René Allio: regie, cast en scenario.
Er zijn 13 films gevonden.

Un médecin des lumières 2

1990 |

Frankrijk 1990. René Allio. Met o.a. Vincent Gauthier, Emmanuelle Grange, Jean-Paul Wenzel en Olivier Perrier.

In dit tweede deel van de serie over de jonge plattelandsarts redt hij een vrouw het leven, waardoor de norse, bekrompen dorpelingen respect voor hem krijgen. Tegelijkertijd vrezen ze hem. De gravin uit de omgeving verklaart hem de liefde, wat een schandaal wekt en als hij een autopsie verricht, breekt de hel los. Onderhoudend maar door zijn clichématigheid

Un médecin des lumières 1

1990 |

Frankrijk 1990. René Allio. Met o.a. Vincent Gauthier, Emmanuelle Grange, Jean-Paul Wenzel en Olivier Perrier.

Een kroniek over een jonge dokter, die zich in epidemieën heeft gespecialiseerd. Hij neemt echter de praktijk over van zijn oom, een arts in de provincie, die zich moet terugtrekken.

Un Médecin des lumières 3

1990 |

Frankrijk 1990. René Allio. Met o.a. Vincent Gauthier, Emmanuelle Grange, Jean-Paul Wenzel en Olivier Perrier.

Het derde deel over de lotgevallen van de voortploegende plattelandsarts, die in deze aflevering geconfronteerd wordt met een epidemie, die hij effectief weet te bestrijden. Hij wordt beloond met een apotheek door zijn bewonderaarster, de gravin en een gouden medaille van de Société Royale de Médecine. De bevolking reageert primitiever: ze plunderen de bezittingen van de slachtoffers van de epidemie.

Transit

1990 | Film noir, Oorlogsfilm

Frankrijk 1990. Film noir van René Allio. Met o.a. Sebastian Koch, Claudia Messner, Rüdiger Vogler, Magali Leris en Paul Allio.

1940. Koch ontsnapt uit een kamp in Duitsland en vlucht naar bezet Parijs met een aanbevelingsbrief aan de schrijver Weidel. Eenmaal op diens adres aangekomen, blijkt hij te zijn overleden. Men geeft hem diens papieren en manuscripten, zodat hij zich uit de voeten kan maken als Weidel. Hij gaat naar Marseille, vanwaar passage naar de V.S. of Zuid-Amerika mogelijk is. Het bijeen vergaren van de benodigde reisdocumenten en visa is geen sinecure. Hij ontmoet daarbij de aantrekkelijke Messner met wie hij een relatie aanknoopt. Zij blijkt Weidel`s vriendin te zijn. Zij gelooft dat ze hem gauw zal ontmoeten, nu Koch bezig is de papieren te regelen voor Weidel. Koch weet uiteindelijk alle benodigde documenten en passagebiljeten bij elkaar te krijgen, maar wil Messner`s illusie (over Weidel) niet breken. Hij laat haar alleen vertrekken. Prachtig gespeeld. Het scenario is van Jean Jourdeuil en regisseur Allio, die de autobigrafische roman van Anna Seghers bewerkten. Richard Copans verzorgde het camerawerk.

Le Matelot 512

1984 | Drama

Frankrijk 1984. Drama van René Allio. Met o.a. Bruno Cremer, Jacques Penot en Dominique Sanda.

Romantische avonturenfilm over de 18-jarige Max (Jacques Penot) die begin 20ste eeuw stopt met zijn studie en aanmonstert bij de marine als matroos 512. Op een goede dag wordt hij uitgenodigd bij de familie van de commandant waar hij wordt bediend door de lieflijke Colette (Laure Duthilleul) én tegelijkertijd wordt verleid door de vrouw (Dominique Sanda) van de commandant (Bruno Cremer). De verhouding maakt hem hoofdverdachte van een moord. Hij wordt opgesloten in een pantserschip maar weet te ontkomen. Ten einde raad gaat hij in het leger waar hij in 1914 gewond raakt aan het hoofd. Maar de identiteit van zijn verpleegster doet wonderen. 100 minuten topdrama.

L' Heure exquise

1981 | Historische film

Frankrijk 1981. Historische film van René Allio. Met o.a. Jean Maurel, Isabelle Fenech, Jean Allio, René Allio en Paul Allio.

Geen film met een verhaal (op [KA1]e[KA1]en korte sc[KA2]ene na), evenmin een documentaire maar een `persoonlijke verkenningstocht`. Een zuiver subjectieve opeenvolging van sc[KA2]enes. Ren[KA1]e Allio vertelt over zijn jeugd en `zijn` stad, Marseille, die voor hem een geheime bekoring bezit. Op zoek naar zichzelf komt hij te spreken over zijn familie. Herhaaldelijk gooit de Geschiedenis (met een grote G) zijn leven omver en voelt hij zich ontworteld.

Retour à Marseille

1980 | Drama

Frankrijk 1980. Drama van René Allio. Met o.a. Raf Vallone, Andréa Ferréol, Jean Maurel, Gilberte Rivet en Paul Allio.

Een in Itali[KA3]e getogen vijftiger (Vallone) keert voor een begrafenis naar zijn geboorteplaats, Marseille, terug waar zijn losgeslagen neefje (Paul Allio) zijn auto steelt (die vervalste facturen en een clandestiene revolver bevat). De speurtocht naar de wagen wordt geleidelijk aan een vergeefse reddingspoging van de jongen, die een inbraak heeft beraamd en voor de ogen van zijn oom door de politie wordt neergeschoten. Dit misdaadmelodrama is voor Allio niet meer dan aanleiding voor een verkenning van Marseille, dat door industrialisering een eigen karakter heeft verloren (met bizarre contrasten in oude en nieuwe architectuur). Rake en gedetailleerde portretten worden te vaak afgewisseld met de verplichte nummers van het genre, namelijk actiescènes en achtervolgingen, die met hooguit vakbekwame middelmaat zijn uitgevoerd en de film, hoewel interessant, ook zeer onevenwichtig maken. Scenario van de regisseur en Janine Peyre. Camerawerk van Renato Berta.

Moi, Pierre Rivière, ayant égorgé ma mère, ma soeur et mon frère...

1976 | Drama, Historische film

Frankrijk 1976. Drama van René Allio. Met o.a. Claude Hébert, Jacqueline Millière, Joseph Leportier, Annick Géhan en Nicole Géhan.

Naar een waar gebeurd voorval uit 1835 over een boerenzoon uit Normandië die drie familieleden heeft vermoord en na gratieverlening in de gevangenis zelfmoord pleegde. De film kreeg een sociologisch-onderwijzende benadering die de daad verklaart uit de barre sociale omstandigheden met talrijke sterfgevallen, waar tussen de jongen is opgegroeid. De sobere en bewust ondramatische benadering weet desondanks vaak te boeien, maar het theoretische uitgangspunt maakt de film even vaak dor. Scenario van regisseur Allio, Pascal Bonitzer, Jean Jourdheuil en Serge Toubiana. Camerawerk van Nurith Aviv. Dezelfde stof inspireerde tot een andere film: JE SUIS PIERRE RIVIÈRE.

Rude journée pour la reine

1973 | Drama, Komedie

Frankrijk​/​​Zwitserland 1973. Drama van René Allio. Met o.a. Simone Signoret, Jacques Debary, Orane Demazis, Olivier Perrier en Arlette Chosson.

Een werkster van middelbare leeftijd droomt uit haar arbeidsomstandigheden en gezinsleven weg in fantasieën die gevoed worden door de geïllustreerde pers en kasteelromans. Gevangenisstraf voor haar stiefzoon die een jong meisje zwanger heeft gemaakt wordt door haar ook geromantiseerd, met alle bittere gevolgen vandien. Het idee dat onontwikkelde mensen worden gesust met valse droombeelden waardoor ze hun eigen situatie gelaten accepteren, kreeg een rechtlijnige uitwerking die snel voorspelbaar wordt. Signoret kan haar eigen intelligentie niet wegspelen in deze naïeve rol, maar blijft bezienswaardig als altijd.

Les Camisards

1970 | Drama, Historische film

Frankrijk 1970. Drama van René Allio. Met o.a. Jean Bouise, Jacques Debary, Gérard Desarthe, Dominique Labourier en François Marthouret.

Na het Edict van Nantes wordt de Franse protestanten opgedragen van hun geloof afstand te doen, waarna ze zich formeren in kleine verzetsgroepen die na een strijd van drie jaar tegen de koninklijke dragonders worden geëlimineerd. Sobere historische reconstructie ziet af van spektakel en legt accent op ideologische dialogen. Opmerkelijke fotografie maakt film meer dan geïllustreerde geschiedenisles.

Pierre et Paul

1968 | Drama

Frankrijk 1968. Drama van René Allio. Met o.a. Pierre Mondy, Bulle Ogier, Robert Juillard, Pierre Santini en Madeleine Barbulée.

Een bouwvakker van middelbare leeftijd die zich tot chef- constructeur heeft opgewerkt voelt zich in zijn functie bedreigd door de komst van een jonge ingenieur. De dood van zijn vader brengt onverwachte schulden met zich mee, en de zorg voor zijn moeder drukt zwaar op hem. Hoofdrol van Mondy redt de al te sobere verfilming van een raak geobserveerd scenario.

L' Une et l'autre

1967 | Drama

Frankrijk 1967. Drama van René Allio. Met o.a. Malka Ribovska, Marc Cassot, Philippe Noiret, Françoise Prévost en Claude Dauphin.

Een karakterzwakke actrice heeft de moed niet met haar minnaar te breken en hoopt op het bezoek van haar geëmancipeerde zuster om voor haar het woord te doen. Deze komt alleen op doorreis langs, zodat de actrice de besproken hotelkamer betrekt, zich gaat kleden en schminken als haar zuster, en haar persoonlijkheid probeert eigen te maken om zo de beslissende stap te nemen. Deze film over de wisselwerking tussen theater en realiteit is te theoretisch van opzet om echt te overtuigen, zodat alleen de repetitie- en kleedkamerscènes boeien en het privéprobleem ondoorzichtig blijft.

La vieille dame indigne

1965 | Komedie, Drama

Frankrijk 1965. Komedie van René Allio. Met o.a. Sylvie, Victor Lanoux, Malka Ribovska, Jean Bouise en Pascale de Boysson.

Na de dood van haar man wordt een zeventigjarige weduwe zelfstandig en ontdekt - ondanks verzet van de kinderen - wat ze tijdens haar levenlang huishouden allemaal gemist heeft. Ze maakt anarchistische vrienden en helpt haar kleinzoon idealen na te streven. Brechts Unwürdige Greisin kreeg van de politiek geëngageerd toneelregisseur een aandachtige, warme en kritische observatie, maar de doorslaggevende kwaliteit is het acteren van de bejaarde Madame Sylvie.