Harry Saltzman (1915-1994): productie.
Er zijn 15 films gevonden.

Time of the Gypsies

1989 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Italië​/​​Joegoslavië​/​​Tsjechië 1989. Drama van Emir Kusturica. Met o.a. Bora Todorovic, Davor Dujmovic, Ljubica Adzovic, Sinolička Trpkova en Elvira Sali.

Overal in Time of the Gypsies is modder de ondergrond. Het zijn zigeuners van Joegoslavië en Italië die er onvast in rondploeteren, onverbiddelijk gedreven door scenarist-regisseur Kusturica, die een ultrarealistische wereld creëert waar men niet wil zijn; met krotten, dronkaards, verkrachters, mensensmokkelaars en huilende kinderen. Maar Kusturica (Arizona Dream) is de Joegoslavische Fellini, dus in hetzelfde Time of the Gypsies is plaats voor magie, Charlie Chaplin-vertolking, onverklaarbare genezing, verschijningen, groteske personen en flamboyante dromen. Perhan (Dujmovíc) maakt het allemaal mee. Hij leeft in een krot van een zigeunerdorp aan de rand van Sarajevo, met zijn goede oma (Adzovic), krankzinnige oom, zieke zusje en opmerkelijke kalkoen. Om zijn zusje te genezen gaat Perhan mee met de onbetrouwbare, rijke baas Ahmed (Todorovíc), die haar wel even naar het ziekenhuis van Ljubljana brengt. Meesterlijk weeft Kusturica zijn epische droom/nachtmerrie naar het enige mogelijke einde en de acteurs bewijzen hem daarbij een grote dienst door geen gas terug te nemen.

The Man with the Golden Gun

1974 | Thriller, Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1974. Thriller van Guy Hamilton. Met o.a. Roger Moore, Britt Ekland, Maud Adams, Hervé Villechaize en Clifton James.

Kenners waren het erover eens dat deze tweede Bondfilm met Roger Moore te ‘kunstmatig’ was opgezet, dat het aan humor ontbrak, en dat het verhaal niet overhield. Maar bij de beginscènes is daar nog niets van te merken. Christopher Lee is een tot de verbeelding sprekende schurk die niet alleen over een golden gun, maar – blijkens een close-up van z’n borstpartij – ook beschikt over een derde tepel. Hij nodigt geheim agenten uit op zijn landgoed, om het duel met ze aan te gaan. Bond krijgt ook een uitnodiging. Titelsongvertolkster Lulu zingt prachtig: ’...no one can catch him, no hit man can match him, The Man with the Golden Gun.’

Live and Let Die

1973 | Sciencefiction, Actiefilm, Thriller, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1973. Sciencefiction van Guy Hamilton. Met o.a. Roger Moore, Yaphet Kotto, Jane Seymour, Clifton James en Julius Harris.

In de eerste Bond-film waarin Moore het stokje overnam van Sean Connery werd de nieuwe koers snel duidelijk: deze Bond was wat ironischer. Dat pakte prima uit in dit verhaal, waarin 007 het moet opnemen tegen een corrupte Caraïbische politicus, die banden lijkt te hebben met een drugshotemetoot in New Orleans. En dan is er nog de geheimzinnige voodoo-griezel Baron Samedi. Ouderwets grappig, bijvoorbeeld wanneer komische noot Sheriff J.W. Pepper in beeld komt. Net als de gelijknamige roman van Ian Fleming bevat de film wel wat ongemakkelijke raciale stereotypen.

Diamonds Are Forever

1971 | Actiefilm, Avonturenfilm, Sciencefiction, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1971. Actiefilm van Guy Hamilton. Met o.a. Sean Connery, Jill St. John, Lana Wood, Putter Smith en Bruce Glover.

James Bond moet in deze, niet zo sterke, aflevering onderzoeken wat er toch aan de hand is met de internationale diamantmarkt. Het spoor leidt onder andere naar Amsterdam en Las Vegas, terwijl 007 het onder andere aan de stok krijgt met de amusante slechteriken Mr. Wint en Mr. Kidd, begrafenisondernemers en huurmoordenaars. Alle bekende ingrediënten zijn natuurlijk weer aanwezig, Bond-girls en gadgets incluis. De studio liet ook Connery terugkomen, na de tegenvallende vervanger George Lazenby, en liet Shirley 'Goldfinger' Bassey maar weer eens voor het, overigens erg fijne, titelliedje opdraven.

Play Dirty

1969 | Oorlogsfilm, Actiefilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1969. Oorlogsfilm van André De Toth. Met o.a. Michael Caine, Nigel Davenport, Nigel Green, Harry Andrews en Aly Ben Ayed.

Britse legerkapitein voert een groep ex-gevangenen naar het Noordafrikaans offensief in WO II. De film noodt tot vergelijking met THE DIRTY DOZEN, en blijft aardig overeind. Geproduceerd door Harry Saltzman en het scenario is van Lotte Colin en Melvynn Bragg. Het camerawerk is van Edward Scaife. Gedraaid in Panavison.

On Her Majesty's Secret Service

1969 | Sciencefiction, Avonturenfilm, Thriller, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1969. Sciencefiction van Peter R. Hunt. Met o.a. George Lazenby, Diana Rigg, Telly Savalas, Gabriele Ferzetti en Joanna Lumley.

Voormalig autoverkoper Lazenby moest de opvolger van Sean Connery worden in de James Bond-serie, maar een succes was het niet: dit is zijn enige vertolking van 007. De plot speelt zich hoofdzakelijk af in Zwitserland, waar Bond het opneemt tegen aartsschurk Blofeld (hier vertolkt door Savalas) die de wereld wil vernietigen door middel van biologische oorlogvoering. Memorabel omdat Bond hier voor het eerst echt (!) verliefd wordt en vanwege de zeer fraaie achtervolgingsscène met bobsleeën. Geen titelmelodie deze keer, maar twee songs: 'We have all the time in the world', gezongen door Louis Armstrong en 'Do you know how Christmas trees are grown', vertolkt door Nina.

Battle of Britain

1969 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1969. Oorlogsfilm van Guy Hamilton. Met o.a. Michael Caine, Trevor Howard, Curd Jürgens, Kenneth More en Laurence Olivier.

Eind 1940 vlogen Engelsen en Duitsers elkaar massaal in de haren boven Het Kanaal. Of beter gezegd: Engelsen, Australiërs, Nieuw-Zeelanders, Canadezen, Zuid-Afrikanen, Zuidelijk Rhodesiërs, Ieren, Amerikanen, Polen, Tsjechen, Belgen, Fransen en één 'Israëli' - samen onder de vlag van de Royal Air Force - schoten ruim 3000 Duitsers uit de lucht tegen 400 doden in eigen gelederen. Ondanks de aanwezigheid van Laurence Olivier, Michael Caine en Christopher Plummer komen de personages nauwelijks tot leven, omdat de vliegtuigen meer aandacht krijgen.

You Only Live Twice

1967 | Actiefilm, Thriller, Sciencefiction, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1967. Actiefilm van Lewis Gilbert. Met o.a. Sean Connery, Donald Pleasence, Mie Hama, Akiko Wakabayashi en Tetsurô Tamba.

Als Amerikaanse en Russische ruimteschepen spoorloos verdwijnen en de grootmachten al aansturen op een kernoorlog houden de Britten het hoofd koel en sturen hun beste man naar Japan, waar iets duidelijk niet pluis is. Voordat hij op onderzoek kan gaan moet James Bond zich, met behulp van een lokale schone en een peloton regerings-ninja's, onderdompelen in de Japanse cultuur. Deze vijfde Bondfilm is weliswaar wat ouderwets, maar toch bijzonder geslaagd, met een sfeervol, fantasierijk en grappig script, passend bombastische muziek en Connery in ironische topvorm.

Thunderball

1965 | Sciencefiction, Avonturenfilm, Actiefilm, Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1965. Sciencefiction van Terence Young. Met o.a. Sean Connery, Claudine Auger, Adolfo Celi, Luciana Paluzzi en Rik Van Nutter.

In deze vierde Bond-film moet 007 op zoek naar twee kernwapens, gestolen door de internationale misdaadorganisatie SPECTRE, die dreigt grote steden in de as te leggen als er geen enorm bedrag aan losgeld wordt betaald. Bond belandt op de Bahama's, waar hij het aan de stok krijgt met misdaad-hotemetoot Emilio Largo (Celi). Financieel zeer succesvolle aflevering speelt zich voor een belangrijk deel onder water af, waar haaien en boeven met harpoengeweren de boel onveilig maken. Sfeervol, maar niet zo goed als voorganger Goldfinger. In 1983 verscheen een remake, weer met Connery als 007: Never Say Never Again.

The Ipcress File

1965 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1965. Thriller van Sidney J. Furie. Met o.a. Michael Caine, Nigel Green, Guy Doleman, Sue Lloyd en Gordon Jackson.

Geheim agent Harry Palmer - de brildragende en working class antipool van James Bond - komt tijdens de Koude Oorlog in actie als blijkt dat een groot aantal westerse geleerden z'n biezen heeft gepakt. Wat is de oorzaak van deze 'brain drain'? Regisseur Furie vond het reuze artistiek om zo vaak mogelijk van camerastandpunt te wisselen. Storend, vonden veel critici, maar het aardige is dat z'n procédé inmiddels een tamelijk moderne indruk maakt. Na The Ipcress File volgden nog twee sequels: Funeral in Berlin (van Guy Hamilton) en Billion Dollar Brain (van Ken Russell), steeds met Caine in de hoofdrol.

Goldfinger

1964 | Sciencefiction, Thriller, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1964. Sciencefiction van Guy Hamilton. Met o.a. Sean Connery, Gert Fröbe, Shirley Eaton, Honor Blackman en Bernard Lee.

Een van de beste vroege Bond-films, blinkt uit door leuk gevonden gadgets als een auto met raketwerpers, een laserstraal die James Bond (Connery) bijna doormidden snijdt en een huis met meubilair dat voortdurend van plaats verandert. De zeer geslaagde slechterik Goldfinger (met zichtbaar plezier gespeeld door Fröbe) wil, geholpen door zijn werkelijk formidabele Koreaanse butler Oddjob (Harold Sakata), door middel van een ingenieus plan ontstellend rijk worden. Meest indrukwekkende beeld is een geheel met goud bedekte Eaton, de titelsong van Shirley Bassey werd een enorme hit.

From Russia with Love

1963 | Avonturenfilm, Sciencefiction, Actiefilm, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1963. Avonturenfilm van Terence Young. Met o.a. Sean Connery, Daniela Bianchi, Lotte Lenya, Robert Shaw en Pedro Armendáriz.

Tweede James Bond film en een van de beste uit de reeks. 007 krijgt het te stellen met het internationale misdaadsyndicaat SPECTRE dat een boosaardig plan heeft ontworpen om de Koude Oorlog in een heuse oorlog te laten uitlopen. De tongue-in-cheek dialogen die Bond-films zo leuk maken, zijn hier beter dan ooit. Lenya doet haar best als lesbische, door en door verdorven spion en ook Shaw als psychopatische moordenaar is de moeite van het vermelden waard. Het spektakel begint zoals te doen gebruikelijk al vóór de credits. Muziekscore van John Barry.

Dr. No

1962 | Actiefilm, Avonturenfilm, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1962. Actiefilm van Terence Young. Met o.a. Sean Connery, Ursula Andress, Joseph Wiseman, Jack Lord en Bernard Lee.

De eerste James Bond-film is ondanks een overduidelijk laag budget en de afwezigheid van groot spektakel en geinige high-tech gadgets een van de leukste. Naast griezelige giftige spinnen, bloedhonden, vlammenwerpers en een in bikini gehulde femme fatale, moet 007 het hier opnemen tegen het mysterieuze Chinese criminele brein Dr. No (Wiseman). Connery bleek geknipt voor zijn rol als 007 en Andress was als Bond-meisje een perfecte keus. Regisseur Young leverde na Dr. No nog twee, bijna even goede, Bond-films af: From Russia with Love (1963) en Thunderball (1965).

The Entertainer

1960 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1960. Drama van Tony Richardson. Met o.a. Laurence Olivier, Brenda De Banzie, Roger Livesey, Joan Plowright en Alan Bates.

Archie Rice was ooit een succesvol vaudeville entertainer, nu heeft hij moeite om aan inkomsten te komen. Met schulden, drankgebruik en overspelig gedrag sleept hij zijn naasten mee in misère. Op verzoek van Laurence Olivier, algemeen gezien als de grootste Britse Shakespeare-acteur, schreef nieuwe generatie- theatermaker John Osborne een stuk, dat vervolgens ook naar Broadway ging. Olivier kreeg er een nominatie voor een Tony voor, en een Oscarnominatie voor deze filmbewerking. Niet lang na de première trouwde Olivier met tegenspeelster Plowright, hier te zien als zijn dochter.

Look Back in Anger

1959 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1959. Drama van Tony Richardson. Met o.a. Richard Burton, Claire Bloom, Edith Evans, Mary Ure en Gary Raymond.

Deze film is gebaseerd op het beroemde 'kitchen sink drama', een toneelstuk van John Osborne. Burton komt tegen het leven en tegen zijn vrouw in opstand. Realistisch gefilmd en dit spel; felle dialogen. Het scenario is van Nigel Keale en Osborne. Het camerawerk is van Oswald Morris.