Mohamed Mohamed Chabane-Chaouche

Acteur

Mohamed Mohamed Chabane-Chaouche is acteur.
Er zijn 2 films gevonden.

Samia

2000 | Drama

Frankrijk 2000. Drama van Philippe Faucon. Met o.a. Lynda Benahouda, Mohamed Mohamed Chabane-Chaouche, Kheira Oualhaci, Farida Abdallah Hadj en Yamina Amri.

De 15-jarige Samia (Benahouda) is de zesde van een Algerijns immigrantengezin met acht kinderen in Marseille. Haar vader moet worden opgenomen in het ziekenhuis. Haar oudste broer Yacine (Chaouch) heeft de vaderrol overgenomen en onderdrukt op hardhandige wijze zijn zussen, vooral Samia. Samia en haar zus Farida (Hadj) proberen zich te bevrijden van het islamitische juk. Als reactie doet Samia verschrikkelijk haar best op school om zich aan haar milieu te ontworstelen. Als ze gedwongen wordt een bezoek aan een gynaecoloog te brengen om te laten controleren of ze nog maagd is, is voor Samia de maat vol. Het portret dat de in Marokko geboren regisseur Faucon neerzet, is vlijmscherp en realistisch. Zijn rolverdeling die grotendeels uit amateurs bestaat, is geloofwaardig en hij heeft zich niet bediend van de gebruikelijke clichés. Naar de roman 'Ils disent que je suis une beurette' van Soraya Nini. Samia betekent: zij die opstaat en zich ontwikkelt.

Les étrangers

1999 | Drama

Frankrijk 1999. Drama van Philippe Faucon. Met o.a. Yamina Amri, Karim Ben Sadia, Zaïa Belabid, Mohamed Mohamed Chabane-Chaouche en Fatima Itim.

Sinds hij uit de kast kwam als homo heeft de jonge S[KA1]elim (Ben Sadia), een moslim van Algerijnse afkomst woonachtig in Marseille, af te rekenen met onbegrip en onverdraagzaamheid in streng religieuze familiale kring. Ten einde raad meldt hij zich als vrijwilliger bij de Franse blauwhelmen die ingezet worden bij de vredesmacht in Bosni[KA3]e. Maar ook hier wordt hij geconfronteerd met vooroordelen. Hij wordt gepest en beledigd door zowel de andere soldaten als door de officieren. Het ongewone beeld van de homoseksualiteit in moslimkringen. De intolerantie t.o.v. andere seksuele geaardheid die na eeuwen christelijke samenleving eindelijk (gedeeltelijk) weggeëbd is leeft nog op volle kracht in de Mohamedaanse wereld. Maar de pesterijen die onze jonge protagonist ondergaat worden evengoed uitgevoerd door zijn blanke medemens, een dubbel racisme zou je het kunnen noemen. Faucon baseerde zijn scenario op getuigenissen van Mussy Boufarra, Marc Benda en François Crémieux, zoals neergeschreven in het essay Paris- Bihac van Benda en Crémieux. Een uitstekend uitgangspunt voor een discussie.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Mohamed Mohamed Chabane-Chaouche op televisie komt.

Reageer