Claude Ventura

Regisseur, Acteur, Producer

Claude Ventura is regisseur, acteur en producer.
Er zijn 5 films gevonden.

Francis Scott Fitzgerald : Retour à Babylone

1999 | Documentaire, Biografie

Frankrijk 1999. Documentaire van Claude Ventura. Met o.a. Frances Kroll Ring, Honoria Murphy Donnelly, Maureen O'Sullivan, Bud Schulberg en Ring Lardner jr.

Ventura en Villetard gaan naar Hollywood waar ze sporen trachten te vinden van de laatste jaren van het leven van de schrijver F. Scott Fitzgerald. In 1937 kwam hij als has-been naar tinseltown met een contract van MGM in handen voor het schrijven van scenario`s. Hij zou er slechts een voltooien, THREE COMRADES (1938), dat echter voor een groot deel herschreven werd omdat de producenten het té literair vonden. In 1940 stierf hij aan de gevolgen van een hartaanval, amper 46 jaar oud, ten gronde gericht door drugs en alcohol. De makers gaan op zoek naar mensen die hem nog gekend hebben in die periode, maar veel waren er niet meer in leven. De actrice Maureen O'Sullivan en schrijver Ring Lardner, Jr. konden toch nog over hem getuigen. Enkele zeldzame filmopnamen en een fotoalbum, gelardeerd met teksten van Fitzgerald vervolmaken dit eigenzinnige portret van een man die een tijdlang als genie door het leven ging, om dan haast vergeten te sterven. Ventura en Villetard schreven het scenario. Commentaar is van Philippe Paringaux en wordt ingesproken door Jim Palette. Voor de montage was Babeth Ramdane verantwoordelijk en Ventura zelf stond achter de camera.

Boetticher Rides Again

1995 | Documentaire, Biografie

Frankrijk 1995. Documentaire van Claude Ventura.

Een portret van de eigenzinnige Amerikaanse filmer Budd Boetticher (1916-2001), die tussen 1944 en 1971 bijna een vijftigtal films voor de bioscoop en de tv draaide, waaronder een tiental B-westerns die allen een blijvende cult-following hebben. Ventura draaide deze documentaire in 1995 toen de 78-jarige Boetticher in Spanje probeerde om na 24 jaar stilte als regisseur het project `A Horse for Mister Barnum` met James Coburn en Robert Mitchum van de grond te krijgen (hetgeen overigens niet is gelukt, maar dat valt buiten het kader van deze film). Met heel wat flair en een bepaalde zelfverzekerdheid beantwoordt de veteraan de vragen van Ventura en Philippe Garnier over zijn liefde voor Spanje en het stierengevechten, zijn opvattingen over de film, zijn lievelingsacteur Randolph Scott. Getuigenissen worden geleverd door o.a. Burt Kennedy (zijn vertrouwde scenarioschrijver die als producent fungeerde voor het hierboven vermelde, nieuwe project) en Robert Stack. Fragmenten worden vertoond uit THE BULLFIGHTER AND THE LADY (1951), THE TALL T (1957), RIDE LONESOME (1959) en COMANCHE STATION (1960). Het scenario is van Philippe Garnier. De verhaalstem is van Lucas Belvaux. Het camerawerk is van Maurice Perrimond, die draaide in Spanje en in Ramona, Californië. Formaat 16/9.

Hank Williams, vie et mort d'un Cadillac Cowboy

1994 | Biografie, Documentaire, Muziek

Frankrijk 1994. Biografie van Claude Ventura.

Portret van de invloedrijke country-zanger in omgekeerde volgorde. Hank Williams kwam op 1 januari 1953 in Oak Hills om het leven toen hij op weg was naar een nieuwjaarsconcert in Clanton, Ohio. Barkes neemt dit gegeven als uitgangspunt en gaat zo terug in de tijd, op zoek naar de roots van de in 1934 in Alabama geboren zanger/componist van een groot aantal van de populairste C&W-songs van de 20e eeuw. Hij spreekt met mensen die met hem werkten, zoals Don Helms, Ray Price, Charles Carr (Williams' chauffeur op het ogenblik van zijn dood), Chet Atkins en Jerry Rivers. Ook heeft hij gesprekken met Jett Williams, Hanks dochter die vijf dagen na zijn dood geboren werd en met zijn tweede vrouw, de mysterieuze Billie Jean Horton. Ventura die zijn scenario en speurtocht baseerde op het boek The Life And Times Of Hank Williams van Bruce Gidoll en Arnold Rogers, toont tevens enkele zeldzame beelden van de zanger op de scène, in de studio en in familieverband met vrouw Audrey, zo on Hank Jr. en dochter Lycrecia. Een verhelderende documentaire die ook de zwakke kanten van een enorm getalenteerd man niet uit de weg gaat. De tekst van Philippe Paringaux wordt ingesproken door Lucas Belvaux. Fotografie is van Jean-Claude Ducouret en de beelden werden gemonteerd door Babeth Si Ramdane. De soundtrack bestaat uit hits van Hank Williams.

Von der Nouvelle Vague bis 'Nouvelle Vague'

1992 | Documentaire, Biografie

Frankrijk/Duitsland 1992. Documentaire van Claude Ventura.

De ondertitel van deze documentaire luidt: Jean-Luc Godard 1960-1990 en zo weet iedereen wat het onderwerp is. Het Franse 'enfant terrible' wordt gevolgd in verschillende stadia van zijn carrière. In het eerste gedeelte zijn er gesprekken met zijn ouders, enkele medewerkers en de twee vrouwen die hun stempel drukten op zijn leven en werk: Anne Wiazemsky en Anna Karina. Daarna komt de 'meester' zelf aan het woord. Je volgt hem of je doet je tv uit al naar gelang je persoonlijke belangstelling voor deze cineast, die van dit interview gretig gebruik maakt om de Amerikaanse film met de grond gelijk te maken. Hij illustreert dat met Kubricks FULL METAL JACKET. 'Tv produceert vergetelheid; de cinema produceert herinneringen' is een veelzeggend citaat uit zijn mond. Waar zijn werk thuishoort mag de kijker zelf beslissen. De film eindigt met een veelzeggend 'À suivre'. De camera werd gehanteerd door Jacques Audrain, J.P. Caussidery en Jerome Blumberg.

Touche pas à mon copain

1976 | Komedie, Drama

Oostenrijk/Frankrijk 1976. Komedie van Bernard Bouthier. Met o.a. Claude Ventura, Christian Cucurullo, Jean-Louis Blenet, Jean-Michel Imperato en Sandrine Finck.

Na een afwezigheid van ruim zeven jaar keert Jean terug naar zijn geboortedorp Sète voor de begrafenis van zijn moeder. Hij ontmoet er zijn vroegere jeugdvrienden, haalt herinneringen op en besluit in Sète te blijven. Een semi-nostalgisch psychologisch drama van tv-regisseur Bouthier, dat doorleefd vertolkt wordt en sympathiek is maar ook langdradig en soms al te sentimenteel.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Claude Ventura op televisie komt.

Reageer