Graham Tardif

Cameraman, Componist

Graham Tardif is cameraman en componist.
Er zijn 10 films gevonden.

Charlie's Country

2013 | Biografie, Drama

Australië 2013. Biografie van Rolf de Heer. Met o.a. David Gulpilil, Peter Djigirr en Luke Ford.

Acteur David Gulpilil werd een ster dankzij Nicolas Roegs Walkabout (1971), maar net als veel Aboriginals raakte hij aan lager wal door drankmisbruik. Na een korte celstraf besloot hij zijn leven te beteren: samen met bevriende regisseur De Heer trok hij naar zijn geboortegrond voor het semi-autobiografische Charlie's Country: een sober en teder portret van een man die maar niet kan aarden in een door blanken geregeerd Australië. Een uiterst simpele vertelling, maar onvergetelijk gemaakt door Gulpilil, die in Cannes werd bekroond met de prijs voor beste acteur. In 2015 de Australische inzending voor de Oscars.

Alexandra's Project

2003 | Drama, Thriller

Australië 2003. Drama van Rolf de Heer. Met o.a. Gary Sweet, Helen Buday, Bogdan Koca en Samantha Knigge.

Kantoorman Steve (Sweet) heeft alles wat zijn hartje begeert: een fijne vrouw, twee fijne kindertjes, een knus huis en een goede baan. Als hij op zijn verjaardag thuiskomt van zijn werk, verwacht hij dan ook niets anders dan een gezellig feestje. Wat hij aantreft is een leeg huis en een videoband. Met een biertje in de hand speelt Steve de band af en komt tot de ontdekking dat zijn ogenschijnlijk dociele vrouw Alexandra (Buday) het slecht met hem voor heeft. Regisseur/scenarist De Heer benaderde het thema van de wrekende vrouw met een woeste horrorpastiche waarin de acties van zowel de man als de vrouw geen enkele sympathie opwekken.

Terra Nova

1998 | Drama

Australië 1998. Drama van Paul Middleditch. Met o.a. Jeanette Cronin, Paul Kelman, Trent Atkinson, Angela Punch McGregor en Eloise Etherington.

Naargeestige taferelen in het speelfilmdebuut van Middleditch als de postnataal gedeprimeerde Ruth (Cronin) met haar dochtertje uitwijkt van Nieuw-Zeeland naar Australië. Ze belandt in Terra Nova, een flat met curieuze bewoners, en leert van en met hen de uithoeken van de eenzaamheid kennen. De krachtige vista's zijn van cinematograaf Simon Arnold. In 1999 genomineerd voor een Tijger tijdens het Rotterdamse filmfestival. (VM/VPRO Gids)

Dance Me To My Song

1998 | Drama

Australië 1998. Drama van Rolf de Heer. Met o.a. Heather Rose, Joey Kennedy, John Brumpton, Rena Owen en Phil Macpherson.

Julia (Rose) is lichamelijk gehandicapt. Ze kan slechts spreken met behulp van een apparaatje dat ze tegen haar keel houdt. Iedere morgen zet verpleegster Madelaine (Kennedy) haar in een rolstoel, geeft haar `s middags te eten en komt pas `s avonds terug om haar in bed te leggen. We begrijpen al heel snel dat Madelaine niet erg aardig is en te veel aan zichzelf denkt. Als Eddie (Brumton) hun leven binnentreedt, ontstaat er het gevoel van rivaliteit, maar tegelijkertijd ook een verbazingwekkende driekhoeksverhouding. Eddie begint zich te verdiepen in de uitzonderlijke persoonlijkheid van Julia; als hij haar met liefde behandelt, wordt Madelaine jaloers en voelt ze de woede in zich opkroppen. De Heer ontleedt op koele wijze, gelijk professor Tulp op het schilderij van Rembrandt, de menselijke ziel. Hij laat ons gedurende één dag zien wat er allemaal gebeurt met de gehandicapte mens, die de wil heeft om te leven zoals normale mensen. De Heer heeft getracht te voorkomen dat de verveling bij de kijker zou toeslaan en hij heeft daarom de film opgesierd, maar het universum van Julia wordt ontsierd door allerlei lelijke voorwerpen en deprimerende achtergronden. Bovendien is de onderlinge rivaliteit te gekunsteld en onverteerbaar. De analyse van de drijfveren der zielen wordt trouwens heel gauw loodzwaar. Dit is eigenlijk heel betreurenswaardig want Rose, die samen met regisseur De Heer en Fred Stahl het scenario schreef, geeft met haar ijzeren wil een bepaalde schoonheid aan deze ongebruikelijke film. De geslaagde liefdesscène die de betrokkenen naakt laat zien, is gebaseerd op de voorstelling van Maria met het dode lichaam van Jezus en daarmee voorkomt De Heer het ergste. Het camerawerk is van Tony Clark.

Epsilon

1997 | Sciencefiction

Australië/Italië 1997. Sciencefiction van Rolf de Heer. Met o.a. Ulli Birve, Syd Brisbane, Alethea McGrath, Chloe Ferguson en Phoebe Ferguson.

Ambitieuze SF-milieu film van naar Australi[KA3]e uitgeweken getalenteerde Nederlandse cineast De Heer. Een buitenaards wezen, in de vorm van naakte vrouw (Birve), wordt van de planeet Epsilon naar de aarde gestuurd om oordeel te vellen over de manier waarop de mens zijn planeet heeft mishandeld. Een oma (McGrath) vertelt het verhaal aan haar kleindochters (Chloe en Phoebe Ferguson). De naakte `alien` ontmoet in de woestijn een toezichter (Brisbane) die haar een shirt en shorts leent. Samen doorkruisen zij het land. Zij berispt voortdurend haar metgezel voor de ondoordachtheid van zijn soort en zijn hebzucht. Zij vertelt hem dat andere, intelligente leversvormen de mensheid als een hopeloze mislukking beschouwen. Zij neemt de man mee over heel de aarde om haar stelling te bewijzen: een Australische stad, Las Vegas, Los Angeles. De twee worden op elkaar verliefd maar wanneer zij samen het geluk vinden, vervaagt en verdwijnt zij letterlijk. Visueel interessant via gecomputeriseerd camara- systeem maar dramatisch steriel. Gedraaid in 1995, maar post- productie sleepte twee jaar aan.

The Quiet Room

1996 | Drama

Italië/Australië 1996. Drama van Rolf de Heer. Met o.a. Celine O'Leary, Paul Blackwell, Chloe Ferguson, Phoebe Ferguson en Kate Greetham.

Fascinerende, semi-experimentele film over een gestrand gezinsleven. Een zevenjarig meisje heeft besloten niet meer te praten, als verzet tegen de ruzies van haar ouders en hun dreigende scheiding. Praten veroorzaakt alleen maar problemen, denkt ze. Haar wereld bestaat uit haar goudvissen, haar barbiepoppen en de herinneringen aan vroeger. The quiet room is de derde speelfilm van de Australische, in Nederland geboren, regisseur Rolf de Heer, die in Bad Boy Buddy (1993) al blijk gaf van een onorthodox filmtalent en een voorkeur voor buitenbeentjes. Bijna alle scènes spelen zich af in de kamer van het (naamloze) kind of die van haar ouders.

Epsilon

1996 | Sciencefiction, Romantiek

Australië/Italië 1996. Sciencefiction van Rolf de Heer. Met o.a. Ulli Birvè en Syd Brisbane.

Op een prachtige heldere nacht valt een buitenaardse vrouw (Birv[KA2]e) op aarde zonder dat ze weet waar ze zich bevindt. Niet ver van waar ze terecht gekomen is kampeert een man (Brisbane). Hij gelooft haar niet, maar zij dringt erop aan dat hij haar helpt om terug te keren naar Epsilon, de planeet vanwaar ze afkomstig beweert te zijn. Ze dringt zijn geest binnen en toont hem beelden van andere tijd; ruimte dimensies. Beiden hebben uiteenlopende visies op de aarde, maar ondanks hun verschillende opvattingen worden ze verliefd op elkaar. Een onconventionele love-story tussen twee mensen van verschillende planeten, door het toeval bij elkaar gebracht. De twee acteurs zijn goed, maar het scenario van De Heer zelf is lang en weinig onderhoudend. De stijl is wel op zijn minst ongewoon door gebruik te maken van wat cameraman Tony Clark 'motion control by computer' noemt, waardoor het lijkt alsof de hele film in één lange shot werd opgenomen. Een esthetisch sprookje voor een volwassen publiek.

Bad Boy Bubby

1993 | Komedie

Australië/Italië 1993. Komedie van Rolf de Heer. Met o.a. Nicholas Hope, Claire Benito, Ralph Cotterill, Carmel Johnson en Natalie Carr.

De 35-jarige Bubby (Hope) is een 'bad boy', maar daar hebben z'n ouders het wel naar gemaakt: moederlief hield hem zijn levenlang binnenshuis en gebruikte hem als erotisch speeltje; vader was altijd afwezig en blijkt - als hij eindelijk opduikt - een vloekende, zuipende bruut. Het wordt tijd dat 'onnozele' Bubby op eigen benen komt te staan, ook al vraagt die stap om drastische maatregelen. Bubby's kersverse indrukken van de buitenwereld werden door maar liefst 31 cameramensen in beeld gebracht. Grimmig, origineel, controversieel, maar te lang. In Venetië onderscheiden met de publieksprijs.

Incident at Raven's Gate

1988 | Fantasy, Thriller, Sciencefiction, Drama

Australië 1988. Fantasy van Rolf de Heer. Met o.a. Ritchie Singer, Steven Vidler, Celine Griffin, Vincent Gil en Max Cullen.

Een goedkoop gemaakte thriller over de invloed van onzichtbare buitenaardse wezens op de bewoners van een kleurloze Australische nederzetting. Er wordt heel wat spanning opgebouwd, maar het leidt allemaal tot niets. Er blijft tenslotte meer verborgen dan dat er uitgelegd wordt. Nevenplots over familieruzies en kleinsteedse haat-en-nijd zijn tijdverspilling. Scenario van Marc Rosenberg en de regisseur. Ook bekend als ENCOUNTER AT RAVEN'S GATE.

Tail Of The Tiger

1984 | Familiefilm, Avonturenfilm

Australië 1984. Familiefilm van Rolf de Heer. Met o.a. Grant Navin, Gordon Poole, Car Lederman, Gayle Kennedy en Peter Feeley.

De tien-jarige Orville (Navin), is bezeten van vliegtuigen. Hij mag niet met andere kinderen meespelen die modelvliegtuigen bezitten. Hij ontmoet een oude man, Harry (Poole), de eigenaar van een zeer oud vliegtuig dat hij met veel zorg onderhoudt en stalt in een scheepsloods. Orville en Harry worden vrienden en de jongen mag zijn vakantie bij de oude man doorbrengen. Samen met drie oude piloten trachten ze het vliegtuig weer vliegklaar te maken, maar dan worden ze overvallen door een bende schurken. Redelijk spannende jeugdfilm waarbij men best de logica mag vergeten en zich door het avontuur laten meeslepen. Navin en Poole vullen elkaar uitstekend aan in hun schelmse houding. De Heer schreef zelf het scenario, dat in beeld gezet werd door Richard Michalak.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Graham Tardif op televisie komt.

Reageer