Alexander Dovzjenko

Regisseur

Alexander Dovzjenko is regisseur.
Er zijn 6 films gevonden.

Michurin

1947 | Biografie

SU 1947. Biografie van Alexander Dovzjenko en Yulia Solntseva. Met o.a. G. Belov, A. Vasilieva en F. Grigoriev.

Een biografische film over de natuuronderzoeker Ivan Michurin naar een toneelstuk van Dovzjenko. Zijn laatste film leverde hem grote problemen op vanwege de veranderingen in de officiële politiek ten aanzien van het leven en het werk van de wetenschapper. De opnamen begonnen in 1946, de eerste versie moest worden overgemaakt en pas in 1949 werd de hergemonteerde versie - zonder medewerking van Dovzjenko - uitgebracht. Deze onevenwichtige film met lyrische, bijna poëtische momenten, was Dovzjenko's enige en Ruslands eerste kleurenfilm.

Sjtsjors

1939 | Biografie

SU 1939. Biografie van Alexander Dovzjenko. Met o.a. Jevgeni Samoilov, Ivan Skoeratov en Hans Klering.

De gedramatiseerde biografie over de legendarische 'Rode' commandant Sjtsjors in de Oekraïne tijdens de burgeroorlog is gemaakt op Stalins voorstel. Een indrukwekkende film met sterke slagveldscènes en de lyriek van het Oekraïnse landschap. Aan het scenario werd een jaar gewerkt en de opnamen duurden drie jaar vanwege de vele veranderingen die iedere mogelijke verwijzing naar het Oekraïns nationalisme moesten verwijderen.

Aerograd

1935 | Drama

SU 1935. Drama van Alexander Dovzjenko. Met o.a. Semyon Shagaida, Stepan Shkurat, Boris Dobronravov en Sergei Stolyarov.

Gesitueerd in een mythische Sovjet-stad in het Verre Oosten reflekteert de film de Sovjet angsten voor de Japanse agressie. Centraal staat een Siberisch jager, die behalve op dieren ook op 'verraders' jaagt, waarbij zijn beste vriend niet wordt gespaard. Eisensteins vaste cameraman Tisse leverde voortreffelijk werk en gaf de film een bijzondere, poëtische kwaliteit. Stalins interventie maakte het mogelijk dat de film, die als een der beste van Dovzjenko wordt beschouwd, kon worden voltooid.

Ivan

1932 | Drama

SU 1932. Drama van Alexander Dovzjenko. Met o.a. Piotr Masokha, Stepan Shkurat en Semyon Shagaida.

Tegen de achtergrond van de bouw van een stuwdam bij de rivier de Dnjepr speelt zich een conflict af tussen de nieuwe produktieve mens en de leegloper, zoals dat naar voren komt in de levens van drie mannen die allen Ivan heten. Dit onorthodox gestructureerde drama was Dovzjenko's eerste geluidsfilm en bracht de toeschouwer in verwarring, hoewel hij juist streefde naar eenvoud. Het meest opmerkelijke aan de film is de lyrische, poëtische fotografie van Demutsky. De film genoot niet het succes van zijn eerdere en latere films.

Arsenal

1929 |

SU 1929. Alexander Dovzjenko. Met o.a. Semyon Svasjenko, Mikola Nademsky, Ambrose Boechma en Pjotr Masokha.

Fragmenten uit WO I in de Oekraïne, de Oktoberrevolutie en de contra-revolutie van Petlyoera, waarin de arbeider Timosch de verbinding vormt tussen de verschillende episoden. Eisenstein roemde de ontkoppeling van de handeling van ruimte en tijd: er zit geen doorlopende handeling in de film. Dovzjenko koos voor een dichterlijke benadering in de tussentitels, die geen informatie geven maar louter een emotionele betekenis hebben. Naast Eisenstein, Poedovkin en Vertov behoort Dovzjenko tot de grote revolutionaire Sovjet-regisseurs.

Zvenigora

1928 | Experimenteel

SU 1928. Experimenteel van Alexander Dovzjenko. Met o.a. Semjon Svasjenko, Mikola Nademsky en Alexander Podorozjny.

De film is een anthologie van legenden die met elkaar verbonden zijn door het symbool van een verborgen schat en die door de geschiedenis heenlopen, van de invasie van de Vikingen tot het post-revolutionaire Oekraïne. Deze surrealistische film met zijn complexe symboliek werd door de critici en regisseurs als Eisenstein en Poedovkin bewonderd, maar niemand begreep er iets van, het publiek zeker niet. Dovzjenko zelf beschouwt de film als een catalogus van al zijn creatieve mogelijkheden. Zijn naam als belangrijk regisseur werd er in ieder geval mee gevestigd. De film wordt wel 'een Oekraïnse INTOLERANCE' genoemd.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Alexander Dovzjenko op televisie komt.

Reageer