Gordon Jackson: cast.
Er zijn 51 films gevonden.

Effie's Burning

1991 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1991. Drama van Nigel Evans. Met o.a. Paula Tilbrook en Gordon Jackson.

Een onzekere vrouwelijke arts krijgt belangstelling voor een geestelijk gestoord slachtofer van een brand. Geleidelijk aan komt ze achter de tragische voorgeschiedenis. Wel veel woordjes, maar soms ook best aangrijpend. De laatste tv-rol van Gordon Jackson.

The Lady and the Highwayman

1989 | Romantiek, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1989. Romantiek van John Hough. Met o.a. Emma Samms, Oliver Reed, Claire Bloom, Christopher Cazanove en Lysette Anthony.

Luxueus gefilmd, romantisch cape-en-degendrama met een indrukwekkende bezetting dat speelt ten tijde van de Engelse burgeroorlog in de 17e eeuw. Een adellijke dame moet uitgehuwelijkt worden aan een nare weke edelman; gelukkig wordt ze op de avond voor de voltrekking van het huwelijk 'geroofd' door een gemaskerde ruiter. Heerlijk. Gebaseerd op het escapistische kasteelromannetje Cupid Rides Pillion van Barbara Cartland, door Terence Feely tot scenario bewerkt.

Noble House

1988 | Historische film

Verenigde Staten 1988. Historische film van Gary Nelson. Met o.a. Pierce Brosnan, Deborah Raffin, Ben Masters, John Rhys-Davies en Julia Nickson.

Waar TAI-PAN ophield (en de mist inging door de gigantische inkortingen op de montagetafel van 8 uur film naar 2 uur) gaat deze miniserie naar het gelijknamige boek van James Clavell verder over de voor- en tegenspoed van een gigantische handelsonderneming in Hongkong, zijn bazen, employ[KA1]ees, zijn concurrenten, de gangsters, de politici, de partijbonzen uit de Volksrepubliek en de mooie vrouwen. Het is de tijd van Mao na WO II, de oorlog in Indo-China, de Vietnamoorlog en er valt heel wat te verdienen, te verliezen, te bedriegen, te veroveren, te beleven en te bekijken. Kleurrijk met gedenkwaardige sc[KA2]enes (de brand op het drijvende restaurant), overdadig en dynamisch. Goed vermaak, niet pretentieus. Wordt in vier delen vertoond. Het scenario is van Eric Bercovici. Het camerawerk is van Christiano Pogany.

The Whistle Blower

1987 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1987. Thriller van Simon Langton. Met o.a. Michael Caine, James Fox, Nigel Havers, John Gielgud en Felicity Dean.

Karakteracteur Michael Caine levert gedegen werk in een Koude Oorlog-intrige over een extreem vaderlandslievende Brit die zijn blinde vertrouwen in het gezag moet herzien. Caine is de gelauwerde oorlogsveteraan die zijn zoon, een vertaler voor de Britse geheime dienst, waarschuwt vooral geen ruchtbaarheid te geven aan moorddadige praktijken binnen de Britse en Amerikaanse geheime diensten. Als zoonlief onder verdachte omstandigheden sterft, gaat Caine schoorvoetend op onderzoek. The Whistle Blower is een kruinenkrabber van formaat, een puzzel in grijstinten die de Sovjet Unie én Engeland verbeeldt als een wijdvertakte surveillancemaatschappij. Gebaseerd op het gelijknamige boek van John Hale uit 1984.

Big Brother Tom

1987 | Drama, Romantiek

Australië​/​​Verenigd Koninkrijk 1987. Drama van Pino Amentia. Met o.a. Gordon Jackson, Keith Michell, Catherine McClements, Christopher Mayer en Tom Jennings.

Landelijk drama waarin een dorpje verdeeld wordt door meer dan de rivier die er doorheen stroomt wordt. Vooroordelen en geladen emoties ondermijnen de bloeiende romance tussen een mooi meisje aan de ene kant van de rivier en een energieke, onbesuisde jongen aan de andere kant. Geslaagde miniserie gebaseerd op de gelijknamige bestseller van James Aldridge. Ook bekend onder de titel MY BROTHER TOM.

Shaka Zulu

1986 | Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1986. Avonturenfilm van William C. Faure. Met o.a. Christopher Lee, Henry Cele, Dudu Mkize, Edward Fox en Robert Powell.

Het verhaal van een koning van de Zoeloes die het in de 19de eeuw opnam tegen de blanke bezetters in Afrika. Tiendelige, groots opgezette miniserie. Oprecht, maar de historische feiten worden te melodramatisch voorgesteld. Hoewel de blanken maar af en toe een kijkje mogen nemen nam een orgaan als de Verenigde Naties het de makers kwalijk dat apartheid in een tamelijk gunstig daglicht stond. Geschreven door Joshua Sinclair.

The Shooting Party

1985 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1985. Drama van Alan Bridges. Met o.a. James Mason, Edward Fox, Dorothy Tutin, John Gielgud en Cheryl Campbell.

In de herfst van 1913 nodigt de oude landeigenaar Sir Ralph Nettleby (Mason), zijn adellijke vrienden en familieleden uit voor een driedaagse jachtpartij. Hij vindt dat hij hen dit 'feest' verschuldigd is, ook al is hij zelf helemaal geen jager. Voor het selecte gezelschap is de jachtpartij een uitstekende gelegenheid voor geflirt en onderlinge rivaliteit. De personages die worden opgevoerd zijn stuk voor stuk prachtige voorbeelden van mensen zonder doel in hun leven. Alleen de liefde en het spel geven nog enige betekenis aan hun bestaan. De hele cast werd met zorg geselecteerd en levert prima werk. Julian Bond schreef een visueel sterke bewerking van de roman van Isabel Colegate. Fred Tammes schoot er onvergetelijke beelden bij.

Gunpowder

1985 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1985. Komedie van Norman J. Warren. Met o.a. David Gilliam, Martin Potter, Gordon Jackson, David Miller en Susan Rutherford.

De financi[KA3]ele wereld is in paniek. Iemand gooit een zodanig grote partij goud op de markt dat de stabiliteit van de beurs in gevaar komt. Verantwoordelijk voor deze actie is de krankzinnige professor Miller, die van deze crash gebruik wil maken om de wereldheerschappij te veroveren. Twee Britse geheim agenten, Gilliam (Gun) en Potter (Powder), die een zeer hecht team vormen, worden tegen de machtswellusteling ingezet. Het is allemaal even stompzinnig. Komische doordruk van de James Bondfilms, maar dan met zo weinig fantasie gebracht dat het geheel een langdradige en slaapverwekkende indruk maakt. Je veert alleen nog even op voor een spectaculaire achtervolging per helicopter en speedboat. Vergeet voor de rest dit scenario van Rory H. MacLean.

Sherlock Holmes and the Masks of Death

1984 | Misdaad, Mysterie

Verenigd Koninkrijk 1984. Misdaad van Roy Ward Baker. Met o.a. Peter Cushing, John Mills, Gordon Jackson, Anton Diffring en Ray Milland.

Dit avontuur van Holmes (Cushing) en Watson (Mills), dat zich afspeelt in 1913, draait rond de geheimzinnige dood van een aantal inwoners van Londen en rond de ontvoering van een Duitse prins. Cushing is één van de beste Sherlocks aller tijden, hoewel de film een beetje eentonig is. Ook bekend als: THE MASK OF DEATH.

Benji takes a dive at Marineland

1982 | Familiefilm

Verenigde Staten 1982. Familiefilm van Joe Camp. Met o.a. Martin Miller, Gordon Jackson en Benji.

Dit avontuur van Holmes (Cushing) en Watson (Mills), dat zich afspeelt in 1913, draait rond de geheimzinnige dood van een aantal inwoners van Londen en rond de ontvoering van een Duitse prins. Cushing is één van de beste Sherlocks aller tijden, hoewel de film een beetje eentonig is. Ook bekend als: THE MASK OF DEATH.

A Town Like Alice

1981 | Drama, Oorlogsfilm

Australië 1981. Drama van David Stevens. Met o.a. Helen Morse, Gordon Jackson, Bryan Brown, Dorothy Alison en Anna Volska.

Mini-serie in vier delen (soms ook in zes delen à 50m). Een prachtige verfilming van de roman van Nevil Shute over het lot van een groep vrouwen die in handen van de Japanners vallen als Maleisië door hen wordt bezet en de vrouwen niet tijdig kunnen evacueren. De serie laat een diepe indruk na en confronteert op indringende wijze iedereen met het feit dat ook ver van ons bed zovelen hebben geleden in WOII.

The Last Giraffe

1979 | Familiefilm

Verenigde Staten 1979. Familiefilm van Jack Couffer. Met o.a. Susan Anspach, Simon Ward, Gordon Jackson, Don Warrington en Saeed Jaffrey.

Een Amerikaanse junglefotografe en haar echtgenoot/safarigids leveren verbitterd strijd tegen stropers om het behoud van de uitstervende Rothschild-giraffe in Kenia. Een onderhoudende bewerking van het boek Raising Daisy Rothschild.

The Last Buffalo

1979 | Documentaire

1979. Documentaire van Jack Couffer. Met o.a. Simon Ward, Don Warrington, Susan Anspach en Gordon Jackson.

Een Amerikaanse junglefotografe en haar echtgenoot/safarigids leveren verbitterd strijd tegen stropers om het behoud van de uitstervende Rothschild-giraffe in Kenia. Een onderhoudende bewerking van het boek Raising Daisy Rothschild.

The Medusa Touch

1978 | Horror, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1978. Horror van Jack Gold. Met o.a. Richard Burton, Lino Ventura, Lee Remick, Harry Andrews en Alan Badel.

John Morlar (Burton) heeft zijn leven lang door geestkracht mensen laten sterven, maar nu is hij de controle daarover kwijtgeraakt. Zonfeld (Remick) is zijn psychiater in deze onappetijtelijke film vol plagiaat. Scenario van John Briley naar de roman van Peter Greenaway. Camerawerk van Arthur Ibbetson.

Spectre

1977 | Horror

Verenigde Staten 1977. Horror van Clive Donner en Robert Culp. Met o.a. Gig Young, John Hurt, Gordon Jackson, Ann Bell en James Villiers.

Het klassieke duivelsgedoe met een levenslustige criminoloog en zijn assistent, een dronken arts, die duistere zaakjes onderzoeken in een playboyachtige Engelse abdij. De ongebruikelijk verkwistende produktie intensiveert de dwaasheid nog meer.

Golden Rendezvous

1977 | Misdaad, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1977. Misdaad van Ashley Lazarus. Met o.a. Richard Harris, Ann Turkel, David Janssen, Burgess Meredith en John Vernon.

Aantrekkelijke acteurs in een vrij magere bewerking van het boek van Alistair MacLean over een varend spel-casino dat door terroristen gegijzeld wordt. Het scenario is van Stanley Price. Het camerawerk is van Ken Higgins. Ook bekend als NUCLEAR TERROR.

Russian Roulette

1975 | Thriller

Verenigde Staten 1975. Thriller van Lou Lombardo. Met o.a. George Segal, Cristina Raines, Bo Brundin, Denholm Elliott en Gordon Jackson.

Moordenaars dreigen Sowjet-premier Kosygin tijdens zijn reis naar Vancouver te doden. Segal moet een voortvluchtige relschopper pakken van wie men denkt dat hij de moord wil uitvoeren. Een gewelddadige, onbevredigende thriller.

Kidnapped

1971 | Avonturenfilm, Familiefilm, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1971. Avonturenfilm van Delbert Mann. Met o.a. Michael Caine, Trevor Howard, Jack Hawkins, Donald Pleasence en Gordon Jackson.

Zoveelste remake van de avonturenklassieker van Robert Louis Stevenson, aangevuld met elementen uit David Balfour. De jonge Douglas beseft niet dat zijn oom Pleasence hem zijn erfenis ontfutselt. Hij zorgt ervoor dat de jongen aan boord belandt van een schip, waarvan hij de kapitein opdracht geeft hem op een afgelegen eiland te 'vergeten'. Aan boord sluit Douglas vriendschap met Caine, een rebel die het land ontvlucht. Minder gelukte versie, die, ook al zit hij vol bekende gezichten, heel wat actie mist. Vooral Caine's speelse benadering van zijn rol zorgt ervoor dat de film niet helemaal in de afgrond valt. Het scenario is deze keer van de hand van Jack Pulman en voor de fotografie tekende Paul Beeson. Roy Budd componeerde een zwierige score. Gedraaid in Panavision.

The Prime of Miss Jean Brodie

1969 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1969. Drama van Ronald Neame. Met o.a. Maggie Smith, Robert Stephens, Pamela Franklin, Gordon Jackson en Celia Johnson.

Oscarwinnende voltreffer voor Smith als buitenissige onderwijzeres in Edinburgh die een betoverende invloed op `haar meisjes` lijkt te hebben. Opmerkelijke karakterstudie met rijkelijk dialoog, die de bekrompen tijdgeest (van toen) uitademt naar de bewerking van een toneelstuk van een roman van Muriel Sparks. Gefilmd op locatie.

Run Wild, Run Free

1969 | Familiefilm

Verenigd Koninkrijk 1969. Familiefilm van Richard C. Sarafian. Met o.a. John Mills, Mark Lester, Sylvia Syms, Gordon Jackson en Bernard Miles.

De goede bezetting is een pluspunt in deze trage kinderfilm die echter beter is dan gewoonlijk. Een doofstomme jongen houdt van een wit paard. Fijn, ingetogen camerawerk.

Run Free Run Wild

1969 |

Verenigd Koninkrijk 1969. Richard C. Sarafian. Met o.a. Mark Lesser, Bernard Miles, Sylvia Syms, Gordon Jackson en John Mills.

De goede bezetting is een pluspunt in deze trage kinderfilm die echter beter is dan gewoonlijk. Een doofstomme jongen houdt van een wit paard. Fijn, ingetogen camerawerk.

Hamlet

1969 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1969. Drama van Tony Richardson. Met o.a. Nicol Williamson, Gordon Jackson, Anthony Hopkins, Judy Parfitt en Mark Dignam.

De verfilming van de onstuimige interpretatie van Richardson en Williamson van het stuk van Shakespeare is slechts gedeeltelijk geslaagd. Misschien dat het irritante, overmatige gebruik van close-ups het beter op tv doet. Interessante rol van Faithfull als Ophelia.

Danger Route

1967 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1967. Thriller van Seth Holt. Met o.a. Richard Johnson, Carol Lynley, Barbara Bouchet, Sylvia Syms en Diana Dors.

De aanwezigheid van Lynley en Bouchet geeft op tweeërlei wijze een kleine stimulans aan dit typisch geheim-agentenverhaal met verschillende wendingen in de intrige. Scenario van Meade Roberts naar de roman The Eliminator van Andrew York. Camerawerk van Harry Waxman.

The Fighting Prince of Donegal

1966 | Avonturenfilm, Historische film, Familiefilm

Verenigd Koninkrijk 1966. Avonturenfilm van Michael O'Herlihy. Met o.a. Peter McEnery, Susan Hampshire, Tom Adams, Gordon Jackson en Andrew Keir.

Ierland, eind 16e eeuw. De Britse koningin Elizabeth stuurde met het oog op Spaanse invallen garnizoenen naar het eiland. De Ieren verzetten zich hiertegen, en het broeit tussen de clans. McEnery, die bij de dood van zijn vader de titel Prins van Donegal erft, neemt de leiding bij de opstand. Typisch mantel-en degenavontuur uit de Disney-fabriek. Historisch heeft het niet veel te betekenen, maar het werd vlot en in een snel ritme gemaakt. Robert Westerby adapteerde de roman Red Hugh, Prince Of Donegal van Robert T. Reilly op een manier die de film geschikt maakt voor kinderen. Arthur Ibbetson haalt alles uit de prachtige Ierse landschappen.

Cast A Giant Shadow

1966 | Avonturenfilm, Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1966. Avonturenfilm van Melville Shavelson. Met o.a. Kirk Douglas, John Wayne, Frank Sinatra, Yul Brynner en Senta Berger.

Na het vertrek van de Britten uit Palestina, in 1947, worden de joden met uitroeiing bedreigd door de Arabische Staten. Er wordt een beroep gedaan op de Amerikaanse advocaat Douglas, zelf van joodse afkomst, om de strijd tegen de Arabieren te coördineren. De moeilijke situatie, waarbij joden het latere Israel bezetten, wordt in de film gereduceerd tot een belachelijk avontuurtje. Shavelson bewerkte de roman van Ted Berkman alsof het een western was en zelfs de vele bekende gezichten die we herkennen in bijrolletjes kunnen er geen geloofwaardigheid aan verlenen. De soepele fotografie van Aldo Tonti en de knappe score van Elmer Bernstein evenmin.

The Ipcress File

1965 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1965. Thriller van Sidney J. Furie. Met o.a. Michael Caine, Nigel Green, Guy Doleman, Sue Lloyd en Gordon Jackson.

Geheim agent Harry Palmer - de brildragende en working class antipool van James Bond - komt tijdens de Koude Oorlog in actie als blijkt dat een groot aantal westerse geleerden z'n biezen heeft gepakt. Wat is de oorzaak van deze 'brain drain'? Regisseur Furie vond het reuze artistiek om zo vaak mogelijk van camerastandpunt te wisselen. Storend, vonden veel critici, maar het aardige is dat z'n procédé inmiddels een tamelijk moderne indruk maakt. Na The Ipcress File volgden nog twee sequels: Funeral in Berlin (van Guy Hamilton) en Billion Dollar Brain (van Ken Russell), steeds met Caine in de hoofdrol.

Mutiny on the Bounty

1962 | Avonturenfilm, Historische film, Drama

Verenigde Staten 1962. Avonturenfilm van Lewis Milestone en Carol Reed. Met o.a. Marlon Brando, Trevor Howard, Richard Harris, Hugh Griffith en Richard Haydn.

Deze avonturenfilm werd genomineerd voor zeven Oscars, waaronder voor de fotografie en de muziek, maar Brando's hoofdrol werd veelal als mislukt beschouwd: zijn Britse accent overtuigde niet en nergens zou hij zijn voorganger Clark Gable evenaren. Toch was Brando vast van plan een 'historisch verantwoorde' Fletcher Christian (leider van de muiterij op de Bounty) neer te zetten. Dat heeft de regie geweten. Regisseur Carol Reed kon Brando niet aan en haakte af. Maar ook de vervanger Milestone had geen grip op hem: de regisseur zat op de set een krantje te lezen en liet Brando z'n gang gaan.

Greyfriars Bobby: The True Story of a Dog

1961 | Drama, Familiefilm

Verenigd Koninkrijk 1961. Drama van Don Chaffey. Met o.a. Alex Mackenzie, Laurence Naismith, Donald Crisp, Duncan Macrae en Kay Walsh.

Deze familiefilm is gebaseerd op het aandoenlijke, ware verhaal van een opmerkelijk trouwe hond. In 1865 trekt een herder met zijn hond Bobby naar Edinburgh. De man sterft en de eenzame viervoeter weigert vervolgens te wijken van het graf van zijn verloren baasje. Diverse mensen willen het dier adopteren, maar Bobby wil daar niets van weten. In Edinburgh staat een beeldje van de hond, vlakbij de begraafplaats waar hij naar verluidt veertien jaar lang iedere nacht sliep. Charmante Disneyfilm van Britse makelij, met prima acteerwerk. Enige minpunt is het hier en daar wat trage verhaaltempo.

Two Wives at One Wedding

1960 | Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1960. Misdaad van Montgomery Tully. Met o.a. Gordon Jackson, Christina Gregg, Lisa Daniely en Andre Maranne.

Een oppervlakkige kleine film waarin Jackson tegen een bende afpersers oploopt die hem beschuldigen van bigamie.

The Pride of Silence

1960 | Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1960. Misdaad van Montgomery Tully. Met o.a. Gordon Jackson en June Thorburn.

Een ex-boef wil het rechte pad op gaan en gaat bij een makelaarskantoor werken, maar een voormalige celmaat chanteert hem. Routine misdaadverhaal.

Snowball

1960 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1960. Drama van Pat Jackson. Met o.a. Gordon Jackson, Zena Walker, Kenneth Griffith en Daphne Anderson.

Bij tijd en wijlen een intrigerende B-film waarin de leugen van een jongetje de dood van een dorpsgenoot veroorzaakt.

Yesterday's Enemy

1959 | Oorlogsfilm, Drama, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1959. Oorlogsfilm van Val Guest. Met o.a. Stanley Baker, Guy Rolfe, Leo McKern, Gordon Jackson en David Oxley.

`De vijand van gisteren is de vriend van vandaag` is het motto van deze spannende oorlogsfilm (naar het toneelstuk van Peter Neuman) die geheel in de studio werd opgenomen. Desalniettemin veel sfeer en schitterende rollen. De zin van oorlog wordt voortdurend ter discussie gesteld en de vanzelfsprekende conclusie dat oorlog inderdaad zinloos is, wordt aan het eind eens te meer duidelijk als Baker en zijn mannen het onderspit delven tegen de Japanse commandant, Ahn, die niet onder doet voor Sessue Hayakawa, de Japanse officier in THE BRIDGE ON THE RIVER KWAI.

Devil's Bait

1959 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1959. Drama van Peter Graham Scott. Met o.a. Geoffrey Keen, Jane Hylton, Gordon Jackson en Dermot Kelly.

Intrigerende doch kalm verlopende B-film, over een bakker en zijn vrouw die per ongeluk vergif in hun waren doen en proberen klanten te vinden.

Blind Date

1959 | Misdaad, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1959. Misdaad van Joseph Losey. Met o.a. Hardy Krüger, Stanley Baker, Micheline Presle, Robert Flemyng en Gordon Jackson.

Kafka-achtig verhaal over een schilder die opzettelijk vals beschuldigd wordt van moord op zijn vriendin. Aanvankelijk een intrigerend mysterie, maar het wordt een praatfilm en verliest de vaart, waarmee hij begon. Scenario van Ben Barzman en Millard Lampell naar de roman van Leigh Howard. Camerawerk van Christopher Challis. Amerikaanse titel: CHANCE MEETING.

Sailor Beware!

1957 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1957. Komedie van Gordon Parry. Met o.a. Peggy Mount, Shirley Eaton, Gordon Jackson en Ronald Lewis.

Platte, maar vermakelijke humor over een zeeman die thuiskomt om te trouwen en de chaos die dat voor alle betrokkenen teweegbrengt.

Man in the Shadow

1957 | Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1957. Misdaad van Montgomery Tully. Met o.a. Zachary Scott, Faith Domergue, Faith Brook, Peter Illing en Gordon Jackson.

Domergue is de vrouw van een veroordeelde moordenaar. Ze trekt er op uit om de ware boosdoener te vinden. Een redelijk goed, klein misdaaddrama. Ook bekend als VIOLENT STRANGER.

Women Without Men

1956 | Drama, Romantiek, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1956. Drama van Elmo Williams. Met o.a. Beverley Michaels, Joan Rice, Avril Angers, Thora Hird en Hermione Baddeley.

Een vrouw ontsnapt uit de gevangenis om oud-en-nieuw met haar minnaar te kunnen doorbrengen. Een romantische film, met elegante plaatjes en goed spel. De onwaarschijnlijkheden in het verhaal neem je maar op de koop toe. Let op: door de misleidende Amerikaanse titel wordt het plot nogal eens verkeerd verteld!

The Baby and the Battleship

1956 | Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk 1956. Komedie van Jay Lewis. Met o.a. John Mills, Richard Attenborough, Bryan Forbes, Michael Hordern en André Morell.

Redelijk amusant verslag van twee mariniers die een Italiaanse baby aan boord van een marineschip smokkelen en de capriolen die ze maken om dit voor de officieren verborgen te houden.

Pacific Destiny

1956 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1956. Drama van Wolf Rilla. Met o.a. Denholm Elliott, Susan Stephen, Michael Hordern, Gordon Jackson en Inia Te Wiata.

Een vervelend (maar waar gebeurd) verhaal over Arthur Grimble, die omstreeks 1912 in het Zuidzeegebied dient bij de Britse Koloniale Dienst en inheemse geschillen probeert op te lossen.

Passage Home

1955 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1955. Drama van Roy Ward Baker. Met o.a. Peter Finch, Anthony Steel, Diane Cilento, Cyril Cusack en Geoffrey Keen.

Finch speelt een drankzuchtige, strenge kapitein van een koopvaardijschip, die zich verder stipt aan de regels houdt. Hij moet het hoofd bieden aan stormen en aan Cilento, een bekoorlijke Zuidamerikaanse passagiere. Gesitueerd rond 1935. Een te voor de handliggend melodrama naar de roman van Richard Armstrong en één van de belangrijkere films uit de Rankstudio's in de periode 1950-1960.

The Delavine Affair

1954 | Mysterie

Verenigd Koninkrijk 1954. Mysterie van Douglas Pierce. Met o.a. Peter Renolds, Honor Blackman, Gordon Jackson, Valerie Vernon en Michael Balfour.

Een verslaggever en zijn vrouw onderzoeken een moord- en roodfzaak. Een typische Engelse studiofilm; we zien veel gesprekken in evenzovele interieurs. Eigenlijk té veel.

Meet Mr. Lucifer

1953 |

Verenigd Koninkrijk 1953. Anthony Pelissier. Met o.a. Stanley Holloway, Peggy Cummings, Jack Watling, Barbara Murray en Jean Cadell.

Een milde satire op de kwade invloeden van de televisie, met Holloway in een dubbelrol als de Duivel en diens aardse hulpje.

Castle In the Air

1952 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1952. Komedie van Henry Cass. Met o.a. David Tomlinson, Helen Cherry, Margaret Rutherford, Barbara Kelly en A.E. Matthews.

Een Schotse graaf is er niet in geslaagd zijn kasteel als hotel uit te baten en nu moedigt hij zijn concurrenten aan hem uit te kopen. Leuke, charmante komedie naar het stuk van Alan Melville, met als extraatje Margaret Rutherford in een puntgaaf rolletje als excentrieke geslachtskundige.

Whisky Galore!

1949 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1949. Komedie van Alexander Mackendrick. Met o.a. Basil Radford, Joan Greenwood, Catherine Lacey, Bruce Seton en Wylie Watson.

Een Engelse politieman moet voorkomen dat Schotse eilandbewoners zich meester maken van een lading aangespoelde whiskyvaten. De Schotten, die door de oorlog op een droogje zitten, laten zich zo'n buitenkansje echter niet zo maar ontnemen.

Floodtide

1949 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1949. Drama van Frederick Wilson. Met o.a. Gordon Jackson, Rona Anderson, John Laurie, Jack Lambert en Jimmy Logan.

Een Schotse jongen, die boer moet worden, gaat liever naar de scheepswerf in Clydesdale. Hij wordt een revolutionair ontwerper. Nogal voorspelbaar verhaal, alleen interessant omdat de held probeert zijn afkomst niet te verloochenen, ondanks zijn succes.

Eureka Stockade

1948 | Avonturenfilm, Historische film

Verenigd Koninkrijk 1948. Avonturenfilm van Harry Watt. Met o.a. Chips Rafferty, Jane Barrett, Gordon Jackson, Jack Lambert en Peter Illing.

Australische gouddelvers komen in 1850 in opstand tegen een hardvochtige Britse gouverneur. Een weinig overtuigende historische actiefilm uit de Engelse Ealingstudio.

Against the Wind

1948 | Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1948. Oorlogsfilm van Charles Crichton. Met o.a. Simone Signoret, Jack Warner, Paul Dupuis, Gordon Jackson en Robert Beatty.

Spannende film over Britse agenten in Nazitijd in bezet Frans gebied.

Pink String and Sealing Wax

1945 | Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1945. Misdaad van Robert Hamer. Met o.a. Googie Withers, Gordon Jackson, Mervyn Johns en Sally Ann Howes.

De vrouw van een herbergier, die ontevreden is met haar leventje, schakelt de zoon van een apotheker in om haar echtgenoot uit de weg te ruimen. Het spel van de acteurs helpt goed mee om dit melodrama geloofwaardig over te laten komen.

Nine Men

1943 | Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1943. Oorlogsfilm van Harry Watt. Met o.a. Jack Lambert, Gordon Jackson, Frederick Piper, Grant Sutherland en Bill Blewett.

Een sergeant vertelt tijdens WO II aan zijn recruten hoe hij ooit eens zeven man door de woestijn heeft geloodst nadat zijn commandant was gesneuveld. Voortreffelijk verfilmd avontuur, gebaseerd op de Russische film TRINADTSAT (1937), een werk dat nog steeds boeit, ondanks de propagandistische ondertoon.

Millions Like Us

1943 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1943. Drama van Frank Launder en Sidney Gilliat. Met o.a. Patricia Roc, Gordon Jackson, Eric Portman, Anne Crawford en Joy Shelton.

Het uitstekende regiedebuut van Launder en Gilliat naar hun eigen script. We volgen de tribulaties van een groep vrouwen en hun gezinnen, w.o. Roc als deemoedigmeisje, die werken in een munitiefabriek tijdens WO II. Roc trouwt met een kanonnier bij de luchtmacht die later gedood wordt bij een luchtaanval. Geweldige acteurs maken van iets dat een gedramatiseerde propaganda- documentaire moest worden een van de meest beeldende Engelse oorlogsfilms. Jackson, de latere butler Hudson uit de tv-serie Upstairs, Downstairs, is in een van zijn eerste filmrollen te zien.

The Foreman Went to France

1942 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1942. Oorlogsfilm van Charles Friend en Charles Frend. Met o.a. Clifford Evans, Constance Cummings, Robert Morley, Mervyn Johns en Gordon Jackson.

Documentaireachtig relaas over een bedrijfs-ingenieur die in WO II naar Frankrijk reist om te helpen voorkomen dat geheime machinerie door de Asmogendheden kan worden geconfisqueerd.