Laura Poitras

Regisseur, Producer, Cameraman

Laura Poitras is regisseur, producer en cameraman.
Er zijn 3 films gevonden.

Risk

2017 | Documentaire

Duitsland/Verenigde Staten 2017. Documentaire van Laura Poitras.

‘Misschien heb ik een godcomplex,’ bekent Julian Assange op zeker moment in Risk. Die conclusie heeft de kijker dan ook al getrokken: een nuchtere, bescheiden indruk wekt de WikiLeaks-oprichter allerminst in dit portret waar regisseur Laura Poitras zes jaar aan werkte. Aanvankelijk was zij vooral bewonderaar, maar allengs werd haar beeld van Assange en zijn organisatie steeds kritischer, verklaart ze in bespiegelende voice-overs. De persoonlijke aanpak en het soms wat warrige narratief maken Risk minder opzienbarend dan Citizenfour (2014), Poitras’ eerdere docu over Edward Snowden, maar haar exclusieve toegang tot Assange heeft evengoed een onthullende, fascinerende film opgeleverd.

Citizenfour

2014 | Documentaire, Thriller

Verenigde Staten/Duitsland/Verenigd Koninkrijk 2014. Documentaire van Laura Poitras.

De Amerikaanse documentairemaker Laura Poitras ontving begin 2013 een aantal gecodeerde e-mails van een anonieme bron, 'citizen four', die een karrenvracht aan gevoelige documenten had weten te bemachtigen die bewijzen dat de Amerikaanse inlichtingendienst op kolossale schaal en illegaal burgers afluistert. Met twee verslaggevers van The Guardian zoekt Poitras de man op in Hongkong. Wat volgt is een minutieus, nagelbijtend spannend verslag van de gebeurtenissen in Edward Snowdens hotelkamer; een real life-spionage- annex paranoia-thriller.

The Oath

2010 | Documentaire

Verenigde Staten 2010. Documentaire van Laura Poitras.

Fascinerend portret van Abu Jandal, oud bodyguard van Bin Laden, en zijn zwager Salim Hamdan, de voormalige chauffeur van de Al Qaida-leider die zeven jaar lang werd opgesloten in Guantanamo Bay. Waar Abu tegenwoordig als ex-terrorist veelvuldig in de internationale media verschijnt – en in Jemen jongeren doceert over de heidense Amerikanen – daar blijft Salim in The Oath helaas onzichtbaar. Hij kon en mocht niet in beeld worden gebracht. Regisseur Laura Poitras en cameravrouw Kirsten Johnson werden op het prestigieuze Sundance filmfestival bekroond voor de prachtige fotografie.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Laura Poitras op televisie komt.

Reageer