Paul Newman (1925-2008): regie, cast, scenario en productie.
Er zijn 67 films gevonden.

The Meerkats

2008 | Documentaire

Verenigd Koninkrijk 2008. Documentaire van James Honeyborne.

Wat een ideale hoofdpersonen voor een natuurdocumentaire zijn stokstaartjes eigenlijk. Pluizig vachtje, staand op de achterpoten, grote ogen aan de voorkant van hun hoofd. Knuffelbare pups. Ze slaan pootjes om elkaar heen en redden elkaars leven. The Meerkats, van de BBC is daarentegen een natuurdocumentaire gemodelleerd naar een disneyfilm met een vette global warming-boodschap. Toch biedt The Meerkats een bijzonder inkijkje in het leven van de stokstaartjes. De camera registreert ondergrondse achtervolgingen en komt zo dichtbij dat het babydons van de jongen bijna voelbaar is. De snelgemonteerde jachtscènes vol knappe point of view-shots zijn bovendien bloedspannend.

Cars

2006 | Animatie, Familiefilm, Komedie, Avonturenfilm

Verenigde Staten 2006. Animatie van John Lasseter en Joe Ranft. Met o.a. Owen Wilson, Paul Newman, Bonnie Hunt, Larry The Cable Guy en Cheech Marin.

Cars is de eerste Pixar-film sinds het bedrijf is overgenomen door Disney, en daarom een interessante testcase. Wat wordt het belangrijkste bestanddeel: de anarchistische Pixar-humor of het moralisme van Disney? Uitkomst: een geestige, goed gemaakte en vrolijke tekenfilm, maar ook een pleidooi tegen moderne tijden en tegen de opvatting dat in hippe steden leukere mensen wonen dan op het verlaten platteland. Cars zit slim in elkaar. De film biedt voor elk soort publiek vertier - de allerkleinsten kunnen zich verkneukelen aan de felle kleuren en de kirrende karren, terwijl vijftigers en zestigers worden bediend met vileine hippie-parodieën en enkele aardige songs van Randy Newman.
In de Nederlands gesproken versie met de stemmen van oa Hans Somers, Wim van Rooij, Frédérique Huydts en Frits Lambrechts.

Empire Falls

2005 | Drama

Verenigde Staten 2005. Drama van Fred Schepisi. Met o.a. Ed Harris, Joanne Woodward, Philip Seymour Hoffman, Paul Newman en Robin Wright.

Door de Amerikaanse betaalzender HBO geproduceerde tweedelige mini-serie met een indrukwekkende cast (Ed Harris, Philip Seymour Hoffman, Paul Newman). Verfilming van de roman van Richard Russo over een gemoedelijk arbeidersstadje waar de rijke, machtige Mrs. Whiting de scepter zwaait. Haar werknemer Miles Roby probeert zich aan haar greep te ontworstelen.

Road to Perdition

2002 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten 2002. Misdaad van Sam Mendes. Met o.a. Tom Hanks, Paul Newman, Daniel Craig, Jude Law en Jennifer Jason Leigh.

Hoofdpersoon in deze verfilmde gangsterstrip is Michael Sullivan (Hanks), klusjesman van maffiabaas John Rooney (Newman) en vader van twee tienerzoons. Zonen zijn er om hun vaders ellende te bezorgen, weet Rooney. Hij krijgt gelijk. Rooneys geschifte zoon Connor (Craig) is jaloers op de band tussen zijn vader en diens rechterhand, en hij besluit Sullivan in de val te laten lopen. Anders dan in de strip blijft het meeste geweld buiten beeld; Mendes (American Beauty) laat vooral het effect van geweld op mensen zien. Tussendoor citeert hij de halve filmgeschiedenis.

Where the Money Is

2000 | Misdaad, Komedie, Thriller, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 2000. Misdaad van Marek Kanievska. Met o.a. Paul Newman, Linda Fiorentino, Dermot Mulroney, Susan Barnes en Anne Pitoniak.

Er is niks mis met je leven, maar opwindend is anders? Je hoopt dat het avontuur je tegemoet komt, maar weet dat de kans daarop marginaal is? Carol Ann (Fiorentino) bevindt zich in deze situatie en loopt toch tegen die ene kleine kans op - dat is zo heerlijk aan film. Meer vertellen zou verklappen zijn. Where the Money Is blijkt een van de schaarse films waarin Fiorentino haar aanzienlijke kwaliteiten kan ontplooien. Charisma-vat Newman hoeft nooit veel te doen om te boeien, maar hij doet dat hier op z'n 75ste opnieuw met plezier. Toch had Newman niet meer de starpower om voldoende toeschouwers naar de bios te krijgen.

Message in a Bottle

1999 | Romantisch drama

Verenigde Staten 1999. Romantisch drama van Luis Mandoki. Met o.a. Kevin Costner, Robin Wright, Paul Newman, Jesse James en John Savage.

Kevin Costner is een man van weinig rollen. Twee om precies te zijn. Of hij is een heroïsche bink (in Robin Hood), of hij is een aaibare bink (in The Bodyguard). Zijn rol in Message in a Bottle valt in de tweede categorie. Journaliste Theresa Osborne (Penn) vindt een fles met een liefdesbrief aan een overleden vrouw. Ze komt op het spoor van Garret (Costner) waarna het drama zich wat stroperig ontwikkelt. Newman in de rol van Garrets vader steelt elke scène.

Twilight

1998 | Thriller, Mysterie

Verenigde Staten 1998. Thriller van Robert Benton. Met o.a. Paul Newman, Susan Sarandon, Reese Witherspoon, Stockard Channing en James Garner.

Een rijkelijk besnorde Newman (hier 73 jaar oud) speelt een privé-detective die inwoont bij een bevriend, ooit gevierd Hollywoodechtpaar, neergezet door Hackman en Sarandon. Wanneer hij door hen op pad wordt gestuurd met een opdracht raakt hij betrokken bij de mysterieuze verdwijning van Catherine's eerste echtgenoot. Robert Benton (Kramer vs Kramer) zet de sfeer van zijn moderne film noir wat al te zwaar aan. Dat is in feite helemaal niet nodig, want het is plezierig genoeg getuige te zijn van intelligente dialogen tussen mensen die de beste jaren van hun leven achter zich hebben, maar allesbehalve brave, vertederende bejaarden zijn.

The Hudsucker Proxy

1994 | Komedie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 1994. Komedie van Joel Coen. Met o.a. Tim Robbins, Jennifer Jason Leigh, Paul Newman, Charles Durning en John Mahoney.

Lyrisch vormgegeven ode aan, en satire op, Hollywood van de jaren dertig, in het bijzonder de screwball comedy. Norville Barnes (Robbins) is een naïeve provinciaal die onverwachts de baas wordt van Hudsucker Industries - op voorspraak van de sluwe voorzitter van de raad van commissarissen (Newman, erg geestig). Maar Norville doorkruist diens snode plannen met een briljante uitvinding: de hoelahoep. Deze pastiche ademt de sfeer van klassiekers als His Girl Friday (Jason Leighs snel van de tongriem gesneden reporter lijkt een exacte kopie van Rosalind Russell) en It's a Wonderful Life. De gebroeders Coen schreven het script samen met Sam Raimi.

Nobody's Fool

1994 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1994. Komedie van Robert Benton. Met o.a. Paul Newman, Jessica Tandy, Melanie Griffith, Bruce Willis en Dylan Walsh.

Schrijver-regisseur Robert Benton (Kramer vs. Kramer) nam de roman van Richard Russo als basis voor dit drama over een oudere, drinkende man die met zijn verleden wordt geconfronteerd wanneer zijn zoon, die hij ooit heeft verlaten, en kleinzoon ineens op de stoep staan. Benton pakt het niet groots aan, maar volgt met geduld en precisie het personage Sully (mooi gespeeld door Paul Newman) tijdens zijn poker- en bieravonden in het dorp, gesprekjes met zijn hospita (Jessica Tandy in een van haar laatste rollen) en onhandige pogingen iets van zijn lang uitgestelde familieleven te maken.

Mr. & Mrs. Bridge

1990 | Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1990. Drama van James Ivory. Met o.a. Paul Newman, Joanne Woodward, Kyra Sedgwick, Blythe Danner en Simon Callow.

Auteur Evan S. Connell schreef in 1959 de roman 'Mrs. Bridge', over een rijke Amerikaanse huisvrouw in de jaren dertig/veertig, die wordt gedomineerd door haar conservatieve echtgenoot. Tien jaar later volgde 'Mr. Bridge': hetzelfde verhaal vanuit het perspectief van de man. Het legendarische drietal Ismail Merchant (productie), James Ivory (regie) en Ruth Prawer Jhabvala (scenario) bewerkte beide romans tot een film, die het episodische karakter van de boeken behoudt. Dat maakt de schrijnende vertelling soms wat traag, maar de hoofdrollen van Newman en Woodward (waren in werkelijkheid ook een echtpaar) maken veel goed.

Shadow Makers

1989 | Drama

Verenigde Staten 1989. Drama van Roland Joffé. Met o.a. Paul Newman, Dwight Schultz, Bonnie Bedelia, John Crusack en Laura Dern.

Schultz als de legendarische `vader` van de atoombom, de geleerde Robert Oppenheimer, en Newman als de Amerikaanse Pentagon-generaal Groves, een gevreesd veteraan voor wie het maken van de uraniumbom niet snel genoeg kon gebeuren. Er wordt veel gepraat over het werk en de spanningen rond de voltooiingsdatum, maar als kijker merk je weinig van de complexiteit van Oppenheimer in een film die een metafoor moest worden over de keuze tussen goed en kwaad. Oorspronkelijk FAT MAN AND LITTLE BOY genoemd (Fat Man was het koosnaampje voor de uraniumbom met bestemming Hiroshima en Little Boy voor de plutoniumbom richting Nagasaki). Eén punt van kritiek: in de dialogen worden een aantal uitdrukkingen gebruikt die beslist niet uit de jaren 1940-50 zijn. Het scenario is van Bruce Robinson.

Fatman and Little Boy

1989 | Drama

Verenigde Staten 1989. Drama van Roland Joffé. Met o.a. Paul Newman, Bonnie Bedelia, John Cusack en Laura Dern.

Fat Man and Little Boy is de oorspronkelijke titel van deze dilemmafilm, naar de bijnamen van de kernbommen op Hiroshima en Nagasaki. Het verhaal draait om het bekende Manhattan Project. Generaal Groves (Newman) formeert een getalenteerd wetenschappersteam met Oppenheimer (Schultz) aan de leiding. Het doel is om binnen kort tijdsbestek de eerste kernbom te ontwikkelen, zodat de geallieerden WO II kunnen winnen. De ethische kwesties van de onderneming komen pas werkelijk aan bod als de nazi´s capituleren en een van de natuurkundigen (Cusack) sterft aan een overdosis straling. Deze film is meer documentair dan dramatisch. (IdH/VPRO Gids)

Blaze

1989 | Biografie, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1989. Biografie van Ron Shelton. Met o.a. Paul Newman, Lolita Davidovich, Jerry Hardin, Gailard Sartain en Jeffrey DeMunn.

De excentrieke gouverneur van Louisiana, Earl Long (Newman), heeft een oogje op striptease-danseres Blaze Starr (Davidovich). Ook zij staat niet afkerig tegenover hem, zodat een geruchtmakende relatie het gevolg is. Het is koren op de molen van zijn politieke tegenstanders, terwijl zijn mede-democraten, die hem veel te progressief vinden, niet erg blij zijn met de romance. Dit moet het einde betekenen van de politieke loopbaan van de kranige zestiger. Lichtvoetige en energieke biografie die vooral dankzij de spetterende vertolking van beide hoofdfiguren een grote indruk achterlaat. Beide outsiders worden tot elkaar aangetrokken, maar hypocrisie zal hen breken. Het scenario van Shelton is gebaseerd op Blaze Starr: My Life As Told To Huey Perry van Starr (alias het niet erg succesvolle zangeresje Fannie Belle Fleming) en Perry.

John Huston: The Man - the Movies - the Maverick

1988 | Documentaire

Verenigde Staten 1988. Documentaire van Frank Martin. Met o.a. John Huston, Robert Mitchum, Paul Newman, Lauren Bacall en Evelyn Keyes.

Een boeiend portret van een der grote meesters van de Zevende Muze. John Huston werd geboren in 1906 en stierf in 1987; hij was vijf keer getrouwd (twee vrouwen komen aan bod in deze film), en was voordat hij regisseur werd bokser, officier bij de cavalerie, beroepsgokker en verslaggever. Hij hield heel veel van een goed glas, vrouwen, paardenrennen en de vossejacht. Behalve dat Huston zelf aan het woord komt in opnieuw gemonteerd documentair materiaal, is de film doorspekt met vele (soms nog nimmer vertoonde) fragmenten uit zijn oeuvre. Robert Mitchum verbindt de stukken aan elkaar. Een must voor de cinefiel. Montage van Robert L. Sinise naar een scenario van regisseur Martin in samenwerking met Charles Degelman. John Bailey tekende voor het originele camerawerk.

The Glass Menagerie

1987 | Drama

Verenigde Staten 1987. Drama van Paul Newman. Met o.a. Joanne Woodward, John Malkovich, Karen Allen en James Naughton.

Respectabele, goed gemaakte versie van het legendarische stuk van Tennessee Williams, met een goede rol van Woodward als Amanda en een voortreffelijke vertolking van Malkovich als zoon Tom. Woodward, Allen en Naughton hebben voorafgaand aan deze film samen aan een toneeluitvoering van Williams' stuk meegedaan. Een goede, soms zeer goede, maar geen grootse film. Scenario van regisseur Newman. Camerawerk van Michael Ballhaus.

Hello Actor's Studio

1987 | Experimenteel, Documentaire

Frankrijk​/​​Canada 1987. Experimenteel van Annie Tresgot. Met o.a. Paul Newman, Ellen Burstyn, Sydney Pollack, Shelley Winters en Arthur Penn.

In feite de samenvoeging van drie middellange speelfilms van elk 55 minuten. De kijker gaat mee achter de schermen van de beroemde Actor's Studio, die enkele van de grootste filmers en acteurs heeft voortgebracht. Zij komen er nog altijd graag terug om les te geven - gratis, wat genoeg zegt over de financiële belangeloosheid van deze onderneming. Opmerkelijk doeltreffende scènes met improviserende debutanten - misschien de grote namen van de toekomst. Zeer oplettend camerawerk, dat de kijker als het ware aan tafel nodigt. Wat de filmfragmenten betreft is het echter wat karig, want we krijgen alleen een zeer karakteristieke Brando te zien, in een fragment uit A STREETCAR NAMED DESIRE is te zien. Desondanks een zeer rijk document.

The Color of Money

1986 | Drama

Verenigde Staten 1986. Drama van Martin Scorsese. Met o.a. Paul Newman, Tom Cruise, Mary Elizabeth Mastrantonio, Helen Shaver en John Turturro.

In 1961 speelde Paul Newman in The Hustler de jonge biljartprof Eddie Felson die probeert een legendarische biljartspeler van zijn troon te stoten. Vijfentwintig jaar later nam Newman zijn glansrol weer op in het vervolg The Color of Money, maar deze keer is hij de oude kampioen en Tom Cruise zijn gretige opvolger. Overtuigende rol van Cruise die altijd het best uit de verf komt naast grote acteurs als Nicholson, Hoffman en hier naast zijn grote voorbeeld Paul Newman. Newman zelf, die zeven keer vergeefs door de Academy was genomineerd, won nu dan toch zijn eerste Oscar.

Harry & Son

1984 | Drama

Verenigde Staten 1984. Drama van Paul Newman. Met o.a. Paul Newman, Robby Benson, Ellen Barkin, Joanne Woodward en Wilford Brimley.

Harry (Newman) is vijftig en weduwnaar. Nadat hij medische klachten krijgt, raakt hij zijn baan als sloper kwijt. Vooral met zijn 21-jarige zoon Howard (Benson), die schrijver wil worden, heeft Harry een moeizame relatie: hij kan het niet verkroppen dat hijzelf niet meer aan de bak komt, terwijl Howard flierefluitend door het leven gaat. Newman speelde de hoofdrol, deed de regie, schreef mee aan het scenario, was een van de producenten, maar Harry & Son is geen goede film, vooral door het matige scenario.

The Verdict

1982 | Drama

Verenigde Staten 1982. Drama van Sidney Lumet. Met o.a. Paul Newman, Charlotte Rampling, Jack Warden, James Mason en Milo O'Shea.

Eens was Frank Galvin een vooraanstaand advocaat, maar door zijn drankprobleem is hij aan lager wal geraakt. Een bevriend collega speelt hem een, op het oog vrij eenvoudig, zaakje toe: een echtpaar dat een schadeclaim heeft ingediend tegen een arts, omdat de zuster van de vrouw door een verkeerde behandeling in coma is geraakt. Met een onverwacht opduikende getuige lijkt het onmogelijk de zaak te verliezen en Galvin speelt het dan ook hoog. Op het moment van de rechtszaak is de getuige onbereikbaar, maar inmiddels is Frank overtuigd van de schuld van de arts en heeft hij zijn oude vechtlust terug.

Fort Apache, The Bronx

1981 | Drama, Misdaad, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1981. Drama van Daniel Petrie. Met o.a. Paul Newman, Edward Asner, Ken Wahl, Danny Aiello en Rachel Ticotin.

Fort Apache is de naam van het 41e politiedistrict in de New Yorkse wijk de Bronx. Een buurt waar de eindeloze oorlog tegen het hoge misdaadcijfer nog steeds gaande is. Murphy en Corelli zijn twee keiharde agenten die de criminaliteit samen aan banden moeten zien te leggen, in een wijk waar alleen de regels van de straat nog lijken te gelden. Als een aan drugs verslaafde hoer twee agenten vermoordt, wordt Cornelli gedwongen zijn rechtlijnige maar vooral keiharde methoden te gebruiken. De andere agenten weten dat deze methoden alleen maar om vergelding vragen. Als mede door Connolly's manier van optreden, de jonge en onschuldige agent Morgan om het leven komt, zoekt hij heil bij een jonge verpleegster. Maar ook zij blijkt niet tegen zijn onmenselijke gedrag opgewassen te zijn. (IdH/VPRO Gids)

Absence of Malice

1981 | Thriller, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1981. Thriller van Sydney Pollack. Met o.a. Paul Newman, Sally Field, Bob Balaban, Melinda Dillon en Luther Adler.

Prettig drama met dito cast over een journaliste (Field) die in haar onschuld malafide info van de FBI publiceert waardoor de zoon (Newman) van een mafioso ten onrechte wordt beschuldigd van moord. Voormalig journalist Kurt Luedtke schreef het boeiende scenario over de (on)macht van de pers. Newman is prachtig in zijn onderkoelde rol als snode wreker. Ook de bijrollen zijn sterk bezet, met oa John Harkins, en vooral Wilford Brimley die aan het eind van de film indruk maakt als aanklager bij een informele hoorzitting. In Miami gefilmd.

When Time Ran Out...

1980 | Drama, Avonturenfilm, Actiefilm

Canada​/​​Verenigde Staten 1980. Drama van James Goldstone. Met o.a. Paul Newman, Jacqueline Bisset, William Holden, James Franciscus en Ernest Borgnine.

Een oliebron en een luxehotel, vlak bij de rand van een vulkaan, dat kan natuurlijk niet goed gaan. Vooral niet in het tijdperk van de rampenfilm. Helaas is dit niet een van de beste exemplaren uit het genre, vooral omdat scenaristen Carl Foreman (High Noon) en Stirling Silliphant (In the Heat of the Night) wel erg veel tijd nemen om de personages te introduceren. Paul Newman is nog wel aardig, en de kostuums kregen een Oscarnominatie. Maar wanneer de lavastroom op het exotische eiland op gang komt, valt de spanning grotendeels weg, vanwege de knullige special effects.

The Shadow Box

1980 | Drama

Verenigde Staten 1980. Drama van Paul Newman. Met o.a. Joanne Woodward, Christopher Plummer, Valerie Harper, James Broderick en Sylvia Sidney.

Drie zeer verschillende families hebben één ding gemeen: iemand van hen is dodelijk ziek. Plummer, gehuwd met Woodward, Sidney, die verzorgd wordt door haar dochter Dillon en Broderick, een arbeider, gehuwd met Harper, weten alle drie dat hun dagen geteld zijn. Ze beleven die zekerheid op hun eigen manier, maar hun familieleden hebben het veel moeilijker om met hun dood in het reine te komen. Aangrijpend melodrama, met licht komische tintjes, dat de kijker op een zeer aparte manier met de dood confronteert. Schitterend gespeeld door een unieke cast, geleid door de uitmuntende acteurs-regisseur Newman, die zoals steeds een prachtprestatie krijgt van echtgenote Woodward. Dit sombere scenario van Michael Cristofer, gebaseerd op zijn eigen toneelstuk, is niet ieders idee van gezellige ontspanning, maar het loont beslist de moeite. Adam Holender stond in voor de fotografie.

Quintet

1979 | Sciencefiction, Experimenteel

Verenigde Staten 1979. Sciencefiction van Robert Altman. Met o.a. Paul Newman, Bibi Andersson, Fernando Rey, Vittorio Gassman en Nina Van Pallandt.

Als robbenjager Newman met zijn vrouw Fossey terugkeert naar zijn thuisland, ontdekt hij dat er een nieuwe ijstijd is aangebroken na een nucleaire vernietiging. De overlevenden tussen het kromme staal en gebarsten beton hebben niets te doen en brengen hun tijd door met het spel uit de titel, waarbij de verliezer gedood wordt. Zo komen Newmans vrouw en broer om. Hij besluit zich te wreken op de machthebbers (w.o. Rey), die de regels van het spel hebben opgesteld. Een aardig idee, dat door zijn pseudo-intellectualistische aanpak niet van de grond komt en stierlijk vervelend is.

Slap Shot

1977 | Sportfilm

Verenigde Staten 1977. Sportfilm van George Roy Hill. Met o.a. Paul Newman, Jennifer Warren, Michael Ontkean, Strother Martin en Lindsay Crouse.

Newman speelt de coach van een ijshockeyteam vol losers en lomperiken, dat nog één kans heeft op succes. Een standaard sportfilmgegeven, ware het niet dat Slap Shot nu eens geen inspirerend familiedrama is, maar een rauw, politiek incorrect en bij vlagen hilarisch portret van een van de bruutste professionele sporten. De getoonde uitspattingen schijnen niet eens ver van de werkelijkheid te liggen: scenarist Nancy Dowd liet zich nauwkeurig voorlichten door haar broer Ned, een ijshockeyster. Newman en regisseur Hill maakten samen klassiekers als Butch Cassidy and the Sundance Kid en The Sting - Slap Shot is van een andere orde, maar eveneens erg genietbaar.

Silent Movie

1976 | Komedie

Verenigde Staten 1976. Komedie van Mel Brooks. Met o.a. Mel Brooks, Marty Feldman, Dom DeLuise, Bernadette Peters en Sid Caesar.

Mel Brooks had de briljante ingeving om een halve eeuw na de introductie van geluidsfilm een komische stomme film te maken. Briljant binnen briljant is het feit dat hij 's werelds beroemdste pantomimespeler, Marcel Marceau, het enige gesproken woord geeft: 'No!' als hij weer eens tegen de wind in mimet. Silent movie heeft last van Brooks' kruisje, namelijk dat zijn situatiegrappen geen anderhalf uur vol te houden zijn, maar dat zij de regisseur/acteur/scenarist vergeven. Brooks speelt een verlopen regisseur die met twee makkers à la de Three Stooges probeert filmsterren over te halen met zijn stomme film mee te doen.

Buffalo Bill and the Indians, or Sitting Bull's History Lesson

1976 | Western, Biografie, Komedie

Verenigde Staten 1976. Western van Robert Altman. Met o.a. Paul Newman, Kevin McCarthy, Geraldine Chaplin, Frank Kaquitts en Joel Grey.

Regisseur Altman kreeg op het filmfestival van Berlijn de Gouden Beer voor dit eigenzinnige westerndrama rond bizonjager 'Buffalo Bill' Cody die met zijn rondreizende Wild West Show diverse westernmythes stevig verankerde in het algemeen cultureel bewustzijn. Altman staat stil bij de kloof tussen feitelijke geschiedenis en legendevorming, en bij de obsessie met showbiz die het jonge Amerika in 1885 al in de greep had. De filmmaker weigerde overigens de Berlijnse prijs, uit protest tegen de final cut die in opdracht van producent Dino De Laurentiis was gemaakt.

The Drowning Pool

1975 | Thriller, Mysterie

Verenigde Staten 1975. Thriller van Stuart Rosenberg. Met o.a. Paul Newman, Joanne Woodward, Murray Hamilton, Gail Strickland en Melanie Griffith.

Negen jaar na Harper vertolkt Newman opnieuw met verve de gelijknamige privédetective-met-een-geweten. Ingehuurd door een oude vlam met lokale connecties (Woodward), speurt hij in de bayou van Louisiana naar een afperser en krijgt er nog een boel ellende gratis bij. Zompige doolhofnoir naar Ross Macdonald blinkt uit in geweldige sfeertekening en nevenkarakters met raadsels en reliëf. De visuelen van Gordon Willis zijn top en het prijsnummer op de soundtrack is het omineuze ‘Killing me softly with his song’. Evenmin te missen: een ontluikende Melanie Griffith en de akelige bijna-verdrinkingsscène.

The Towering Inferno

1974 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1974. Drama van John Guillermin. Met o.a. Steve McQueen, Paul Newman, William Holden, Faye Dunaway en Fred Astaire.

Tijdens het openingsfeestje, dat gehouden wordt op de 135ste etage van een gloednieuwe wolkenkrabber, de hoogste ter wereld, ontdekt architect Roberts (Newman) een beginnende brand op de 81ste verdieping. Al snel breidt het vuur zich steeds sneller uit. Gelukkig is naast Roberts ook brandweercommandant O'Hallorhan (McQueen) paraat. Personages proberen hun eigen hachje te redden of vertonen juist heldhaftig gedrag in deze rampenfilm uit de jaren zeventig, een van de betere uit de periode. Zoals gebruikelijk in het genre werd een enorme lading sterren ingehuurd. Drie Oscars, voor camerawerk, montage en liedje.

The Sting

1973 | Misdaad, Komedie

Verenigde Staten 1973. Misdaad van George Roy Hill. Met o.a. Paul Newman, Robert Redford, Robert Shaw, Charles Durning en Ray Walston.

Na het complete succes van de sterk geromantiseerde cowboyfilm Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969), kwamen regisseur George Roy Hill en hoofdrolspelers Paul Newman en Robert Redford vier jaar later opnieuw samen voor het al even succesvolle The sting, een sterk geromantiseerde misdaadkomedie. The Sting is in wezen een moderne variant op het verhaal van David en Goliath. Kleine zwendelaars (Newman en Redford) nemen het op tegen een grote schurk (Shaw). De film die destijds wegliep met zeven Oscars (op 10 nominaties), deed wonderen voor de ragtime-muziek van Scott Joplin, die voor de film bewerkt was door Marvin Hamlisch. Joplins 'The Entertainer' werd zowaar een pophit.

The Mackintosh Man

1973 | Thriller, Misdaad

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1973. Thriller van John Huston. Met o.a. Paul Newman, Dominique Sanda, James Mason, Harry Andrews en Ian Bannen.

Deze goed gemaakte spionagethriller heeft slechts één probleem: het is allemaal al eens eerder gedaan. In Ierland, Engeland en Malta gefilmd naar het boek van Desmond Bagley. Scenario van Walter Hill.

The Life and Times of Judge Roy Bean

1972 | Western, Komedie

Verenigde Staten 1972. Western van John Huston. Met o.a. Paul Newman, Ava Gardner, Victoria Principal, Jacqueline Bisset en Anthony Perkins.

Een ironische westernsage met surrealistische kantjes. Newman speelt de rechter die zichzelf heeft benoemd en die over een dorre streek regeert. Hij komt verschillende kleurrijke figuren tegen als de stad groeit en zichzelf consolideert. Boeiende bijrolletjes van Keach, Huston, McDowall en Gardner als Lilly Langtry. Scenario vn John Milius. Ook bekend als ROY BEAN, THE HANGING JUDGE.

The Effect of Gamma Rays on Man-in-the-Moon Marigolds

1972 | Drama

Verenigde Staten 1972. Drama van Paul Newman. Met o.a. Joanne Woodward, Nell Potts, Roberta Wallach en Judith Lowry.

Woodward geeft superieur acteerwerk weg in dit verhaal over een in afzondering levende trut van een moeder en haar twee vreemde dochters. Script van Paul Zindel naar een toneelstuk van hemzelf, waarmee hij een Pulitzer Prijs won.

Pocket Money

1972 | Western, Drama

Verenigde Staten 1972. Western van Stuart Rosenberg. Met o.a. Paul Newman, Lee Marvin, Strother Martin, Christine Belford en Kelly Jean Peters.

Een door schulden geplaagde cowboy en zijn geschifte vriend raken betrokken bij oneerlijke veehandelaren in het moderne western. Vreemde, lauwe klucht met goed camerawerk van Lazlo Kovacs en een aardige rol van Peters. Marvins auto is wellicht de gekste die u ooit zult zien.

Sometimes a Great Notion

1971 | Drama

Verenigde Staten 1971. Drama van Paul Newman. Met o.a. Paul Newman, Henry Fonda, Lee Remick, Michael Sarrazin en Richard Jaeckel.

Een hechte en individualistische familie weigert mee te doen met de staking van de houthakkers. Vader Fonda gaat met een grote bestelling hout onderweg en wordt dwarsgezeten door de stakers. Hij zet echter koppig door tot hij onder een boom terecht komt en een arm breekt. Newman zet de strijd onverminderd voort na de tragische verdrinkingsdood van zijn zoon Jaeckel. Sterk drama over mensen die weigeren te late koeioneren door de meerderheid en die liever hoge zee[KA3]en trotseren dan hun principes te laten varen. De verdrinkingssc[KA2]ene is het onvergetelijke hoogtepunt van de film. Het scenario van John Gay naar de roman van Ken Kesey (die ook One Flew Over The Cookoo's Nest schreef) bevat veel humor waardoor het zeer zware melodramatische karakter verlicht wordt. Fotografie van Richard Moore. Lekker klinkende muzikale omlijsting van Henry Mancini. Ook bekend als NEVER GIVE AN INCH.

WUSA

1970 | Drama

Verenigde Staten 1970. Drama van Stuart Rosenberg. Met o.a. Paul Newman, Joanne Woodward, Anthony Perkins, Laurence Harvey en Pat Hingle.

Als John Wayne slechte rechtse films mag maken, dan mogen de Newman`s zeker slechte linkse films maken. Het uitgangspunt is redelijk genoeg, maar de film wordt er niet beter van. Het is een verhaal over een supervaderlandslievend radiostation en de mensen die er werken w.o. deejay Newman, maar het resultaat lijkt meer op de redactionele kolom uit een progressief-kritisch, underground blaadje. Voor niet-Amerikanen die de titel niet meteen begrijpen: WUSA is de (zendvergunnings)naam van het station. Er wordt beweerd dat er behoorlijk gespeeld wordt in de film. Gedraaid in Panavision.

King: A Filmed Record ... Montgomery to Memphis

1970 | Documentaire

Verenigde Staten 1970. Documentaire van Ely Landau. Met o.a. Paul Newman, Joanne Woodward en James Earl Jones.

Een superieure documentaire die het leven van dr. Martin Luther King van 1955 tot aan zijn dood in 1968 volgt, slechts ontsierd door onnodige 'overbruggingen' van sterren als Newman, Woodward en Jones. Een goed gekozen compilatie van nieuwsmateriaal met veel zeggingskracht.

Winning

1969 | Sportfilm, Drama, Romantiek, Actiefilm

Verenigde Staten 1969. Sportfilm van James Goldstone. Met o.a. Paul Newman, Joanne Woodward, Richard Thomas, Robert Wagner en David Sheiner.

Nadat hij de Indie 500 (de 500 mijlsrace van Indianapolis) heeft gewonnen, ontmoet coureur Newman per toeval Woodward. Het is liefde op het eerste gezicht. Als de wittebroodsweken voorbij zijn, blijkt dat zij er niet tegen kan getrouwd te zijn met een autocoureur. Hoe meer hij opgaat in de voorbereidingen van de volgende autorace, hoe eenzamer en verlatener zij zich voelt. Overbodige race-film die alleen maar gemaakt is vanwege Newman's passie voor de autorensport. Je scheurt van het ene cliché naar het andere, maar het is een lust om het echtpaar Newman- Woodward aan het werk te zien. Van kijkers die niets voelen voor Newman's hartstocht voor de racerij, wordt hier net even te veel gevraagd. Howard Rosman maakte niet veel werk van zijn scenario, wat gedeeltelijk wordt goedgemaakt door de wervelende camera van Richard Moore en de opwindende score van Dave Grusin. Gedraaid in Panavision.

Butch Cassidy and the Sundance Kid

1969 | Western, Avonturenfilm, Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten 1969. Western van George Roy Hill. Met o.a. Paul Newman, Robert Redford, Katharine Ross, Strother Martin en Henry Jones.

Anti-western over de laatste successen uit de carrière van twee legendarische treinrovers bezorgde Redford (als the Sundance Kid) sterstatus. Het roemloze einde van het geweldloze duo wordt door regisseur Hill fotogeniek maar - volgens veel Amerikaanse critici - grof en smakeloos in beeld gebracht. Bovendien maakte Fox de kostbare Hollywoodfout om met de dood van de beide helden een vervolg onmogelijk te maken. Tien jaar later waren ze eruit: een prequel! (die overigens best aardig werd). De originele Butch Cassidy and the Sundance Kid kreeg onder andere een Oscar voor het scenario van William Goldman en voor Burt Bacharachs liedje 'Raindrops keep fallin' on my head'.

The Secret War of Harry Frigg

1968 | Komedie, Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1968. Komedie van Jack Smight. Met o.a. Paul Newman, Sylva Koscina, Andrew Duggan, Tom Bosley en Werner Peters.

Een dienstplichtig soldaat wordt aangewezen om vijf generaals, die tijdens WO II door de vijand worden vastgehouden, te bevrijden. Een gladde, maar onwezenlijke komedie. Eén van de weinige missers van Newman.

Rachel, Rachel

1968 | Drama

Verenigde Staten 1968. Drama van Paul Newman. Met o.a. Joanne Woodward, James Olson, Kate Harrington, Estelle Parsons en Donald Moffatt.

Een prachtige, gevoelige, volwassen film over een ongehuwde schooljuffrouw die uit haar schulp tracht te komen. Woodward is subliem, geregisseerd door haar man Newman.

Hombre

1967 | Western

Verenigde Staten 1967. Western van Martin Ritt. Met o.a. Paul Newman, Fredric March, Richard Boone, Diane Cilento en Cameron Mitchell.

Gezelschap postkoetspassagiers leert elkaar tijdens reis door ongenaakbaar Arizona beter kennen dan ze lief is. Het gegeven lijkt een beetje op dat van Stagecoach (die befaamde western van John Ford) met dit verschil dat niemand van de reizigers echt deugt. Ook John Russell (Newman) niet. Hij is een loner, die door Apache indianen werd opgevoed, een 'hombre' die z'n blanke pappenheimers kent. Pas aan het slot van de film - en dat is dan echt op de valreep - toont hij iets van z'n nobele inborst. Eerder maakten regisseur Ritt en Newman oa de western Hud en The Outrage, een soort remake van Kurosawa's Rashomon.

Cool Hand Luke

1967 | Komedie, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1967. Komedie van Stuart Rosenberg. Met o.a. Paul Newman, George Kennedy, J.D. Cannon, Lou Antonio en Robert Drivas.

Stervehikel voor Newman speelt zich af in een wrede gevangenis waar Luke voor een klein vergrijp terecht komt en pas na de nodige confrontaties met medegevangene Dragline (de met een Oscar bekroonde Kennedy) en talloze vernederingen uit weet te ontsnappen. Newman, genomineerd voor een Oscar, is geweldig als de eenling die onder alle omstandigheden het hoofd koel houdt. Memorabel is een wedstrijd hardgekookte eieren eten die Luke wint (hij verorbert er maar liefst 50). In bijrollen duiken vele bekende gezichten op, onder wie Jo Van Fleet (als Luke's zieke moeder), Harry Dean Stanton en Dennis Hopper. (RdL/VPRO Gids)

Torn Curtain

1966 | Thriller, Mysterie

Verenigde Staten 1966. Thriller van Alfred Hitchcock. Met o.a. Paul Newman, Julie Andrews, Hansjörg Felmy, Lila Kedrova en Tamara Toumanova.

Hitchcocks vijftigste film is eigenlijk bekender om wat er mis ging, dan om wat er goed aan is. Huiscomponist Herrmann bijvoorbeeld, werkte na zijn mislukte score voor Torn Curtain nooit meer met de regisseur samen. Het verhaal is een standaard Koude Oorlog-plot. Newman is daarin gewaagd gecast als een contraspionerende professor die in Oost-Duitsland tracht Russische raketplannen te bemachtigen. Niettegenstaande alle negatieve publiciteit rond deze film filmde Hitch wel degelijk weer enkele gedenkwaardige scènes, zoals die waarin de prof er pas na veel pijn en moeite in slaagt een communistische agent te doden.

Harper

1966 | Mysterie, Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 1966. Mysterie van Jack Smight. Met o.a. Paul Newman, Lauren Bacall, Julie Harris, Robert Wagner en Arthur Hill.

Gewezen rechercheur Archer uit Ross Macdonalds misdaadroman 'The Moving Target' (1949) werd voor de filmadaptatie Harper. Terwijl het huwelijk van de met ethiek behepte privédetective op scheiding staat, vraagt de welgestelde Elaine Sampson (Bacall) hem om haar verdwenen wederhelft op te sporen. Aldus werkt Harper, hardgekookte private eye in de traditie van Hammetts Sam Spade en Chandlers Philip Marlowe, zich volgens het noir-boekje fiks in de Californische nesten. Minus: Harpers echtelijke trubbels zijn een nodeloos verzinsel van scenarist William Goldman. Bonus: kien gekaderde 'Scope-fotografie van Conrad L. Hall (1926-2003). Newmans tweede, kwalitatief inferieure Harper-avontuur The Drowning Pool (1975) flopte.

Lady L

1965 | Komedie

Italië​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1965. Komedie van Peter Ustinov. Met o.a. Sophia Loren, Paul Newman, David Niven, Claude Dauphin en Philippe Noiret.

Loren is Lady Lendale, die aan haar biograaf haar levensgeschiedenis toevertrouwt - van eenvoudig wasmeisje tot lid van de Engelse aristocratie; de prijs die zij daarvoor betaalde was gehuwd te zijn met een ongepassioneerde lord. Een tamme komedie, die rond 1900 speelt in Parijs en Londen. Behalve de regie en een klein rolletje, schreef Ustinov ook nog het scenario naar het boek Romain Gary. Camerawerk van Henri Alekan. Gedraaid in Panavision.

What a Way to Go!

1964 | Komedie

Verenigde Staten 1964. Komedie van J. Lee Thompson. Met o.a. Shirley MacLaine, Paul Newman, Dean Martin, Robert Mitchum en Gene Kelly.

Deze bewerkelijke komedie met de eeuwige weduwe MacLaine heeft enkele heldere momenten. Scenarioschrijvers Comden en Green gebruiken het foefje om allerlei filmstijlen uit verschillende periodes te parodiëren, maar daarbij wordt vergeten dat er ook nog een rolbezetting met veel talent is. Kelly heeft een rol in de grappigste scène.

The Outrage

1964 | Drama, Actiefilm, Western

Verenigde Staten 1964. Drama van Martin Ritt. Met o.a. Paul Newman, Edward G. Robinson, Claire Bloom, Laurence Harvey en William Shatner.

Een pretentieuze mislukking, gebaseerd op de Japanse film RASHOMON van Akira Kurosawa (1951), met de overdreven acterende Newman als een Mexicaanse bandiet die zogenaamd Bloom verkracht terwijl haar echtgenoot erbij staat. Robinson, als filosofische verteller, is als enige de moeite waard. Scenario van Michael Kanin. Camerawerk van James Wong Howe.

The Prize

1963 | Misdaad, Komedie, Thriller

Verenigde Staten 1963. Misdaad van Mark Robson. Met o.a. Paul Newman, Edward G. Robinson, Elke Sommer, Diane Baker en Micheline Presle.

Een Amerikaanse schrijver (Newman) gaat naar Stockholm om de Nobelprijs voor de literatuur in ontvangst gaat nemen. Hij verdient echter al jaren zijn brood met het schrijven van detectiveromans. Zijn speurdersneus vertelt hem dat een andere Nobelprijswinnaar (Robinson) vervangen is door een dubbelganger. Newman is leuk als recalcitrante auteur en Sommer biedt hem aantrekkelijk tegenspel. Naar de roman van Irving Wallace. De vaardige hand van scenario-schrijver Ernest Lehman is echter ook onmiskenbaar aanwezig. Gefilmd in Panavision door William Daniels.

Hud

1963 | Western, Drama

Verenigde Staten 1963. Western van Martin Ritt. Met o.a. Paul Newman, Patricia Neal, Melvyn Douglas, Brandon de Wilde en John Ashley.

Een uitstekend verhaal over moreel verval, zich afspelend in het moderne Westen, met prima prestaties door alle acteurs. Neal kreeg voor haar rol als de gezinshuishoudster die niets met nietsnut Newman te maken wil hebben, de Oscar voor de beste actrice; Douglas kreeg voor zijn vertolking van de rol van Newmans zeer rechtschapen vader de Oscar voor de beste bijrol. Naar de roman Horseman, Pass By van Larry McMurtry door Harriet Frank en Irving Ravetch tot scenario bewerkt. Gedraaid in Panavision.

A New Kind of Love

1963 | Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1963. Romantiek van Melville Shavelson. Met o.a. Paul Newman, Joanne Woodward, Thelma Ritter, Eva Gabor en Maurice Chevalier.

Newman wordt door zijn hoofdredacteur, wiens vrouw hij heeft versierd, naar Parijs verbannen. In het vliegtuig ontmoet de eeuwige charmeur de mooie maar koele modeontwerpster Woodward, op wie hij weinig indruk maakt. In de Franse hoofdstad volgt hij modeshows, en hij merkt dat zij, heel discreet, foto`s neemt voor haar baas. Uiteindelijk zal hij er natuurlijk in slagen haar hart op te warmen. Driestuiversverhaal dat enkele vinnige dialogen bevat (vooral Ritter steelt de show) maar de belofte niet helemaal waarmaakt: daarvoor bezit het scenario van Shavelson te weinig hoogtepunten. Het door Daniel Fapp gefilmde Parijs beantwoordt volledig aan de ansichtkaartenverzameling die elke Amerikaan bezit van de lichtstad. Componist Leith Stevens kreeg een Oscarnominatie voor zijn score.

Sweet Bird of Youth

1962 | Drama

Verenigde Staten 1962. Drama van Richard Brooks. Met o.a. Paul Newman, Geraldine Page, Shirley Knight, Ed Begley en Madeleine Sherwood.

Gekuiste versie van het spraakmakende toneelstuk van Tennessee Williams over Chance Newman, een opportunistische gigolo die heeft besloten dat-ie acteur wil worden. Gekuist, omdat regisseur Richard Brooks in 1962, toen hij Sweet Bird of Youth maakte, nog te maken had met de zogenoemde Production Code. Deze zelfregulerende lijst met 'afspraken' teisterde Hollywood van 1934 tot 1966 (!). Wat stond er zoal op die lijst? Seks tussen verschillende rassen was taboe, elke vloek (zelfs Lord, Christ, Gawd en damn) was verboden, lang en gepassioneerd kussen kon echt niet, enz., enz. Geen wonder dat Brooks het einde van Williams' toneelstuk (als Chance gecastreerd wordt) voor de film heeft aangepast.

Hemingway's Adventures of a Young Man

1962 | Drama

Verenigde Staten 1962. Drama van Martin Ritt. Met o.a. Richard Beymer, Diane Baker, Paul Newman, Eli Wallach en Arthur Kennedy.

Overdreven en oudbakken film waarmee de herinnering aan de befaamde schrijver bezoedeld wordt; pretentieus en te lang. Losjes gebaseerd op autobiografische elementen in de verhalen van de auteur. Verspilde moeite van de goede acteurs. Ook bekend als ADVENTURES OF A YOUNG MAN. Gefilmd in CinemaScope.

The Hustler

1961 | Sportfilm, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1961. Sportfilm van Robert Rossen. Met o.a. Paul Newman, Jackie Gleason, Piper Laurie, George C. Scott en Myron McCormick.

Newman is een gewone jongen, die sinds zijn vijftiende een vermaard poolspeler is. Hij heeft een droom: Minnesota Fats verslaan en daardoor kampioen van Amerika te worden. Als hij een match aangaat, is hij na 25 uur non-stop spelen niet alleen dodelijk vemoeid, maar ook verslagen, al zijn spaargeld kwijt en bovendien een illusie armer. Newman speelde 25 jaar later dezelfde rol in THE COLOR OF MONEY.

Paris Blues

1961 | Muziek, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1961. Muziek van Martin Ritt. Met o.a. Paul Newman, Sidney Poitier, Joanne Woodward, Diahann Carroll en Louis Armstrong.

Telkens als je deze film weer opnieuw ziet, heb je het gevoel dat je hem beter vindt. Het is een ongewoon verhaal over twee jazz-muzikanten, Newman en Poitier die op de Parijse rive gauche wonen en de tijd vinden om toeristes Woodward en Carroll te verleiden. De muziek van Duke Ellington is verplichte kost voor jazz-liefhebbers. Scenario van Jack Sher, Irene Kamp en Walter Bernstein. Camerawerk van Christian Matras.

From the Terrace

1960 | Drama

Verenigde Staten 1960. Drama van Mark Robson. Met o.a. Paul Newman, Joanne Woodward, Myrna Loy, Ina Balin en Leon Ames.

John O'Hara's ironische kroniek over het streven van een jongeman naar financieel en sociaal succes is een kunstmatige film. Woodward is chic en Newman houterig; Loy subliem als dronken moeder. Ernest Lehman bewerkte de roman van John O'Hara tot scenario. Camerawerk van Leo Tover.

Exodus

1960 | Historische film, Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1960. Historische film van Otto Preminger. Met o.a. Paul Newman, Eva Marie Saint, Ralph Richardson, Peter Lawford en Lee J. Cobb.

Veel geprezen én bekritiseerd epos over Europese joden die na de Tweede Wereldoorlog naar het 'Beloofde Land' (toen nog Brits mandaat) afreisden om er een nieuw en veilig bestaan op te bouwen. Onder andere met de Exodus 1947 - een roestig cruiseschip - dat echter door de Britten werd onderschept. Onder leiding van charismatisch verzetsman Ari Ben Canaan (Newman) weten de passagiers Israël toch te bereiken. Het schip zou uitgroeien tot het symbool van de tumultueuze joodse intocht in Palestina. Naar de bestseller van Leon Uris uit 1958.

The Young Philadelphians

1959 | Drama

Verenigde Staten 1959. Drama van Vincent Sherman. Met o.a. Paul Newman, Barbara Rush, Alexis Smith, Brian Keith en Diane Brewster.

Newman en Rush hebben gedenkwaardige rollen, de één als streberige arme advocaat, en de ander als meisje uit de betere kringen met wie hij wil trouwen. Vaughn is een dienstmakker, beschuldigd van moord en verdedigd door Newman. Smith is erg goed als de gefrustreerde vrouw van openbare aanklager Kruger.

The Long, Hot Summer

1958 | Drama

Verenigde Staten 1958. Drama van Martin Ritt. Met o.a. Orson Welles, Paul Newman, Lee Remick, Joanne Woodward en Anthony Franciosa.

In deze William Faulkner-verfilming denkt grootgrondbezitter/pater familias Will Varner (Welles) dat hij iedereen naar zijn hand kan zetten. Ook zijn dochter Clara (Woodward), zij moet van hem trouwen met nieuwkomer en bad boy Ben Quick (Newman), want Will heeft nog geen kleinkinderen. Ondertussen lijdt Warners zoon Jody (Franciosa) onder het gebrek aan liefde van zijn vader én ziet hij hoe zijn eigen vrouw Eula (Remick) ook interesse heeft in Ben - wat niet vreemd is, gezien Bens zwoel smeulende blik en indrukwekkende sixpack. Fijn drama met prima spel, vooral van Welles en Newman.

The Left-Handed Gun

1958 | Western

Verenigde Staten 1958. Western van Arthur Penn. Met o.a. Paul Newman, Lita Milan, Hurd Hatfield, James Congdon en James Best.

Penn maakte met deze film zijn debuut als regisseur. Hij was al jaren actief op tv. In 1955 maakte hij de tv-film THE DEATH OF BILLY THE KID met Newman in de titelrol. Dat gegeven van Gore Vidal werd nu door Leslie Stevens voor de film bewerkt. Het is een psychologische benadering van het fenomeen William Bonney, alias Billy the Kid, overdreven gespeeld door Newman die er een psychopaat van maakte. Billy was niet links, ook hier is de titel al misplaatst, en of Billy homofiel was is uit de overlevering niet op te maken. Dierkes is de rancher die zich aanvankelijk over de Kid ontfermt en dan vermoord wordt. Billy gaat dan op oorlogspad. Sheriff Pat Garrett krijgt gestalte in Dehner, die Billy's moordenaar wordt. Er is veel over deze versie van Billy's leven geschreven - maar de westernfan pruimde de film niet. Audie Murphy, Robert Taylor en Johnny Mack Brown waren beter dan Newman in hun rollen als Billy the Kid.

Rally 'Round the Flag Boys!

1958 | Drama

Verenigde Staten 1958. Drama van Leo McCarey. Met o.a. Paul Newman, Joanne Woodward, Joan Collins, Jack Carson en Tuesday Weld.

Teleurstellende verfilming van Max Shulmans boek over een kleine gemeente in verzet tegen een geplande raketbasis. Niet bepaald geestig. Gefilmd in CinemaScope.

Cat on a Hot Tin Roof

1958 | Drama

Verenigde Staten 1958. Drama van Richard Brooks. Met o.a. Elizabeth Taylor, Paul Newman, Burl Ives, Jack Carson en Judith Anderson.

Newman is op zijn best in deze broeierige verfilming van het gelijknamige klassieke toneelstuk van Tennessee Williams. Rijkaard Big Daddy (Ives) heeft kanker en zijn familieleden proberen bij hem in de gunst te komen om hun deel van de erfenis veilig te stellen. Onder hen zijn getroebleerde zoon Brick (Newman), die opvallend afkerig is van zijn vrouw Maggie (Taylor), die dus maar geen kleinzoon weet te fabriceren. De toespelingen uit het toneelstuk op de homoseksualiteit van Newmans personage zijn in de film overigens min of meer verdwenen. Kreeg zes Oscarnominaties.

Until They Sail

1957 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1957. Drama van Robert Wise. Met o.a. Jean Simmons, Joan Fontaine, Paul Newman, Piper Laurie en Sandra Dee.

Rechtbankmelodrama dat in Nieuw-Zeeland speelt in WO II over vier zussen (Fontaine, Simmons, Laurie en Dee) die liefde, misère en moord meemaken. Naar het verhaal van James A. Michener door Robert Anderson tot scenario bewerkt. Camerawerk van Joseph Ruttenberg. Gefilmd in CinemaScope.

The Helen Morgan Story

1957 | Drama, Muziek

Verenigde Staten 1957. Drama van Michael Curtiz. Met o.a. Ann Blyth, Paul Newman, Richard Carlson, Gene Evans en Cara Williams.

Fictie over de dynamische zangeres van het sentimentele lied uit de jaren twintig en dertig, met wat al te veel aandacht voor haar liefdes en alcoholisme. Blyth slaagt er niet in de pathos van de ster over te brengen. Ze is nagesynchroniseerd door Gogi Grant.

The Rack

1956 | Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 1956. Actiefilm van Arnold Laven. Met o.a. Paul Newman, Wendell Corey, Walter Pidgeon, Edmond O'Brien en Anne Francis.

Newman speelt op sombere en overtuigende wijze zijn rol als veteraan uit de Koreaanse oorlog, die terecht moet staan wegens verraad. Pidgeon speelt zijn vader en Francis is zijn vriendin. Handige bewerking van Rod Serlings televisiestuk.

Somebody Up There Likes Me

1956 | Biografie, Sportfilm, Drama

Verenigde Staten 1956. Biografie van Robert Wise. Met o.a. Paul Newman, Pier Angeli, Everett Sloane, Sal Mineo en Steve McQueen.

Het geromantiseerde verhaal over het leven van van Rocky Graziano, het heetgebakerde straatvechtertje, dat wereldkampioen lichtgewicht boksen werd. De film is strak opgebouwd volgens het klassieke Hollywood-bio-recept van de jaren 1950-60: er wordt een indrukwekkende parallel getrokken tussen zijn vuistgevechten in de buurt en zijn triomfen in de ring. De film gaf de kans aan een hele nieuwe generatie van jonge acteurs: Newman, Mineo, McQueen en Loggia. Vooral Newman was de onmiddellijke ontdekking, ook al was hij in feite slechts een tweede keuze, want oorspronkelijk zou James Dean deze rol gespeeld hebben, ware het niet dat hij kort voor het begin van de opnamen verongelukte. Joseph Ruttenberg won een Oscar voor de sfeervolle zwart-wit fotografie. De titelsong wordt gekweeld door Perry Como, en het scenario is van Ernest Lehmann naar de biografie van Rowland Barber.

The Silver Chalice

1954 | Fantasy, Drama

Verenigde Staten 1954. Fantasy van Victor Saville. Met o.a. Virginia Mayo, Pier Angeli, Jack Palance, Paul Newman en Walter Hampden.

Een onopvallend debuut van Newman in dit onopvallend verhaal over de Griek die de beker ontwerpt die gebruikt wordt voor het Laatste Avondmaal. Naar het boek van Costain.