Robbie Robertson: cast, productie en muziek.
Er zijn 11 films gevonden.

Killers of the Flower Moon

2023 | Misdaad, Drama, Historische film

Verenigde Staten 2023. Misdaad van Martin Scorsese. Met o.a. Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Lily Gladstone, Jesse Plemons en Tantoo Cardinal.

Begin jaren twintig van de vorige eeuw werden tientallen leden van de Osage-stam vermoord nadat op hun land olie was gevonden. Onder de slachtoffers veel Osage-vrouwen, die opvallend vaak met witte mannen waren getrouwd. Deze monumentale verfilming van David Granns gelijknamige non-fictieboek gaat over zo’n echtpaar: Mollie en Ernest Burkhart (Gladstone en DiCaprio). De niet al te snuggere Ernest is een neef van veeboer William Hale (DeNiro), die het brein blijkt achter de moorden op de Osage. Vloeiend verteld (de film duurt ruim drie uur) en indrukwekkend gespeeld episch drama van Scorsese, die diep afdaalt in de ziel van kapitalistisch Amerika.

The Irishman

2019 | Biografie, Misdaad, Drama

Verenigde Staten 2019. Biografie van Martin Scorsese. Met o.a. Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci, Anna Paquin en Jesse Plemons.

Melancholiek misdaadepos van grootmeester Scorsese, waarin hij opkomst en ondergang van de Ierse gangster Frank Sheeran (De Niro) vastlegt. Sheeran was de beschermeling van maffiabaas Russell Bufalino (Pesci) en vriend/bodyguard van vakbondsleider Jimmy Hoffa (Pacino), die in 1975 onder verdachte omstandigheden verdween. We volgen Sheeran & Co door tientallen jaren heen, en telkens worden ze gespeeld door zeventigers De Niro, Pacino en Pesci. Dat kon omdat hun gezichten digitaal verjongd werden. Dat is even wennen – want je ziet het wel – maar ook zo vergeten, want daarvoor is dit bijna drie-en-een-half uur lange verhaal veel te meeslepend. En spelen De Niro, Pacino en vooral Pesci – zelfs door de pixels heen – veel te goed.

The Crossing Guard

1995 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1995. Thriller van Sean Penn. Met o.a. Jack Nicholson, David Morse, Anjelica Huston, Robin Wright en Piper Laurie.

Door verdriet verteerde man (Nicholson) is vastbesloten wraak te nemen op de man (Morse) die zijn dochter doodreed. Spijtig dat de acteurs het met de regie én het script van Sean Penn moeten doen die absoluut geen gevoel voor hoofdlijnen heeft. Er zijn films die het puur van acteurs moeten hebben en dit is er zo één. Nicholson zorgt weer voor een onwaarschijnlijk donkere vertolking, Huston is fascinerend als zijn ex-vrouw, maar helaas is ze weinig in beeld. De camera van Vilmos Zsigmond heeft een zwak voor shots van bruggen bij zonsopgang. De film ging in wereldpremière op het festival van Venetië in 1995, maar viel buiten de prijzen.

Rock and Roll Hall of Fame Concert

1995 | Documentaire, Musical, Muziek

Verenigde Staten 1995. Documentaire van Marty Callner. Met o.a. Chuck Berry, Bruce Springsteen, Eric Burden, Johnny Cash en Aretha Franklin.

Het megaconcert ter gelegenheid van de opening van de Cleveland's Rock and Roll Hall of Fame weerspiegelt de geweldige diversiteit van de rock- en popwereld van de afgelopen veertig jaar: van The Allman Brothers Band tot The Pretenders, van Johnny Cash tot John Mellencamp, van Martha and The Vandellas tot Alice in Chains. Verder treden op: James Brown, Dr. John, Al Green, The Kinks, Melissa Etheridge, Soul Asylum, Little Richard, Booker T and The MG's, The E Street Band, Sam Moore en talloze anderen, te veel om op te noemen. Toch ontbreken er een aantal grote namen zoals Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr van The Beatles, The Rolling Stones, The Who, Pink Floyd enz. Het begint meteen goed met 'Johnny B. Goode' gezongen door Chuck Berry en begeleid door Bruce Springsteen en lichtjaren verwijderd van de hype en de glitter uit de lang vervlogen gloriedagen. Zij zetten gelijk de toon voor de gehele film, die op dit niveau blijft. Heel wat grote sterren treden samen op, uitstekende nummers met klassieke rock 'n' roll zonder dat platgedraaide stukken tot vervelends toe worden uitgevoerd - in tegendeel alles bruist van de energie en de ludieke vondsten. Het merendeel is de moeite waard, al is het jammer dat de film niet besluit met jam-sessie van alle betrokkenen. De regie van Callner beantwoordt aan de eisen, die een muziekdocumentaire gesteld worden.

Robbie Robertson: Going Home

1995 | Biografie, Muziek

Duitsland​/​​Verenigde Staten 1995. Biografie van Findlay Bunting. Met o.a. Robbie Robertson, Eric Clapton, Ronnie Hawkins, Barry Levinson en Daniel Lanois.

VV.

The Native Americans

1994 | Documentaire, Western, Historische film

Verenigde Staten 1994. Documentaire van John Borden, Phil Lucas en George Burdeau. Met o.a. Joy Harjo, Charlotte Black Elk, Bob Haozous, George Horse Capture en Jewel James.

Sfeervolle, ambitieuze, poëtische, en vooral pakkende documentaire in drie delen. Met prachtige beelden, maar ook hartverscheurende taferelen, wordt de vijfhonderd-jarige historie van Amerika en haar oorspronkelijke bewoners gepresenteerd. Het verhaal wordt gewoon verteld, waarbij foto's en kunstwerken worden getoond. Het geheel is samengesteld aan de hand van herinneringen van stamhoofden, die op een aantal plaatsen bijeen zijn gekomen. De onderdrukking en het uitmoorden van de Indianen door Europese kolonisten en hun drang naar bezit en religieuze vrijheid heeft de oorspronkelijke bevolking van Noord Amerika hun vrijheid en leefruimte ontnomen. Deel 1 en 2 zijn geregisseerd door Borden en Lucas en beslaan de geschiedenis van de stammen in het noord-oosten, westen en zuid-westen. Hierin komt onder meer het verband tussen religie en economie aan de orde en dat tussen mythologie en spirituele tradities. Deel 3, geregisseerd door Burdeau, sluit af met een onderzoek naar het leven op de prairie voor en na de komst van het paard. Stamoudsten kijken met weemoed terug naar de tijd van hun voorvaderen, wiens leven niet werd gecompliceerd door de komst van de blanken. Het verhaal is weinig bemoedigend. Het ene na het andere Indiaanse volk wordt verpletterd door de overweldigende troepen, die alles in bezit nemen. Een Indiaan zegt dat Amerika aardig dicht bij het Paradijs was vóór de invasie van de Europeanen. Een ander zegt: 'We hebben nooit begrepen dat je de aarde in bezit kunt nemen: ze is onze moeder'. De muziek van Robbie Robertson, een Mohawk- afstammeling, is perfect zonder opdringerig te zijn. Een tragische, educatieve film.

Jimmy Hollywood

1994 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1994. Komedie van Barry Levinson. Met o.a. Joe Pesci, Christian Slater, Victoria Abril, Jason Beghe en John Cothran jr.

Pesci is een falende Hollywood-acteur, zo wanhopig op zoek naar werk dat hij zelfs publiciteit voor zichzelf laat maken in bushaltes. Slater is Pesci's flegmatische, domme gabber. Er komt wat leven in de brouwerij wanneer Pesci's autoradio wordt gestolen. Om de verdachte dief te kunnen pakken verbergt Pesci zich op straat met een videocamera. Hij slaagt in zijn opzet en het gebeuren wordt een sensatie voor de media. Pesci doet zich hierbij voor als de baas van een soort burgerwacht. Voor Pesci is alles in eerste instantie een rol spelen. Levinston, die ook het scenario schreef, heeft al betere komedies gemaakt. Hier faalt hij vooral in het mengen van een onconventionele komedie, wat sociaal commentaar op Hollywood-toestanden en een karakterstudie. Gedraaid in Dolby-sound.

Five Corners

1988 | Familiefilm, Drama, Komedie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1988. Familiefilm van Tony Bill. Met o.a. Jodie Foster, Tim Robbins, Todd Graff, John Turturro en Elizabeth Berridge.

Zwaarmoedig verhaal over de levens van jongeren in de Bronx in 1964. Een van hen komt net uit de gevangenis en bezorgt de anderen problemen. Een verrassende film waarvan de soundtrack niet bestaat uit hits uit die tijd, zoals gebruikelijk bij films over de jaren 1960-70, maar met zeer effectieve muziek van James Newton Howard. Scenario van John Patrick Shanley. Voor hen die de aftiteling niet lezen: met de penguïns is niets ergs gebeurd. Met de moeder van Heinz trouwens ook niet. Camerawerk van Fred Murphy.

The King of Comedy

1983 | Drama

Verenigde Staten 1983. Drama van Martin Scorsese. Met o.a. Robert De Niro, Jerry Lewis, Sandra Bernhard, Diahnne Abbott en Shelley Hack.

De titel en de aanwezigheid van Jerry Lewis zouden kunnen wijzen in de richting van pure comedy, maar The King of Comedy is een film over obsessies, zoals de meeste films van regisseur Martin Scorsese. Huisacteur Robert De Niro neemt wederom de hoofdrol voor zijn rekening als de drammerige handtekeningenjager Rupert Pupkin, die net zo beroemd wil worden als zijn idool: tv-komiek Jerry Langford (Lewis). Bitterzoete en bijtende satire op de Amerikaanse showwereld en de hysterie rondom het idool-zijn verpakt in een boeiende zwarte komedie. The King of Comedy was de openingsfilm van het filmfestival van Cannes in 1983.

Carny

1980 | Drama

Verenigde Staten 1980. Drama van Robert Kaylor. Met o.a. Gary Busey, Jodie Foster, Robbie Robertson, Kenneth McMillan en Meg Foster.

Aangrijpende, sfeervolle film over een aan elkaar gewaagd stel kermisklanten en een weggelopen tiener die zich op hun reizen bij hen voegt. Openhartige, intieme (en soms wat voyeuristische) kijk op de minder mooie zijde van het leven aan de zelfkant, waar een onbevredigend en abrupt einde afbreuk aan doet. Rockster Robertson produceerde de film en schreef mee aan het scenario. Prachtige muziek van Alex North.

The Last Waltz

1978 | Muziek, Documentaire

Verenigde Staten 1978. Muziek van Martin Scorsese. Met o.a. The Band, Neil Diamond, Neil Young, Bob Dylan en Joni Mitchell.

'This film should be played loud!' Met deze woorden opent Martin Scorseses registratie van het allerlaatste optreden van The Band, veelvuldig geroemd als de beste concertfilm aller tijden. Dat is misschien wat overdreven, de korte interviews over hun beginjaren en het leven 'on the road' die door de film zijn geweven voelen ongemakkelijk en halen steevast het ritme en de energie eruit. Maar als tijdsbeeld, vooral dankzij de vele gastoptredens van onder andere Bob Dylan, Neil Young en Muddy Waters, is The Last Waltz nog altijd onvergetelijk.