Brian Doyle-Murray: cast en scenario.
Er zijn 17 films gevonden.

Bedazzled

2000 | Komedie, Romantiek, Fantasy

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2000. Komedie van Harold Ramis. Met o.a. Brendan Fraser, Elizabeth Hurley, Frances O'Connor, Miriam Shor en Orlando Jones.

Remake van de gelijknamige komedie uit 1967 (met Dudley Moore en Peter Cook). Kantoorjongen Elliot (Fraser) is zó verliefd op een collega die hem niet ziet staan, dat hij zich bereid verklaart zijn ziel te verkopen voor haar liefde. Ziedaar de Duivel (Hurley, in snel wisselende, gewaagde pakjes) die hem de vervulling van zeven wensen belooft. Hij wordt Rijk, een Gevierd Auteur, een Sportster... maar gelukkig? Regisseur Ramis werkte het thema 'nieuwe rondes, nieuwe kansen' acht jaar eerder succesvoller uit in Groundhog Day. Bedazzled valt in dat licht fors tegen, en moet het uitsluitend hebben van Fraser die hier en daar bijzonder geestig is.

Stuart Little

1999 | Familiefilm

Verenigde Staten​/​​Duitsland 1999. Familiefilm van Rob Minkoff. Met o.a. Geena Davis, Hugh Laurie, Jonathan Lipnicki, Brian Doyle-Murray en Estelle Getty.

In het universum van E.B. White, op wiens boek deze vermakelijke familiefilm werd gebaseerd, is het niet raar dat een liefdevol gezinnetje een muis als zoon adopteert. Zo komt de goeiige Stuart terecht bij de Littles. Vrolijke avonturen, dankzij computers fraai verbeeld, volgen, wanneer de huiskat zich met het nieuwe gezinslid bemoeit. Aan het scenario werd opmerkelijk genoeg bijgedragen door M. Night Shyamalan, regisseur van de heel wat zwaardere The Sixth Sense en Signs. In 2002 kwam er een sequel, ook geregisseerd door Rob Minkoff.
Een combinatie van live-action en computeranimatie. De animatiefiguurtjes spelen de hoofdrollen met de stemmen van oa Michael J. Fox (Stuart Little), Nathan Lane (Snowbell) en Chazz Palminteri (Smokey).

Legalese

1998 | Misdaad, Drama, Thriller, Komedie

Verenigde Staten 1998. Misdaad van Glenn Jordan. Met o.a. James Garner, Gina Gershon, Kathleen Turner, Mary-Louise Parker en Edward Kerr.

Legalese betekent zoveel als `juridisch jargon´, een fenomeen dat geleidelijk het dagelijks leven van de Amerikanen infiltreert om iedere aansprakelijkheid in de kiem te smoren. Deze film zou dan Movielese moeten heten vanwege de zoutloze plot van een jonge advocaat die ontdekt dat hij de laatste moraalridder is tussen gehaaide confrères. Gelukkig redden veteranen James Garner en Kathleen Turner de tv-film van de ondergang als respectievelijk sterrenadvocaat en gehaaide reporter. Bedoeld als mediasatire scoort de film ironisch genoeg alleen op pretentieloos vermaak. (VM/VPRO Gids)

Dennis the Menace Strikes Again!

1998 | Familiefilm, Komedie

Verenigde Staten 1998. Familiefilm van Charles T. Kanganis. Met o.a. Don Rickles, George Kennedy, Justin Cooper, Betty White en Brian Doyle-Murray.

De kleine doerak Dennis nodigt zichzelf uit voor de verjaardag van de buurman, meneer Wilson. De knorrige buurman is hier echter totaal niet blij mee. Dan komt Dennis' grootvader langs.

My Brother's Keeper

1995 | Drama

Verenigde Staten 1995. Drama van Glenn Jordan. Met o.a. John Lithgow, Ellen Burstyn, Annette O'Toole, Veronica Cartwright en Brian Doyle-Murray.

Deze emotionele tv-film dramatiseert het op feiten gebaseerde verhaal van een man die vecht tegen AIDS en tegen de Amerikaanse gezondheidszorg. Lithgow zet twee uiteenlopende karakters neer als de tweelingbroers Tom en Bob Bradley. Beiden zijn toegewijde onderwijzers, maar Tom raakt besmet met het HIV-virus. Hij ontdekt dan dat zijn immuunsysteem hersteld kan worden via een transplantatie van Bobs genetisch identieke ruggemerg. Tom wil die behandeling, maar het is een zeer kostbare, experimentele ingreep die zijn verzekeringsmaatschappij niet dekt. Dit leidt tot een rechtszaak. Als de broers als laatste redmiddel steun proberen te krijgen van hun familie en de conservatieve gemeenschap op Long Island, komt de zaak in de openbaarheid. Dan komen ook de interne conflicten binnen de familie en tussen de broers aan het licht. Als voormalige seminariegangers zijn ze nog steeds diep religieus en hebben ze moeite hun homoseksualiteit in overeenstemming te brengen met hun katholieke geloof. Hun moeder (Burstyn) ontkent hun seksuele voorkeur en hun zuster (O'Toole) is heel begripvol. Het volwassen, integere scenario van Gregory Goodell levert een verhaal op dat deels een medisch drama is, deels een rechtbankdrama en deels een onthullende tragedie. Het is meeslepend zonder overdreven pathos en het is geen verhaal over moed, maar over de angst om te sterven, over vooroordelen en over familieverwikkelingen. De delicate manier waarmee met gevoelige zaken als religie, homoseksualiteit en AIDS wordt omgegaan, is opmerkelijk. Producent/regisseur Jordan heeft dit ware verhaal gedisciplineerd en terughoudend in beeld gebracht. Het is een indringende kijk op twee individuen, waarbij vooral Lithgows acteerprestaties bijdragen tot het succes van de film. Ook de bijrollen zijn uitstekend.

Jury Duty

1995 | Komedie

Verenigde Staten 1995. Komedie van John Fortenberry en John Kortenberger. Met o.a. Pauly Shore, Tia Carrere, Stanley Tucci, Shelley Winters en Brian Doyle-Murray.

Tommy Collins is een eeuwige loser. Alles wat hij probeert, mislukt. Op een dag moet hij zijn plicht vervullen als lid van de jury in een proces tegen een sadistische seriemoordenaar.

Cabin Boy

1994 | Komedie

Verenigde Staten 1994. Komedie van Adam Resnick. Met o.a. Chris Elliott, Ritch Brinkley, James Gammon, Brian Doyle-Murray en Brion James.

Nathanial Mayweather is het onuitstaanbare knaapje dat een steenrijke vader met hotels in Hawaii heeft. Hij zit in Amerika op een dure kostschool en als hij voor de vakantie per schip naar huis gaat, vergist hij zich en stapt hij per ongeluk niet op de luxe boot, maar gaat hij aan boord van de vissersboot The Filthy Whore.

Groundhog Day

1993 | Komedie, Fantasy

Verenigde Staten 1993. Komedie van Harold Ramis. Met o.a. Bill Murray, Andie MacDowell, Chris Elliott, Stephen Tobolowsky en Brian Doyle-Murray.

Murray is perfect als de cynische weerman Phil Connors die in een Noord-Amerikaans plaatsje steeds op dezelfde - en niet bepaald zijn beste - dag wakker wordt. De tijd lijkt rijp voor een bezoekje aan de psychiater (die hem inderdaad therapie voorschrijft), of beter nog een eigen, diepgaand onderzoek. Langzaam raakt Phil doordrongen van de filosofische kanten van zijn lot, en hoewel hij zijn stekeligheid (gelukkig) niet verliest, begint hij elke dag noodgedwongen weer aan een nieuw en gaandeweg wat beter leven. Het slot van deze bij vlagen hilarische komedie is wat aan de brave kant, maar het verhaal blijft verrassend.

Babe net

1991 | Erotiek

1991. Erotiek van Mark Tinker. Met o.a. Yvonne Suhor, Brian Doyle-Murray, Bruce Weitz, Stephen Lang en Donald Moffat.

Murray is perfect als de cynische weerman Phil Connors die in een Noord-Amerikaans plaatsje steeds op dezelfde - en niet bepaald zijn beste - dag wakker wordt. De tijd lijkt rijp voor een bezoekje aan de psychiater (die hem inderdaad therapie voorschrijft), of beter nog een eigen, diepgaand onderzoek. Langzaam raakt Phil doordrongen van de filosofische kanten van zijn lot, en hoewel hij zijn stekeligheid (gelukkig) niet verliest, begint hij elke dag noodgedwongen weer aan een nieuw en gaandeweg wat beter leven. Het slot van deze bij vlagen hilarische komedie is wat aan de brave kant, maar het verhaal blijft verrassend.

Babe Ruth

1991 | Biografie, Sportfilm, Drama

Verenigde Staten 1991. Biografie van Mark Tinker. Met o.a. Stephen Lang, Bruce Weitz, Donald Moffat, Lisa Zane en Brian Doyle-Murray.

De biografische film over de 'koning van de home-runs', de legendarische Amerikaanse playboy-honkbalspeler George Herman Ruth, bijgenaamd Babe Ruth, die van 1909 tot 1935 het spel domineerde. Hoewel Lang heel aardig de vermaarde sportman neerzet, is de film veel te lang en gaat mank hij aan een oppervlakkig scenario van Michael de Guzman en het gebrak aan sportscènes. Fotografie van Don Morgan. Doorgewinterde fans en amusementsbeluste kijkers komen tekort. Reeds eerder, onwaarachtig gefilmd in 1948.

How I Got into College

1989 | Familiefilm, Komedie

Verenigde Staten 1989. Familiefilm van Savage Steve Holland. Met o.a. Anthony Edwards, Corey Parker, Lara Flynn Boyle, Finn Carter en Charles Rocket.

Parker, net twintig, weet nog niet precies wat hij wil worden. Hij wil toegelaten worden op een kleine universiteit omdat de ambitieuze Boyle, het meisje van zijn dromen dat ook doet. Daar raakt hij verstrikt in de genadeloze toelatingsprocedure. Alle tieners die net van de high school afkomen, moeten iets dergelijks doormaken. Milde satire die opgloort door fantastische decors. Regisseur Holland gebruikte bij vorig werk eenzelfde methodiek. Er zijn goede momenten, maar niet genoeg.

Club Paradise

1986 | Komedie, Muziek

Verenigde Staten 1986. Komedie van Harold Ramis. Met o.a. Robin Williams, Peter O'Toole, Rick Moranis, Jimmy Cliff en Twiggy.

Een sjofel Caribisch vakantie-oord wordt geplaagd door een eilandrevolutie. Een klein leger van toptalenten wordt verspild aan volstrekt geforceerde en ongrappige komedie vol platte seks en drugshumor. Williams en O`Toole komen niet toe aan echt acteren, maar debiteren slechts gevatte opmerkingen. Alleen het landschap en de reggae (grotendeels vertolkt door Jimmy Cliff) zijn de moeite waard.

The Razor's Edge

1984 | Thriller, Drama, Erotiek

Verenigde Staten 1984. Thriller van John Byrum. Met o.a. Bill Murray, Theresa Russell, Peter Vaughan, Catherine Hicks en Denholm Elliott.

Ambitieuze, zij het anachronistische herverfilming van de film uit 1946; de plot is uitgebreid genoeg voor wel vijf films. Een jonge Amerikaan overleeft de WO I en gaat op zoek naar de zin van zijn leven terwijl zijn beste vrienden hun eigen persoonlijke crises doormaken. Het valt niet mee om op het uitgestreken gezicht van Murray veel spiritueels waar te nemen, maar hij doet zijn best (en schreef bovendien samen met regisseur Byrum het script naar het boek van W. Somerset Maugham). Russell komt het best tot haar recht in de opvallende rol die in de eerste versie was gespeeld door Anne Baxter. Ondanks al zijn gebreken blijft het een interessante film. Peter Hannan tekende voor de fotografie. Gefilmd in J-D-C Scope.

National Lampoon's Vacation

1983 | Komedie

Verenigde Staten 1983. Komedie van Harold Ramis. Met o.a. Chevy Chase, Beverly D'Angelo, Anthony Michael Hall, Imogene Coca en Randy Quaid.

Aardig, vederlicht komisch drama over een onnozele familie doorsnee, aangevoerd door pater familias Chevy Chase, die een reis per auto van het Midden-Westen van de VS naar Californië maakt. Onderweg gaat alles mis wat maar mis kan gaan. Het patroon ligt nogal voor de hand, maar soms is deze komedie verrassend grappig. Deze satire rond Disney World (in de film Wally World) werd gevolgd door het uitgesproken melige National Lampoon’s European Vacation (1985) en National Lampoon’s Christmas Vacation (1989).

Modern Problems

1981 | Sciencefiction, Komedie

Verenigde Staten 1981. Sciencefiction van Ken Shapiro. Met o.a. Chevy Chase, Patti D'Arbanville, Mary Kay Place, Nell Carter en Brian Doyle-Murray.

Luchtverkeersleider Chase krijgt telekinetische krachten. Een paar leuke fragmenten, maar voor het grootste deel oppervlakkig en vervelend. Het scenario is van Arthur Sellers, Tom Sherohman en regisseur Shapiro.

Caddyshack

1980 | Komedie

Verenigde Staten 1980. Komedie van Harold Ramis. Met o.a. Chevy Chase, Rodney Dangerfield, Ted Knight, Michael O'Keefe en Bill Murray.

Altijd prijs, een project van scenarist/ regisseur Harold Ramis samen met Saturday Night Live-helden Chevy Chase en/of Bill Murray (zie ook bijvoorbeeld National Lampoon's vacation, Ghostbusters, Groundhog day). Caddyshack biedt fijne, losse, anarchistische, anti-elitaire humor en was een trendsetter voor het soort dat welig tierde in de jaren tachtig. O'Keefe speelt een golfcaddie die graag een caddiebeurs binnensleept door aan te pappen met invloedrijk golfclublid rechter Smails (Knight). Hij krijgt ook te maken met de foute, Zen-gefixeerde rijkaard Ty (Chase) en de grondeekhoorn-hatende terreinmanager Carl (Murray). (IdH/VPRO Gids)

Tarzoon, la honte de la jungle

1975 | Animatie

België​/​​Frankrijk 1975. Animatie van Picha en Boris Szulzinger. Met o.a. Johnny Weissmuller jr, Christopher Guest, Bill Murray, Brian Doyle-Murray en John Belushi.

Deze tekenfilm gunt ons een wat ondeugende kijk op de prutser Tarzoon, heerser van de jungle: het is een persiflage op de Tarzan-films. De erven van Edgar Rice Burroughs wilden een verbod op de film: zij kwamen echter niet verder dan het laten verbieden van de naam Tarzoon. De film had wat korter gekund, dat wel.