Jacques Bidou

Acteur, Producer

Jacques Bidou is acteur en producer.
Er zijn 19 films gevonden.

Visage

2009 | Drama

Frankrijk/Taiwan/België/Nederland 2009. Drama van Tsai Ming-liang. Met o.a. Lee Kang-sheng, Jean-Pierre Léaud, Laetitia Casta, Fanny Ardant en Lu Yi-Ching.

Meester-cineast Tsai stelt teleur met dit op uitnodiging van het Parijse Louvre gemaakte drama. Museumfilm of niet, ergens tussen de verdwaalde edelherten, talloze acteurscameo's, musicalnummers en onopzettelijke zelfparodieën gaat het Bijbelse verhaal van Herodes en Salomé schuil - met Tsais vaste hoofdrolspeler Lee Kang-sheng als de Taiwanese regisseur die het in Frankrijk verfilmen wil. Het ziet er allemaal prachtig uit, en sommige scènes zouden als video-installatie in een museum inderdaad niet misstaan. Maar als speelfilm is Visage zware kost.

Salt of This Sea

2008 | Romantisch drama

Palau/België/Frankrijk/Spanje/Zwitserland 2008. Romantisch drama van Annemarie Jacir. Met o.a. Suheir Hammad, Saleh Bakri en Riyad Ideis.

Soraya (Hammad), in Brooklyn geboren en opgegroeid, reist naar Israël om de bezittingen van haar Palestijnse grootvader, verloren toen hij in 1948 zijn huis moest verlaten, te claimen. Ter plekke lopen de zaken anders dan verwacht: tijdens een road trip met een taxichauffeur (Bakri) en een filmmaker (Ideis) ziet Soraya het door haar geïdealiseerde land door andere ogen. Visueel aantrekkelijk drama rond gevoelige thema's komt niet zo geloofwaardig over: het drietal komt in nogal uitzonderlijke situaties terecht. Palestijnse inzending voor de Oscars.

Salamandra

2008 | Drama

Frankrijk/Argentinië/Duitsland 2008. Drama van Pablo Agüero. Met o.a. Joaquín Aguila, Dolores Fonzi en Daniel Fanego.

Als Alba, de onbekwame, kettingrokende moeder van de zesjarige Inti, wordt vrijgelaten uit de gevangenis, besluit ze samen met haar zoon haar intrek te nemen in een chaotische hippiecommune aan de voet van de Andes. Terwijl zij zich op drugs, de vrije liefde en de eindeloze feesten stort, blijft Inti alleen achter. Regisseur Agúero stort vervolgens allerlei ellende over zijn jonge hoofdrolspeler uit, maar lijkt meer geïnteresseerd in het choqueren van de kijker dan in het daadwerkelijke drama.

Zulu Love Letter

2004 | Drama, Historische film

Zuid-Afrika/Frankrijk/Duitsland 2004. Drama van Ramadan Suleman. Met o.a. Pamela Nomvete, Mpumi Malatsi, Kurt Egelhof, Connie Mfuku en Sophie Mgcina.

De wereld was vol bewondering toen de meerderheid in Zuid-Afrika in 1994 de macht overnam. Misdadigers wachtte geen bijltjesdag maar een waarheidscommissie. In Zulu Love Letter wordt de ogenschijnlijke kalmte genuanceerd met een persoonlijk verhaal van een activiste die tijdens de Apartheid werd mishandeld waardoor haar dochter doofstom werd geboren. Inmiddels is Thandeka (Nomvete) een geëngageerd journalist die vervreemd is van haar familie, wordt verteerd door haar verleden en weinig hoop ziet in het heden. Haar passie herleeft als de moeder van een vermoorde activist haar vraagt te getuigen voor de commissie.

Salvador Allende

2004 | Documentaire

België/Chili/Frankrijk/Duitsland/Spanje/Mexico 2004. Documentaire van Patricio Guzmán.

Op 11 september 1973, zette Amerika aan tot een staatsgreep om de vreedzame en democratische revolutie die in Chili de grond in te boren. Ze elimineerden de President van de Republiek, Salvador Allende. In het leven van regisseur Patricio Guzmán speelde Salvador Allende een belangrijke rol.

Lundi Matin

2002 | Drama, Komedie

Frankrijk/Italië 2002. Drama van Otar Iosseliani. Met o.a. Jacques Bidou en Pascal Chanal.

Op 11 september 1973, zette Amerika aan tot een staatsgreep om de vreedzame en democratische revolutie die in Chili de grond in te boren. Ze elimineerden de President van de Republiek, Salvador Allende. In het leven van regisseur Patricio Guzmán speelde Salvador Allende een belangrijke rol.

Thomas est amoureux

2000 | Komedie, Sciencefiction, Drama

Frankrijk/België 2000. Komedie van Pierre-Paul Renders. Met o.a. Benoît Verhaert, Aylin Yay, Magali Pinglaut, Micheline Hardy en Alexandre von Sivers.

Titelheld Thomas - die de film lang niet in beeld komt - leeft uitsluitend via zijn computerbeeldscherm, zijn webcam en zijn intercom. Al acht jaar komt hij niet meer op straat. Diagnose: agorafobie. De verzekeringsmaatschappij bekostigt zijn kluizenaarsbestaan. Thomas communiceert als het hem uitkomt via zijn apparatuur met vrienden, familie en cybervriendinnetjes. Volgens de psychiater wordt het tijd voor lichamelijk contact met een echte vrouw. Thomas pareert met digidates en cyberseks. Totdat hij verliefd wordt op een prostituee. Een vrouw die als alternatieve gevangenisstraf haar diensten digitaal aanbiedt. Een intrigerende film over de potentie van menselijke communicatie, gevat in bonte, kunstmatig aandoende beelden.

Ma famille américaine

2000 | Documentaire

Frankrijk/België 2000. Documentaire van Robert Bozzi.

Margary Ethel en Ray Gene Rhodes waren zestien toen ze, kort na WO II, in het huwelijk traden. Het jaar daarop werd Colorado geboren, de oudste van hun tien kinderen. In 1968 poseerde het hele gezin voor een fotosessie. In 1974 kwamen ze nog eens samen in een grote familiereünie. De Franse fotograaf en cineast Bozzi huwde met een van hun kinderen, Ebby. Samen trokken ze in 1999 naar Amerika waar Robert kennis maakt met zijn schoonfamilie. Aan de hand van een resem huiselijke en familiale taferelen krijgen we de kijk van een Europeaan op het leven aan de andere kant van de oceaan. Het beeld is niet steeds flatterend voor de Amerikanen, die veel materialistischer zijn en oppervlakkiger leven dan de mensen in Europa. Langs de andere kant zijn ze spontaner en uitbundiger. Een mengeling van zelfgemaakte opnamen, home movies en foto's gemaakt tussen 1945 en 1999. Een boeiend document dat meermaals bekroond werd. Bozzi stond in voor het scenario en de fotografie, terwijl de home movies gefilmd werden door Margary Ethel Rhodes. We horen de stemmen van Joséphine Caraballo en Bernard Rozet. Montage is van Aurélie Ricard.

Lumumba

2000 | Biografie, Drama

Haïti/Frankrijk/België/Duitsland 2000. Biografie van Raoul Peck. Met o.a. Eriq Ebouaney, Alex Descas, Théophile Sowié, Maka Kotto en Mariam Kaba.

Koloniale geschiedenis voor de zuiderburen, het explosieve verhaal over Patrice Lumumba (1925-1961), de eerste premier van de onafhankelijke Republiek van Kongo. De film begint met zijn ondergang en springt vervolgens terug in de tijd naar de opkomst en ontwikkeling van de gedreven rebel. Acteur Eriq Ebouaney geeft een bloedstollende vertolking van de man die volgens de makers is verslonden door de VS en de VN in de geopolitieke arena van de Koude Oorlog. Regisseur Raoul Peck maakte acht jaar eerder een documentaire over Lumumba getiteld Lumumba: La mort du pro­phète.

Os mutantes

1998 | Drama

Portugal 1998. Drama van Teresa Villaverde. Met o.a. Ana Moreira, Alexandre Pinto, Nelson Varela, Helder Tavares en Paulo Pereira.

Ingehouden en integer portret van drie straatkinderen in Lissabon, de Stad der Melancholie waar filmmaakster Teresa Villaverde (1966) zelf opgroeide. Uitgespuugd door samenleving en familie zijn de adolescenten volledig op zichzelf aangewezen en Villaverde vermijdt hierbij kundig het cliché van onderlinge samenhorigheid. De amateur-acteurs zijn ook daadwerkelijk van de straat (behalve Ana Moreira in een adembenemende hoofdrol) wat samen met een scala aan verstilde filmtechnieken zorgt voor een grote realiteitszin. (VM/VPRO Gids)

Cahiers de Medellin

1998 | Drama

Frankrijk/België/Spanje 1998. Drama van Catalina Villar. Met o.a. Willerand López, Camilo Patiño, Juan Carlos Loaiza, Dorálba Valencia en Maria Eugenia Posso.

De troosteloze sloppenwijk San Domingo in Medellin, Colombia. Een leraar geeft zijn studenten de opdracht om een verhandeling te schrijven over hun leven, hun familie, hun toekomstverwachtingen. We volgen vijf van deze studenten op hun zoektocht naar de herkomst van hun voorouders. Ondertussen hebben ze ook de tijd om te mediteren over de toestand van hun land in het heden, een land dat leeft van de drugsmokkel en waar jongeren zonder vorm van proces door gewapende milities worden doodgeschoten. 'Ga maar eens kijken op het kerkhof', zegt een van de protagonisten. 'Daar vind je geen oude mensen, maar jongens tussen de zestien en de 24'. Een schrijnend document van kansarme jongeren, die beseffen dat ze al het mogelijke moeten doen om hun wijk te ontgroeien, zodat ze zich in een beter milieu kunnen ontplooien. Het werd zeker geen droge documentaire, maar een pakkend en ontroerend pamflet over jonge mensen die hun omgeving aanklagen. Boeiend en ontluisterend, een blik in een wereld die we hier haast niet kennen. Villar schreef zelf het scenario. Claudio Martinez stond in voor de montage. Achter de camera nam Carlos Sanchez plaats. Bekroond op het Festival van Nyon in 1998.

Our Friends The Bankers

1997 | Documentaire, Drama

Frankrijk/Verenigd Koninkrijk 1997. Documentaire van Peter Chappell.

De Wereldbank steunt jaarlijks een honderdtal projecten in een vijftigtal landen, meestal in Afrika. Hiermee is een kapitaal gemoeid van vele miljarden dollars. In de film staat Oeganda centraal, een van de armste landen ter wereld. Het is de bedoeling van de financiële instelling om het milieu te beschermen, de werkomstandigheden te verbeteren en de armoe te bekampen. In 1996 was de Wereldbank bereid om twintig procent van de schuld van Oeganda kwijt te schelden. Regisseur Chappell volgde gedurende veertien maanden de onderhandelingen tussen vertegenwoordigers van de Wereldbank, het Internationaal Muntfonds en de Oegandese regering. Hij geeft een duidelijk inzicht in de manier waarop de Wereldbank met deze arme landen onderhandelt over hun hoge schuldenlast. Hij is kritisch en scherp, maar deze bekroonde documentaire zal vooral interesse inboezemen van mensen die op de hoogte zijn van de internationale economische ontwikkelingen. Wie hier weinig over weet stapt met de ogen dicht een labyrinth binnen. De Engelse commentaar is van Chappell, terwijl de Franse geschreven werd door Marie-Pierre Müller en gesproken door Jean Bidou. Catherine Zins stond in voor de montage en Todd Berger verzorgde de fotografie.

Fools

1997 | Drama

Mozambique/Frankrijk/Zuid-Afrika/Zimbabwe 1997. Drama van Ramadan Suleman. Met o.a. Patrick Shai, Dambisa Kente, Hiomla Dandala, Vusi Kunene en Jeremiah Ndlovu.

Charleston Township, Zuid-Afrika 1990. Professor Zamani (Shai) geniet een uitstekende reputatie in het stadje. Het is overigens bekend dat hij ooit een jonge studente verkrachtte, maar daarvoor sluit men de ogen. Momenteel werkt hij aan een boek over de geschiedenis van zijn land dat in het Afrikaans zal verschijnen. Hij werd verder benoemd om de viering te organiseren van de nationale feestdag, de herdenking van het bloedbad aangericht onder de Zoeloe's door de Boeren. Een ongenadig portret van het politieke en humanitaire proces in het hedendaagse Zuid-Afrika. De houding van de makers is zeer bits. Niemand is in hun ogen onschuldig, zelfs de slachtoffers zijn niet vrij te pleiten van een zekere betrokkenheid. Een voor niet- Zuid-Afrikanen onbekend beeld van een woelig land, waar na meer dan een eeuw onrecht, sadisme en ongelijkheid nog steeds regeren. Dit leed verdween niet met het afschaffen van de apartheid en het zal nog lang zijn sporen nalaten in deze samenleving. Een aangrijpend drama van mensen die meegesleurd worden door het noodlot, gezien en gemaakt door hun eigen landgenoten. Bhekizizwe Peterson en regisseur Suleman bewerkten de roman van Njabulo S. Ndebele. Het camerawerk is van Jacques Bouquin.

Dance Of The Wind

1997 | Drama, Muziek, Fantasy

Frankrijk/Nederland/India/Duitsland/Verenigd Koninkrijk 1997. Drama van Rajan Khosa. Met o.a. Kitu Gidwani, Bhaveen Gossain, B.C. Sanyal, Roshan Bano en Kapila Jee.

Pullavi (Gidwani), een jonge vrouw, beschikt over een prachtige stem. Ze is voorbestemd om haar oude moeder (Jee) op te volgen als traditionele raga-zangeres binnen de Hindoestaanse gemeenschap. Volgens een plaatselijke criticus heeft ze echter niet het talent van haar moeder. Omdat Pullavi lerares is, trekt zij zich van de kritiek niets aan. Op het moment dat haar moeder onverwachts sterft, hoort Pullavi in de tuin Tara (Bano) zingen. Tara, die samen met Baba (Sanyal) de stad rondzwerft en zich met bedelen in leven houdt, heeft een glasheldere, zuivere stem. Tijdens een concert raakt Pullavi haar stem kwijt. Ze gaat wanhopig op zoek naar de jonge Tara en de oude Baba. Bestaan zij eigenlijk wel echt? Een poëtische ode aan tradities en mythes. Khosa heeft in een heel rustig tempo geregisseerd en de tijd genomen om zijn verhaal te vertellen. De plot is van ondergeschikt belang en zit vol Hindoestaanse symboliek die de westerse kijker niet altijd begrijpt. Door minimaal dialoog en maximale sfeerschepping kunnen we de film echter moeiteloos ondergaan als een oase van rust in een wereld die gebukt gaat onder geluidsoverlast. Robin Mukherjee baseerde zijn scenario op een verhaal van regisseur Khosa. Prachtige rood-bruin getinte fotografie van Piyush Shah. Meervoudig bekroond op kleinere festivals. Een film voor liefhebbers. Dolby Stereo.

Corps plongés

1997 | Drama, Romantiek

Frankrijk/Haïti/Duitsland 1997. Drama van Raoul Peck. Met o.a. Geno Lechner, Jean-Michel Martial, Bob Meyer, Jeane Manson en Dee Dee Bridgewater.

Frans-Duits-Haïtiaanse coproductie speelt zich af in New York, waar een arts zowel professioneel als op persoonlijk vlak op een dood spoor zit. Haar leven krijgt een nieuwe impuls met de komst van een afgezette Haïtiaanse politicus. Regisseur Peck maakte ook het geprezen L'Homme sur le quais en Haitian corner. (RdL/VPRO Gids)

Salut cousin !

1996 | Komedie, Drama

Algerije/België/Luxemburg/Frankrijk 1996. Komedie van Merzak Allouache. Met o.a. Gad Elmaleh, Messaoud Hattau, Magaly Berdy, Ann-Gisel Glass en Jean Benguigui.

De jonge, na[KA3]ieve Algerijn Alilo (Elmaleh) komt voor het eerst van zijn leven in Parijs. Hij vindt onderdak bij zijn neef Mok (Hattou), een rapper en een beur (een Algerijn die na de onafhankelijkheid van Algerije met de Fransen zijn land verlaten moest, te vergelijken met de Ambonezen in Nederland) van de tweede generatie. Deze kijkt neer op de zachtmoedige, gemakkelijk te overbluffen bezoeker uit Noord-Afrika. De ontmoeting van de twee neven is meer dan een confrontatie tussen twee culturen. Het zijn twee werelden, die door meer feiten gescheiden zijn dan de Middellandse Zee. Hieraan wordt een smokkelzaak toegevoegd: Alilo moet een koffer met vervalste designerkleding oppikken en afleveren bij zijn opdrachtgevers in Algiers. Hij raakt echter het adres kwijt, waar hij de koffer moet opvissen en samen met Mok gaat hij op zoek in de Lichtstad. Een komedie met een lach en (soms meer) een traan. Op een luchtige toon heeft Allouache, die het scenario samen met Caroline Thivel schreef, zijn verhaal doorspekt met kleine verwijzingen naar de betreurenswaardige, levensgevaarlijke situatie in Algerije. Een fabel met een meer dan ernstige ondergrond. Het camerawerk is van Pierre Aïm en Georges Diane.

Flame

1996 | Korte film

Zimbabwe 1996. Korte film van Ingrid Sinclair. Met o.a. Marian Kunonga, Ulla Mahaka, Norman Madawo, Moise Matura en Dick (Chinx) Chingaira.

De film is gesitueerd in 1980 in Zimbabwe. Het verhaal gaat terug naar wat twintig jaar ervoor gebeurde toen Florence (Kuonga), onder de partisanennaam Flame, met Nyasha (Mahaka) die zich Liberty noemde, naar de wapens grepen in voormalig Rhodesi[KA3]e. De kijker maakt het mee - hoe Flame`s vader werd gearresteerd, het harde trainingskamp in Mozambique, waar vrouwen gediscrimineerd werden, de opmars, enz. - in de vorm van flashbacks en een verhaalstem, die de beelden begeleidt. Flame heeft een romance met Che (Matura), maar raakt tijdens een luchtaanval haar kind kwijt. De invalshoek van de film is origineel en de rolverdeling speelt heel goed, maar het scenario van Barbara Jago, Philip Roberts en Sinclair heeft meer weg van een draaiboek voor een documentaire dan een speelfilm. De montage, het camerawerk (van João Costa) en enscènering zijn schools. De muziek is oorspronkelijk. Eastmancolor, Dolby.

Neak sre

1994 | Experimenteel

Kameroen 1994. Experimenteel van Rithy Panh. Met o.a. Chhim Naline, Mom Soth en Peng Phan.

De film is gesitueerd in 1980 in Zimbabwe. Het verhaal gaat terug naar wat twintig jaar ervoor gebeurde toen Florence (Kuonga), onder de partisanennaam Flame, met Nyasha (Mahaka) die zich Liberty noemde, naar de wapens grepen in voormalig Rhodesi[KA3]e. De kijker maakt het mee - hoe Flame`s vader werd gearresteerd, het harde trainingskamp in Mozambique, waar vrouwen gediscrimineerd werden, de opmars, enz. - in de vorm van flashbacks en een verhaalstem, die de beelden begeleidt. Flame heeft een romance met Che (Matura), maar raakt tijdens een luchtaanval haar kind kwijt. De invalshoek van de film is origineel en de rolverdeling speelt heel goed, maar het scenario van Barbara Jago, Philip Roberts en Sinclair heeft meer weg van een draaiboek voor een documentaire dan een speelfilm. De montage, het camerawerk (van João Costa) en enscènering zijn schools. De muziek is oorspronkelijk. Eastmancolor, Dolby.

Bab el Oued city

1994 | Drama

Algerije/Frankrijk 1994. Drama van Merzak Allouache. Met o.a. Nadia Kaci, Mohamed Ourdache, Hassan Abdou, Mabrouk Aity-Amara en Messaoud Hattau.

Een verhaal rond de spanningen in een wijk in Algiers. Bakkersknecht Boualem (Abdou) werkt 's nachts en slaapt overdag. Op een dakterras dicht bij zijn slaapkamer hebben fundamentalisten een luidspreker geplaatst, die het goede woord verkondigt en hem uit zijn slaap houdt. Op een ochtend houdt Boualem het niet meer uit en vernielt hij de installatie, wat grote beroering veroorzaakt.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Jacques Bidou op televisie komt.

Reageer