Aktan Arym Kubat

1957 Regisseur, Acteur, Scenarist, Producer

Aktan Arym Kubat (1957) is regisseur, acteur, scenarist en producer.
Er zijn 5 films gevonden.

Centaur

2017 | Drama

Kirgizië/Nederland/Duitsland/Frankrijk 2017. Drama van Aktan Arym Kubat. Met o.a. Aktan Arym Kubat, Nuraly Tursunkojoev, Zarema Asanalieva, Taalaikan Abazova en Bolot Tentimyshov.

Een arme werkman steelt 's nachts dure racepaarden uit een stal om op hun rug met gespreide armen door de nacht te galopperen. 'Het paard is de vleugels van de mens', is het Kirgizische spreekwoord dat het motto is van deze bespiegeling over verlies van de Kirgizische volkscultuur door opkomend kapitalisme en islam. De verschillende verhaallijnen, opgehangen aan een mythe over de beschermheilige der paarden, zijn met de nodige humor en drama opgezet maar komen niet altijd even overtuigend uit de verf.

The Light Thief

2010 | Drama

Kirgizië/Frankrijk/Duitsland/Nederland 2010. Drama van Aktan Arym Kubat. Met o.a. Aktan Arym Kubat, Taalaikan Abazova, Askat Sulaimanov, Asan Amanov en Stanbek Toichubaev.

In een winderige vallei in Kirgizië voorziet goedhartige elektricien Svet-Ake (regisseur en coscenarist Kubat) zijn arme dorpsgenoten van gratis stroom en van goede raad en daad. De komst van een inhalige politicus en dito Chinese investeerders dreigt zijn mini postcommunistische idylle te verstoren. Filmmaker Kubat draaide op zijn geboortegrond, net als in zijn internationaal gelauwerde eersteling Beshkempir (The Adopted Son) uit 1998. Lichtdief is opnieuw een visueel fascinerende dubbelzinnige ode aan het door de Sovjet-Unie gesubsidieerde plattelandsleven van zijn jeugd. Een aandoenlijke film, gedraaid op locatie.

Pure Coolness

2007 | Drama

Kirgizië 2007. Drama van Ernest Abdyjaparov. Met o.a. Asem Toktobekova, Tynchtyk Abylkasymov, Siezdbek Iskenaliev en Elnura Osmonalieva.

In sommige delen van Kirgizië is het nog altijd gebruikelijk een bruid te stelen, een oude wrede traditie die het thema vormt van dit lichtvoetige drama. Stadsmeisje Asema wordt ermee geconfronteerd wanneer ze met haar vriend Murat meegaat naar het afgelegen dorp van zijn ouders. Film moet het niet hebben van een ijzersterk plot, des te meer van exotische beelden van de oever van het Issyk Koelmeer, en de kleurrijke interieurs van de ronde joerts. Boz salkyn was in eigen land en op festivals in Balkanlanden een succes.

Maimil

2002 |

Kirgizië/Frankrijk/Japan 2002. Aktan Arym Kubat.

Maimil is het verhaal over een jonge Kirgiziër die in het leger moet. Voordat hij weggaat wil hij nog wat ervaring opdoen. Met zijn vrienden hangt hij rond, drinkt sterke drank en probeert vrouwen te versieren. De versierpogingen lopen op niets uit, omdat de jongen erg onzeker is en op een aap lijkt. Maimil is het laatste deel van een trilogie over de jeugd van maker Abdikalikov.

Beshkempir

1998 | Drama, Experimenteel, Familiefilm

Rusland/Frankrijk/Kirgizië 1998. Drama van Aktan Arym Kubat. Met o.a. Mirlan Abdykalykov, Adir Abilkassimov, Mirlan Cinkozoev, Talai Mederov en Albina Imasheva.

Lente in Kirgizië. Op een stoffig dorpsplein wordt een baby overgedragen aan zijn adoptieouders. Hij heet Beshkempir, naar de 'vijf oude vrouwen' die het overdrachtritueel voltrokken. Het jongetje groeit op in onwetendheid totdat een vriendje hem begint te pesten met zijn afkomst. Een beslissend moment dat het einde van zijn onschuld inluidt. Regisseur Aktan Abdykalykov (nu bekend als Aktan Arym Kubat ,1957) studeerde aan de Kunstacademie van Kirgizië en werkte als artdirector voor de Kirghizfilm Studio. Beshkempir, zijn eerste lange speelfilm, is het beeldende en autobiografische verslag van een eeuwenoude Kirgizische traditie, waarbij grote gezinnen een pasgeborene afstaan aan een kinderloos stel. In zijn eersteling verbeeldt Abdykalykov zijn vroege herinneringen aan het idyllische platteland van de voormalig Sovjet republiek door de ogen van tiener Beshkempir - zijn bloedeigen zoon. Fraai gekaderd en met vaste hand gedraaid in afwisselend bonte kleuren en verschoten zwart-wit, ontvouwt zich een onbezorgde tijd van vissen in meanderende riviertjes, van moddergevechten en ontluikende lustgevoelens. Bekroond met diverse prijzen op de filmfestivals van Sétubal (Portugal), Locarno, Singapore en Tokio. (VM/VPRO Gids)

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Aktan Arym Kubat op televisie komt.

Reageer