Anne Østerud: montage.
Er zijn 13 films gevonden.

Rose

2022 | Drama

Denemarken 2022. Drama van Niels Arden Oplev. Met o.a. Sofie Gråbøl, Lene Maria Christensen, Anders W. Berthelsen, Søren Malling en Luca Reichardt Ben Coker.

De schizofrene Inger (Sofie Gråbøl, vooral bekend als rechercheur Sarah Lund in The Killing) wordt eind jaren negentig door haar zus meegenomen op een groepsreis naar Frankrijk, het land waar ze jarenlang woonde én waar een traumatische gebeurtenis plaatsvond. Niet alle medepassagiers zijn even blij met haar aanwezigheid, want Inger kent geen enkele remmingen om openlijk haar waanbeelden en gedachten (o.a. over seks en de dood) te delen. Als komedie is deze Deense bioscoophit zeer geslaagd, vooral tijdens het heerlijk ongemakkelijke eerste deel van de busreis, maar de dramatische tweede helft is nogal voorspelbaar en gemakkelijk. Bekroond met publieksprijzen op filmfestivals in Leiden en Leeuwarden.

Druk

2020 | Drama, Komedie

Denemarken​/​​Zweden​/​​Nederland 2020. Drama van Thomas Vinterberg. Met o.a. Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang, Lars Ranthe en Maria Bonnevie.

Komisch drama over kwartet uitgebluste leraren die beginnen aan gewaagd experiment: elke dag voor de les een slokje alcohol. Want een half promille alcohol in je bloed neemt – volgens de Noorse psycholoog Finn Skårderud – remmingen weg, waardoor we leuker en creatiever worden. De eerste resultaten zijn zonder meer bemoedigend, vooral voor leraar geschiedenis Martin (een voortreffelijke Mikkelsen). Maar het blijft niet bij één slok. Al snel worden het er twee, dan drie, en dreigt de film op een somber einde af te stevenen. Maar zover laat de Deense regisseur Vinterberg (van provocatieve meesterwerkjes als Festen en Jagten) het gelukkig niet komen.

Heartstone

2016 | Drama

IJsland​/​​Denemarken 2016. Drama van Guðmundur Arnar Guðmundsson. Met o.a. Katla Njalddottir, Blær Hinriksson en Baldur Einarsson.

IJslandse coming of age over twee puberjongens, Thor en Kristjan, die al hun leven lang beste vrienden zijn. Tijdens de zomermaanden ontdekken zij hun eerste gevoelens op het gebied van liefde, maar wel beiden op hun eigen manier.

Kollektivet

2016 | Drama

Denemarken​/​​Zweden​/​​Nederland 2016. Drama van Thomas Vinterberg. Met o.a. Trine Dyrholm, Ulrich Thomsen, Fares Fares en Helene Reingaard Neumann.

Denemarken, jaren zeventig. Anna (Dyrholm) wil haar ingedutte leven wakker schudden en krijgt eega Erik (Thomsen) zo ver dat ze in hun pas geërfde landhuis een commune beginnen. De nieuwe huisgenoten zorgen voor leven in de brouwerij, maar niet helemaal zoals Anne verwacht en gehoopt had. Vinterberg, die doorbrak met het confronterende familiedrama Festen, biedt in Kollektivet een verrassend warme en welwillende kijk op het leven in een commune. Maar uiteindelijk gaat de film vooral (en te veel) over de afbrokkelende relatie tussen Anna en Erik.

Speed Walking

2014 | Komedie

Denemarken 2014. Komedie van Niels Arden Oplev. Met o.a. Villads Bøye, Sidse Babett Knudsen, Pilou Asbæk en Kraka Donslund Nielsen.

Het is 1976, en in een klein Deens stadje is de lucht zwanger van muziek en rondgierende hormonen. De 14-jarige Martin staat aan de vooravond van zijn communie. Midden in deze toch al turbulente tijd overlijdt Martins moeder plotseling. Met een over-emotionele broer en een totaal ontredderde vader staat Martin er nagenoeg alleen voor. Geen wonder dat Martin zich op zijn vrienden, zijn mogelijke vriendinnetje en het snelwandelen stort.

Silent Heart

2014 | Drama

Denemarken 2014. Drama van Bille August. Met o.a. Ghita Nørby, Morten Grunwald, Paprika Steen en Pilou Asbæk.

Het is 1976, en in een klein Deens stadje is de lucht zwanger van muziek en rondgierende hormonen. De 14-jarige Martin staat aan de vooravond van zijn communie. Midden in deze toch al turbulente tijd overlijdt Martins moeder plotseling. Met een over-emotionele broer en een totaal ontredderde vader staat Martin er nagenoeg alleen voor. Geen wonder dat Martin zich op zijn vrienden, zijn mogelijke vriendinnetje en het snelwandelen stort.

Jagten

2012 | Drama

Denemarken 2012. Drama van Thomas Vinterberg. Met o.a. Mads Mikkelsen, Susse Wold, Alexandra Rapaport en Thomas Bo Larsen.

Engelachtige peuter Klara voelt zich afgewezen door crècheleider Lucas, de beste vriend van haar vader, en claimt dat hij haar misbruikt heeft. Waarna de wereld van Lucas (opvallend kwetsbaar gespeeld door Mikkelsen) instort. Festen-regisseur Vinterberg – weer helemaal terug na Submarino van twee jaar eerder – blijft dicht bij Lucas en laat in volledig geloofwaardige (en daarmee uiterst ongemakkelijke) stappen zien hoe zijn vrienden hem langzaam maar zeker wegduwen. Mikkelsen werd dankzij zijn aangrijpende vertolking in 2012 in Cannes uitgeroepen tot beste acteur.

Hemmeligheden

2012 | Jeugdfilm

Denemarken 2012. Jeugdfilm van Morten Køhlert. Met o.a. August Igor Svideniouk Egholm, Nanna Koppel, Bjarne Henriksen, Marta Holm Peschcke-Køedt en Claus Riis Østergaard.

De elfjarige Plet (Egholm) en zijn oudere zussen Donna en Rianne treffen op een dag hun moeder dood op de keukenvloer aan. Toch vertellen ze het aan niemand: ze zijn bang dat ze naar een weeshuis moeten. Terwijl de drie zich zo goed mogelijk proberen te redden op de boerderij krijgt hun omgeving steeds meer argwaan. Stevig Deens drama over tieners in een benarde situatie is afwisselend aangrijpend en geestig, en bovenal goed gemaakt. Prima jonge acteurs onder regie van de in jeugdfilm gespecialiseerde Morten Køhlert.

A Family

2010 | Drama

Denemarken 2010. Drama van Pernille Fischer Christensen. Met o.a. Jesper Christensen, Lene Maria Christensen en Pilou Asbæk.

Deense bakkerslogica van patriarch Rikard (Jesper Christensen): de bakkerij heeft betaald voor je studie kunstgeschiedenis, dus nu moet je de bakkerij overnemen. Maar dochter Ditte (Lene Maria Christensen) aast op een betrekking in de kunstscene van New York. Kanker verandert de zaak. En familie verleidt als een knusse soap, en grijpt vervolgens naar de keel met hardvochtig drama. De beste film van het jaar, volgens het verzamelde filmjournaille op het filmfestival van Berlijn in 2010. Maker en hoofdrolspelers Christensen hebben overigens geen bloedband.

Millennium: Mannen die vrouwen haten

2009 | Thriller

Zweden​/​​Denemarken​/​​Duitsland​/​​Noorwegen 2009. Thriller van Niels Arden Oplev. Met o.a. Noomi Rapace, Michael Nyqvist, Lena Endre, Sven-Bertil Taube en Stefan Sauk.

Mikael Blomkvist is op non-actief gezet na een veroordeling wegens laster tegen een Zweedse industrieel. Daarom gaat hij graag in op het verzoek van de rijke zakenman Henrik Vanger om diens familiegeschiedenis te schrijven. Mikael ontdekt dat het familieverhaal een excuus is om hem te laten uitzoeken wat er gebeurde met Vangers nicht Harriet, die 40 jaar geleden op zestienjarige leeftijd verdween. Verfilming van het eerste boek in de zeer succesvolle misdaadtrilogie van Stieg Larsson over de avonturen van Mikael Blomkvist, redacteur van het politieke tijdschrift Millennium, en de briljante hacker Lisbeth Salander. Deze met piercings, oogschaduw en schmink getooide meisjesvrouw is precies de heldin die de film nodig heeft: kwetsbaar, gehavend én onoverwinnelijk

Det som ingen ved

2008 | Thriller

Denemarken​/​​Zweden 2008. Thriller van Søren Kragh-Jacobsen. Met o.a. Anders W. Berthelsen, Maria Bonnevie, Ghita Nørby en Lars Mikkelsen.

Voordat de Deense ex-muzikant Kragh-Jacobsen als filmmaker het Dogme-virus opliep, draaide hij mooi vakwerk zoals de jeugdfilm Gummi Tarzan (1981) en het WO II-verzetsdrama Drengene fra Sankt Petri (1991). In de warrige complotthriller Det som ingen ved ('Wat niemand weet') tracht hij Dogme-drama en genrecinema te mengen. Een gedoemde onderneming: tijdens de 90 minuten waarin poppenspeler Thomas (Berthelsen) de raadselachtige dood van zijn zus wil ophelderen, blijven de stijlelementen in hardnekkige disharmonie. Zelfs het unheimische Orwell-tintje en prachtactrice Bonnevie kunnen de boel niet redden. Sfeer herinnert aan de sombere politieserie Ørnen/The Eagle, waarvan Kragh-Jacobsen twee episodes regisseerde.

Lad de smȧ børn

2004 | Drama, Actiefilm

Denemarken 2004. Drama van Paprika Steen. Met o.a. Sofie Gråbøl, Mikael Birkkjær, Søren Pilmark, Lena Endre en Henrik Birch.

In Aftermath figureert een jong stel dat een kind heeft verloren in een auto-ongeluk. De vrouw, sociaal werkster Britt (Gråbøl), verdringt haar verdriet met haar werk in de onuitgesproken hoop haar verlies te compenseren. Haar man, architect Claes (Birkkjær), zint op wraak en besluit de dader te gaan achtervolgen. Debuterend regisseur Paprika Steen die haar sporen verdiende als actrice in Dogma-films belicht met finesse de verschillende stadia van rouw - shock, ontkenning, woede, acceptatie - in de context van een relatie die weinig te verduren heeft gehad. Steen focust op ontkenning en woede en zuigt de kijker de tragedie in met intieme cameravoering, franjeloze decors en levensechte dialogen.

Ulvepigen Tinke

2002 | Familiefilm, Jeugdfilm

Denemarken​/​​Zweden 2002. Familiefilm van Morten Køhlert. Met o.a. Sarah Juel Werner, Peter Jeppe Hansen, Lisbeth Dahl, Erik Wedersøe en Birthe Neumann.

Denemarken, midden negentiende eeuw. De jonge herder Larus (Hansen) vindt het negenjarige, verweesde en verwilderde meisje Tinke (Werner). Larus neemt haar mee naar de boerderij en raakt met haar bevriend, maar Tinke is niet bepaald een gezeglijk type. Dat blijkt ook als Tinke op zoek gaat naar haar grootouders. Regisseur Køhlert verfilmde het boek 'Hungerbarnet' van Cecil Bødker naar het schijnt getrouw, met behoud van verhaallijn, humor en sfeer en maakte een fijne film voor jong en oud. Prima spel van Werner als het 'wolfsmeisje'.