Martin Gabel: regie en cast.
Er zijn 16 films gevonden.

The First Deadly Sin

1980 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1980. Misdaad van Brian G. Hutton. Met o.a. Frank Sinatra, Faye Dunaway, David Dukes, Brenda Vaccaro en Martin Gabel.

Inspecteur Sinatra van de Newyorkse politie staat op het punt met pensioen te gaan. Voordat het zover is, wil hij nog enkele gruwelijke moorden oplossen, gepleegd door een sadist met een ijshamer. Hij weet te achterhalen wie de dader is, maar staat machteloos omdat deze bescherming geniet in hoge kringen. Trage, deprimerende thriller, volgens het bekende patroon gemaakt. Het enige pluspunt is de terugkeer, na tien jaar, van Sinatra op het witte doek (het gastoptreden in THAT'S ENTERTAINMENT uitgezonderd). Hij mag zich tevens bekommeren om de slechte gezondheidstoestand van echtgenote Dunaway. Goede bijrollen. Mann Rubin baseerde zijn script op een roman van Lawrence Sanders. De camera werd gehanteerd door Jack Priestley.

Contract on Cherry Street

1977 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1977. Misdaad van William A. Graham. Met o.a. Frank Sinatra, Harry Guardino, Martin Balsam, Henry Silva en Verna Bloom.

Sinatra's eerste rol in zeven jaar is een goede keuze als Newyorkse politieman die de georganiseerde misdaad te lijf gaat. Er zitten uitblinkers in dit politieverhaal. Scenario van Edward Anhalt.

Smile, Jenny, You're Dead

1974 | Mysterie

Verenigde Staten 1974. Mysterie van Jerry Thorpe. Met o.a. David Janssen, John Anderson, Howard Da Silva, Martin Gabel en Clu Gulager.

Goed uitgedokterde mysteriefilm waarin speurder Janssen de moord uitpluist van de schoonzoon van een vriend en iets krijgt met diens dochter, de belangrijkste verdachte. Pilot voor Janssens tv-serie HARRY O.

Harvey

1972 | Komedie

Verenigde Staten 1972. Komedie van Fielder Cook. Met o.a. James Stewart, Helen Hayes, Arlene Francis, Martin Gabel en Fred Gwynne.

Herverfilming van het stuk van Mary Chase waarin Stewart zijn rol uit 1950 overdoet. Arthur Rubinstein zorgde voor de muziek.

There Was A Crooked Man...

1970 | Western, Komedie

Verenigde Staten 1970. Western van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Kirk Douglas, Henry Fonda, Hume Cronyn, Warren Oates en Burgess Meredith.

Wat merkwaardige film gesitueerd in Arizona in 1883: in de territoriale gevangenis arriveren zes veroordeelden, w.o. Douglas die een schat gestolen heeft en deze verborgen heeft in een slangennest. Tijdens een opstand wordt de gevangenisdirecteur gedood en vervangen door de humanere sheriff, Fonda. Douglas die al lang plannen koesterde om uit te breken, ziet zijn kans schoon. De climax bestaat uit de confrontatie tussen beide mannen, die volledig aan elkaar gewaagd blijken te zijn. Het scenario van David Newman en Robert Benton is bij momenten te praatziek. Niet erg succesvol, ondanks de sterbezetting.

Lady in Cement

1968 | Mysterie, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1968. Mysterie van Gordon Douglas. Met o.a. Frank Sinatra, Raquel Welch, Dan Blocker, Richard Conte en Martin Gabel.

Na TONY ROME... staat piv[KA1]e-detective Tony Rome (Sinatra) voor een nieuwe uitdaging als hij tijdens een duikpartijtje het naakte lichaam van een jonge vrouw vindt, met de voeten in een blok cement. Gangster Blocker vraagt hem wat later zijn verdwenen vriendin terug te vinden. Rome legt onmiddellijk het verband. Het spoor leidt naar de mooie, rijke erfgename Welch, maar er duiken vreemde personages op. Routine-politiefilm met een niet bijster origineel plot, dat reeds beter uitgewerkt werd met figuren als Philip Marlowe of Mike Hammer. Sinatra is evenmin een geloofwaardige detective. Het scenario van Marvin H. Albert en Jack Guss is gebaseerd op de roman van Albert. Mooie beelden van het toeristische Miami werden geschoten door Joseph Biroc.

Divorce American Style

1967 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1967. Komedie van Bud Yorkin. Met o.a. Dick Van Dyke, Debbie Reynolds, Jason Robards, Jean Simmons en Van Johnson.

Na vijftien jaar vindt Barbara Harmon (Reynolds) dat haar huwelijk met Richard (Van Dyke) op een dood punt is beland. Op een avond is er flinke ruzie en Richard gaat ervandoor. Barbara vraagt de echtscheiding aan, waardoor Richard in financiële problemen komt. Dat is ook niet leuk voor zijn nieuwe vriendin Nancy. De enige oplossing is om Barbara aan een man te helpen en zo verlost te worden van de alimentatie. Scriptschrijver Norman Lear, die vaker samenwerkte met regisseur Bud Yorkin, verdiende met Divorce American Style een Oscarnominatie. Deze film is ondergewaardeerd, wellicht omdat de referentie aan de Mastroianni-klassieker Divorzio all'Italiana een flauwe parodie doet vermoeden. Dankzij het vlotte scenario en de sterke vertolking door Van Dyke en Reynolds gaat er niettemin een geheel eigen kracht uit van Divorce American Style.

Lord Love a Duck

1966 | Komedie

Verenigde Staten 1966. Komedie van George Axelrod. Met o.a. Tuesday Weld, Roddy McDowall, Lola Albright, Martin West en Ruth Gordon.

Een gekke zwarte komedie over een progressieve middelbare school in Zuidelijk Californië waar plantkunde 'plantvaardigheid' wordt genoemd. De film zwaait gemakkelijk heen en weer van komedie naar drama, maar levert toch wat fikse lachers op. Geweldige rollen in een film die zijn tijd ver vooruit was. Debuut van Axelrod.

Marnie

1964 | Thriller, Drama, Mysterie, Romantiek

Verenigde Staten 1964. Thriller van Alfred Hitchcock. Met o.a. Sean Connery, Tippi Hedren, Diane Baker, Martin Gabel en Louise Latham.

Mark Rutland (Connery) trouwt met Marnie Edgar (Hedren) hoewel zij een kleptomaan is met serieuze psychologische problemen. Marnie is altijd beschouwd als een misser van Hitchcock maar voor de liefhebber is er meer dan op het eerste gezicht opvalt. Ook in deze Hitchcock veel clues in de vorm van kleur, geluid en perspectief. Hitchcock had Grace Kelly met de hoofdrol voor een comeback naar het filmdoek willen strikken, maar zij gebruikte daarvoor een kleine rol in het anti-drugs drama The poppy is also a flower. Let op een kort optreden van Bruce Dern (als zeeman, in een flashback). En natuurlijk de cameo van de meester zelf (aan het begin, in een hotelgang).

Goodbye Charlie

1964 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1964. Drama van Vincente Minnelli. Met o.a. Tony Curtis, Debbie Reynolds, Pat Boone, Walter Matthau en Martin Gabel.

Smakeloze filmversie zonder enige diepgang van George Axelrod's toneelstuk. Een wrede gangster gaat dood en komt terug op aarde als Reynolds.

Tip on a Dead Jockey

1957 | Misdaad

Verenigde Staten 1957. Misdaad van Richard Thorpe. Met o.a. Dorothy Malone, Robert Taylor, Martin Gabel, Jack Lord en Gia Scala.

Keurige weergave van smokkelpraktijken in Madrid waarbij Taylor betrokken is en die Malone het hof maakt. Een goede bewerking van het verhaal van Irwin Shaw.

The James Dean Story

1957 | Documentaire, Biografie, Experimenteel

Verenigde Staten 1957. Documentaire van George W. George en Robert Altman. Met o.a. James Dean, Martin Gabel (stem) en Martin Gabel.

Het ongeïnspireerd gebruik van beschikbaar materiaal zorgt voor een voortkabbelende documentaire over het leven van de ster van de jaren vijftig.

The Thief

1952 |

Verenigde Staten 1952. Russell Rouse. Met o.a. Ray Milland, Rita Gam, Martin Gabel en Harry Bronson.

Een spionageverhaal dat zich afspeelt in New York met één verschil: er is geen dialoog. Het grapje vermoeit al gauw vanwege het middelmatige scenario.

Deadline U.S.A.

1952 | Misdaad

Verenigde Staten 1952. Misdaad van Richard Brooks. Met o.a. Humphrey Bogart, Ethel Barrymore, Kim Hunter, Ed Begley en Paul Stewart.

Bijtend verslag van de strijd van een krantenman om te overleven en zijn burgerlijke plicht te doen. Bogey is de redacteur, Begley zijn assistent, Stewart een sportredacteur die de de gezochte misdadiger aanbrengt; prettig tijdverdrijf. Het scenario is van regisseur Brooks.

M

1951 | Misdaad

Verenigde Staten 1951. Misdaad van Joseph Losey. Met o.a. David Wayne, Howard Da Silva, Luther Adler, Karen Morley en Jorja Curtright.

Een langdradige nieuwe versie van de beroemde Duitse film over een kindermoordenaar die door andere misdadigers wordt opgespoord, omdat zij geen politieonderzoek in hun onderwereld dulden.

The Lost Moment

1947 | Drama

Verenigde Staten 1947. Drama van Martin Gabel. Met o.a. Robert Cummings, Susan Hayward, Agnes Moorehead, Joan Lorring en Eduardo Ciannelli.

'The Aspen papers' van Henry James, door scenarioschrijver Leonardo Bercovici gereduceerd tot een eigenzinnig drama. Amerikaanse uitgever annex literatuurcriticus Lewis Venable (Cummings) gaat in Venetië op zoek naar brieven van een op mysterieuze wijze verdwenen dichter. Venable belandt in het spookachtige huis van de ontvanger van de brieven, een 105-jarige blinde vrouw (een imposant en overdadig geschminkte Agnes Moorehead) en raakt onder de indruk van haar mooie nichtje, dat ernstig in de war is. Bij tijden spannend drama, dat James' proza goed weet te verbeelden.