Kenji Kawai

1957 Componist

Kenji Kawai (1957) is componist.
Er zijn 19 films gevonden.

Ip Man 2

2010 | Actiefilm, Biografie

Hongkong SAR van China/China 2010. Actiefilm van Wilson Yip. Met o.a. Donnie Yen, Lynn Hung, Simon Yam, Sammo Kam-Bo Hung en Xiaoming Huang.

In de eerste Ip Man-film kreeg de titelheld (die echt bestaan heeft, en ooit leermeester was van de legendarische Bruce Lee) het tijdens WO II in de Chinese stad Foshan aan de stok met de wrede Japanse bezetter. In deze tweede film verhuist hij na de oorlog naar Hong Kong waar hij een vechtsportschool wil opzetten. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Vooral interessant vanwege de fraaie gevechten, prachtig gechoreografeerd door Sammo Hung, die ook een belangrijke rol speelt. Er kwam nog een derde, iets minder sterke, Ip Man-film met Donnie Yen in de rol van de kung fu-meester.

Ip Man

2008 | Actiefilm, Drama, Biografie

Hongkong SAR van China/China 2008. Actiefilm van Wilson Yip. Met o.a. Donnie Yen, Simon Yam, Fan Siu-Wong en Lam Ka Tung.

Eerste deel uit een beoogde trilogie over Ip Man (1893-1972), kungfu-icoon en eerste leermeester van filmster Bruce Lee. Centraal staan zijn (volledig verzonnen) avonturen ten tijde van de Japanse bezetting, waarin hij het onder meer opneemt tegen de snode generaal Miura. Hoofdrolspeler Yen schittert in de fantastische gevechten, gechoreografeerd door martial arts-legende Sammo Hung, maar de talloze tenenkrommend slechte dramatische scènes helpen de film bijna om zeep. Het emotionele slot zou niet misstaan in een communistische propagandafilm. Een tweede deel volgde in 2010.

Battle of Wits

2006 | Actiefilm, Drama, Oorlogsfilm

China/Japan/Zuid-Korea/Hongkong SAR van China 2006. Actiefilm van Jacob Cheung. Met o.a. Andy Lau, Ahn Sung-kee, Wang Zhiwen, Fan Bingbing en Ahn Sung-gi.

In 370 voor Christus bestaat China uit verschillende kleinere staten die voortdurend oorlog met elkaar voeren. De staat Zhao trekt op tegen Yan en belegert op de weg erheen Liang, een stad die daar nauwelijks tegen bestand is. Hulp komt onverwacht van krijger Ge Li (Andy Lau) die met een plan van aanpak komt. Regisseur Jacob Cheung baseerde zijn scenario op manga strips van Ken'ichi Sakemi en leverde een groots opgezet historisch spektakel af. De stevige actie, in beeld gebracht door Hong Kongs befaamde actieregisseur Stephen Tung, heeft weinig van doen met de lichte gratie in films als Hero.

Seven Swords

2005 | Actiefilm

Hongkong SAR van China/Zuid-Korea/China 2005. Actiefilm van Tsui Hark. Met o.a. Donnie Yen, Leon Lai, Charlie Yeung, Sun Honglei en Liu Chia-Liang.

In het China van de 18de eeuw, komt er een strikt martial arts-verbod, op straffe van de dood. Een meedogeloze premiejager ziet daar wel brood in, want iedere gedode vechtkunstenaar levert geld op. Hij slacht in zijn geldlust ook onschuldige kinderen en vrouwen af. Zijn laatste doel is een grensdorpje, maar de oude man Fu Qingzhu wil een stokje voor dit bloederige onrecht steken. Hij vormt een groep van zeven zwaardvechters om de dorpsbewoners te redden van de dood. Ambitieus project van 'de Aziatische Spielberg' mislukte deels door een rommelig script en overdreven lengte.

Ghost in the Shell 2: Innocence

2004 | Animatie, Sciencefiction, Thriller

Japan 2004. Animatie van Mamoru Oshii.

In het China van de 18de eeuw, komt er een strikt martial arts-verbod, op straffe van de dood. Een meedogeloze premiejager ziet daar wel brood in, want iedere gedode vechtkunstenaar levert geld op. Hij slacht in zijn geldlust ook onschuldige kinderen en vrouwen af. Zijn laatste doel is een grensdorpje, maar de oude man Fu Qingzhu wil een stokje voor dit bloederige onrecht steken. Hij vormt een groep van zeven zwaardvechters om de dorpsbewoners te redden van de dood. Ambitieus project van 'de Aziatische Spielberg' mislukte deels door een rommelig script en overdreven lengte.

Dark Water

2002 | Horror, Thriller, Fantasy

Japan 2002. Horror van Hideo Nakata. Met o.a. Kuroki Hitomi, Rio Kanno, Mirei Oguchi en Fumiyo Kohinata.

Een moeder en haar dochter nemen hun intrek in een vochtig flatgebouw. Imponerende psychologische horrorfilm van Hideo Nakata, de maker van het succesvolle Ringu.

Unloved

2001 | Drama

Japan 2001. Drama van Kunitoshi Manda. Met o.a. Yuko Moriguchi, Toru Nakamura, Shunsuke Matsuoka en Mitsuko Kageyama.

Mitsuko Kageyama (Moriguchi), die rond de dertig is, werkt op het gemeentehuis als secretaresse. Haar jongere collega`s maken carri[KA2]ere, terwijl Mitsuko blijft zitten waar ze zit omdat ze haar ambtenarenbrevet niet wil halen. Ze is tevreden met haar bestaan. Eiji Katsumo (Nakamura), midden dertig en gescheiden, moet op het gemeentehuis zijn en ontmoet de aantrekkelijke, bescheiden Mitsuko. Hij is onder de indruk van haar eenvoud en biedt haar een kans om in zijn softwarebedrijf te komen werken en meer te verdienen. Mitsuko weigert. Eiji nodigt haar uit om te gaan eten en het tweetal kan goed met elkaar opschieten. Hun relatie komt tot een hoogtepunt als ze met elkaar gaan slapen. Voor een volgende gelegenheid steekt Eiji Mitsuko in een dure designer dress van Calvin Klein met bijpassende schoenen en accessoires, een fortuin in Japan. Als ze in een chique restaurant neergestreken zijn, gaat de telefoon en Eiji wordt weggeroepen voor een dringende kwestie bij een klant. Mitsuko blijft alleen zitten en besluit dat op een dergelijke manier het baden in weelde geen zin heeft. Lang hoeft ze niet alleen te blijven, want ze maakt al spoedig kennis met haar jongere buurman Hiroshi Shimokawa (Matsuoka), een dromerige jongeman met lang haar, die iets jonger is en van het platteland komt. Hoewel hij een loser is met een simpel baantje in een magazijn, vinden ze elkaar leuk en liggen ze algauw met elkaar in bed. Als Eiji Mitsuko opzoekt, komt hij achter haar nieuwe relatie. Hij staat versteld hoe iemand zo weinig ambitieus kan zijn en zo`n kans (met hem) weggooit. Het magere scenario van regisseur Manda en Tamani Manda moet de kijker ervan overtuigen dat de moderne Japanse vrouw niet langer gevangen wil zitten in een ratrace om hogerop te komen en dat zij bereid is met de oude tradities te breken. De film zou nog heel aanvaardbaar geweest zijn als er niet zulke ellenlange dialogen in zouden zitten, er meer actie zou zijn en Moriguchi overtuigender zou spelen. Ze is mooi en zegt haar rol naar behoren op, maar de kijker wordt er niet koud of warm van. Het camerawerk van Akiko Ashizawa ziet er prachtig uit.

Ring 2

1999 | Horror

Japan 1999. Horror van Hideo Nakata. Met o.a. Miki Nakatani, Hitomi Sato, Nanako Matsushima, Hiroyuki Sanada en Nakatani Miki.

Vervolg op de Japanse horrorhit Ring, opnieuw geregisseerd door Hideo Nakata. Net als deel 1, wordt van Ring 2 een Amerikaanse remake gemaakt. Die film zal, verwarrend genoeg The Ring 2 gaan heten en de regie is in handen van, jawel, Hideo Nakata.

Kaosu

1999 | Film noir, Thriller

Japan 1999. Film noir van Hideo Nakata. Met o.a. Masato Hagiwara en Miki Nakatani.

Het zijn zware tijden voor priv[KA1]e-detective Kuroda (Hagiwara). Zijn bankrekening ziet er niet al te best uit en hij zit vruchteloos te wachten op klanten. Dan verschijnt als in een droom de knappe mevrouw Saori (Nakatani) in zijn kantoor. Ze doet hem een vreemd voorstel, maar Kuroda is er niet de man voor om zijn neus op te halen voor vreemde voorstellen. Saori koestert zware twijfels over de trouw van haar man. Ze vraagt Kuroda haar ontvoering te ensceneren en losgeld te eisen. De snelheid waarmee manlief naar zijn portefeuille zou grijpen moet een betrouwbare barometer zijn voor de liefde die hij voor haar koestert. Kuroda mag het losgeld houden. De voorbereidingen van de 'ontvoering' groeien uit tot een pervers spelletje tussen Kuroda en Saori. Elementen uit diverse klassieke voorbeelden van de film noir werden hier met redelijk succes naar Japan getransformeerd. De cineast slaagt er evenwel niet in om de sensuele sfeer uit films als THE POSTMAN ALWAYS RINGS TWICE of DOUBLE INDEMITY op het scherm te toveren. Het blijft bij een interessant experiment. Hisashi Saito schreef het scenario. Fotografie is van Tokusho Kikumura. Dolby Stereo.

Ringu

1998 | Horror, Thriller

Japan 1998. Horror van Hideo Nakata. Met o.a. Nanako Matsushima, Hiroyuki Sanada, Miki Nakatani, Yuko Takeuchi en Hitomi Sato.

In eigen land was Ringu zo'n grote hit dat er prompt een prequel en sequel volgden op deze horrorfilm over een gedoemde videoband. Na de merkwaardige dood van haar nichtje onderzoekt journaliste Reiko (Nanako Matsushima) het mysterie van een tape die de dood veroorzaakt van ieder die er naar kijkt, precies een week later. Haar ex bemoeit zich er ook mee en ondertussen moet hun zoontje buiten gevaar worden gehouden. Ook in het buitenland deed de film het goed: er zijn twee Amerikaanse remakes gemaakt met Naomi Watts in de hoofdrol.

Ghost in the Shell

1995 | Animatie, Sciencefiction, Anime

Japan/Verenigd Koninkrijk 1995. Animatie van Mamoru Oshii.

Existentiële neo-noir over Majoor Kusanagi, een cyborg die anno 2029 in een Aziatische stad jacht maakt op de beruchte hacker The Puppet Master. Ze krijgt hem te pakken, maar de schokkende onthullingen die hij vervolgens doet zetten Kusanagi ertoe aan haar eigen menselijkheid te bevragen. Hoogtepunt in de animatiegeschiedenis, vooral vanwege de combinatie van oogverblindende cyberpunk-decors, duizelingwekkende actiescènes en diepgaande filosofische bespiegelingen. Regisseur Mamoru Oshii maakte in 2004 een tweede deel met als subtitel Innocence. Een Amerikaanse speelfilmbewerking, met in de hoofdrol Scarlett Johansson, volgde in 2017.

Patlabor 2 the Movie

1993 | Anime

Japan 1993. Anime van Mamoru Oshii. Met o.a. Izubuchi Yutaka en Kawamori Shoji.

Existentiële neo-noir over Majoor Kusanagi, een cyborg die anno 2029 in een Aziatische stad jacht maakt op de beruchte hacker The Puppet Master. Ze krijgt hem te pakken, maar de schokkende onthullingen die hij vervolgens doet zetten Kusanagi ertoe aan haar eigen menselijkheid te bevragen. Hoogtepunt in de animatiegeschiedenis, vooral vanwege de combinatie van oogverblindende cyberpunk-decors, duizelingwekkende actiescènes en diepgaande filosofische bespiegelingen. Regisseur Mamoru Oshii maakte in 2004 een tweede deel met als subtitel Innocence. Een Amerikaanse speelfilmbewerking, met in de hoofdrol Scarlett Johansson, volgde in 2017.

Kidô keitsatsu patorebâ: The Move 2

1993 | Animatie, Familiefilm, Sciencefiction, Misdaad, Mysterie, Actiefilm

Japan 1993. Animatie van Mamoru Oshi.

Drie jaar na de sabotage op de politierobots van Patlabor worden de gigantische robots enkel nog gebruikt voor demonstraties en onderzoek. Een verbeterd model van de Labors wordt in het hele land ingezet om de misdaad te bestrijden. Een onbekende terroristische organisatie pleegt een aanslag op de Yokohama-brug. Arakawa van de Geheime Dienst neemt contact op met commandant Shinobu Nagumo en kapitein Goto. Hij benadrukt dat leger, politie en geheime dienst elkaar niet meer vertrouwen en dat er anarchie dreigt. Zij die controle verwerven over de Labors zullen de macht grijpen. Het drietal heeft slechts enkele uren de tijd om te verhinderen dat de economie van het land ondermijnd wordt. Een verschrikkelijk lange en trage manga-film waarin veel gepraat wordt, maar eerst na ca. 75 minuten komt er wat actie in de film en voordat de gigantische robots aan het werk gaan is de film haast uit. Ontgoochelende sequel op de veel spectaculairdere PATLABOR. Kazunori Ito baseerde zijn scenario weer op de tekenverhalen van Masami Yuuki. In de originele versie horen we de stemmen van o.a. Toshio Furukawa, Yoshiko Sakakibara, Mina Tominaga en Issei Futamata. Dolby Stereo.

Patlabor: The Movie

1990 | Anime

Japan 1990. Anime van Mamoru Oshii.

Oshii's derde manga-animatiefilm behandelt een zwarte bladzijde uit de nabije Japanse geschiedenis. Maar misschien keert alles zich nog ten goede. Veel zal afhangen van de inventiviteit en de daadkracht van de Special Vehicle divisions die Tokio's achilleshiel: het controversiële Babylon Landwinningsproject tegen fatale terroristische aanslagen moeten beschermen.

Devilman: The Demon Bird

1990 | Animatie

Japan 1990. Animatie van Tsumomu Iida. Met o.a. Laura Kelly, Adam Matalan en Alan Marriott.

Het tweede deel van Devilman, waarin Akira het tegen enkele monsterachtige demonen moet opnemen. De eerste is Jinmen, die de zielen van zijn slachtoffers (waaronder Akria's moeder) in zijn pantser draagt. Zijn vriendin Miki moet hij redden uit de klauwen van Gelmar. Tenslotte is er Sirene, een onoverwinnelijke, schaars geklede demonenvogel.

Patlabor

1989 | Animatie, Familiefilm, Sciencefiction, Actiefilm

Japan 1989. Animatie van Mamoru Oshii.

In de oceaan voor Tokyo wordt een kunstmatig eiland gebouwd door speciaal hiervoor geprogrammeerde gigantische robots, de Labors. Deze zijn honderdvijftig maal sterker dan mensen. Tot een van de Labors die door de eigenaars, Shinohara, met een nieuw programma uitgerust werd, op hol slaat. Na veel moeite en heel wat schade slaagt het Tweede Squadron van de veiligheidspolitie erin de Labor uit te schakelen. Wat ging er verkeerd met deze upgrade van het Hyper Operating System? Asuma en Noa, twee militairen, ontdekken dat het nieuwe programma bij heel wat meer Labors ingebouwd werd dan ze aanvankelijk dachten en een bepaald geluid is voldoende om hen oncontroleerbaar te maken. Wie is verantwoordelijk voor dit opzettelijke aangebracht virus? Het duurt een tijdje eer je eigenlijk alles kan volgen want er wordt zoveel gepraat en gegoocheld met technische termen dat je al een computer-programmator moet zijn om te weten waarover het allemaal gaat, maar na een tijdje raak je toch meegesleept door het detectiveverhaaltje van deze manga. Het geweld is extreem en de monsterrobots zijn indrukwekkend, maar erg opvallend of vernieuwend is de film toch niet in het manga-genre. Kazunori Ito schreef het scenario naar personages bedacht door Masami Yuuki. Koji Sawai en Kazuya Kise hadden de leiding over de animatie. Voor de fotografie is Mitsonobu Yoshida verantwoordelijk. De Japanse stemmen zijn van Toshio Furukawa (Asuma), Mina Tominaga (Noa), Kosuke Obayashi, Yoshiko Sakaibara, Haruka Inoue, Tsuuhiro Ikenaga, Kazunari Futamata, Daisuke Kyosato, Shigeru Chiba en Makoto Tsujimura. Dolby Stereo.

Patlabor: the 450 Million-year Trick

1988 | Anime

Japan 1988. Anime van Mamoru Oshii.

In de oceaan voor Tokyo wordt een kunstmatig eiland gebouwd door speciaal hiervoor geprogrammeerde gigantische robots, de Labors. Deze zijn honderdvijftig maal sterker dan mensen. Tot een van de Labors die door de eigenaars, Shinohara, met een nieuw programma uitgerust werd, op hol slaat. Na veel moeite en heel wat schade slaagt het Tweede Squadron van de veiligheidspolitie erin de Labor uit te schakelen. Wat ging er verkeerd met deze upgrade van het Hyper Operating System? Asuma en Noa, twee militairen, ontdekken dat het nieuwe programma bij heel wat meer Labors ingebouwd werd dan ze aanvankelijk dachten en een bepaald geluid is voldoende om hen oncontroleerbaar te maken. Wie is verantwoordelijk voor dit opzettelijke aangebracht virus? Het duurt een tijdje eer je eigenlijk alles kan volgen want er wordt zoveel gepraat en gegoocheld met technische termen dat je al een computer-programmator moet zijn om te weten waarover het allemaal gaat, maar na een tijdje raak je toch meegesleept door het detectiveverhaaltje van deze manga. Het geweld is extreem en de monsterrobots zijn indrukwekkend, maar erg opvallend of vernieuwend is de film toch niet in het manga-genre. Kazunori Ito schreef het scenario naar personages bedacht door Masami Yuuki. Koji Sawai en Kazuya Kise hadden de leiding over de animatie. Voor de fotografie is Mitsonobu Yoshida verantwoordelijk. De Japanse stemmen zijn van Toshio Furukawa (Asuma), Mina Tominaga (Noa), Kosuke Obayashi, Yoshiko Sakaibara, Haruka Inoue, Tsuuhiro Ikenaga, Kazunari Futamata, Daisuke Kyosato, Shigeru Chiba en Makoto Tsujimura. Dolby Stereo.

The Labyrinth Files: File 538

1987 |

Japan 1987. Oshii Mamoru.

In de oceaan voor Tokyo wordt een kunstmatig eiland gebouwd door speciaal hiervoor geprogrammeerde gigantische robots, de Labors. Deze zijn honderdvijftig maal sterker dan mensen. Tot een van de Labors die door de eigenaars, Shinohara, met een nieuw programma uitgerust werd, op hol slaat. Na veel moeite en heel wat schade slaagt het Tweede Squadron van de veiligheidspolitie erin de Labor uit te schakelen. Wat ging er verkeerd met deze upgrade van het Hyper Operating System? Asuma en Noa, twee militairen, ontdekken dat het nieuwe programma bij heel wat meer Labors ingebouwd werd dan ze aanvankelijk dachten en een bepaald geluid is voldoende om hen oncontroleerbaar te maken. Wie is verantwoordelijk voor dit opzettelijke aangebracht virus? Het duurt een tijdje eer je eigenlijk alles kan volgen want er wordt zoveel gepraat en gegoocheld met technische termen dat je al een computer-programmator moet zijn om te weten waarover het allemaal gaat, maar na een tijdje raak je toch meegesleept door het detectiveverhaaltje van deze manga. Het geweld is extreem en de monsterrobots zijn indrukwekkend, maar erg opvallend of vernieuwend is de film toch niet in het manga-genre. Kazunori Ito schreef het scenario naar personages bedacht door Masami Yuuki. Koji Sawai en Kazuya Kise hadden de leiding over de animatie. Voor de fotografie is Mitsonobu Yoshida verantwoordelijk. De Japanse stemmen zijn van Toshio Furukawa (Asuma), Mina Tominaga (Noa), Kosuke Obayashi, Yoshiko Sakaibara, Haruka Inoue, Tsuuhiro Ikenaga, Kazunari Futamata, Daisuke Kyosato, Shigeru Chiba en Makoto Tsujimura. Dolby Stereo.

Devilman: The Birth

1987 | Anime

Japan 1987. Anime van Tsumomu Iida. Met o.a. Laura Kelly, Adam Matalan en Alan Marriott.

Middelmatige Manga-tekenfilm over de terugkeer van de demonen. Ryo vertelt zijn vriend Akira hoe de demonen gewekt zijn en nu hem willen doden omdat hij op de hoogte is van hun bestaan. De enige manier om hen te verwoesten is door met een van hen te versmelten. Akira neemt de uitdaging aan.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Kenji Kawai op televisie komt.

Reageer