Tom van Beek (1931-2002): cast.
Er zijn 7 films gevonden.

De stilte van het naderen

2000 | Drama

Nederland 2000. Drama van Stephan Brenninkmeijer. Met o.a. Elvira Out, Daan Hugaert, Ronald Top, Mark van der Laan en Tom van Beek.

Het verhaal - over een carrièrevrouw die in contact komt met een moordenaar - wordt voor een belangrijk deel fraai onnadrukkelijk, als het ware tussen de beelden door verteld. Bij zo'n verteltrant is het maar het beste om vooraf zo weinig mogelijk van het verhaal te weten. De Arvo Pärt-achtige muziekflarden komen uit de computer van Soundpalette. En daar is deze keer niks mis mee.

Knokken voor Twee

1982 | Familiefilm

Nederland 1982. Familiefilm van Karst van der Meulen. Met o.a. Michael Walma van de Molen, Peter Bos, Inge Sliggers, Harro Coppens en Jaap Stobbe.

Opnieuw ziet Karst van der Meulen kans (in zijn zesde jeugdfilm) een maatschappelijk probleem speels te verwerken in een gave familiefilm. Kinderen van gescheiden ouders zoeken naar een eigen clubhuis, omdat zij het ouderlijke geruzie moe zijn. Voor de vierde maal werkte Van der Meulen voor het scenario samen met Piet Geelhoed.

Grijpstra & De Gier

1979 | Misdaad, Thriller, Komedie

Nederland 1979. Misdaad van Wim Verstappen. Met o.a. Rijk de Gooyer, Rutger Hauer, Willeke van Ammelrooy, Donald Jones en Marina de Graaf.

Naar het boek 'Het lijk in de Haarlemmer Houttuinen' van Janwillem van de Wetering. Rijk de Gooyer en Rutger Hauer spelen het politieduo uit de titel precies volgens het boekje: als twee oer-Hollandse, eigenzinnige maar perfect op elkaar ingespeelde types. Die twee kan je dus om een boodschap sturen. Met hun krappe Kevertje crossen ze door Amsterdam en lossen als het zo uitkomt de nodige moordzaken op. Acht jaar later draaide Verstappen nog een film rond Van de Weterings politieduo. Toen gingen De Gooyer en Peter Faber (die Hauer verving) de stad uit en op Friesland aan.

A Bridge Too Far

1977 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1977. Oorlogsfilm van Richard Attenborough. Met o.a. Dirk Bogarde, James Caan, Michael Caine, Sean Connery en Edward Fox.

Ondanks een reusachtige sterrencast en interessant gegeven is het niet erg moeilijk om bij dit oorlogsepos in slaap te vallen: de plot is uitermate langdradig en voorspelbaar. De mislukte geallieerde invasie via de lucht van het bezette Nederland in 1944 waarbij ruim 17.000 soldaten om het leven kwamen, wordt minutieus in beeld gebracht. Deventer doet hier dienst als het Arnhem van '44. Let op de kleine rol van Peter Faber, het merkwaardige Nederlands van Laurence Olivier, en Gene Hackman in de rol van de Poolse generaal Stanislaw Sosabowski, de man die pas in 2005 postuum werd gelauwerd.

The Hiding Place

1975 | Oorlogsfilm, Biografie, Historische film

Verenigde Staten 1975. Oorlogsfilm van James F. Collier. Met o.a. Jeannette Clift, Julie Harris, Arthur O'Connell, Eileen Heckart en Robert Rietty.

Het Corrie ten Boom Huis in Haarlem trekt bijna alleen Amerikanen, die haar massaal omarmen als een tweede - diep christelijke - Anne Frank. Het huis was de schuilplaats voor veel joden die de familie Ten Boom tijdens WO II hielp. Verraad bracht een einde aan de hulp en het begin van een lijdensweg voor de Ten Boomen zelf in concentratiekamp Ravensbrück. The Hiding Place toont het drama meeslepend in detail, vanuit een christelijke invalshoek. De film is dan ook gebaseerd op het boek 'De schuilplaats' van Corrie ten Boom, die na de oorlog internationaal het evangelie van vergevingsgezindheid predikte.

De Wolvenman

1974 | Drama

Nederland 1974. Drama van Joes Odufré. Met o.a. Piet Hendriks, Mary Smithuysen, Etha Coster, Rudy Falkenhagen en Jean Jacques Batteljee.

Door Dick Walda geschreven televisie-serie van dertien afleveringen, ge[KA3]ent op de dagelijkse problematiek van mensen in een grote stad in de jaren 1970. De hoofdpersoon, Otto Atsman (Hendriks), is een gepensioneerde oppasser van een dierentuin waar hij verantwoordelijk is geweest voor de wolven. Na zijn pensionering maakt hij een vervreemdingsproces door, dat ontstaat als een mens plots zijn geregelde arbeid moet opgeven. Hij vervalt in nietsdoen. Otto blijft, ondanks alle tegenslagen die hij te verwerken krijgt, een optimistische figuur. Hij komt ook - zeer tegen de zin van zijn familie, die hem op dat punt niet begrijpt - op voor de wolf en identificeert zich onbewust met de `underdog` onder de dieren. Vrij realistische weergave van een personage dat model staat voor (de meeste?) bejaarden in onze samenleving voor wie niet meer dan werkeloosheid en AOW staan te wachten. Enkele bekende namen sieren de rolverdeling. Otto`s 69- jarige echtgenote Martha wordt gespeeld door Smithuysen. Falkenhagen, die in 1981 in de dramahit DE FABRIEK een van de hoofdpersonages zou spelen, is Gijs van Nolden, de schoonzoon van de Wolvenman. Van Houweninge, die later carri[KA2]ere zou maken als scenarist (tot in Duitsland toe) van o.m. ZEG 'NS AAA, speelt Gerard Atsma, de in Utrecht aan een lampekappenzaak werkende zoon van de Wolvenman. Monique van de Ven, de schat, was toen net tweeëntwintig, en had er al TURKS FRUIT en VERLOREN MAANDAG opzitten: zij is Gerrie de Haas, een aardig meisje met hese stem, afkomstig uit Alkmaar en in Amsterdam op zoek naar een baantje en een zolderkamertje. Van Beek, een knappe en bekende karakterspeler, speelt op voortreffelijke wijze Max Daalder, de charmante vriend van een buurvrouw.

Obsessions

1969 | Thriller

Nederland​/​​Duitsland 1969. Thriller van Pim de la Parra. Met o.a. Dieter Geissler, Alexandra Stewart, Tom van Beek, Donald Jones en Marijke Boonstra.

Vakkundige thriller (Martin Scorsese werkte zelfs mee aan het scenario) met helaas zwak acteerwerk. Een student en zijn journalistieke vriendin proberen te achterhalen wat er voor geheimzinnigs op een Amsterdams kamertje gebeurt. Het schokkende slot is een verrassing. Met Duits kapitaal gemaakt.