Basile Belkhiri

Editor

Basile Belkhiri is editor.
Er zijn 4 films gevonden.

Jeannette: The Childhood of Joan of Arc

2017 |

Frankrijk 2017. Bruno Dumont. Met o.a. Lise Leplat Prudhomme, Jeanne Voisin, Lucile Gauthier en Victoria Lefebvre.

In de hitlijst met bezopen filmideeën uit de subsidiehel staat deze musical over de kindertijd van Frankrijks vrijheidssymbool-door-de-eeuwen-heen met glans in de top vijf. De 115 minuten durende geseling begint in 1425 A.D., wanneer het godvruchtige herderinnetje Jeanne(tte) de bloedige schermutselingen in de honderdjarige oorlog tussen de Fransen en Engelsen met lede ogen aanziet. Amateurspelers zingen en dansen, hoe verrukkelijk postmodern, op een grabbelton tjokvol gruweldeunen. Literator Charles Péguy, op wiens werk deze kunstdrol parasiteert, tolt in zijn graf. Alleen voor de zelfkastijdingsbrigade.

Ma Loute

2016 | Komedie

Frankrijk/Duitsland 2016. Komedie van Bruno Dumont. Met o.a. Fabrice Luchini, Juliette Binoche, Valeria Bruni Tedeschi, Brandon Lavieville en Raph.

De noordkust van Frankrijk, 1910. De Bruforts zijn arme mosselrapers en de Van Peteghems aristocraten. Hun gescheiden werelden komen samen als de oudste zoon van de Bruforts, Ma Loute, verliefd wordt op Billie Van Peteghem, een meisje dat zich af en toe verkleedt als jongen (of andersom, dat laat Dumont bewust in het midden). Ma Loute is - na de tv-serie P'tit Quinquin (2014) - de tweede keer dat de strenge arthousefilmer Dumont zich vol overgave stort op een klucht. De film gaat regelmatig over de rand van de 'goede smaak', maar is veel subversiever (en dus interessanter) dan de gemiddelde klucht.

Camille Claudel 1915

2013 | Biografie

Frankrijk 2013. Biografie van Bruno Dumont. Met o.a. Juliette Binoche, Jean-Luc Vincent en Emmanuel Kauffman.

Drie beslissende dagen uit het leven van de vrijgevochten Franse beeldhouwster Camille Claudel (Binoche), die door haar familie in een gesticht werd gestopt. Ze zit daar al twee jaar als haar broer Paul (Vincent), dichter, diplomaat en devoot katholiek, haar bezoekt. Zoals altijd bij Dumont gaat het over menselijke verhoudingen en geweld, maar ook over creativiteit, spiritualiteit en gekte. Als portret van een getormenteerde ziel is de film subliem, mede dankzij het verpletterende optreden van Binoche. Maar waar het de relatie tussen broer en zus betreft, mist Dumont subtiliteit.

Hors Satan

2011 | Drama

Frankrijk 2011. Drama van Bruno Dumont. Met o.a. David Dewaele, Alexandra Lematre en Aurore Broutin.

Bruno Dumont vervolgt zijn zoektocht naar een moraal die niks met goden en duivels te maken heeft, maar gehouwen lijkt uit de heuvels van het Noord-Franse landschap. De naamloze figuur die in Hors Satan rondzwerft, kan een moordenaar zijn of een verlosser. Daarmee wordt de film een lakmoesproef voor de godsvraag. En zelfs als de jongeman een verlosser is, praat dat dan zijn daden goed? Wanneer in Dumonts schitterende landschappen de zon ondergaat, is nog steeds van alles mogelijk.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Basile Belkhiri op televisie komt.

Reageer