David Thompson

Regisseur, Acteur, Producer

David Thompson is regisseur, acteur en producer.
Er zijn 8 films gevonden.

Murder Rooms: The Dark Origins of Sherlock Holmes

2000 | Misdaad, Mysterie

Verenigd Koninkrijk 2000. Misdaad van Paul Seed. Met o.a. Robin Laing, Ian Richardson, Dolly Wells, Sean McGinley en Alec Newman.

De eerste avondvullende tv-film, die gaat over de geestelijke vader van Sherlock Holmes, Sir Arthur Conan Doyle. David Pirie die het scenario schreef, kroop als het ware in de huid van Conan Doyle en baseerde zich op wat er historisch bekend is. Wie de omvangrijke literatuur van Conan Doyle bestudeert (of kent), leert eveneens heel veel over de personage van Conan Doyle. De film begint in 1878 als Conan Doyle (Laing) medicijnen studeert aan de universiteit van Edinburgh. Zijn leermeester is Dr. Joseph Bell (Richardson). Omdat Conan Doyle`s vader (Bett) aan de drank was en zijn moeder Mary (Collier) er een vreemde relatie op na hield met Dr. Bryan Waller (MacFadyen), een bewoner in het ouderlijke pension, was Bell een soort tweede vader voor Conan Doyle. Dit alles tegen de achtergrond van de eerste vrouwen, die op de medische faculteit worden toegelaten. Tot zover zijn de historische elementen juist. Vervolgens worden ze handig vermengd door Pirie met de fictie. We zien in Bell en Conan Doyle, Holmes en Dr. Watson. Bovendien heeft Bell (ook historisch juist) een onorthodoxe methode om medische diagnoses te stellen en werkte hij af en toe in het gerechtelijke laboratorium. In hun eerste zaak worden ze bij Sir Henry Carlisle (Dance) geroepen omdat diens gade Lady Sarah (Platt) ziek is. Heel snel is de conclusie getrokken dat Lady Sarah syfilis heeft en dat leidt naar de zelfkant van Edinburgh en een sinistere vrouwenmoordenaar. Op de universiteit ontmoet de jonge Conan Doyle een aantrekkelijke studente Elspeth (Wells) die het volgende slachtoffer van de seriemoordenaar zou kunnen zijn. Ook de regie van Seed werkt verhogend aan het Sherlock Holmes-gevoel in het Victoriaanse Engeland. Het spel is uitstekend, geloofwaardig en vermakelijk, al speelt Richardson zijn jonge tegenspelers, Laing en Wells, een beetje van het scherm. Het camerawerk van John Kenway verhoogt andermaal de sfeer. Smaakt naar meer en die wens werd dus verhoord met vijf vervolgen. Warm aanbevolen.

Busby Berkely: Going Through the Roof

1998 | Biografie

Japan/Nederland/Verenigde Staten/Canada/Verenigd Koninkrijk 1998. Biografie van David Thompson. Met o.a. Kenneth Anger, Richard Barrios, Dorothy Coonan Wellman, Jerome Delamater en J. Hoberman.

VV.

Busby Berkeley: Going Through The Roof

1997 | Documentaire, Biografie

Canada/Verenigd Koninkrijk/Verenigde Staten 1997. Documentaire van David Thompson. Met o.a. Kenneth Anger, Esther Williams, Tony Thomas, Jerome Delamater en J. Hoberman.

Een portret van de legendarische Busby Berkeley (William Berkeley Enos, 1895-1976) die, na een carri[KA2]ere als choreograaf op Broadway in 1930 door Eddie Cantor naar Hollywood gehaald werd voor de muzikale nummers in WHOOPIE. Hij kreeg een contract van Warner Bros voor wie hij de spektakulaire choreografie verzorgde voor o.a. 42nd STREET en de GOLDDIGGER- Films. Hij bracht een optimistische noot in deprimerende tijden, ook al ging hij de werkelijkheid niet steeds uit de weg. Zijn dansuitvoeringen gingen, voor die tijd, erg ver de erotische toer op en toen hij aan DAMES begon kreeg hij af te rekenen met het Hays-office (censuurdienst) en de kerk. Na gerechtelijke moeilijkheden door een auto-ongeval waarbij drie doden vielen, verloor W.B. interesse in Busby, die naar M.G.M. ging, waar hij vooral routineklussen voorgeschoteld kreeg. Na nog een opvallende beurt met THE GANG'S ALL HERE voor Fox, viel hij in een diepe put na de dood van zijn moeder. Hij trachtte zelfmoord te plegen, bracht een tijd door in een psychiatrische instelling, maar kon in de jaren 1950 toch nog enkele malen zijn genialiteit bewijzen. De film stelt zich erg kritisch op t.o.v. Berkeley, maar tekent toch een menselijk portret, bijgekleurd door een aantal vrouwen die nog met hem werkten, w.o. Esther Williams en de chorus-girls Dorothy Wellman, Toby Merrill en Pat Gill. Een groot aantal fragmenten uit zijn bekendste films werden uiteraard ook opgenomen. Thompson schreef het scenario en de teksten van Berkeley worden ingesproken door Larry Robinson. Kate Hirson tekende voor de montage en Kramer Morgenthau bediende de camera voor het nieuwe materiaal. Een grondig beeld van een uiterst complex en interessant man die mee het aangezicht van Hollywood bepaalde in de jaren 1930.

Paul Verhoeven: From Holland To Hollywood

1996 | Documentaire, Biografie

Verenigd Koninkrijk 1996. Documentaire van David Thompson.

De in Hollywood werkende Nederlandse cineast Paul Verhoeven vertelt over zijn jeugd in het door de Duitsers bezette Nederland, zijn studie in Leiden. Zijn legerdienst bracht hij door bij de filmdienst en voor rekening van de militaire overheid draaide hij de documentaire THE DUTCH MARINE CORPS (1965). Voor de Nederlandse tv volgde de reeks FLORIS (1968) en dan volgde zijn eerste speelfilm EEN HAGEDIS TEVEEL (1970). Met films als TURKS FRUIT, SOLDAAT VAN ORANJE, KEETJE TIPPEL, SPETTERS en DE VIERDE MAN, verwierf hij een reputatie in binnen- en buitenland. Met Amerikaans geld draaide hij in Spanje FLESH + BLOOD, dat zijn visitekaartje werd voor Hollywood, waar hij met veel succes ROBOCOP, TOTAL RECALL en BASIC INSTINCT draaide. Uit al deze films worden fragmenten getoond, evenals werkopnamen van zijn volgende SHOWGIRLS. Getuigenissen worden gebracht door Joe Eszterhas, Rutger Hauer, Jan de Bont, Jeroen Krabbé, Fritz Boersma, Gerard Soeteman, Monique van de Ven, Robert van Scheers, Renée Southendijk, Jon Davison, Ed Neumeier en Pauls echtgenote Martine. De reportage geeft een goed inzicht in de werkwijze van Verhoeven. Thompson schreef het scenario, Dave Monk stond in voor de montage en Lorraine Silberstein deed de research. Nieuw fotografisch materiaal is van Bill Megalos, Colin Waldeck en Allan Palmer.

Musicals, Great Musicals

1996 | Documentaire, Musical

Australië/Verenigde Staten/Frankrijk/Verenigd Koninkrijk 1996. Documentaire van David Thompson. Met o.a. Cyd Charisse, Hugh Fordin, Stanley Donen, André Previn en Betty Comden.

Eind jaren 1930, toen de Amerikaanse filmmusical virtueel dood was, verscheen eensklaps liedjesschrijver Arthur Freed ten tonele. Met zijn eerste twee producties voor M.G.M., BABES IN TOYLAND en THE WIZARD OF OZ, gaf hij het genre een nieuw gezicht. Gedaan met het dunne draadje dat zang en dans moest bijeen houden. Een goed verhaal, opgeluisterd met aangenaam klinkende songs, was zijn kenmerk. Toen hij in 1949 op lokatie wou draaien in New York dacht iedereen dat hij gek was geworden. Hij kreeg geen toestemming, maar draaide toch in het geheim en ON THE TOWN werd een wereldhit. In elke film wou hij een ballet en dit bereikte een hoogtepunt in AN AMERICAN IN PARIS en zijn meesterwerk SINGIN` IN THE RAIN. De film geeft een uitstekend overzicht van de carri[KA2]ere van Freed en van zijn betekenis binnen het specifieke genre van de filmmusical. Een aantal van zijn medewerkers getuigt over de samenwerking met dit uniek talent (soms zelfs postuum met een fragment uit een vroeger interview). Verder de onvermijdelijke filmuittreksels en archiefopnamen. Niet te missen voor de liefhebbers. Thompson schreef het scenario, Kate Hirson tekende voor de montage en achter de camera stond Bill Megalos.

Lord of Misrule

1996 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1996. Komedie van Guy Jenkin. Met o.a. Richard Wilson, Prunella Scales, Patricia Hayes, Emily Mortimer en James Fleet.

Ex-minister Bill Webster probeert met de verkoop van zijn memoires aan een roddelblad geld bijeen te krijgen om zijn eens zo prachtige huis te kunnen restaureren. Als de huidige minister-president hier lucht van krijgt, vreest deze voor de val van het kabinet en probeert hij Webster ervan te weerhouden het verhaal in de openbaarheid te brengen. Maar dan blijkt dat Bill Webster niet lang meer te leven heeft...

Ennio Morricone

1995 | Documentaire, Biografie, Muziek

Frankrijk/Verenigd Koninkrijk/Duitsland 1995. Documentaire van David Thompson.

Het eerste gefilmde portret van misschien wel de bekendste filmcomponist van zijn generatie. Met bijna zeshonderd composities op zijn naam is hij waarschijnlijk de meest gevraagde schrijver van filmmuziek. Hij vertelt over zijn carriere, vanaf zijn debuut als arrangeur voor rockmuziek, de spaghettiwesterns tot zijn triomfen in Hollywood. Vanaf de onvergetelijke muziek voor Sergio Leone`s PER UN PUGNO DI DOLLARI (A FISTUL OF DOLLARS) uit 1964 (op de credits vermeld als Dan Savio) was hij steeds op zoek naar nieuwe invalshoeken, gewaagde arrangementen en het gebruik van vergeten en vrijwel onbekende instrumenten. Hij is een man die zichzelf steeds voor een uitdaging stelt en daardoor doorlopend evolueert. Hierover getuigen regisseurs als John Boorman, Giuseppe Tornatore, Bernardo Bertolucci, Gillo Pontecorvo, Fernando Ghia en Brian de Palma, producent David Puttnam, zijn muziekpedagoog Goffredo Petrassi, musicoloog Sergio Micelli en zijn zoon Andrea Morricone. De montage is van Nigel Barker en het camerawerk is van Marco Pontecorvo, Braham Monocheri, Enrico Montagna en Gian Paolo Conti.

Darkness Before Dawn

1993 | Drama

Verenigde Staten 1993. Drama van John Patterson. Met o.a. Stephen Lang, Gwynyth Walsh, L. Scott Caldwell, Chelsea Hertford en Bill Applebaum.

Verpleegster en alleenstaande moeder May Ann Guard (Baxter) had een ongelukkige jeugd. Zij is door haar vader (Grove) mishandeld en misbruikt toen ze negen was (dan gespeeld door Austin). Daarom slikt zij veelvuldig kalmerende middelen, meer dan goed voor haar is, die zij op vals recept (op de naam van haar pati[KA3]enten) uit de ziekenhuisapotheek betrekt. Als pati[KA3]ent Guy Grand (Lang), een hero[KA3]ine-verslaafde met een rappe tong voor behandeling komt, kijkt hij tegen haar op, zonder te weten dat zij eigenlijk net zo diep in de shit zit als hij. Zuster Guard realiseert zich dat ze [KA1]o[KA1]ok een probleem heeft en slaagt erin zich te vermannen; zo redt ze niet alleen zichzelf, maar ook Guy, op wie zij inmiddels verliefd is. Van dit waar gebeurde verhaal is snel anderhalf uur beeldbuisvermaak geschoten met de boodschap `wees heldhaftig en flink`. Baxter speelt best goed in dit twee-dimensionale prentje (zonder oneerbiedig te willen zijn over de ware krachttoer die eraan ten grondslag lag) zij was bovendien was mede-uitvoerend producente. Het scenario is van Karen Hall. Het camerawerk is van Kenneth D. Zunder.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer David Thompson op televisie komt.

Reageer