Norman Mailer: regie, cast, scenario, productie en schrijver.
Er zijn 9 films gevonden.

Tough Guys Don't Dance

1987 | Komedie, Misdaad

Verenigde Staten 1987. Komedie van Norman Mailer. Met o.a. Ryan O'Neal, Isabella Rossellini, Debra Sandlund, Wings Hauser en Lawrence Tierney.

Een merkwaardige film noir én zwarte komedie naar het boek van Mailer met mislukkeling O'Neal die zich niet kan herinneren of hij een moord heeft gepleegd. Er spelen uitsluitend vreemde personages mee, die bloemrijk proza spreken. Er zijn ook goede momenten. Levendig spel van Tierney als de rechtlijnige vader van O'Neal. Mailer schreef zijn eigen scenario. Gefilmd in Provincetown, Massachusetts.

King Lear

1987 | Drama, Experimenteel

Verenigde Staten​/​​Zwitserland 1987. Drama van Jean-Luc Godard. Met o.a. Peter Sellars, Burgess Meredith, Molly Ringwald, Jean-Luc Godard en Woody Allen.

Een bizarre, schelle, apocalyptische punkversie van het klassieke Shakespeare-drama. Er valt weinig te vertellen over deze pretentieuze puinhoop. Niet naartoe gaan.

Hello Actor's Studio

1987 | Experimenteel, Documentaire

Frankrijk​/​​Canada 1987. Experimenteel van Annie Tresgot. Met o.a. Paul Newman, Ellen Burstyn, Sydney Pollack, Shelley Winters en Arthur Penn.

In feite de samenvoeging van drie middellange speelfilms van elk 55 minuten. De kijker gaat mee achter de schermen van de beroemde Actor's Studio, die enkele van de grootste filmers en acteurs heeft voortgebracht. Zij komen er nog altijd graag terug om les te geven - gratis, wat genoeg zegt over de financiële belangeloosheid van deze onderneming. Opmerkelijk doeltreffende scènes met improviserende debutanten - misschien de grote namen van de toekomst. Zeer oplettend camerawerk, dat de kijker als het ware aan tafel nodigt. Wat de filmfragmenten betreft is het echter wat karig, want we krijgen alleen een zeer karakteristieke Brando te zien, in een fragment uit A STREETCAR NAMED DESIRE is te zien. Desondanks een zeer rijk document.

Ragtime

1981 | Drama, Historische film

Verenigde Staten 1981. Drama van Milos Forman. Met o.a. James Cagney, Elizabeth McGovern, Howard E. Rollins jr, Mary Steenburgen en James Olson.

Door verschillende verhalen met elkaar te verweven, heeft Forman een kleurrijk moza[KA3]iek van het Amerika tijdens de ragtime- periode (1906-1914) samengesteld. De States worden overspoeld door immigranten op zoek naar rijkdom. Door de grandioze sfeeropbouw en de sublieme acteerprestaties is dit kaleidoscopisch tijdsbeeld een waar juweeltje. Een must voor elke filmliefhebber.

James Cagney: That Yankee Doodle Dandy

1981 | Documentaire, Biografie

Verenigde Staten 1981. Documentaire van Richard Schickel. Met o.a. James Cagney, Treat Williams, Milos Forman, Norman Mailer en Pat O'Brien.

De carri[KA2]ere van de bekende acteur James Cagney (1899- 1986) beleefde een hoogtepunt in de jaren 1930 toen hij dikwijls de rollen van gewetenloze gangster speelde in de films die in de Warner Bros. studio van de lopendeband rolden. De Oscar als Beste Acteur, die hem in 1942 werd verleend, was echter voor zijn rol van impressario in de musical YANKEE DOODLE DANDY. Dit was eigenlijk helemaal niet verbazingwekkend, want zoals zoveel acteurs en actrices uit zijn tijd, was Cagney begonnen in het variété. Regisseur Schickel die menige biografie op zijn naam heeft staan, interviewt Cagney en belangrijke mensen die met hem gewerkt hebben. Hieronder zijn o.a. de schrijver Norman Mailer en de regisseur Milos Forman, die Cagney in 1981 nadat hij zes jaar niet meer op het witte doek was verschenen, terughaalde en hem een rol gaf in zijn onvergankelijke film RAGTIME - het werd Cagney's laatste. De film is doorspekt met bekende en minder bekende filmfragmenten. Het scenario is van regisseur Schickel. Het camerawerk is van Martin Bell, Peter Macdonald en Mike Coles. Wordt aangeraden voor filmfans en filmstudenten. De commentaarstem in de oorspronkelijke versie is van Treat Williams.

Town Bloody Hall

1979 | Documentaire

Verenigde Staten 1979. Documentaire van D.A. Pennebaker en Chris Hegedus. Met o.a. Norman Mailer, Germaine Greer, Jill Johnson, Diana Trilling en Jacqueline Ceballus.

Een discussie tussen feministen en sexist Norman Mailer uit 1971 werd pas in 1979 door de makers afgewerkt en geeft een fascinerend beeld van de heftige discussie die voornamelijk door Mailer en zijn provocerende uitspraken blijft boeien. Historisch document.

Maidstone

1970 | Documentaire, Drama

Verenigde Staten 1970. Documentaire van Norman Mailer. Met o.a. Norman Mailer, Rip Torn, Beverly Bentley, Robert Gardiner en Carolyn McCullough.

Avant-gardeschrijver en dito filmer Mailer heeft een groep mensen, zowel acteurs als niet-acteurs, om zich heen verzameld in een flat in New York om zijn derde film voor te bereiden. Daarin speelt Mailer de rol van filmregisseur Norman Kingsley, tevens kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap, die een film maakt over een bordeel waarin de mannen de hoeren zijn en de vrouwen de cli[KA3]enten. Tijdens de sessie wordt er hevig gedebatteerd over politiek, racisme, revolutie, traditie, seks, de politiek in de toekomst, de technologie, het ontstaan van de mens, zijn relatie tot god en de duivel, enz. De debatten zijn scherp, vurig en kritisch. Het scenario van Mailer speelt zich af op drie niveaus, wat hem de gelegenheid geeft om al zijn topics aan te halen. Het belang dat Mailer hechtte aan het fotografische aspect wordt duidelijk als men de namen van de zeven cameralieden bekijkt: Richard Leacock, D. A. Pennebaker, Sheldon Rochlin, Diane Rochlin, Jim Desmond (die in werkelijkheid Nick Doob heet), Jan Pieter Welt en Nicholas Proferes. Een schitterend tijdsdocument, al is het dan voor niet-ge[KA3]interesseerden in wat tegenwoordig historische Amerikaanse denkbeelden zijn (de kater van de jaren 1960 en nog volop in de Vietnamoorlog) supersaai en wel een beetje egotripperij van Mailer over pop en politiek. Zeventien jaar later zou Mailer nog eens de regieteugels in handen nemen met TOUGH GUYS DON'T DANCE. Dat was de laatste keer. Eastman color.

Beyond the Law

1968 | Misdaad

Verenigde Staten 1968. Misdaad van Norman Mailer. Met o.a. Norman Mailer, Rip Torn, George Plimpton, Jose Torres en Beverly Bentley.

Boeiende one-man-show van de befaamde schrijver, die zelf ook de hoofdrol speelt als politie-inspecteur die een ondervraging leidt. Uiteraard schreef Mailer zelf het scenario; hij kreeg hulp van goed improviserende acteurs. Ongewoon.

The Naked and the Dead

1958 | Oorlogsfilm, Western

Verenigde Staten 1958. Oorlogsfilm van Raoul Walsh. Met o.a. Lili St.Cyr, Cliff Robertson, Barbara Nichols, Aldo Ray en William Campbell.

Norman Mailers' indringende roman over de discipline van soldaten in actie en het gezag van officieren over hun manschappen tijdens WO II, krijgt hier een oppervlakkige maar robuuste behandeling. Een zwak scenario, matige regie, niet al te best gespeeld, waardoor het meer een parodie op oorlogsfilms wordt dan een aanklacht tegen het leger en de oorlog.