Ellen Widmann

Acteur

Ellen Widmann is acteur.
Er zijn 4 films gevonden.

Landammann Stauffacher

1941 | Historische film

Zwitserland 1941. Historische film van Leopold Lindtberg. Met o.a. Heinrich Gretler, Annemarie Blanc, Robert Troesch, Fred Tanner en Caesar Allemani.

Landammann (zo heet het hoofd van een Zwitsers kanton) Stauffacher herstelt in het begin van de veertiende eeuw in Zwitserland de politieke eenheid in de strijd tegen de vijand. Toen Hitler zijn grote overwinningen boekte drongen bepaalde Zwitserse kringen op 'aanpassing' aan. Een verzetsfilm als deze kwam daarom op het juiste moment: een recordaantal bezoekers stak zijn enthousiasme over de 'nationale' film niet onder stoelen of banken.

La Maison de l'Etang

1940 | Drama, Film noir

Zwitserland 1940. Drama van René Guggenheim. Met o.a. Ellen Widmann, Lukkas Ammann, Johannes Steiner, Max Werner Lenz en Marianne Kober.

Een somber drama rond haat, jaloezie, vergiftiging en dood in een afgelegen barokkasteel. Een afgewezen minnaar steekt het gebouw in brand en komt mét de bewoners om. Het geheel heeft een morbide sfeer. Het goede gebruik van de geluidsband is in de verte verwant aan het expressionisme. De film bevat typisch surrealistische elementen en afwijkende personages. Ondanks onevenwichtig spel en wat langdradige scènes is de film toch boeiend. Dit is des te opmerkelijker daar de producent, Guggenheim, zonder regisseur zat en hem zelf moest regisseren!

Wachtmeister Studer

1939 | Mysterie

Zwitserland 1939. Mysterie van Leopold Lindtberg. Met o.a. Heinrich Gretler, Adolf Manz, Armin Schweizer, Robert Troesch en Annemarie Blanc.

Hoofdagent Studer ontmaskert de hooggeplaatste dader van een moord, die men een arme drommel in de schoenen wilde schuiven. Deze Zwitserse speelfilm maakte de Weense regisseur Lindtberg voor het eerst zelfstandig, na in 1935 met Walter Lesch (J[KA3]A SOO) en in 1938 met Hermann Haller (FŸSILIER WIPF) te hebben samengewerkt. Tevens de eerste verfilmde thriller van de Zwitserse auteur Friedrich Glauser, die dank zij Lindtberg en de hoofdrolspeler Gretler, een toetssteen voor alle volgende werd.

M - Eine Stadt sucht einen Mörder

1931 | Thriller, Misdaad, Drama

Duitsland 1931. Thriller van Fritz Lang. Met o.a. Peter Lorre, Gustaf Gründgens, Otto Wernicke, Theo Lingen en Gerhard Bienert.

Lang laat de personages in zijn 'serial killer' film er bijna allemaal gedeformeerd uitzien. De kop van kindermoordenaar Hans Beckert (Lorre) komt er nog redelijk vanaf vergeleken bij de tronies van de Düsseldorfse onderwereldfiguren en de politie, tussen wie door montage en verhaal weinig verschil te bemerken is. In zijn eerste praatfilm is Lang wijselijk spaarzaam met geluid en dialogen. Hij laat de beelden voor zich spreken en gebruikt een fluitdeuntje naar Griegs 'Peer Gynt' om op een ijzige manier de nabijheid van de slechte Hans Beckert aan te duiden. Een perfect misdaaddrama.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Ellen Widmann op televisie komt.

Reageer