Lili Monori is acteur.
Er zijn 11 films gevonden.

Tender Son: The Frankenstein Project

2010 | Drama

Hongarije/Duitsland/Oostenrijk 2010. Drama van Kornél Mundruczó. Met o.a. Kitty Csíkos, Rudolf Frecska, Kornél Mundruczó, Lili Monori en Kata Wéber.

Regisseur Mundruczó speelt een regisseur die een onervaren, zeventienjarige jongen cast voor een toneelstuk. De tiener blijkt echter een monsterlijke psychopaat te zijn, à la Frankenstein gecreëerd door de liefdeloze omgeving waarin hij opgroeide. Een intrigerend uitgangspunt voor een grimmige en sferische karakterstudie, maar uiteindelijk is Mundruczó geen moment geïnteresseerd in oprechte emoties, en wordt de logica al snel aan de kant geschoven voor gekunstelde moordpartijen, die eerder irriteren dan verontrusten. Opgenomen in de officiële competitie van het Cannes filmfestival in 2010, waar de film uiteindelijk niet in de prijzen viel.

Delta

2008 | Drama

Hongarije/Duitsland 2008. Drama van Kornél Mundruczó. Met o.a. Félix Lajkó, Orsolya Tóth, Lili Monori, Sándor Gáspár en Martin Wuttke.

Na jaren afwezigheid keert Mihail (Lajkó) terug naar zijn geboortedorp, een geïsoleerd gehucht in een moerassig deel van Roemenië, alleen bereikbaar per boot, waar zijn moeder en halfzus Fauna (Tóth) nog wonen. Hij bouwt er een huis, krijgt daarbij hulp van Fauna, die ook met hem samen gaat wonen. De dorpelingen ontsteken in woede als ze merken dat er een (semi-)incestueuze relatie tussen Mihail en Fauna lijkt te ontstaan. Regisseur Mundruczó kreeg de internationale journalistenprijs in Cannes dankzij het sterke spel en de prachtige beelden in zijn film.

Kisvilma - Az utolsó napló

2000 | Drama

Hongarije/Polen/Duitsland 2000. Drama van Márta Mészáros. Met o.a. Cleo Ladanzi, Barbara Hegzi, Jan Nowicki, Kitty Kéri en Lili Monori.

De ouders van regisseuse M[KA1]esz[KA1]aros waren als zoveel linkse intellectuelen met pioniersgeest en idealisten uit Europa (en zelfs uit Amerika) aan het begin van de jaren 1930 naar de Sovjetunie ge[KA3]emigreerd om het land te helpen zich te ontwikkelen. Zo belandden de M[KA1]esz[KA1]aros bij de Centraal- Aziatische nomaden der Kirghiezen, die weinig of niets van het communisme begrepen, maar wel iets zagen in hulp die hun lot zou kunnen verbeteren. Heel veel van deze ontwikkelingshulp veranderde in regelrechte tragedies door de cynische terreur van Stalin, die als het hem uitkwam, zich ontdeed van alle intellectuelen als ze met kritische geluiden een potentieel gevaar voor zijn absolute macht zouden kunnen vormen of simpelweg een ideologisch bewijs uit het ongerijmde wilde leveren (het Marxisme heeft afgedaan: kijk maar naar het grote aantal gevangenen in de opvoedingskampen!). Zo werd de vader van Mészáros gedeporteerd naar een goelag. Aan de hand van een fictioneel, maar autobiografisch verslag laat zij ons zien welke smarten een familie uit Hongarije moest doormaken. Het scenario is van regisseuse Mészáros en Eva Pataki. Het camerawerk is van Nyika Jancsó. Interessante kost voor kijkers die iets meer willen weten van het met bloed doordrenkte geschiedenis van het communisme.

A Magzat

1993 | Drama

Hongarije/Polen 1993. Drama van Márta Mészáros. Met o.a. Adel Kovats, Aliona Antonova, Jan Nowicki, Laszlo Bolyki en Barbara Hegyi.

Als Anna (Kovats) voor de derde keer zwanger raakt, schrikt ze. Haar man Peter (Bolyki), een academicus, is werkloos. Het paar denkt dat een arbortus verstandig zou zijn. Anna heeft daar toch wel problemen mee. Afstaan lijkt de oplossing, maar dat is het begin van een emotioneel drama.

Cellovolde

1990 |

Hongarije 1990. Arpad Sopsits. Met o.a. Lojos Kovacs, Judit Danyi, Feró Nagy, Lili Monori en Zoltan Lengyel.

Als Anna (Kovats) voor de derde keer zwanger raakt, schrikt ze. Haar man Peter (Bolyki), een academicus, is werkloos. Het paar denkt dat een arbortus verstandig zou zijn. Anna heeft daar toch wel problemen mee. Afstaan lijkt de oplossing, maar dat is het begin van een emotioneel drama.

David, Thomas et les autres

1984 | Familiefilm

Frankrijk/Hongarije 1984. Familiefilm van László Szabó. Met o.a. Jean-Louis Trintignant, Jean Rochefort, Fanny Cottençon, Miklos Szekely en Ferenc Kallai.

Getrouwe weergave van de roman van Nandor Giac Sortüzegy fekete Bivalyert, deze titel slaat op de dood van een van de buffels van een boerderij in een dorp in Hongarije. Het gaat over het dagelijks leven aan het eind van de oorlog; een joodse wees, zijn vrienden, de school, de notabelen en anderen spelen een rol. Over het scenario is niet veel nagedacht - en de film lijdt hieronder - maar een opeenvolging van gebeurtenissen zonder accenten en ritme in de dialoog. De Franse nasynchronisatie verergert de zaken nog. De film blijft echter aangrijpend en veel gebeurtenissen bekoren door hun humor en tederheid. Laszlo Szabo is een geweldige kinderregisseur.

Visszaes[KA11]ok

1982 | Drama

Hongarije 1982. Drama van Zsolt Kézdi Kovács. Met o.a. Lili Monori, Miklós B. Székely, Mari Tör[KA11]ocsik, József Horváth en József Tóth.

Een op ware feiten berustend verhaal over de hartstochtelijke liefde van twee kinderen van dezelfde moeder in een vijandige dorpsgemeenschap. De behoefte aan kinderen doet hen in een cyclus van vrijheid en gevangenis belanden. Hoewel het thema (incest) op zich gedurfd is, zijn de politieke consequenties van de recidive voor de filmautoriteiten het grootste probleem geweest. Een menselijke film - net buiten de grenzen van het melodrama gehouden - die mooi in beeld is gebracht en sterke rollen heeft van Monori en Tör[KA11]ocsik.

[KA11]Ok ketten

1977 | Drama

Hongarije 1977. Drama van Márta Mészáros. Met o.a. Marina Vlady, Lili Monori, Miklós Tolnay, Jan Nowicki en Zsuzsa Czink[KA1]czy.

Twee vrouwen, de ene (schijnbaar) gelukkig getrouwd, de ander een gescheiden moeder die niet van haar ex-man kan loskomen. Met veel vallen en opstaan proberen de vier mensen hun weg te vinden door het oerwoud van hun eigen losgeslagen nieuwe emoties, uit de verte gadegeslagen door het dochtertje van de gescheiden vrouw. Zoals in al haar films kiest Mészáros partij voor de vrouw, waarvoor ze door velen bekritiseerd wordt.

Kilenc hónap

1976 | Drama

Hongarije 1976. Drama van Márta Mészáros. Met o.a. Lili Monori, Jan Nowicki en Djoko Rosic.

De werkende jonge vrouw Juli heeft een kind uit een vroegere relatie en verwacht een tweede van J[KA1]anos, met wie ze een relatie heeft. De traditionele opvattingen van J[KA1]anos veroorzaken zoveel problemen, dat zij het besluit neemt op zichzelf te gaan wonen en haar tweede kind voor zichzelf te behouden. Een emotionele film met een sterk melodramatisch karakter, hoewel de problematiek scherp is gesteld: in hoeverre moet een vrouw voor zichzelf opkomen en in hoeverre moet ze concessies doen aan degene met wie ze een relatie heeft? Een emancipatie-film bij uitstek. Persprijs in Cannes (1977).

Ha Megjon Josef

1975 | Drama

Hongarije 1975. Drama van Zsolt Kezdi Kovacs. Met o.a. Lili Monori, Eva Ruttkai, Georgy Pogany, Gabor Koncz en Maria Ronyecz.

Een sober, functioneel psychologisch drama met Monori als de jonge vrouw van een zeeman, die lijdt onder de lange afwezigheden van haar echtgenoot, depressief raakt, haar baan verliest, in conflict komt met haar schoonmoeder en een verhouding begint met een vrachtwagenchauffeur. Kezdi Kovacs vermijdt door een verzorgde, afstandelijke regie de klippen van het melodrama, wat de film integer maar anderzijds ook koel en weinig aangrijpend maakt. Doorleefde vertolkingen van Monori en Ruttkai.

A Tanú

1968 | Komedie

Hongarije 1968. Komedie van Péter Bascó. Met o.a. Ferenc Kállay, Lili Monori, Zoltán Fábri, Lajos [KA11]Oze en Béla Both.

Jozsef Pelikan, sluiswachter en overtuigd militant, wordt ervan beschuldigd een varken gestolen te hebben. Dank zij de hulp van een vriend (pas tot minister benoemd) komt hij vrij en wordt tot directeur van het zwembad benoemd. Tijdens de opening verdrinkt er bijna een generaal en Jozsef zit weer in de cel. Hij komt vrij, wordt aan het hoofd van een laboratorium gezet en verplicht te getuigen tegen zijn vriend, de minister, die van landverraad wordt beschuldigd. Een schitterende satire op de bureaucratie en politieke zeden in de Oostbloklanden. Door politieke problemen kon de film pas tien jaar na produktie, in 1978 dus, in première.