Jean-Pierre Desagnat: regie, scenario, productie en muziek.
Er zijn 21 films gevonden.

Tilt

1991 | Misdaad

Frankrijk 1991. Misdaad van Jean-Pierre Desagnat.

Eerst een, dan twee, en vervolgens worden er verscheidene lijken gevonden op de roltrappen van het marktplein van de Hallen, en commissaris Cabrol (Debary) gaat op onderzoek uit. Overdreven griezelig, haastig en lukraak verfilmd, en met totaal onbekende acteurs.

Rouge marine

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Jean-Pierre Desagnat.

In volle autobussen haasten de toeristen zich naar de `Marina`, een zeer beroemde plek aan de C[KA4]ote d`Azur om in de baai een rondvaart te maken en naar de bezitters van jachten te kijken. De handelaren op de hoek doen goede zaken. Tot op de dag dat ze het lijk van een restauranthouder opvissen. Commissaris Cabrol (Debary) gaat op onderzoek uit. Hij is de enige die zich tussen de overige, praktisch anonieme acteurs staande weet te houden in deze haastig opgenomen film, die weinig voorstelt. De mooie plaatjes van het vakantieoord zijn nog wel de moeite waard.

Mystères et pommes de pin

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Jean-Pierre Desagnat. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud en Germaine Montero.

Commissaris Cabrol (Debary) en zijn trouwe metgezel inspecteur M[KA1]enardeau (Eyraud) doen ditmaal onderzoek in de Landes en in Gascogne. Er is daar een verschrikkelijke misdaad gepleegd, die de twee Parijzenaars doet belanden in het ruwe wereldje der bosarbeiders die voor de papierfabriek in de omgeving werken. Het beheerste scenario vol wendingen van de hand van Charles Maître komt goed tot zijn recht door de kundige enscenering en de mooie woudopnamen. Eén van de beste films uit de reeks.

Les chevaliers du ciel: Les ailes du désert

1990 | Avonturenfilm, Komedie

Frankrijk 1990. Avonturenfilm van Jean-Pierre Desagnat. Met o.a. Marc Maury, Thierry Redler, Agnès Blanchot en Pierre Londiche.

Eerste deel van de serie [KL]Les chevaliers du ciel[KLE], die gebaseerd is op de stripverhalen over de piloten Tanguy (Maury) en Laverdure (Redler). Op een routinemissie ontdekken ze een verdacht en onbekend vliegtuig in de lucht boven Djibouti. Slap aftreksel van het origineel en dat is dan vooral te wijten aan de twee hoofdrolspelers, die erg weinig op het originele tweetal lijken.

Les chevaliers du ciel: L'Otage du désert

1990 | Komedie

Frankrijk 1990. Komedie van Jean-Pierre Desagnat. Met o.a. Marc Maury, Thierry Redler, Agnès Blanchot en Cheik Doukouré.

Tweede deel van de serie [KL]Les chevaliers du ciel[KLE]. Tanguy (Maury) en Laverdure (Redler) opereren nog steeds in Djibouti. Laverdure wordt er van beschuldigd een burgertoestel te hebben neergehaald tijdens een luchtactie. Er wordt een onderzoek ingesteld, maar wees maar gerust: hij kan zijn onschuld bewijzen. Wat ons betreft: zie LES AILES DU DESERT. Daar valt misschien nog de nauwelijks door de camera geëxploiteerde Djiboutaanse achtergrond aan toe te voegen.

Les chérubins ne sont pas des anges

1989 | Misdaad

Frankrijk 1989. Misdaad van Jean-Pierre Desagnat. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud, Evelyne Dress, Jean-François Garreaud en Raoul Billerey.

Een zakenman en oplichter die bij justitie redelijk bekend is, wordt op de binnenplaats van zijn flatgebouw doodgestoken. Hij was de eigenaar van een bar ('De Cherubijnen'!) en zat in het onroerend goed. Commissaris Cabrol-Debary gaat op onderzoek uit. Charles Maître, die scenario en dialogen schreef, zal niet gauw overwerkt raken en schaamt zich er niet voor af en toe in herhalingen te vervallen. Is om aan te zien want vermakelijk zonder banaal te zijn.

Pause café, pause tendresse 6 : Betty, 15 ans

1988 | Drama

Frankrijk 1988. Drama van Serge Leroy. Met o.a. Véronique Jannot, Bernard Le Coq, Laura Manzsky, Olivia Brunaux en Stéphane Derossis.

De vijftienjarige Betty (Manzsky) wordt wegens verregaand wangedrag van het lyceum weggestuurd. Jo[KA3]elle Calvet (Jannot) vangt haar op. Het meisje stelt zich agressief en bijzonder cynisch op. Ondanks haar erg realistische kijk op het leven is Betty zeer gehecht aan haar zuster Diane (Brunaux) die op het punt staat te bevallen. Joëlle moet al beginnen met de oorzaak vast te stellen van het provocerende karakter van het meisje en staat weerom voor een uiterst moeilijke taak. Spijtig genoeg begint de kwaliteit van de scenario's die Georges Coulonges haalt uit zijn roman er zienderogen op achteruit te gaan. Waarom moet hij het hebben van de stroperige sentimentaliteit die in de eerste afleveringen handig omzeild werd. Jean-Paul Schwartz stond ook nu weer achter de camera.

Pause café, pause tendresse 4 : La traverse

1988 | Drama

Frankrijk 1988. Drama van Charles Bitsch. Met o.a. Véronique Jannot, Bernard Le Coq, Christine Pascal, Vincent De Bouard en Anna Gaylor.

Zoals elke ochtend begeeft maatschappelijk werkster Jo[KA3]elle Calvet (Jannot) zich naar haar kantoor. Daar krijgt ze het bezoek van Josiane Vernon (Pascal). Deze maakt zich erg ongerust over haar vijftienjarige zoon Cl[KA1]ement (De Bouard). De directeur van diens school meldt haar per brief dat Clément meermaals ongewettigd afwezig is. De vrouw weet niet wat haar zoon bezielt, maar Joëlle vreest dat de jongen zich in de nesten gewerkt heeft. Ze maakt zo vlug mogelijk een afspraak met de directeur. Joëlle dient vooral uit te zoeken wat er schuil gaat achter wat niet gezegd wordt om een puber in moeilijkheden te helpen. De reeks kabbelt rustig voort zonder hoogtepunten, maar evenmin zonder teleurstellingen. Georges Coulonges tekende weer voor het scenario, gebaseerd op zijn eigen roman en Jean-Paul Schwartz was nogmaals verantwoordelijk voor de fotografie.

Pause café, pause tendresse 3 : L'argent de la drogue

1988 | Drama

Frankrijk 1988. Drama van Serge Leroy. Met o.a. Véronique Jannot, Bernard Le Coq, Myriam Boyer, Annick Alane en Isabelle De Botton.

Pierrot (Thuillier) komt vrij na een lange gevangenisstraf. Hij is blij om zijn vriendin Marie-Jo (Blanco) terug te zien, maar zijn blijdschap slaat vlug om in ontgoocheling als hij werk gaat zoeken. Op de arbeidsmarkt is weinig plaats voor iemand met een strafblad die bovendien nog ongeschoold is ook. Zelfs de beste intenties kunnen niet helpen. Pierrot is jong, verliefd en wil leven, maar dat is niet eenvoudig. Enkel de misdaad biedt nog een uitweg. Marie-Jo doet beroep op maatschappelijke werkster Jo[KA3]elle Calvet (Jannot), temeer daar ze vreest dat Pierrot met zelfmoordplannen rondloopt. Joëlle is weer redder in nood in deze wedloop tegen de tijd en tegen de dood. Het wordt allemaal eerder sentimenteel voorgesteld, maar liefhebbers van het genre komen niet bedrogen uit. Georges Coulonges bewerkte zijn eigen roman en Jean-Paul Schwartz filmde er de beelden bij.

Pause café, pause tendresse 2 : Une fleur pour ma mère

1988 | Drama

Frankrijk 1988. Drama van Serge Leroy. Met o.a. Véronique Jannot, Bernard Le Coq, Faye Gatteau, Frédéric Valade en Anna Gaylor.

Op een dag krijgt Jo[KA3]elle (Jannot) een telefoontje van F[KA1]elicit[KA1]e (Wouassi), een jonge Afrikaanse. Haar vriend Lo[KA3]ic (Valade) werd aangehouden. Er rusten zware verdenkingen op hem. De jongen, die al jarenlang niets meer van zijn moeder vernomen heeft, kan het leven in de gevangenis niet aan. Samen met Quentin (Marcellin), een opvoeder, tracht ze hem uit de gevangenis te krijgen. Op een ochtend krijgt ze bericht dat de jongen getracht heeft zelfmoord te plegen en dat hij zich in het hospitaal bevindt. Nieuwe uitdagingen voor maatschappelijke werkster Joëlle Calvet, die zich ditmaal moet verzetten tegen het logge gerechtelijke apparaat waar alle menselijkheid vreemd is. Maar ook familiale omstandigheden kunnen jongeren op de verkeerde weg helpen. Niets nieuws onder de zon, maar onderhoudend verteld. Georges Coulonges baseerde het scenario op zijn eigen roman. Fotografie van Jean-Paul Schwartz.

L'homme au chapeau noir

1988 | Mysterie

Frankrijk 1988. Mysterie van Jean-Pierre Desagnat. Met o.a. Georges Descrières, Roger Carel, Yvon Bouchard, Gérard Chevalier en Nicole Calfan.

Een van de vele avonturen van de befaamde Arsène Lupin, de detective bedacht door Maurice Leblanc. Professioneel gemaakt.

Symphonie

1987 | Drama

Zwitserland​/​​Frankrijk 1987. Drama van Jean-Pierre Desagnat. Met o.a. Gisèle Pascal, Wolf Roth, Joséphine Chaplin, Pierre Michael en Rachel Cathoud.

De geschiedenis van een rijk horlogemakersgeslacht uit Chaux- de-Fonds naar een speciaal voor deze film geschreven scenario van Cesare Ferrario. Een imitatie van al die eindeloze Amerikaanse series. Niets ontbreekt, alle voor de lezers van 'France-Soir' gangbare cliché's zijn aanwezig. Knap verpakt door een regisseur die niet vreselijk goed en ook niet vreselijk slecht werk aflevert voor zowel televisie- als bioscoopscherm. Deze internationale produkties zijn evenwel volkomen gespeend van een ziel en daarbij niet erg origineel.

Les chevaliers du ciel: Les aventuriers de Tihuace

1987 | Avonturenfilm, Komedie

Frankrijk 1987. Avonturenfilm van Jean-Pierre Desagnat. Met o.a. Marc Maury, Thierry Redler, Anne Teyssedre, Caudio Baez en Esteban Franco.

Derde deel van de serie Les chevaliers du ciel. Deze keer zijn de piloten in Dijon aanwezig bij de arrestatie van een piloot die door defensie ontslagen wordt vanwege een ernstige fout. Natuurlijk brengt deze gebeurtenis hen via een aantal verwikkelingen naar verre oorden. Bah, haastwerk.

Flics de choc

1983 | Misdaad, Actiefilm, Thriller

Frankrijk 1983. Misdaad van Jean-Pierre Desagnat. Met o.a. Pierre Massimi, Chantal Nobel, Jean-Luc Moreau, Marc Chapiteau en Pierre Banderet.

Een vijftal politieagenten (onder wie een vrouwelijke scherpschutter) rolt een prostitutiecomplot op dat erop gericht is van huis weggelopen bourgeois-meisjes in chique bordelen te stoppen. Deze middelmatige actiefilm houdt het midden tussen een tv-serie als STARSKY AND HUTCH en de trottoirfilms uit de jaren 1950-60, zonder enige kraak of smaak, en met hoofdrolspelers die te uitdrukkelijk hun best doen om vlot en dynamisch te lijken. Jean Ardy en Guy Pérol bewerkten de roman van Serge Jacquemard tot scenario.

Les Charlots contre Dracula

1980 | Komedie, Horror

Frankrijk 1980. Komedie van Jean-Pierre Desagnat. Met o.a. Les Charlots, Amélie Prévost, Andréas Voutsinas, Gérard Jugnot en Dora Doll.

Parodie op het Dracula-genre. Enkele goede vondsten, maar in het algemeen zeer flauw. De jonge zoon van Dracula, Dracounet is 35 jaar. Hem ontbreken de bovennatuurlijke krachten van zijn vader. Overbeschermd door zijn dominante moeder, is hij op zoek naar een vrouw. Hij schakelt de politie in. Aan het scenario werkten velen mee: Les Charlots, regisseur Desagnat, Olivier Mergault en Fernand Pluot; het idee hiervoor was van Véra Belmont en Jacques Dorfmann. Ramon Suarez was cameraman.

Que esperen los cuervos

1970 | Thriller

Frankrijk​/​​Spanje 1970. Thriller van Jean-Pierre Desagnat. Met o.a. Michel Constantin, Julián Mateos, Senta Berger en Hans Meyer.

Een paar misdadigers overvallen een bank op het platteland en vermoorden alle getuigen. Een tamelijk acceptabele thriller, met een grote hoeveelheid geweld en bekwame vertolkingen van de acteurs, vooral die van de niet te evenaren Michel Constantin.

Vertige pour un tueur

1969 | Misdaad

Frankrijk​/​​Italië 1969. Misdaad van Jean-Pierre Desagnat. Met o.a. Marcel Bozzuffi, Sylva Koscina, Michel Constantin, Marc Cassot en Daniel Moosmann.

Een killer weigert de opdracht een vriend te liquideren en moet onderduiken. Daarbij komt hij in contact met een echtpaar dat de moord op een hinderlijke zakenrelatie op hem wil afschuiven, waarna hij van meerdere kanten wordt belaagd. Deze middelmatige misdaadfilm waarin de zogenaamd verrassende ontknopingen lang van tevoren voorspelbaar zijn, onderscheidt zich alleen door de zeldzame hoofdrol van Bozzuffi die beter had verdiend.

Les étrangers

1969 | Misdaad, Avonturenfilm, Thriller

Frankrijk​/​​Spanje​/​​Duitsland​/​​Italië 1969. Misdaad van Jean-Pierre Desagnat. Met o.a. Senta Berger, Michel Constantin, Hans Meyer, Julián Mateos en Alberto Fernandez.

Mijnbouwingenieur Chamoun (Constantin) is met zijn aantrekkelijke vrouw May (Berger) op de vlucht voor de maffia en verschuilt zich in New Mexico in een oude mijnschacht, die niet meer geëxploiteerd wordt. Tegelijkertijd heeft Kaine (Mateos) een overval gepleegd, waarbij doden zijn gevallen. Met de politie op de hielen verstopt hij zich in de gangen, waar Chamoun belooft hem te verbergen voor de helft van de buit, ruwe diamanten, waarmee Chamoun hoopt hem te kunnen smeren naar Europa. De uitgeputte Kaine gaat akkoord, maar wil hem smeren zodra hij weer op adem is zonder af te rekenen. Kaine heeft buiten de waard gerekend met sherif Blade (Meyer) die zijn kruit niet eerder verschiet dan wanneer hij de doelen in zijn vizier krijgt: dat zijn eerst de gangsters, die Chamoun gevonden hebben en later Kaine. Chamoun en May krijgen de beloning die de verzekering heeft uitgeloofd en kunnen daarmee naar de Oude Wereld. Regisseur Desagnat hield er lekker de vaart in en het resultaat is een ouderwetse, onderhoudende avonturenfilm, zo'n typische coproductie uit de jaren 1960, die in de Nieuwe Wereld speelt. De hoofdrollen zijn heel genietbaar, vooral Constantin en mooie Berger, die nog een hele lange carrière voor zich had en een soort tweede bloei beleefde op de tv tussen 1989 en 2002. Het scenario is van Pascal Jardin, Attilio Pandolfi en de regisseur naar de roman van André Lay L'Oraison du plus fort. Het camerawerk is van Marcel Grignon.

Pas des roses pour O.S.S. 117

1968 | Actiefilm

Frankrijk​/​​Italië 1968. Actiefilm van André Hunebelle. Met o.a. John Gavin, Margaret Lee, Curd Jürgens, Robert Hossein en Luciana Paluzzi.

O.S.S. 117 neemt de identiteit van een beruchte killer aan om in een misdaadorganisatie binnen te dringen die een aanslag op een gedelegeerde van de Verenigde Naties voorbereidt. Dit zoveelste deel uit de reeks naar de Jean Bruce-romans heeft een sjiekere rolbezetting dan gewoonlijk, maar het scenario en vooral de regie blijven ver beneden het toch al niet hoge gemiddelde niveau. Scenario van Jean-Pierre Desagnat, Michel Levine, Pierre Foucaud en Renzo Cerrato naar de roman van Jean Bruce [KL]Pas de roses [KA1]a Ispahan pour OSS 117[KLE]. Fotografie van Tonino Delli Colli. Jean-Pierre Desagnat staat op de credits vermeld als co-tech (technical cooperation).

Niente rose per OSS 117

1968 | Actiefilm

Italië​/​​Frankrijk 1968. Actiefilm van Renzo Cerrato en Jean-Pierre Desagnat. Met o.a. John Gavin, Margaret Lee, Curd Jürgens, Luciana Paluzzi en Robert Hossein.

Geheim agent OSS 117 infiltreert in een internationale organisatie, gespecialiseerd in het vermoorden van staatshoofden. De agent wint hun vertrouwen en zij sturen hem naar Tunesië met de opdracht een efficiënt werkende functionaris van de Verenigde Naties op te ruimen. OSS 117 doet alsof hij de moord pleegt en roept daarmee een reeks kettingreacties op binnen de organisatie. Hierdoor raakt deze verzwakt en uiteindelijk geneutraliseerd. Op het tempo en de spanning van de film is niets aan te merken. De regie is middelmatig en John Gavin als OSS 117 komt geloofwaardig over. Een interessant detail is dat Gavin in de jaren 1980-90 tot ambassadeur van de VS in Mexico benoemd werd.

Pas De Roses Pour O.s.s. 117

1967 | Thriller

Frankrijk 1967. Thriller van Jean-Pierre Desagnat en Andre Hunnebelle. Met o.a. Margaret Lee, John Gavin en Curd Jürgens.

Geheim agent OSS 117 infiltreert in een internationale organisatie, gespecialiseerd in het vermoorden van staatshoofden. De agent wint hun vertrouwen en zij sturen hem naar Tunesië met de opdracht een efficiënt werkende functionaris van de Verenigde Naties op te ruimen. OSS 117 doet alsof hij de moord pleegt en roept daarmee een reeks kettingreacties op binnen de organisatie. Hierdoor raakt deze verzwakt en uiteindelijk geneutraliseerd. Op het tempo en de spanning van de film is niets aan te merken. De regie is middelmatig en John Gavin als OSS 117 komt geloofwaardig over. Een interessant detail is dat Gavin in de jaren 1980-90 tot ambassadeur van de VS in Mexico benoemd werd.