Rakhshan Bani-Etemad: regie, scenario en productie.
Er zijn 2 films gevonden.

Tales

2014 | Drama

Iran 2014. Drama van Rakhshan Bani-Etemad. Met o.a. Fatemah Motamed-Aria, Peyman Moaadi, Baran Kosari, Habib Rezaei en Mohammad Reza Forutan.

Omnibusfilm van Irans belangrijkste vrouwelijke filmmaker, waarin zeven losse verhalen over drugsmisbruik, huiselijk geweld, liefde en corruptie samenkomen. Die vorm werd uit noodzaak geboren: korte films waren onder het regime van Ahmadinejad niet aan dezelfde strenge regels gebonden als speelfilms. Het maakt van Tales een fraai pleidooi tegen censuur, dat bovendien een gelaagd beeld schept van de talloze problemen in de moderne Iraanse samenleving. Niet alle vignetten, die veelal voortborduren op eerdere films van Bani-Etemad, zijn echter even sterk.

Rusariye Abi

1995 | Romantiek, Drama

Iran 1995. Romantiek van Rakhshan Bani-Etemad. Met o.a. Ezzatollah Entezami, Fatemeh Motamed-Aria, Golab Adineh, Asfar Asadi en Jamshid Esmailkhani.

Rassul, een zestiger en weduwnaar, leeft samen met zijn dochter. Als eigenaar van een plantage wijdt hij zich volledig aan zijn werk. Tijdens een feest schenkt zijn meesterknecht een portie vlees aan alle werknemers. De gehuwde arbeidsters krijgen een grotere portie dan de niet-gehuwden. De niet-gehuwde Agar, maar kostwinster voor drie personen, komt tegen deze ongelijkheid in opstand en weigert het geschenk. Rassul besluit het probleem op te lossen en gaat persoonlijk het geschenk aan Agar overhandigen. Hij ontdekt dat zij en haar familie in de grootste armoede leven. Om hun lijdensweg te verzachten wil hij Nobar, de zuster van Agar, werk geven op de plantage. Nadien doen geruchten de ronde dat Rassul verliefd is op Nobar. De sociale regels verbieden echter dat een baas verliefd wordt op een van zijn werkneemsters. Zijn naaste medewerkers en zijn dochter trachten meteen deze 'tegennatuurlijke' relatie stop te zetten. Het leeftijdsverschil en verschil in sociale rang staan centraal.