Ingeborg Uyt den Boogaard (1930): cast.
Er zijn 3 films gevonden.

Tussenland

2002 | Drama

Nederland 2002. Drama van Eugenie Jansen. Met o.a. Jan Munter, John Kon Kelei, Willem Smit, Ingeborg Uyt den Boogaard en Miep Bos.

Een bitterzoete film over twee eenzame, tegenovergestelde zielen. De een is de 81-jarige mopperkont en weduwnaar Jakob (Munter), die aan de politionele acties van 1947-48 in Nederlands Indië had deelgenomen en de ander is de onzekere, achttienjarige Majok (Kon Kelei), een vluchteling uit Soedan. Als Jakob hem op het land achter zijn huis aantreft, verjaagt hij hem in eerste instantie als een zwerver. Als Majok, die op een bankje slaapt, het vervolgens aan de stok krijgt met de buurtbewoners, neemt Jakob het echter voor hem op. Er ontstaat een toenadering, die vervolgens mislukt en dan weer goed komt door wederzijds begrip. De film is het speelfilmdebuut van Jansen, die daarvoor documentaires gedraaid had. Ze werd benaderd door Helena van der Meulen, die vier jaar ervoor het scenario geschreven had. Ze dienden het samen in voor de VPRO-serie No more heroes, maar het viel in de eindronde van twaalf scenario's af met vijf anderen. Het duo vond de RVU bereid de film als telefilm te laten produceren door Waterland voor een budget van ca achthonderdduizend euro. De rolprent werd voorvertoond op het festival van Rotterdam en kreeg als eerste Nederlandse speelfilm de Tiger-Award. Hierna volgde naar voorbeeld van Familie een distributie in een aantal bioscopen en drie maanden later werd de film op de tv uitgezonden. Zowel Munter als Kon Kelei zijn amateurs, maar passen beiden zeer goed bij hun rol. De film is niet rijk aan dialoog, maar de mooie beelden van Adri Schrover zeggen in bepaalde scènes soms veel meer dan duizend woorden. Hier komt de vaardigheid als maakster van documentaires van Jansen naar voren en zij improviseerde menige scène. De titel slaat op de wereld van onbegrip, waarin zowel Jakob als Majok zich bevinden. Hoewel de gebeurtenissen een beetje voorspelbaar zijn en de finale eerder wishful thinking dan realiteit is, komt alles verrassend echt en zonder sentiment over. De film is politiek correct en je vraagt je af in hoeverre dat met de werkelijkheid overeenstemt.

De tasjesdief

1995 | Jeugdfilm, Familiefilm, Thriller

Nederland 1995. Jeugdfilm van Maria Peters. Met o.a. Olivier Tuinier, Micha Hulshof, Ingeborg Uyt den Boogaard, Myranda Jongeling en Jaap Spijkers.

Spannende jeugdfilm naar het gelijknamige boek van Mieke van Hooft. De film vertelt het verhaal van een twaalfjarige jongen die door de overvallers van zijn oma wordt gedwongen om damestasjes te stelen. Uit angst voor vergelding durft hij thuis niets over de gebeurtenissen te vertellen en komt hij gaandeweg in een isolement terecht. Ondertussen gaan de meedogenloze overvallers gewoon door met hun getreiter en chantage. Als de getergde jongen, murw door de affaire, vijfhonderd gulden steelt van een weerloze blinde vrouw, beseft hij dat hij veel te ver is gegaan. De tasjesdief won oa een Glazen Beer op het Filmfestival Berlijn.

Pastorale 1943

1978 | Oorlogsfilm

Nederland 1978. Oorlogsfilm van Wim Verstappen. Met o.a. Frederik de Groot, Renée Soutendijk, Geert de Jong, Leen Jongewaard en Sacco van der Made.

Deze verfilming van Simon Vestdijk`s roman werd Verstappen`s beste werk. Verzetsmensen besluiten in een klein stadje (de combinatie van Doorn en Wijk bij Duurstede) de plaatselijke drogist, een NSB-er, verdacht van verraad, te liquideren. Een boeiend uitgewerkt gegeven, in alle opzichten sterk: dramatisch wat betreft spelregie en camera (Marc Felperlaan). Toch ontbreekt er de allure aan die bijvoorbeeld DE OVERVAL als Nederlandse oorlogsfilm had. Evenals SOLDAAT VAN ORANJE werd deze film later met bewaard materiaal 'uitgerekt' tot een tv-serie. Scenario van regisseur Verstappen. Camerawerk van Marc Felperlaan. Monatage van Jutta Brandstaedter.