Krzysztof Zanussi

Regisseur, Scenarist, Producer

Krzysztof Zanussi is regisseur, scenarist en producer.
Er zijn 30 films gevonden.

Feuerreiter

1999 | Romantiek, Historische film, Biografie

Duitsland 1999. Romantiek van Nina Grosse. Met o.a. Martin Feifel, Marianne Denicourt, Ulrich Matthes, Ulrich Mühe en Nina Hoss.

De Duitse dichter Friedrich H[KA3]olderlin (Feifel), die een tijdgenoot van Goethe, Friedrich von Schelling en Georg Wilhelm Friedrich Hegel was, leefde van 1770 tot 1843. Hij werd bekend om zijn werken [KL]Hyperion[KLE] en [KL]Der Tod des Empedokles[KLE] die in 1799 voltooid werden. Op 25-jarige leeftijd introduceert baron Isaac von Sinclair (Matthes) hem na zijn studie theologie in Frankfurt bij de rijke bankier Jacob Gontard als huisleraar voor diens vier kinderen. Von Sinclair deed dit niet uit naastenliefde; hij wilde de jonge dichter zo dicht mogelijk bij hem in de buurt hebben. H[KA3]olderlin wordt verliefd op Susette (Denicourt), Gontards knappe echtgenote. De liefde is wederzijds en in Hölderlin's dichtwerk duikt zij op als Diotima. Von Sinclair wordt jaloers als hij achter hun verhouding komt en licht Gontard in, die Hölderlin daarop ontslaat. Hölderlin vindt troost bij Von Sinclair, die hem een baan bezorgt bij de Duitse consul in Bordeaux. In 1802, dus zeven jaar na Hölderlin's eerste ontmoeting met Susette, ontvangt hij een brief van Von Sinclair, die hem bericht dat zij op sterven ligt. Als Hölderlin in 1803 in Frankfurt aankomt, is zij al dood en wordt hij enkele jaren later geleidelijk aan krankzinnig en moet vanaf 1806 verpleegd worden. Hij leeft echter nog 37 jaar. De film gaat grotendeels over de liefdesrelatie tussen Hölderlin en Sussette en de verhouding tussen hem en Von Sinclair. Op de theorie dat Hölderlin zijn ziektebeeld gesimuleerd zou hebben, gaat deze biopic niet in. De seksscène's zijn in beide relaties duidelijk genoeg, maar in het scenario van Susanne Schneider proeft men het verwijt dat noch Susette noch Hölderlin de guts hadden hun liefde door te zetten. Zowel Feifel als Denicourt zetten mooie rollen weg, waarbij Denicourt ondanks haar kortere optreden wellicht net even iets meer triomfeert. Matthes is zeer goed en hij kreeg de Beierse filmprijs in 1999. Mooi zijn vooral de decors, eerst in Duitsland, daarna wegens geldgebrek in Polen, de prachtige kostuums van Ulla Gothe en het schitterende camerawerk van Egon Werdin. Tegen de film is het lome tempo en de veel te lange speelduur, waardoor hij beperkt blijft tot de liefhebbers van literaire romantische verhalen.

The Silent Touch

1992 | Drama, Muziek

Denemarken/Polen/Verenigd Koninkrijk 1992. Drama van Krzystof Zanussi, Krysztof Zanussi en Krzysztof Zanussi. Met o.a. Max von Sydow, Lothaire Bluteau, Sarah Miles, Sofie Gråbøl en Aleksander Bardini.

Jonge musicoloog Bluteau maakt kennis met het zeer melodieuze werk van Hongaarse componist Von Sydow, die geen noot meer op papier heeft gezet sedert zijn eerste vrouw is omgekomen in een concentratiekamp. Hij heeft zich teruggetrokken in Denemarken en is verknocht aan de drank. Bluteau zoekt contact, dringt tot hem door en weet hem ertoe te bewegen zijn levenswerk te voltooien. Miles is Von Sydow's tweede vrouw en Grabol speelt de jonge vrouw, die Bluteau met de contacten helpt en assisteert bij het optekenen van de muziek. Von Sydow schittert in deze verder niet zo opwindende film. De muziek is van Wojciech Kilar die met DRACULA van Francis Ford Coppola naam maakte. Peter Morgan en Mark Wadlow bewerkten een verhaal van Edward Zebrowski en regisseur Zanussi tot scenario. Camerawerk van Jaroslaw Zamojda.

Conversation

1991 | Documentaire, Biografie

Verenigd Koninkrijk/Nederland/Frankrijk/Duitsland/Polen 1991. Documentaire van Krzysztof Zanussi.

De ontmoeting tussen twee beroemde Poolse kunstenaars, componist Witold Lutosławsky en regisseur Zanussi. Het uitgangspunt is een documentaire die over de toondichter gemaakt werd door Dennis Marks in 1978 voor de BBC. Zanussi gaat in op de ontwikkeling die Lutosławsky sindsdien doormaakte. Tijdens hun gesprek komt van alles aan de orde: jeugdherinneringen, de moeilijke opgang van een kunstenaar onder een dictatoriaal bewind, de eerste erkenningen in het buitenland. Beperkingen opgelegd door de stalinistische censuur en hoe deze weerstand door zuiver intellect kon doorbroken worden. Een boeiend portret van en door niet alledaagse kunstenaars. Zanussi schreef zelf het scenario. Montage was in handen van Edward Roberts en Malgorzata Domalik. Muzikaal adviseur Jerzy Swoboda koos fragmenten uit Préludes and Etudes, Musique funèbre, de Derde Symfonie en Rzecska. Jaroslaw Zamojda tekende voor het fotografische gedeelte.

Maximilian Kolbe

1990 | Biografie

Portugal/Spanje/Duitsland/Verenigd Koninkrijk/Oostenrijk/Italië/Frankrijk 1990. Biografie van Krzysztof Zanussi. Met o.a. Christoph Waltz, Edward Zentara, Markus Vogelbacher, Joachim Król en Artur Barcis.

De film over het leven van Maximilian Kolbe, die op zestien- jarige leeftijd toetrad tot de orde der Franciscanen en professor in de kerkgeschiedenis werd. Hij stichtte in 1917 de lekenbeweging Militia Immaculatae als reactie op de wat al te heftige jubileumviering van de vrijmetselaars. In 1941 moet het gezinshoofd Franz Gajownicek zich melden voor transport naar het concentratiekamp Auschwitz; pater Kolbe neemt vrijwillg zijn plaats in. Direct na aankomst begint hij met veertien andere medegevangen een hongerstaking. Op 14 augustus 1941 sterft hij - geheel uitgemergeld - dankzij een genade-injectie met phenol. Paus Johannes-Paulus verklaarde hem op 17 oktober 1971 heilig.

Wo immer du bist

1989 | Oorlogsfilm, Drama, Romantiek

Duitsland/Polen 1989. Oorlogsfilm van Krzysztof Zanussi. Met o.a. Renée Soutendijk, Julian Sands, Maciej Robakiewicz, Tadeusz Bradecki en Milva.

Soutendijk, die net gehuwd is met honorair consul Sands, die de kundige manager is van een internationale metaalfabriek, valt tijdens haar huwelijksreis van het paard en herstelt ogenschijnlijk snel. Als haar echtgenoot de liefde met haar bedrijft, wordt ze de volgende morgen geheel gestoord wakker. Na een langdurig verblijf in een inrichting, geneest ze en lijkt het alsof er niets aan de hand is geweest. Maar als ze `s avonds met haar echtgenoot wil vrijen, wordt ze weer waanzinnig. Ze keert terug naar de inrichting en Sands gaat naar Urugay. Kort daarop breekt WO II uit, de Duitsers bezetten Polen en vermoorden (o.a.) alle zwakzinnigen. Een inmiddels hertrouwde Sanders maakt de balans op na de bevrijding. Weinig krachtig spel van Sands, Soutendijk in een onopmerkelijke VAN DE KOELE MEREN DES DOODS-rol tegen de achtergrond van een vage 'high society' en vage nazi- intriges; moord, chantage en verraad. Naar het script van de regisseur.

Stan posiadania

1989 |

Polen/Duitsland 1989. Krysztof Zanussi en Krzysztof Zanussi. Met o.a. Artur Smijewski, Maja Komorowska en Krystyna Janda.

Geografiestudent Tomasz en zijn moeder wonen in Warschau en hebben een erg sterke band, die op de proef gesteld wordt als Tomasz de werkloze, aan medicijnen verslaafde Julia leert kennen. De twee worden verliefd op elkaar, maar het geluk duurt niet lang, omdat Julia niet van de medicijnen kan afblijven en door Tomasz' moeder het huis uitgezet wordt

Gdzieskolwiek jest, jeslis jest...

1989 | Oorlogsfilm

Duitsland/Polen 1989. Oorlogsfilm van Krysztof Zanussi en Krzysztof Zanussi. Met o.a. Maja Komorowska, Tadeusz Bradecki, Julian Sands, Renée Soutendijk en Marcus Vogelbacher.

Geografiestudent Tomasz en zijn moeder wonen in Warschau en hebben een erg sterke band, die op de proef gesteld wordt als Tomasz de werkloze, aan medicijnen verslaafde Julia leert kennen. De twee worden verliefd op elkaar, maar het geluk duurt niet lang, omdat Julia niet van de medicijnen kan afblijven en door Tomasz' moeder het huis uitgezet wordt

Cudowne dziecko

1987 | Avonturenfilm, Fantasy, Familiefilm, Drama

Polen/Canada 1987. Avonturenfilm van Waldemar Dziki. Met o.a. Rusty Jedwab, Eduard Garson, Daria Trafankowska, Mariusz Benoit en Wladyslaw Kowalski.

Energieke en geestige familiefilm over een jongen met telekinetische gaven. Het begint als een potsierlijke komedie met de obligate achtervolging in overvolle straten en eindigt in een wapenfabriek waar de jongen een ramp weet te voorkomen. Soepel geregisseerd door Dziki, die ook het scenario schreef. Een onderhoudende film.

Il potere del male

1985 | Drama

Frankrijk/Italië 1985. Drama van Krzysztof Zanussi. Met o.a. Vittorio Gassman, Marie-Christine Barrault, Benjamin Voelz en Raf Vallone.

Een argeloze student denkt dat de vrouw van een wapenhandelaar ongelukkig is, maar in werkelijkheid blijkt zij even cynisch als haar kapitalistische man. De student vertrekt, samen met zijn (en haar) kind naar het platteland waar hij het evangelie predikt. Na de dood van de wapenhandelaar schenkt diens vrouw de wapens aan een revolutionaire groepering. De tweede titel van deze film PARADIGME, is een eerbetoon aan Pasolini aan wie de intrige overigens sterk doet denken wegens haar gelijkenis aan THÉORÈME en PORCHERIE. Deze fabel is diep geworteld in de werkelijkheid van heden ten dage, maar ook tijdloos, omdat het een overpeinzing is over goed en kwaad. Zanussi, de Poolse cineast met internationale bekendheid, draagt een christelijke ideologie aan en geeft vrij nuchtere antwoorden op zijn visuele vragen. Intellectualistisch; laat de kijker echter niet los.

Rok spokojnego slonca

1984 | Oorlogsfilm, Drama

Polen/Duitsland/Verenigde Staten 1984. Oorlogsfilm van Krzysztof Zanussi. Met o.a. Maja Komorowska, Scott Wilson, Hanna Skarazanka, Ewa Dalkowska en Zbigniew Zapasiewicz.

Een Poolse vluchtelinge wordt in bescherming genomen door een Amerikaanse officier in een niet nader gesitueerd gebied dat na WO II onder controle komt van Poolse troepen. Dit internationale oorlogsdrama is in essentie een tragisch melodrama waarin de hoofdpersonen werkelijk geen ramp gespaard blijft. De overdaad aan ellende werkt af en toe op de lachspieren, maar Zanussi slaagt er wel in een technisch puntgave film af te leveren, met opvallende sterke bijdragen van componist Wojciech Kilar en camaraman Slawomir Idziak. Bekroond met de Gouden Leeuw op het festival van Venetië.

A Year Of The Quiet Sun

1984 |

1984. Krysztof Zanussi en Krzysztof Zanussi. Met o.a. Hanna Skarzanka, Vadim Glowna, Maja Komorowska, Ewa Dalkowska en Scott Wilson.

Een Poolse vluchtelinge wordt in bescherming genomen door een Amerikaanse officier in een niet nader gesitueerd gebied dat na WO II onder controle komt van Poolse troepen. Dit internationale oorlogsdrama is in essentie een tragisch melodrama waarin de hoofdpersonen werkelijk geen ramp gespaard blijft. De overdaad aan ellende werkt af en toe op de lachspieren, maar Zanussi slaagt er wel in een technisch puntgave film af te leveren, met opvallende sterke bijdragen van componist Wojciech Kilar en camaraman Slawomir Idziak. Bekroond met de Gouden Leeuw op het festival van Venetië.

Imperative

1982 |

1982. Krysztof Zanussi en Krzysztof Zanussi. Met o.a. Sigfrit Steiner, Robert Powell, Leslie Caron en Brigitte Fossey.

Een Poolse vluchtelinge wordt in bescherming genomen door een Amerikaanse officier in een niet nader gesitueerd gebied dat na WO II onder controle komt van Poolse troepen. Dit internationale oorlogsdrama is in essentie een tragisch melodrama waarin de hoofdpersonen werkelijk geen ramp gespaard blijft. De overdaad aan ellende werkt af en toe op de lachspieren, maar Zanussi slaagt er wel in een technisch puntgave film af te leveren, met opvallende sterke bijdragen van componist Wojciech Kilar en camaraman Slawomir Idziak. Bekroond met de Gouden Leeuw op het festival van Venetië.

Imperativ

1982 | Drama

Polen 1982. Drama van Krzysztof Zanussi. Met o.a. Robert Powell, Brigitte Fossey, Leslie Caron en Matthias Habich.

Augustin, een begaafd wiskundige, twijfelt aan het gemak waarmee zijn leven tot nu toe ontrold is. Hij gaat op zoek naar de zin van zijn bestaan. Deze film is van de hand van een van de belangrijkste Poolse regisseurs van dit moment. Zoals gebruikelijk schetst hij een zwaar psychologisch en filosofisch drama. De film werd grotendeels in zwart/wit opgenomen en is, ondanks (of dank zij) zijn kwaliteiten, niet toegankelijk voor een groot publiek.

Da un paese lontano (Giovanni Paolo II)

1981 | Biografie, Drama

Polen/Italië/Verenigd Koninkrijk 1981. Biografie van Krzysztof Zanussi en Krysztof Zanussi. Met o.a. Cezary Morawski, Sam Neill, Christopher Cazenova, Warren Clarke en Lisa Harrow.

Levensverhaal van Karol Wojtyla, de Pool die paus werd. We volgen Wojtyla (Morawsky) van 1926 tot het moment dat hij in het Vaticaan tot paus werd gekroond. Daarna zien we nog zijn historische bezoek aan zijn geboorteland. Een goed gemaakte film, die tot nadenken stemt. De première viel bij toeval samen met de Poolse crisis van december 1981.

Da un paese lontano

1981 | Drama

Polen/Italië/Verenigd Koninkrijk 1981. Drama van Krysztof Zanussi en Krzysztof Zanussi. Met o.a. Jonathan Blake, Sam Neill en Cezary Morawski.

In 1978 wordt voor het eerst in honderden jaren een niet-Italiaan tot paus gekozen. De Pool Karol Wojtyla wordt uitverkoren om de katholieke kerk te leiden. Een terugblik op zijn bewogen leven, van de Duitse inval tijdens W.O. II tot de communistische bezetting en zijn eerste buitenlandse reis in naar zijn geboorteland in 1978

The Constant Factor

1980 |

1980. Krysztof Zanussi en Krzysztof Zanussi. Met o.a. Malgorzata Zajaczkowska, Zofia Mrozowska en Tadeusz Bradecki.

In 1978 wordt voor het eerst in honderden jaren een niet-Italiaan tot paus gekozen. De Pool Karol Wojtyla wordt uitverkoren om de katholieke kerk te leiden. Een terugblik op zijn bewogen leven, van de Duitse inval tijdens W.O. II tot de communistische bezetting en zijn eerste buitenlandse reis in naar zijn geboorteland in 1978

Kontrakt

1980 | Drama

Polen 1980. Drama van Krzysztof Zanussi. Met o.a. Maja Komorowska, Tadeusz Łomnicki, Magda Jaroszówna, Krzysztof Kolberger en Nina Andrycz.

Een nauwelijks interessante film waarin Peter en Lilka door hun ouders min of meer gedwongen worden te trouwen. Tijdens de huwelijksplechtigheid weigert Lilka het 'ja'-woord te geven; desondanks vindt het huwelijksfeest plaats. Gedurende deze gebeurtenis wordt de kijker op de hoogte gesteld van de eigenaardigheden van de gasten in dit zeer bonte gezelschap. Het gegeven is weinig origineel en zal bij menige kijker een 'déjà vu'-gevoel opwekken.

Contract

1980 |

1980. Krysztof Zanussi en Krzysztof Zanussi. Met o.a. Maja Komorowska, Tadeusz Lomnicki en Leslie Caron.

Een nauwelijks interessante film waarin Peter en Lilka door hun ouders min of meer gedwongen worden te trouwen. Tijdens de huwelijksplechtigheid weigert Lilka het 'ja'-woord te geven; desondanks vindt het huwelijksfeest plaats. Gedurende deze gebeurtenis wordt de kijker op de hoogte gesteld van de eigenaardigheden van de gasten in dit zeer bonte gezelschap. Het gegeven is weinig origineel en zal bij menige kijker een 'déjà vu'-gevoel opwekken.

Constans

1980 | Drama

Polen 1980. Drama van Krzysztof Zanussi. Met o.a. Tadeusz Bradecki, Zofia Mrozowska, Małgorzata Zaj[KA10]aczkowska, Cezary Morawski en Witold Pyrkosz.

Een minder interessante film van de bekende regisseur Zanussi. Evenals in zijn vele vorige films staat de gewetensstrijd van de hoofdfiguur (Bradecki) centraal. In dit geval wordt deze geconfronteerd met oneerlijke manipulaties binnen het bedrijf waar hij werkt. Zijn uiteindelijke standpunt brengt hem in een isolement. Hoewel het steeds terugkerende thema en het conventioneel in beeld brengen ervan nauwelijks vernieuwend is, is de spelregie opmerkelijk. Zanussi werd daarvoor bekroond met de juryprijs op het Festival in Cannes 1980. Het scenario is van regisseur Zanussi. Het camerawerk is van Slawomir Idziak. Eastmancolor, Mono.

Wege in der Nacht

1979 | Drama, Oorlogsfilm

Duitsland 1979. Drama van Krzysztof Zanussi. Met o.a. Mathieu Carrière, Maja Komorowska, Horst Frank, Zbigniew Zapasiewicz en Irmgard Forst.

Polen, 1943. Een Duits bataljon heeft z'n intrek genomen in een verlaten hoeve. Een jonge officier wordt verliefd op de dochter van de barones, eigenares van de hoeve. Ze is echter in contact met het verzet en zal de liefde en naïviteit van de jongeman uitbuiten om van hem nuttige informatie los te krijgen. De film heeft z'n momenten, maar Carrière is niet overtuigend in de cruciale rol van de jonge officier. De regie van Zanussi is zoals gebruikelijk eerder zwaar op de hand, en wordt nog eens extra benadrukt door de imponerende, zwaartillende muziek van Wojciech Kilar.

Spirala

1978 | Drama

Polen 1978. Drama van Krzysztof Zanussi. Met o.a. Jan Nowicki, Maja Komorowska, Zofia Kucówna, Aleksander Bardini en Jan Swiderski.

Eén van de minst interessante Zanussi-films. In tegenstelling tot zijn andere films bevat deze film weinig dialoog en dat zal zeker in verband staan met het onderwerp: de dood. De hoofdfiguur verblijft in een wintersportoord, waar hij provocerend optreedt tegen de mensen die hij daar ontmoet. Plotseling verdwijnt hij in de bergen. Aan het eind van de film wordt duidelijk wie hij was en waarom hij verdween.

Barwy ochronne

1977 | Drama

Polen 1977. Drama van Krzysztof Zanussi en Krysztof Zanussi. Met o.a. Piotr Garlicki, Zbigniew Zapasiewicz, Mariusz Dmochowwki, Magdalena Zawadzka en Christine Paul.

Wellicht de topper van Zanussi. Tijdens het verblijf van een groep studenten op een zomer-universiteit, ontspint zich een dialoog tussen twee wetenschappelijke docenten over de manier waarop het leven benaderd dient te worden. De [KA1]e[KA1]en is een cynicus en een opportunist, de ander (de jongere) een idealist. Het dispuut loopt uit in een strijd op leven en dood. Zeer de moeite waard, zeker als men oog heeft voor de filosofische aspecten.

Bilans kwartalny

1975 | Drama

Polen 1975. Drama van Krzysztof Zanussi. Met o.a. Maja Komorowska, Piotr Fronczewski, Marek Piwowski, Halina Mikołajska en Zofia Mrozowska.

Omstreden film over een gehuwde vrouw die op een gegeven moment genoeg heeft van haar zekere bestaan en een relatie van korte duur aangaat met een flierefluitende sportleraar. Uiteindelijk keert ze naar man en zoontje terug. Met name van vrouwelijke zijde was er kritiek op de film, hoewel Zanussi hem beschouwde als een bijdrage aan de emancipatiestrijd. De film zelf bekijken lijkt het beste.

The Catamount Killing

1974 | Misdaad, Thriller

Duitsland 1974. Misdaad van Krzysztof Zanussi en Krysztof Zanussi. Met o.a. Horst Buchholz, Ann Wedgeworth, Chip Taylor, Louise Clark en Patricia Joyce.

Duitse produktie in het Engels verfilmd in de VS door een Poolse regisseur. Twee provinciaaltjes zetten een bankkraak, maar weigeren zichzelf als criminelen te zien. Intrigerend gegeven.

Iluminacja

1973 | Drama

Polen 1973. Drama van Krzysztof Zanussi. Met o.a. Stanisław Latałło, Małgorzata Pritulak, Monika Dzienisiewicz-Olbrychska, Jan Skotnicki en Edward Zebrowski.

Een psychologische studie over een man die de waarheid en de zin van het leven zoekt m.b.v. de wetenschap. Maar de werkelijkheid confronteert hem met ervaringen die hem in de war brengen. Na vele omzwervingen keert hij terug naar vrouw en kind, en aanvaardt het leven zoals het is. Kenmerkend voor de films van Zanussi (die zelf wetenschappelijk onderlegd is) is de koele filmische registratie van de gebeurtenissen waarin dialogen een belangrijke rol spelen. Het verhaal omvat een periode van 10 jaar. Deze periode wordt op een zeer functionele, efficiënte wijze in anderhalf uur uitgebeeld.

Zycie rodzinne

1971 | Drama

Polen 1971. Drama van Krzysztof Zanussi. Met o.a. Daniel Olbrychski, Jan Kreczmar, Halina Mikołajska, Maja Komorowska en Jan Nowicki.

Als Wit naar het ouderlijk huis wordt teruggeroepen en zijn vriend meeneemt, wordt de laatste getuige van een confrontatie tussen de oude wereld (de bourgeoisie) en de nieuwe wereld (het socialistische Polen). De aanwezigheid van de vreemdeling brengt de aanwezigen in het huis (de vader, een tante en de zuster van Wit) ertoe ieder voor zich een krachtige dramatische scène weg te geven met als hoofddoel Wit aan het ouderlijk huis te binden. Tevergeefs. Komorowska was in deze film dé grote ontdekking.

Za sciana

1971 | Drama

Polen 1971. Drama van Krzysztof Zanussi. Met o.a. Maja Komorowska, Zbigniew Zapasiewicz, Eugenia Herman, Jadwiga Collona Walewska en Jan Kresczmar.

Een man moet een kandidate meedelen dat ze ondanks gedane toezeggingen geen aanstelling op het instituut zal krijgen. Hij blijkt niet in staat enig medeleven te tonen met de vertwijfelde vrouw. Het eenvoudige en delicate verhaal ontleent zijn echtheid aan improvisatie en briljant spel. Zelden is een confrontatie tussen een wanhopige vrouw en een gevoelsarm persoon zo sterk in beeld gebracht. Komorowska wordt beschouwd als een ontdekking sinds haar debuut in Zanussi's FAMILIELEVEN. Scenario van regisseur en Edward Zebrowski. Camerawerk van Jan Hesse.

Struktura kryształu

1969 | Drama

Polen 1969. Drama van Krzysztof Zanussi. Met o.a. Jan Mysłowicz, Andrzej Zarnecki en Barbara Wrzesi[KA1]nska.

Deze eerste lange film van Zanussi zet - evenals zijn volgende - een discussie in gang betreffende het conflict tussen twee uiteenlopende levenshoudingen: in dit geval tussen de praktisch-wetenschappelijke en de reflecterende-humanistische. Zanussi heeft niet de pretentie een oplossing te geven, eerder wil hij vragen opwerpen, een tweespalt scheppen die eigenlijk vele mensen in zich dragen. Juist deze onopgeloste discussie geeft de film zijn vreemde dramatische vorm.

Struktura Krysztalu

1969 | Drama

Polen 1969. Drama van Krysztof Zanussi en Krzysztof Zanussi.

Deze eerste lange film van Zanussi zet - evenals zijn volgende - een discussie in gang betreffende het conflict tussen twee uiteenlopende levenshoudingen: in dit geval tussen de praktisch-wetenschappelijke en de reflecterende-humanistische. Zanussi heeft niet de pretentie een oplossing te geven, eerder wil hij vragen opwerpen, een tweespalt scheppen die eigenlijk vele mensen in zich dragen. Juist deze onopgeloste discussie geeft de film zijn vreemde dramatische vorm.

Zycie za zycie

-1 | Biografie

Polen/Duitsland. Biografie van Krysztof Zanussi en Krzysztof Zanussi.

Deze eerste lange film van Zanussi zet - evenals zijn volgende - een discussie in gang betreffende het conflict tussen twee uiteenlopende levenshoudingen: in dit geval tussen de praktisch-wetenschappelijke en de reflecterende-humanistische. Zanussi heeft niet de pretentie een oplossing te geven, eerder wil hij vragen opwerpen, een tweespalt scheppen die eigenlijk vele mensen in zich dragen. Juist deze onopgeloste discussie geeft de film zijn vreemde dramatische vorm.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Krzysztof Zanussi op televisie komt.

Reageer