obici.

Er zijn teveel flashbacks in deze melancholieke, nostalgische en sentimentele mini-serie over jonge kinderen die in de laatste jaren van de negentiende eeuw slechts opgroeien om op de slagvelden van WO I te sterven. De film is een getrouwe bewerking van een roman van Edmondo De Amicis, maar is te lang en te sentimenteel, hoewel hij technisch gezien goed gemaakt is. Trouwens ook een fijne regie van Comencini.

Il cilindro

1978 |

Italië 1978. Eduardo De Filippo. Met o.a. Eduardo De Filippo, Monica Vitti, Pupella Maggio en Luca De Filippo.

Deze groteske satire van Eduardo De Filippo gaat over de kunst van het overleven. Het is een tv-versie van het toneelstuk uit 1965. In Napels wonen twee verarmde echtparen, Agostino (Eduardo De Filippo) en zijn vrouw Bettina (Maggio), en het jonge stel Rita (Vitti) en Rodolfo (Luca de Filippo). Om niet uit hun huis gezet te worden bedenken zij een plan: Rita doet net of ze een hoer is, die vooruit betaald wil worden, en als het dan op seks aankomt, ontdekt de klant het 'lijk' van haar man in bed. Prachtig gespeeld en uitstekend in beeld gebracht.

O tuono è marzo

1975 | Musical

Italië 1975. Musical van Eduardo De Filippo. Met o.a. Eduardo De Filippo, Paolo Stoppa, Rina Morelli, Luca De Filippo en Angelica Ippolito.

Satirisch toneelstuk uit 1912 van Vincenzo Scarpetta, in 1975 door Eduardo De Filippo bewerkt voor de tv. Turillo (Eduardo De Filippo) is de sluwe butler van Felice Sciosciammocca (Luca De Filippo). Turillo ontdekt dat Felice een onwettige zoon is van Sofia Borzillo (Morelli), de zuster van Don Saverio (Stoppa). Hij besluit misbruik te maken van de situatie en doet zich voor als de vader van Felice. Goed gespeeld.

Questi fantasmi

1967 | Komedie, Horror

Italië 1967. Komedie van Renato Castellani. Met o.a. Sophia Loren, Vittorio Gassman, Mario Adorf, Margaret Lee en Aldo Giuffrè.

Een berooid jong echtpaar krijgt na veel tegenslag een ruime woning waarvan gezegd wordt dat het er spookt. Het lijkt waar te zijn, maar het spook is in werkelijkheid de aanbidder van de vrouw. Het sterduo biedt weinig soelaas in deze zouteloze filmbewerking van een toneelklucht waarin de vrouw wél overspelig was. In de film blijft ze - omwille van Lorens ster- imago - onberispelijk. De regisseur, Adriano Barraco, Leo Benvenuti, en Piero De Bernardi bewerkten het toneelstuk van Eduardo De Filippo tot scenario. Camerawerk van Tonino Delli Colli.

Spara forte, più forte...non capisco!

1966 | Komedie, Thriller

Italië 1966. Komedie van Eduardo De Filippo. Met o.a. Marcello Mastroianni, Raquel Welch, Eduardo De Filippo, Guido Alberti en Leopoldo Trieste.

Een Napolitaanse beeldhouwer kan droom en werkelijkheid niet meer scheiden. Na een ontmoeting met een rijkaard, die bang voor een moordaanslag zegt te zijn, droomt hij dat zijn gehate buren de daders zijn en geeft ze vervolgens aan bij de politie. Deze op een succesvol volksstuk geïnspireerde film van De Filippo mist verve en fantasie in de regie om deze stof aannemelijk te maken. De voor de export ingelaste rol van Welch voegt zowel decoratie toe als overbodige extra-complicaties aan het bizarre verhaal. Het aardigste is nog De Filippo's eigen rol als de met explosieven experimenterende oom van de held, die communiceert via Morse-knallen.

Oggi, domani, dopodomani

1965 |

1965. Eduardo De Filippo en Luciano Salce. Met o.a. Pamela Tiffin, Marcello Mastroianni en Virna Lisa.

Een Napolitaanse beeldhouwer kan droom en werkelijkheid niet meer scheiden. Na een ontmoeting met een rijkaard, die bang voor een moordaanslag zegt te zijn, droomt hij dat zijn gehate buren de daders zijn en geeft ze vervolgens aan bij de politie. Deze op een succesvol volksstuk geïnspireerde film van De Filippo mist verve en fantasie in de regie om deze stof aannemelijk te maken. De voor de export ingelaste rol van Welch voegt zowel decoratie toe als overbodige extra-complicaties aan het bizarre verhaal. Het aardigste is nog De Filippo's eigen rol als de met explosieven experimenterende oom van de held, die communiceert via Morse-knallen.

Matrimonio all'italiana

1964 | Komedie, Drama, Romantiek, Experimenteel

Italië​/​​Frankrijk 1964. Komedie van Vittorio De Sica. Met o.a. Sophia Loren, Marcello Mastroianni, Aldo Puglisi, Tecla Scarano en Marilù Tolo.

Vlak na WO II begint de Napolitaan Domenico Soriano (Mastroianni) een relatie met prostituee Filumena Marturano (Loren) die 22 jaar zal duren. In de loop van de tijd heeft Filumena een steeds grotere rol gekregen in het leven en de zakelijke beslommeringen van Domenico. Maar dan kondigt hij aan met een jonge werkneemster te trouwen. Filumena wordt ernstig ziek en heeft als laatste wens 'eerzaam gehuwd' te sterven. Onmiddellijk na de trouwplechtigheid herstelt ze wonderbaarlijk. La Loren kon zich helemaal uitleven in deze klucht, die net als haar andere samenwerkingsverbanden met Mastroianni weer zeer geslaagd was.

Ieri, oggi, domani

1963 | Komedie

Frankrijk​/​​Italië 1963. Komedie van Vittorio De Sica. Met o.a. Sophia Loren, Marcello Mastroianni, Tina Pica, Aldo Giuffrè en Armando Trovajoli.

Napels, Milaan en Rome zijn de fraai in beeld gebrachte plaatsen van handeling in dit lichtvoetige drieluik van de Italiaanse regisseur De Sica. Loren is op d'r best in het laatste deel als de Romeinse prostituee Mara die een week van kuisheid betracht na een korte 'relatie' met een verliefde seminariestudent (Ridolfi). Mara's gefrustreerde minnaar Rusconi (Mastroianni) mag hunkerend toekijken bij een inmiddels fameuze striptease (een scène die nog eens dunnetjes werd overgedaan in Altmans Prêt-à-porter, 1994). Ieri, oggi, domani kreeg Oscar voor de Beste Buitenlandse Film.

Il Giorno più corto

1962 | Komedie, Oorlogsfilm

Italië 1962. Komedie van Sergio Corbucci. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia, Anouk Aimée, Jean-Paul Belmondo en Pierre Brice.

De film handelt over de komische lotgevallen van twee Siciliaanse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog, die door het per ongeluk opblazen van een vijandige oorlogsbodem de Italiaanse zege bewerkstelligen. Deze reeks van vaak flauwe en soms voor niet Italianen onbegrijpelijke revuesketches voert in hoog tempo 88 grote en kleine beroemdheden op, de enige overeenkomst met THE LONGEST DAY, waar dit geen satire op is.

Fantasmi a Roma

1961 | Komedie, Horror

Italië 1961. Komedie van Antonio Pietrangeli en Antonioni Pietrangeli. Met o.a. Marcello Mastroianni, Vittorio Gassman, Belinda Lee, Sandra Milo en Eduardo De Filippo.

Een berooide edelman woont in een oud kasteel met de spoken van de libertijnse vroegere bewoners. Na zijn dood voegt hij zich bij hen en weet samen met hen de erfgenaam te helpen om het kasteel te redden van de afbraak. Vermakelijke en zorgvuldig gemaakte komedie geeft de sterke rolbezetting de kans tot uitbundig spel, omdat de spoken in hun commentaar en interventies niet worden gegeneerd door zichtbaarheid. Ook bekend als GHOSTS OF ROME.

Ferdinando I, re di Napoli

1959 | Komedie, Historische film

Italië 1959. Komedie van Gianni Franciolini. Met o.a. Peppino De Filippo, Eduardo De Filippo, Titina de Filippo, Aldo Fabrizi en Marcello Mastroianni.

Koning Ferdinand begeeft zich 's avonds als vagebond vermomd in de volkswijken van Napels en ervaart zo hoe er echt over hem wordt gedacht. Zijn verliefdheid op de vrouwelijke ster van een toneelgezelschap doet hem de revolutionaire boodschap van hun stuk eerst niet herkennen, maar later worden de spelers tot de strop veroordeeld totdat Napoleon net op tijd Napels verovert. De kleurrijke kostuumkomedie wil in de eerste plaats de befaamde theaterfamilie De Filippo laten schitteren, maar de hen omringende sterren komen lang niet allemaal tot de gewenste uitbundige speelstijl.

Raw Wind In Eden

1958 | Avonturenfilm, Romantiek

Verenigde Staten 1958. Avonturenfilm van Richard Wilson. Met o.a. Esther Williams, Jeff Chandler, Rossana Podesta, Carlos Thompson en Rik Battaglia.

Een rijk stel, op weg naar een jacht-party, stort met hun vliegtuig neer op een verlaten eiland. Het spannende avonturenrelaas is gemengd met romantiek en jaloezie. Opgenomen in Italië. Elizabeth en Richard Wilson bewerkten een verhaal van Elizabeth Wilson en Dan Lundberg tot scenario. Camerawerk van Enzo Serafin.

Fortunella

1958 | Komedie

Italië 1958. Komedie van Eduardo De Filippo. Met o.a. Giulietta Masina, Paul Douglas, Alberto Sordi, Franca Marzi en Aldo Silvani.

Een verkoopster op een rommelmarkt waant zich de dochter van een aristocraat bij wie haar moeder werkzaam is geweest. Ze is daardoor zeer ontvankelijk voor de verhalen van een aan lager wal geraakte intellectueel die veel van haar `vader` blijkt te weten. Op zijn sterfbed blijkt hij zelf familie van de prins te zijn en ontdekt zij dat die prins onmogelijk haar vader kan zijn. Het door Fellini geschreven scenario is al te zeer op maat gesneden van Masina`s na[KA3]ieve dromerijen en optimisme tegen de klippen op, zodat de interesse verschuift naar Douglas als de zonderling en Sordi als de goedwillende scharrelaar met wie de heldin verloofd is. (Rota's muziek werd opnieuw gebruikt voor THE GODFATHER).

Cortile

1955 | Drama

1955. Drama van Antonio Petrucci. Met o.a. Eduardo De Filippo, Georges Poujouly en Marisa Merlini.

Na de dood van zijn vader is Nando's moeder bang dat Nando op het verkeerde pad raakt en ze stuurt hem naar een opvoedingsgesticht. Nando haat het daar en ontsnapt om samen met straatmuzikant Luigi door het land te gaan trekken.

Tempi nostri

1954 | Komedie

Italië​/​​Frankrijk 1954. Komedie van Alessandro Blasetti en Paul Paviot. Met o.a. Memmo Carotenuto, Elisa Cegani, Totò, Sophia Loren en Eduardo De Filippo.

Blasetti die met ALTRI TEMPI de formule van episodefilm een nieuw leven inblies, brengt een reeks schetsen, waarin ondanks armoede en sociale achterstand het optimisme toch steeds wint. Verschillende happy endings zijn meer sympathiek dan overtuigend, maar de film boeit toch, mede door de sterke rolbezetting. Beste schetsen zijn met Mastroianni en Padovani als arm echtpaar dat een baby te vondeling legt en na berouw probeert hem terug te vinden en met De Sica en Cegani als bejaarde filmfiguranten die elkaar nog van vroeger kennen.

Non ti pago

1954 | Komedie

Italië 1954. Komedie van Eduardo De Filippo. Met o.a. Ugo D'Alessio, Eduardo De Filippo, Luisa Conte, Salvatore Gioielli en Sara Pucci.

Een voor tv opgenomen toneelstuk over het bittere lot van een verkoper van loterijbriefjes. De acteurs spelen de sterren van de hemel, maar het stuk is alleen te begrijpen en te waarderen als het wordt gezien door Italiaanse ogen.

Villa Borghese

1953 | Komedie

Italië​/​​Frankrijk 1953. Komedie van Gianni Franciolini. Met o.a. Maurizio Arena, Anna-Maria Ferrero, Eduardo De Filippo, François Périer en Gérard Philipe.

Het Romeinse park van de Villa Borghese is op verschillende uren van de dag ontmoetingsplek voor kinderen, atleten, bejaarden en geliefden. Een geslaagd stramien voor een verhalende film in de traditie van het neo-realisme. Hier echter geen amateurs en onbekende acteurs, maar een sterbezetting. De vluchtigheid maakt sommige ontmoetingen al te oppervlakkig. Een geestige sketch met Presle en Philipe als voormalige geliefden die hun breuk rationeel proberen uit te praten aan de hand van het werk van Freud.

Napoletani a Milano

1953 | Komedie

Italië 1953. Komedie van Eduardo De Filippo. Met o.a. Eduardo De Filippo en Anna-Maria Ferrero.

Een verhaal over een man die naar Milaan gaat met een groep zogenaamde familieleden van slachtoffers van een ingestorte bouwval, om smartegeld te eisen. De bouwonderneming in kwestie gaat akkoord, maar wil alleen uitbetalen in werk, niet in geld. Een middelmatige komedie.

Seven Deadly Sins

1952 |

1952. Yves, Eduardo De Filippo en Jean Dréville. Met o.a. Isabelle Miranda, Michèle Morgan, Gérard Philipe en Françoise Rosay.

Een verhaal over een man die naar Milaan gaat met een groep zogenaamde familieleden van slachtoffers van een ingestorte bouwval, om smartegeld te eisen. De bouwonderneming in kwestie gaat akkoord, maar wil alleen uitbetalen in werk, niet in geld. Een middelmatige komedie.

Les Sept péchés capitaux

1952 | Komedie

Frankrijk​/​​Italië 1952. Komedie van Georges Lacombe, Eduardo De Filippo, Jean Dréville, Yves Allégret en Carlo Rim. Met o.a. Andrée Debar, Claudine Dupuis, Eduardo De Filippo, Isa Miranda en Michèle Morgan.

Op de kermis kun je gooien naar poppen die de zeven hoofdzonden voorstellen en de exploitant vertelt anekdotes die elke zonde illustreren. De nogal zwakke scenario-uitwerking met een op LA RONDE ge[KA3]inspireerde ceremoniemeester (Philipe) dankt meer aan de sterbezetting dan aan de regie, hoewel Rossellini's 'afgunst' - naar een verhaal van Colette - een relatieve uitschieter is. Het tegenspel van Morgan en Rosay redt de 'hoogmoed', waardoor deze episodefilm in de laatste twee sketches toch nog wat interessanter wordt.

Le Ragazze di Piazza di Spagna

1952 | Komedie

Italië 1952. Komedie van Luciano Emmer. Met o.a. Lucia Bosé, Cosetta Greco, Liliana Bonfatti, Marcello Mastroianni en Eduardo De Filippo.

Een drietal naaisters van een Romeins modehuis verstoren de relatie met hun verloofdes, door romantische fantasieën, maar kiezen tenslotte toch met iets meer realiteitszin voor het huwelijk. Deze conformistische komedie die is gemaakt in de stijl van het neo-realisme geeft behalve aan romantische perikelen ook de nodige aandacht aan de toenmalige woningnood, zodat tevens een interessant tijdsbeeld ontstaat.

Cinque poveri in automobile

1952 | Komedie

Italië 1952. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Eduardo De Filippo, Aldo Fabrizi, Titina De Filippo, Walter Chiari en Isa Barizza.

De uitstekende rolbezetting kan dit middelmatige werkje niet redden. Het gaat over vriendschap, vrijgevigheid en armoede. Vier gezworen kameraden winnen een auto in de loterij. Ze besluiten de wagen te verkopen, maar ze willen de opbrengst delen met een vijfde, aan lager wal geraakte, vriend. Het ligt allerminst aan de spelers dat deze tragi-komedie maar niet van de grond komt.

Marito e moglie

1951 | Komedie

Italië 1951. Komedie van Eduardo De Filippo. Met o.a. Eduardo De Filippo, Titina De Filippo en Tina Pica.

Deze film is gebaseerd op korte verhalen van Guy De Maupassant, die het huwelijksleven als thema hebben. Twee wonderlijke en bijzonder amusante geschiedenissen, waarvan de eerste gaat over een buitengewoon originele streek en de tweede over bedrog. Met een pluim voor de spelers.

Napoli millionaria

1950 | Drama

Italië 1950. Drama van Eduardo De Filippo. Met o.a. Totò, Eduardo De Filippo, Titina De Fillippo, Leda Gloria en Delia Scala.

Een film over dingen die vele Napolitanen voor, tijdens of na WO II hebben meegemaakt. Eduardo De Filippo is Gennaro Iovine, een goudeerlijke trambestuurder, die aan het begin van de oorlog zijn baan verliest. Zijn vrouw Amalia (Leda Gloria) weet de situatie de baas te blijven door te scharrelen op de zwarte markt. Zij houdt haar man daar zorgvuldig buiten, want Gennaro vindt dat snel verdiend geld corrumpeert en de mensen hebzuchtig en ongevoelig maakt. Alleen Gennaro`s vriend Pasquale (Totò) weet van Amalia's activiteiten. Alle spelers zijn in topvorm. Naar het toneelstuk uit 1945 van acteur/regisseur/schrijver De Filippo.

Campane a martello

1949 | Drama

Italië 1949. Drama van Luigi Zampa. Met o.a. Eduardo De Filippo, Gina Lollobrigida, Yvonne Sanson en Carlo Romano.

Een serveerster, die tevens prostituée is, spaart al haar geld en ontdekt dat al haar spaarcenten in handen zijn geraakt van een priester. Het is een misverstand maar de priester gebruikt het geld om een weeshuis te openen. De vrouw wil haar geld terug en de priester zit in een dilemma. Hij roept de boeren in zijn parochie op door de kerkklok te luiden, en vraagt hun om hulp. Gezamenlijk wordt een besluit genomen over de oplossing van het probleem. Het verhaal is een mengeling van melodrama en komedie, maar Zampa's regie overtuigt niet.

Assunta Spina

1948 | Drama

Italië 1948. Drama van Mario Mattoli. Met o.a. Anna Magnani, Eduardo De Filippo, Titina De Filippo en Antonio Centa.

De Napolitaanse Assunta Spina heeft een wasserij. Tijdens een ruzie verwondt haar minnaar haar. De verwondingen zijn niet ernstig en ze herstelt snel, maar de minnaar wordt opgepakt en veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. De wasvrouw heeft de pest in. Om een lichtere straf voor haar minnaar te bewerkstelligen, gaat ze in op de avances van de rechter. Eduardo De Filippo bewerkte het dramatische toneelstuk van Salvatore Di Giacomo. De spelers overtreffen zichzelf.

La vita ricomincia

1945 | Drama

Italië 1945. Drama van Mario Mattoli. Met o.a. Alida Valli, Fosco Giachetti en Eduardo De Filippo.

Na vele jaren van afwezigheid kan een krijgsgevangene eindelijk een vreedzaam bestaan met vrouw en kinderen opbouwen. Gedurende zijn langdurige afwezigheid is zijn vrouw door een zware periode heengegaan, die thans een dramatische afloop nadert. De echtgenoot vindt de kracht om haar te vergeven en krijgt het gezin weer bij elkaar. Geen bijster origineel verhaal en een gemiddelde regie, maar schitterend acteerwerk.

Ti conosco masherina

1944 |

Italië 1944. Eduardo De Filippo. Met o.a. Eduardo De Filippo, Peppino De Felippo, Titina De Felippa, Lída Baarová en Paola Stoppa.

Eduardo De Filippo's filmversie van zijn eigen toneelstuk over een vreemde vogel, die tegelijkertijd advocaat en butler is van een aardige, doch ongetalenteerde actrice. Als er een contract wordt geannuleerd en de schuldeisers op de stoep staan beraamt de butler/advocaat een plan om een rijke baron van zijn geld af te helpen. Goed spel van iedereen.

Ti conosco mascherina

1944 | Komedie

Italië 1944. Komedie van Eduardo De Filippo. Met o.a. Titina De Filippo, Peppino De Filippo en Eduardo De Filippo.

Eduardo De Filippo's filmversie van zijn eigen toneelstuk over een vreemde vogel, die tegelijkertijd advocaat en butler is van een aardige, doch ongetalenteerde actrice. Als er een contract wordt geannuleerd en de schuldeisers op de stoep staan beraamt de butler/advocaat een plan om een rijke baron van zijn geld af te helpen. Goed spel van iedereen.

Non mi muovo

1943 | Drama

Italië 1943. Drama van Giorgio C. Simonelli. Met o.a. Eduardo De Filippo, Peppino De Filippo, Titina De Filippo en Vanna Venni.

Een gezin wordt uit huis gezet. Ze besluiten een lege flat te kraken, zeer tegen de zin van de huisbaas, en ondanks zijn protesten. De huisbaas in kwestie is namelijk verliefd op de dochter uit dit krakersgezin. Een goede sociale satire.

Non ti pago!

1942 |

Italië 1942. Carlo Ludovico Bragaglia. Met o.a. Eduardo De Filippo, Peppino De Filippo en Titina De Filippo.

Dit is de originele versie van de film, die zo'n jaar of twaalf later met dezelfde rolbezetting opnieuw werd opgenomen voor televisie. Een lottobaas wordt jaloers op één van zijn ondergeschikten, die alsmaar kleine bedragen wint bij het gokken. Wrijving kan niet uitblijven. Prachtige rol van De Filippos.

Casanova farebbe cosi

1942 | Komedie

Italië 1942. Komedie van Carlo Ludovico Bragaglia. Met o.a. Eduardo De Filippo, Peppino De Filippo en Clelia Matania.

Don Augostino (De Filippo), die zich graag laat voorstaan op zijn succes bij de dames, wedt met zijn vrienden dat hij de nacht zal doorbrengen met Maria Grazia (Matania), de vrouw van de rijke Don Ferdinando. Als deze laatste niet thuis is weet hij binnen te dringen bij Maria met de smoes dat de carabinieri(militaire politie) hem achterna zitten. Maar jammer genoeg gaan de zaken heel anders dan hij zich had voorgesteld. Een leuke, goed gespeelde komedie.

A che servono questi quattrini

1942 | Drama

Italië 1942. Drama van Esodo Pratelli. Met o.a. Eduardo De Filippo, Peppino De Filippo en Paolo Stoppa.

Sociale satire over een aan lager wal geraakte aristocraat. Om zijn naam hoog te houden, besluit hij een jonge vriend tot erfgenaam van een groot vermogen te maken. Door een rare speling van het lot wordt de jongen daadwerkelijk een rijk man. Er wordt goed geacteerd in deze film.

Sono stato io

1938 | Komedie

Italië 1938. Komedie van Raffaello Matarazzo. Met o.a. Titina De Filippo, Eduardo De Filippo en Peppino De Filippo.

Een grapjesfilm voor de familie De Filippo. Een jong meisje, door het ongeluk achtervolgd, wordt opgenomen in het huis van haar familie. In haar naïviteit wordt ze medeplichtige van haar libertijnse neef. Sommige scènes zijn heel humoristisch en origineel, maar het geheel doet toch een beetje ouderwets aan.

Il cappello a tre punte

1934 | Romantiek, Komedie

Italië 1934. Romantiek van Mario Camerini. Met o.a. Eduardo De Filippo en Peppino De Filippo.

Napels, begin 19e eeuw. De Spaanse gouverneur van die stad maakt de kokette vrouw van een boer het hof en zorgt aldus voor tal van geruchten en problemen. De gebroeders De Filippo zetten goede humor en satire neer.