Andrew Birkin: regie, cast en scenario.
Er zijn 9 films gevonden.

Perfume: The Story of a Murderer

2006 | Drama, Thriller

Verenigde Staten​/​​Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Spanje 2006. Drama van Tom Tykwer. Met o.a. Ben Whishaw, Dustin Hoffman, Alan Rickman, Rachel Hurd-Wood en Karoline Herfurth.

Parijs in de achttiende eeuw. Jean-Baptiste Grenouille (Whishaw) heeft zo'n goede neus dat hij feilloos complexe geuren kan ontleden in verschillende componenten. Dankzij dit talent weet hij zich vanuit de goot op te werken tot gezel van een parfumeur (Hoffman), die hem de kneepjes van het vak leert. De amorele Grenouille wil het ultieme parfum creëren. Maar daarvoor heeft hij de geurstoffen van vers vermoorde meisjes nodig. Tykwer (Lola rennt) verfilmde de onverfilmbaar geachte roman van Patrick Süskind op briljante wijze door met beelden de geuren te suggereren.

The Messenger: The Story of Joan of Arc

1999 | Historische film, Oorlogsfilm, Drama, Biografie

Frankrijk 1999. Historische film van Luc Besson. Met o.a. Milla Jovovich, Dustin Hoffman, Faye Dunaway, John Malkovich en Tchéky Karyo.

Van Luc Bessons biopic over Jeanne d'Arc werd verwacht dat hij er in ieder geval goed uit zou zien, gezien zijn eerdere films als Le grand bleu (1988) en The Fifth Element (1997). En inderdaad, de film bevat fraai geschoten scènes, van het slagveld en van het hof. Probleem is wel dat Besson zijn toenmalige vrouw, Milla Jovovich, voor de hoofdrol castte. Ze heeft onvoldoende in huis om het iconische personage te vertolken, en gerenommeerde acteurs als Hoffman en Malkovich komen niet veel beter uit de verf. The Messenger blijft nogal aan de buitenkant.

The Cement Garden

1993 | Drama

Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1993. Drama van Andrew Birkin. Met o.a. Charlotte Gainsbourg, Andrew Robertson, Alice Coulthard, Ned Birkin en Sinéad Cusack.

In een afgelegen huis sterft de hardvochtige vader Zischler en kort daarna de zieke moeder Cusack. Hun vier nogal neurotische kinderen houden de dood van beide ouders verborgen voor de buitenwereld en doen voortaan bijna alles wat daarvoor verboden was. Gainsbourg, in haar eerste Engelstalige film, gaat als zestien-jarig meisje de incesttoer op met haar vijftien-jarige broer Robertson. Met haar jongere zus Coulthard moedigt zij zes- jarig broertje Birkin aan zich voortaan als meisje te kleden. Mooie, symbolische en realistische verfilming van de in 1978 gepubliceerde debuutroman van Ian McEwan, met tedere perversiteiten. Een beetje een familieaangelegenheid: regisseur Birkin is Gainsbourgs oom (hij is de broer van de actrice Jane Birkin, de moeder van Charlotte) en zijn zoon (Ned) speelt de rol van Gainsbourgs jongste broertje. Scenario van regisseur Birkin. Camerawerk van Stephen Blackman. Gedraaid in Dolby-sound.

Salt on our Skin

1993 | Drama, Komedie, Erotiek

Frankrijk​/​​Canada​/​​Duitsland 1993. Drama van Andrew Birkin. Met o.a. Greta Scacchi, Vincent D'Onofrio, Anais Jeanneret, Petra Berndt en Claudine Auger.

Onafhankelijke, intellectuele Parisienne Scacchi valt voor eenvoudige maar viriele Schotse visser D`Onofrio. Wat begint als een tieneridylle duurt drie decennia lang, hoewel beiden met anderen trouwen en in totaal verschillende werelden terecht komen. Naar de erotische bestseller [KL]Les vaisseaux du coeur[KLE] (vertaald als Zout op mijn huid) van Benoîte Groult, maar een aanfluiting van het boek over zorgeloos genot en meedogenloze commentaar op de vrouwelijke seksualiteit. De film is een damesromannetje geworden met toeristische plaatjes van Schotland, Parijs, Montreal en de Virgin Islands. Europudding op zijn smalst, overgoten met een transcontinentaal, Canadees, sausje. Scenario van Andrew Birkin en Bee Gilbert. Camerawerk van Dietrich Lohmann.

Brennendes Geheimnis

1988 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk 1988. Drama van Andrew Birkin. Met o.a. Klaus Maria Brandauer, Faye Dunaway, David Eberts, Ian Richardson en John Nettleton.

De gelijknamige novelle van Stefan Zweig opnieuw verfilmd. De twaalf-jarige Edmund (Eberts), die met zijn moeder overwintert in een gerenommeerd Oostenrijks kurhotel, sluit vriendschap met een andere hotelgast, de Baron (Brandauer), een plezierige veteraan uit WO I. Als Edmund ontdekt dat de baron hem alleen maar gebruikt om toegang te krijgen tot zijn moeder (Dunaway), stort zijn kinderwereld in elkaar. Ondanks de uitstekende rolbezetting is de film toch niet geheel overtuigend. De oorspronkelijke versie is uit 1933. Opgenomen in Praag en Marienbad.

The Name of the Rose

1986 | Mysterie, Misdaad, Thriller

Frankrijk​/​​Italië​/​​Duitsland 1986. Mysterie van Jean-Jacques Annaud. Met o.a. Sean Connery, Helmut Qualtinger, Christian Slater, F. Murray Abraham en Elya Baskin.

Als in de late Middeleeuwen in een klooster in Noord-Italië mysterieuze moorden worden gepleegd, reist de franciscaner monnik William of Baskerville (Connery) naar de plaats des onheils om met een onkarakteristiek rationele blik licht in de duisternis te brengen. Zijn assistent Adso (Slater) observeert, leert, en huivert bij de aanblik van de mismaakte kloosterlingen met hun beroerde omgangsvormen. Niet erg geslaagde adaptatie van Umberto Eco's roman, waaruit alleen het hoognodige bewaard bleef. Maar Connery is niet slecht, en er kan volop gegriezeld worden.

King David

1985 | Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1985. Drama van Bruce Beresford. Met o.a. Richard Gere, Edward Woodward, Alice Krige, Denis Quilley en Niall Buggy.

Een hecht doortimmerde film naar het bijbelverhaal. We volgen David vanaf zijn jeugd, als hij Goliath verslaat, tot zijn ongemakkelijk koningschap. In de tweede helft gaat de zaak scheef: de film begint te haperen en dat doet afbreuk aan het verhaal. Mooi om te zien, dat wel, met Donald McAlpine achter de camera. Sterke muziek van Carl Davis en een schitterende rol van Woodward als de afgezette Koning Saul.

La Pirate

1984 | Drama

Frankrijk 1984. Drama van Jacques Doillon. Met o.a. Jane Birkin, Marushka Detmers, Philippe Léotard, Andrew Birkin en Laure Marsac.

De dramatische driehoeksverhouding tussen een vrouw, haar echtgenoot en een lesbische vriendin wordt geobserveerd en beslissend beïnvloed door een cynische huisvriend en een mysterieus klein meisje. Dit psychodrama krijgt een imponerende emotionaliteit in het acteren van Birkin en de aandachtige fotografie van Bruno Nuytten met voor de intimiteit van de situatie tegendraadse cinemascope beelden. Hoewel in deze crisissituatie zorgvuldige formuleringen onwaarschijnlijk zouden zijn, wekken de onbeholpen dialoogclichés soms even de lachlust op. Landgenote Detmers doet haar best, maar is nog te jong om haar personage de noodzakelijke achtergrond te kunnen geven.

The Thief of Baghdad

1978 | Familiefilm, Fantasy

Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 1978. Familiefilm van Clive Donner. Met o.a. Roddy McDowall, Peter Ustinov, Kabir Bedi, Frank Finlay en Marina Vlady.

Volgens de promotors van deze tv-film zou je 'op een magisch kleed vliegen over een Arabische Nacht-wonderwereld'. Promotors hebben vaker de neiging te overdrijven, maar de beschreven magische ervaring is wel erg ver verwijderd van het gevoel dat je krijgt bij het zien van The thief of Baghdad uit 1978. De versies van 1924 en 1940 zijn oneindig veel magischer. Het krakkemikkig opgemaakte avontuur met kleed, prins, mooie maagd, en slechte geest krijgt wel wat campy uitstraling door de aanwezigheid van Terence Stamp, Ian Holm, Marina 'Troi' Sirtis en Ustinov, die voorheen in iedere sandalenfilm optrad.