Toshiyuki Hiruma Takashi

Regisseur

Toshiyuki Hiruma Takashi is regisseur.
Er zijn 16 films gevonden.

Children's Classics: Little Red Riding Hood

1996 | Animatie, Familiefilm, Fantasy

Verenigde Staten 1996. Animatie van Toshiyuki Hiruma Takashi.

Grootmoeder ligt ziek op bed in haar huisje in het bos. Roodkapje's moeder vraagt haar om eten te brengen. Moeder zegt tegen Roodkapje dat ze direct naar grootmoeder moet gaan en dat ze niet met vreemden mag spreken. Onderweg helpt Roodkapje enkele dieren uit de problemen en dan kruist ineens de grote gemene wolf haar pad. Een tekenfilmversie in onvervalste Disney-stijl van het bekende sprookje Charles Perrault Le petit chaperon rouge. Alles verloopt zoals verwacht met uitzondering van het einde: de dieren die door Roodkapje uit de klem bevrijd werden, redden haar nu uit de klauwen van de wolf. Moraal van het verhaal: ga nooit op iemands uiterlijk af, want al is zijn gezicht nog zo lief en zijn zijn praatjes nog zo mooi, deste groter kan het kwaad zijn dat gij geschieden kan. De allerkleinsten zullen gespannen toekijken als ze de grote boze wolf zien. George Bloom schreef het scenario van deze in Japan geproduceerde tekenfilm.

Children's Classics: Hercules

1996 | Animatie, Familiefilm, Fantasy

Japan/Verenigde Staten 1996. Animatie van Toshiyuki Hiruma Takashi.

De geboorte van Hercules, de zoon van Zeus, gaat niet onopgemerkt voorbij. De oppergod verklaart trots dat Hercules ooit koning zal worden en hierdoor haalt hij zich de woede op de hals van de godin Hera. Hercules groeit op als een sterke held met een zuiver hart, maar Hera veroorzaakt de dood van zijn moeder, waardoor Hercules verteerd wordt door schuldgevoelens. Hij roept de hulp in van de god Appolo die hem de opdracht geeft twaalf werken te volbrengen die hem uitgestippeld zullen worden door de koning. Pas dan zal hij weer zuiver van geest zijn. De machtsstrijd tussen Zeus en Hera wordt uitgebeeld met klassiek getekende beelden die soms, vooral in het gevecht met de hellehond Cerberus, te angstaanjagend zijn voor de allerkleinsten. George Bloom bewerkte de Griekse legende tot scenario.

Children's Classics: The Jungle Book

1995 | Animatie, Familiefilm

Japan/Verenigde Staten 1995. Animatie van Toshiyuki Hiruma Takashi.

Tot groot ongenoegen van de dieren in de jungle is Shere Khan teruggekeerd met de bedoeling op mensen te jagen. De andere dieren vrezen dat de mensen zich op hen zullen wreken. Opeens verschijnt er een menselijke peuter in het wolvennest die zich genoeglijk tussen de welpen legt. Shere Khan eist Mowgli (zo heet hij) voor zich op, maar op de bijeenkomst van de roedel nemen de beer Baloo en de panter Bagheera de verdediging van het mensenkind op zich. Erg oppervlakkige bewerking van de beroemde klassieker van Rudyard Kipling die zelfs aan niets kan tippen met de Walt Disney-versie die echter overduidelijk als inspiratiebron diende. Larry Hartstein bewerkte de roman. Gemaakt in Japan voor Amerikaanse producenten.

Children's Classics: The Hunchback Of Notre Dame

1995 | Animatie, Familiefilm

Verenigde Staten 1995. Animatie van Toshiyuki Hiruma Takashi.

Het overbekende verhaal over de mismaakte vondeling die opgevoed wordt in de Notre Dame van Parijs door de jonge priester Frollo. Twintig jaar later leeft Quasimodo als klokkenluider in afzondering in de kerk (Frollo is ondertussen minstens vijftig jaar ouder). Op Driekoningen (6 januari) waagt hij zich buiten en wordt gepest door de menigte die hem uitroept tot Koning der Narren. De enige die hem in bescherming neemt is de mooie zigeunerin Esmeralda, eveneens een verschoppeling. Sterk vereenvoudigde bewerking van de klassieker van Victor Hugo die de betovering mist van de tekenfilm van Disney voor de bioscoop uit hetzelfde jaar. Om niet als kielzogvaarder van Disney bestempeld te worden, werd er nogal wat aan het verhaal gewijzigd; ook het naïeve en ongeloofwaardige einde kan de film niet redden. Het praatzieke scenario van George Bloom en Larry Hartstein valt ongetwijfeld niet in goede aarde bij kinderen, evenmin als de duistere sfeer en de allesbehalve sympathieke personages. Kijk liever naar de overigens veel langere film van Walt Disney die inmiddels op video uit is. Geproduceerd in Japan.

Children's Classics: Sleeping Beauty

1995 | Animatie, Familiefilm, Fantasy

Verenigde Staten 1995. Animatie van Toshiyuki Hiruma Takashi.

Het sprookje van Doornroosje of De schone slaapster. Ze werd geboren als Felicity en is het langverwachte dochtertje van de koning en zijn gemalin van een welvarend rijk. Het vorstenpaar geeft een groot feest voor het volk. Tot de genodigden horen ook de feeën die elk een deugd meegeven aan de pasgeborene. Plotseling verschijnt de boze fee Odelia die niet op het feest gevraagd is. Ze spreekt een vloek uit over het kind: een week na haar zestiende verjaardag zal zij zich prikken aan een spinnewiel en sterven. Alweer een tekenfilmversie van dit overbekende sprookje, bezet met leuke personages en een angstwekkende boze fee. Zij is zo eng, dat zij de allerkleinsten wel eens een nachtmerrie zou kunnen bezorgen. Beslist niet vernieuwend of origineel, maar goede ontspanning voor jonge kijkers. Larry Hartstein bewerkte het sprookje van Charles Perrault.

Children's Classics: Alice In Wonderland

1995 | Animatie, Familiefilm, Fantasy

Verenigde Staten 1995. Animatie van Toshiyuki Hiruma Takashi.

Het schitterende sprookje van Lewis Carroll nogmaals herkauwd: een verveelde Alice die een wit konijn volgt, dat haar de tijd vraagt, en zo terecht komt in het sprookjesachtig Wonderland, waar haar allerlei wonderbaarlijke avonturen wachten. De houterige tekeningen en de overvloedige dialogen maken het stierlijk vervelend; de tekenfilm is onvergelijkbaar met de klassieker van Walt Disney. Je doet er de kleinsten echt geen plezier mee om deze versie van Japanse makelij die verder een Amerikaanse productie is, aan hen voor te schotelen. Er gaat totaal geen charme vanuit en we vragen ons af of Lewis Carroll de makers geen proces wegens inbreuk op het morele recht van de maker aangedaan zou hebben als hij dit bedroevende resultaat zou hebben kunnen zien. De liedjes die we ten gehore krijgen, kun je compleet vergeten, evenals de film trouwens. George Bloom schreef het scenario.

Children's Classics: The Snowman

1994 | Animatie, Familiefilm, Fantasy

Japan/Verenigde Staten 1994. Animatie van Toshiyuki Hiruma Takashi.

Het heeft gesneeuwd. De kleine Emory Elisabeth is heel erg ziek. De dokter is bang dat ze Kerstmis niet meer haalt. Om haar wat op te vrolijken maakt haar broertje Lyndon voor het raam een sneeuwpop. In het gezelschap van haar nieuwe ijzige vriend Snowden reist ze met haar broertje naar het droomland van Prinses Electra, waar alleen kinderen wonen. De sneeuwman is hun gids. De volgende morgen blijkt iedereen bedroefd te zijn. Charlatan, een duistere schurk, heeft de lach gestolen van de prinses. Een spannende sprookjesfilm voor hele jonge kijkers, maar de allerkleinsten zouden hun hartje wel eens sneller voelen kloppen als ze zien hoe eng het bij Charletan is. Grotere kinderen (en volwassenen) zullen het verhaal te kinderachtig vinden en hun schouders ophalen over de geforceerde goede afloop. Het scenario werd geschreven door Larry Hartstein.

Children's Classics: The Nutcracker Suite

1994 | Animatie, Familiefilm

Japan/Verenigde Staten 1994. Animatie van Toshiyuki Hiruma Takashi.

Het is kerstmis. De tijd voor geschenken is aangebroken. Oom geeft prachtige cadeaus. Fritz krijgt een kasteel met bewegende soldaten, maar hij is jaloers op de notenkraker in de vorm van een tinnen soldaat van zijn zusje, Marie. 's Nacht gebeuren er allerlei vreemde dingen met hun nieuwe speelgoed. Oom verschijnt en hij vertelt het trieste verhaal van het notenkrakertje. Zoveelste bewerking van het beroemde sprookje van E.T.A. Hoffman dat onrecht aangedaan wordt door deze houterige tekenfilm, terwijl de personages toch zo kleurrijk zijn in de oorspronkelijke vertelling. De allerkleinsten beleven hieraan plezier omdat het ze niet stoort, maar de wat grotere jeugd zal toch heel gauw ongeduldig worden. Jack Olesker schreef het taaie scenario.

Children's Classics: Snowwhite and the Seven Dwarfs

1994 | Animatie, Familiefilm, Fantasy

Verenigde Staten 1994. Animatie van Toshiyuki Hiruma Takashi.

Nog eens een, zij het korte, tekenfilmversie van dit overbekende sprookje, gevuld met grappige en aandoenlijke personages. Vernieuwend of origineel is het beslist niet, maar het blijft ongevaarlijke ontspanning voor kinderen. Larry Hartstein bewerkte het sprookje van de gebroeders Grimm. De matineelange Disney-film SNOW WHITE AND THE SEVEN DWARFS uit 1937 blijft toch het allerbeste.

Children's Classics: Scrooge

1994 | Animatie, Fantasy, Familiefilm

Verenigde Staten/Japan 1994. Animatie van Toshiyuki Hiruma Takashi.

Nog een in de reeks: het beroemde kerstverhaal van Charles Dickens over Ebenezer Scrooge, de vrekkige koopman die het kerstfeest kostbare onzin vindt. De vrije dag voor zijn slaafse medewerker Bob Cratchit wordt niet van harte verleend. Een schamele aalmoes aan de diepst getroffen armen kan er nauwelijks af. Dan krijgt Scrooge een waarschuwing van de geest van zijn voormalige compagnon Jacob Marley, die Scrooge geketend had om geen last van hem te hebben. Marley zegt hem dat een drietal goede geesten Scrooge een lesje zullen leren. Reken maar dat het werkt! Het scenario is van Jack Olesker en de kwaliteit is niet anders dan de andere afleveringen uit de serie.

Children's Classics: Pocahontas

1994 | Animatie, Familiefilm, Avonturenfilm, Drama

Japan/Verenigde Staten 1994. Animatie van Toshiyuki Hiruma Takashi.

In een kort bestek wordt de geschiedenis van Pocahontas, dochter van het Indianenopperhoofd en haar liefde voor de Britse kapitein John Smith verteld. De jonge kijkertjes zien hoe het meisje zich ontwikkelt tot een vredesduif die probeert te bemiddelen tussen de Britse kolonialisten en de Indianen. Dit alles is veel beter en minder na[KA3]ief gebracht in de gelijknamige Disney-film die deze tv-bewerking volstrekt overbodig maakt. Takashi maakt bovendien de fout om evenals Disney de dieren een (menselijke) persoonlijkheid mee te geven zodat het niet alleen op plagiaat lijkt, maar dit nog meer benadrukt dan Disney. De houterige bewegingen van de getekende personages geven deze bewerking uiteindelijk de doodsteek. Het scenario is van de hand van Jack Olesker.

Children's Classics: Leo The Lion

1994 | Animatie, Familiefilm

Verenigde Staten 1994. Animatie van Toshiyuki Hiruma Takashi.

Leo de Leeuw is de koning der dieren. Hij is arrogant, lui en zeer met zichzelf ingenomen. Eigenlijk hebben zijn dierlijke onderdanen een grote hekel aan hem. Dan komt de kleine Tui, een forse leeuwenwelp, die zegt dat zijn moeder gevangen is genomen. Leo wil hem niet helpen zijn moeder te bevrijden. Als Leo ziet hoe hulpeloos de kleine Tui is, blijkt hij toch geen hart van steen te hebben. Leo bedenkt een plan waarbij alle dieren moeten helpen, maar dan ontdekt Leo dat hij niet alleen mensen met wapens moet overwinnen, maar ook zijn onderdanen. Als alles weer goed is, bevrijdt hij met een kleine ploeg van handige beesten Tui's moeder. Aardige, korte tekenfilm voor jong en oud. Scenario van George Bloom.

Children's Classics: Heidi

1994 | Animatie, Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 1994. Animatie van Toshiyuki Hiruma Takashi.

Het overbekende verhaal van Heidi. Haar tante heeft werk gevonden als huishoudster. Daarom wordt ze achtergelaten bij haar norse, verbitterde grootvader die hoog in de bergen woont. De spontane onschuld en de charme van het kind ontroeren het stenen hart van de grijsaard. De jonge schaapsherder Peter heeft een warm plekje in zijn hart voor Heidi. De zoveelste verfilming van het boek van Johanna Spyri in een bewerking voor de allerkleinsten. Zoals gewoonlijk in deze reeks bewegen de personages houterig en zit er geen beweging in de decors, maar voor jonge kinderen is het aardig om kennis te maken met een van de klassieke boeken uit de kinderliteratuur. Het scenario werd geschreven door Jack Olesker en de film werd gemaakt in Japan voor rekening van Amerikaanse producenten.

Children's Classics: Happy, the Little Bunny

1994 | Animatie, Komedie, Familiefilm

Verenigde Staten 1994. Animatie van Toshiyuki Hiruma Takashi.

Happy is het kleinste haasje ter wereld. Door zijn grote broers Patch en Moosey wordt hij geplaagd en ze willen niet met hem spelen. Met de hulp van het eekhoorntje Chicky jaagt hij ze de stuipen op het lijf. Dat lukt wonderwel. Binnen de kortste keren is Happy de schrik van het bos. Als hij Patch en Moosey in de val laat lopen, waardoor boer Bellows met zijn hond Elmo hen te pakken krijgt, beseft Happy dat hij te ver gegaan is. Hij bevrijdt het tweetal voordat boer Bellows hazepeper van ze heeft kunnen maken. Wederom een aflevering uit de serie van Toshiyuki Hiruma Takashi, die nu niet meer uit beroemde vertellingen en sprookjes put. Dit deed zijn grote voorganger Walt Disney ook al lang niet meer. De kwaliteit is gelijk aan de vorige afleveringen. Het scenario werd geschreven door Larry Hartstein.

Children's Classics: Cinderella

1994 | Animatie, Familiefilm, Fantasy

Verenigde Staten 1994. Animatie van Toshiyuki Hiruma Takashi.

Het bekende sprookje van Assepoester, die door haar stiefmoeder en -zusters als voetveeg wordt gebruikt. Ze moet vernederend werk doen en ieder pleziertje wordt haar onthouden. Als de prins een bal organiseert, mag zij uiteraard niet gaan. Dankzij een goede fee mag ze ook gaan dansen, met het bekende gevolg. Een tekenfilm die nogmaals bewijst dat het nutteloos is om een Disney-klassieker over te doen. Alle charme ontbreekt en als gevolg van het beperkte budget zijn de personages oppervlakkig uitgewerkt en hun bewegingen houterig. De decors zijn super statisch. Deze Amerikaanse productie - made in Japan - toont alle tekortkomingen: de personages worden bewust anders getekend, maar lijken toch op het `origineel` van Disney en een aantal (voor kinderen) zeer belangrijke herkenningspunten werden gewijzigd. Laat je kind liever naar de Disney-film kijken, want deze namaak met een scenario van George Bloom is maar niks.

Children's Classics: Black Beauty

1994 | Animatie, Familiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1994. Animatie van Toshiyuki Hiruma Takashi.

Mr. Gordon koopt een prachtig zwart veulen. De jonge hengst wordt gestald bij Berwick Park, waar John Manley goed voor de paarden zorgt. De kinderen geven het leuke paardje een naam: Black Beauty. Ondanks de warme stal en het goede voer kan Black Beauty de vrijheid die hij vroeger genoot, niet vergeten, maar door de traumatische jeugdervaringen van Ginger, een sierlijke merrie, berust hij in zijn lot. Hij is gelukkig met zijn verzorgers en hun kinderen totdat hij en Ginger van eigenaar verwisselen: ze komen in het bezit van de chagrijnige Lady Westmond. De allerkleinsten zullen volle teugen van deze tekenfilm genieten (omdat ze nog niet beter weten), maar grotere kinderen hebben veel meer aan de echte speelfilms die naar het klassieke boek van Anna Sewell gedraaid werden. Zoals kenmerkend is voor deze animatiereeks, lijdt de continuïteit erg onder de schokkende bewegingen van de personages en de haast levenloze decors. Het scenario is van George Bloom. Voor Amerikaanse producenten gemaakt in Japan.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Toshiyuki Hiruma Takashi op televisie komt.

Reageer