Salif Keita

Acteur, Componist

Salif Keita is acteur en componist.
Er zijn 4 films gevonden.

La genèse

1999 | Historische film

Mali/Frankrijk 1999. Historische film van Cheick Oumar Sissoko. Met o.a. Sotigui Kouyaté, Salif Keita, Balla Moussa Keita, Fatoumata Diawara en Maimouna Hélène Diarra.

Wie deze film wil waarderen moet bijbelvast zijn of het O.T. (nog) eens aandachtig (her)lezen. Daarbij moet je over een groot gevoel voor poëzie beschikken en moet je je intens concentreren op de beelden die door het netvlies worden opgenomen. Het scenario van Jean-Louis Sagot-Durvaroux behandelt de hoofdstukken 23 tot 37 van het boek Genesis en probeert ons te laten zien dat het O.T. ook als een Afrikaanse allegorie geïnterpreteerd kan worden - wie heel open van opvatting is, vindt het een interessante gedachte. Zowel Sagot-Durvaroux als regisseur Sissoko verbuigen de gevestigde opvattingen uit de bijbel als ze menen dat bepaalde rituelen en dito gewoontes onmenselijk zijn. Ze hebben Jacob en Esau een menselijke gestalte gegeven, die over emoties en impulsief gedrag beschikken, maar het is zeer beslist geen bijbelverfilming in de stijl van Cecil B. DeMille geworden. Ze dragen de idealistische booschap uit 'Alle Menschen werden Brüder'. Het camerawerk van Lionel Cousin is prachtig en misschien wel het boeiendste aan deze film, die lang niet voor iedereen is weggelegd. Dolby stereo SRD.

La Genese

1999 | Drama

Frankrijk/Mali 1999. Drama van Cheick Oumar Sissoko. Met o.a. Balla Moussa Keita, Salif Keita, Sotigui Kouyaté, Hélène Diara en Fatoumata Diawara.

'In den beginne schiep God de Aarde - maar geen water. Toen schiep God de mens. Nog steeds geen water.' Zo begint Sissoko zijn Genesis. Hij geeft ermee aan dat volgens zijn interpretatie de personen uit het beroemde verhaal niet zozeer door goddelijke hand werden geleid, maar door dringende externe omstandigheden. Net als bij Sissoko's landgenoten in de moderne tijd. Sissoko vertelt met onwaarschijnlijk mooie, kleurige beelden het verhaal van Jakob (Kouyaté) en zijn wraaklustige broer Ezau (Salif Keita) en won ermee de Pan-Afrikaanse hoofdprijs in Ouagadoudou. (IdH/VPRO Gids)

Le ballon d'or

1994 | Sportfilm

Frankrijk/Guinee 1994. Sportfilm van Cheik Doukouré. Met o.a. Aboubacar Sidiki Soumah, Agnès Soral, Habib Hammoud, Salif Keita en Aboubacar Koita.

Een twaalf-jarige jongen is een grote fan van de Afrikaanse voetbalster Roger Milla en hij droomt ervan zelf een stervoetballer te worden. Maar hij moet thuis helpen bij het hoeden van het vee, en op school is ook geen tijd voor voetbal. Erger nog: als hij eindelijk een echte voetbal krijgt, schopt hij het ding onzacht tegen het hoofd van een dorpsgenoot. Hij vlucht, en de ontluikende voetbalster kan niet meer gestopt worden. Afrikaans-Frans voetbalsprookje met de jeugdige Sumah die een lust voor het oog is, en uiteraard zelf zijn voetbalstunts uitvoert. Aardige kinderfilm met mooie opnamen van de Westafrikaanse republiek Guinea.

L'enfant lion

1993 | Familiefilm, Avonturenfilm, Drama, Jeugdfilm

Frankrijk 1993. Familiefilm van Patrick Grandperret. Met o.a. Mathurin Sinze, Sophie-Véronique Toué Tagbé, Souleyman Koly, Wéré Wéré Liking en Salif Keita.

Oule (Sinze) en zijn zusje Lena (Toue Tagbe), twee Afrikaanse kinderen werden gekidnapt door een Arabische prins en leven nu in slavernij in diens ommuurde paleis. Aan de hand van flashbacks wordt het verhaal verteld over Oule die tegelijkertijd met de leeuwenwelp, Sirga, werd geboren. Hij heeft een hechte band met Sirga, maar verstaat zich trouwens ook heel goed met alle andere dieren (van slangen, schorpioenen, antilopen tot en met bijen). Bovendien kan Oule zijn wil opleggen aan de wind en het vuur. Sirga en Oule waren onafscheidelijk totdat euvele ruiters het (geboorte)dorp overvielen en de kinderen knechtten in slavernij. Dit beleven we in de eerste helft van de film en de tweede helft gaat over de ontsnapping. Een avontuurlijke en onderhoudende rolprent voor de jeugd waaraan ook volwassen veel plezier zullen beleven.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Salif Keita op televisie komt.

Reageer