Ruben Impens: camera.
Er zijn 23 films gevonden.

De acht bergen

2022 | Drama

Italië​/​​België​/​​Frankrijk 2022. Drama van Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch. Met o.a. Luca Marinelli, Alessandro Borghi, Elisabetta Mazzullo, Elena Lietti en Filippo Timi.

Wanneer Bruno en Pietro elkaar leren kennen in dorpje in de Italiaanse Alpen zijn ze twaalf jaar oud. Pietro is een piekerende stadsjongen en Bruno een nuchter kind van de bergen, en toch sluiten de twee een vriendschap die een leven lang zal duren. Al zijn er onderweg wel veel pieken en dalen. Mooi melancholiek drama gebaseerd op de Italiaanse roman Le otto montagne van Paolo Cognetti. Bedachtzaam en ingetogen geregisseerd door het Vlaamse filmersechtpaar Felix van Groeningen (van De helaasheid der dingen) en Charlotte Vandermeersch.

Titane

2021 | Thriller, Drama, Horror

Frankrijk​/​​België 2021. Thriller van Julia Ducournau. Met o.a. Agathe Rousselle, Vincent Lindon en Garance Marillier.

In 2016 brak Julia Ducournau door met haar debuutfilm Raw, een volstrekt eigenzinnige film vol body horror, bloed en kannibalisme. Opvolger Titane doet daar nog een schepje bovenop. We volgen de androgyne Alexia, die sinds een auto-ongeluk een stuk titanium in haar hoofd heeft zitten. Na een woeste ontmoeting met een auto raakt ze zwanger en ondertussen blijkt ze ook nog een seriemoordenaar, die op de vlucht voor de politie verandert in een jongen. En dan begint het verhaal pas! Over the top, soms zelfs losgeslagen, maar nooit saai of ongeloofwaardig, en volgens Ducournau een ‘love story’. Winnaar van de Gouden Palm op Cannes2021.

Dirty God

2019 | Drama

Nederland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​België​/​​Ierland 2019. Drama van Sacha Polak. Met o.a. Vicky Knight, Bluey Robinson, Rebecca Stone en Katherine Kelly.

Jade was een mooie jonge vrouw, totdat haar ex-vriendje zoutzuur in haar gezicht gooide en haar leven voorgoed veranderde. Dirty God pikt Jade op wanneer ze ontslagen wordt uit het ziekenhuis en samen met haar dochtertje, moeder en vrienden van vroeger een nieuwe start probeert te maken. Eerste Engelstalige film van regisseur Polak blijft dicht bij Jade (gespeeld door brandwondenslachtoffer Knight) en creëert zo – net als in haar eerdere films Hemel en Zurich – een intiem portret van een zoekende, kwetsbare, maar strijdbare jonge vrouw. Openingsfilm van IFFR 2019. Bekroond met drie Gouden Kalveren, waaronder voor beste film.

Zagros

2017 | Drama

België 2017. Drama van Sahim Omar Kalifa. Met o.a. Feyyaz Duman, Halima Ilter, Maaike Neuville, Aziz Çapkurt en Brader Musiki.

Wanneer Havin, de vrijgevochten vrouw van de Koerdische schaapsherder Zagros, door dorpsroddels als promiscue slet wordt weggezet, pakt zij haar biezen en reist met dochter en al af naar verre familie in Brussel. Zagros gaat zijn geliefde gezin achterna, maar raakt in België alsnog verstrikt in een web van twijfels en dilemma's. Sterk speelfilmdebuut met universele zeggingskracht over sociale, religieuze en maatschappelijke druk. Van de veelbelovende Vlaams-Koerdische cineast Kalifa, die op grond van zijn veelbekroonde kortfilms al toetrad tot de Amerikaanse Academy.

Beautiful Boy

2018 | Drama

Verenigde Staten 2018. Drama van Felix van Groeningen. Met o.a. Steve Carell, Timothée Chalamet, Maura Tierney, Christian Convery en Oakley Bull.

Hoewel de achttienjarige Nic Sheff alles mee lijkt te hebben in het leven – hij is mooi, slim en een getalenteerde schrijver – kiest hij toch voor de drugs. Iets wat vader David maar moeilijk kan begrijpen. Maar dat belet hem niet alles te doen wat in zijn macht ligt om Nic te helpen. Gebaseerd op ware gebeurtenissen, die werden opgeschreven door zowel vader en zoon Sheff. Regisseur Van Groeningen verdeelt in zijn Hollywooddebuut de tijd netjes tussen ­vader en zoon, maar de film is van ­Chalamet (Call Me By Your Name), die fantastisch is als de wankele, zoekende Nic. Hij viel bijna tien kilo af voor de eerste opnamedag, en had daarna ­weken nodig om weer bij te komen.

Raw

2016 | Horror

Frankrijk​/​​België 2016. Horror van Julia Ducournau. Met o.a. Garance Marillier, Ella Rumpf, Rabah Naït Oufella en Laurent Lucas.

Wanneer studente diergeneeskunde én vegetariër én maagd Justine (een heel goede Marillier) tijdens ontgroeningsritueel gedwongen wordt rauw vlees te eten, wekt dat een appetijt op die zij voordien niet voor mogelijk had gehouden. Justine weet zich geen raad met alle nieuwe driften, maar gelukkig studeert haar oudere zus (Rumpf) ook aan dezelfde academie. Verfrissende mix van body horror en coming of age-film van debuterend regisseur Ducournau was sensatie op de grote festivals, waar toeschouwers soms kotsend de zaal verlieten. Winnaar van de FIPRESCI Award (de prijs van de filmkritiek) op het festival van Cannes in 2016.

Belgica

2016 | Drama

België​/​​Frankrijk 2016. Drama van Felix van Groeningen. Met o.a. Stef Aerts, Tom Vermeir, Hélène De Vos en Charlotte Vandermeersch.

De opvolger van Van Groeningens voor een Oscar genomineerde The Broken Circle Breakdown is een deels autobiografische film over het Gentse muziekcafé Belgica en de twee - onderling nogal verschillende - broers die die tent runnen. Vergelijkingen tussen de Belgica, waar aanvankelijk iedereen welkom was maar gaandeweg steeds meer mensen geweigerd worden, en België liggen voor de hand, maar lopen uiteindelijk dood. Veel interessanter is het drama dat zich tussen broers Jo en Frank afspeelt. De opzwepende muziek van Soulwax zorgt ervoor dat de film geen moment inzakt.

Le coeur régulier

2016 | Drama

Frankrijk​/​​België​/​​Canada 2016. Drama van Vanja d'Alcantara. Met o.a. Isabelle Carré, Jun Kunimura, Niels Schneider, Fabrizio Rongione en Mugi Kadowaki.

Na de plotselinge dood van haar broer moet Alice even afstand nemen van haar ‘perfecte’ leven. Ze reist naar de afgelegen plek in Japan die haar broer had genoemd: daar had hij rust gevonden. De Belgische d'Alcantara bewerkte de gelijknamige roman uit 2010 van Olivier Adam tot een gevoelig drama, waarin een vrouw haar eigen weg in rouw vindt. In koele blauwen en groenen schetst de filmmaakster het voorzichtige contact tussen Alice en Daisuke, een voormalige politieagent die in een rotsig kustlandschap wanhopigen van zelfmoord probeert te weerhouden.

The Sky Above Us

2015 | Drama

Servië​/​​Nederland​/​​België 2015. Drama van Marinus Groothof. Met o.a. Nada Sargin, Nikola Rakocevic en Boris Isakovic.

Belgrado, 1999. Terwijl de NAVO maandenlang de stad bombardeert proberen drie inwoners - een actrice, een feestende jongen en een oudere uitzendtechnicus - op normale wijze hun leven te leiden. Allen werken ze echter in of nabij het lokale televisiestation, een aangekondigd doelwit. Speelfilmdebuut van Nederlander Groothof (Op zee), die met zeer weinig middelen de angst in de stad voelbaar weet te maken. Prachtig zijn de licht-surrealistische beelden waarin hij zijn noodlotsdrama schetst. Maar zijn drie hoofdpersonages komen niet echt tot leven.

Groenland

2015 | Drama

Nederland 2015. Drama van Tomas Kaan. Met o.a. Thomas Ryckewaert, Gaite Jansen en Ellen Parren.

De uit Vlaanderen afkomstige fotograaf Hugo (Ryckewaert) ziet op een expositie van zijn werk - foto's van het mooie maar barre Groenland - de beeldschone, tien jaar jongere, Amsterdamse Iris. Hij valt als een blok voor haar en weet haar een tijdje later ook te versieren. Buiten bed loopt hun relatie niet erg soepel: hij is een nukkige kunstenaar, die niet accepteert dat zij ook een sociaal leven heeft. Interessante telefilm, met sterk spel van de hoofdrolspelers, eigenzinnig gefotografeerd en gemonteerd met soms oogstrelend resultaat en met een effectieve soundtrack.

Café Derby

2015 | Drama

België 2015. Drama van Lenny Van Wesemael. Met o.a. Wim Opbrouck, Chloë Daxhelet, Monic Hendrickx en Jan Decleir.

Tikje onevenwichtig, maar pijnlijk eerlijk familiedrama over een eenvoudig Vlaams horecagezin dat in de jaren tachtig warmloopt voor een staatsbezoek van de paus. Vooral de plannen van de patriarch – type sympathieke sjaggeraar – zijn groots, maar er zijn al snel kapers op de kust die een graantje willen meepikken. Daarna gaat het rap bergafwaarts met de onderlinge verhoudingen binnen het gezin. De symboliek en muziek zijn in Café Derby wat al te dik aangezet, maar de chemie tussen vader Wim Opbrouck (erg goed) en dochter Chloë Daxhelet (een openbaring) is erg overtuigend. Regisseur Lenny van Wesemael baseerde haar speelfilmdebuut grotendeels op haar eigen jeugd.

Trouw met mij

2014 | Komedie

België 2014. Komedie van Kadir Balci. Met o.a. Matthieu Sys, Mieke Bouve, Joke Emmers, Rudi Delhem en Burak Balci.

Na drie maanden verliefdheid vraagt leraar Jurgen (De Sutter) zijn collega Sibel (Zahed) ten huwelijk. Lekker impulsief, tot grote schrik van beide schoonfamilies. Voorafgaand aan én tijdens de grote dag botsen de Vlaamse en Turkse families veelvuldig met elkaar. Regisseur Balci varieert op My Big Fat Greek Wedding met deze luchtige komedie die grotendeels wordt bevolkt door niet-professionele acteurs. Vrolijk entertainment waarin frieten en baklava met elkaar verenigd zullen moeten worden. Balci's broer Burak speelt de licht ontvlambare broer van de bruid.

Offline

2012 | Drama

België 2012. Drama van Peter Monsaert. Met o.a. Wim Willaert, Anemone Valcke, Robrecht Vanden Thoren en Mourade Zeguendi.

Rudy (Willaert), een kettingrokende Gentenaar van midden veertig pakt de draad van zijn gebroken leven op na 'een vrij lange congé'. Maar is een nieuwe start wel mogelijk na een misstap die zo desastreus was dat het schier onvergeeflijk is? Het zelfverzekerde speelfilmdebuut Offline verenigt drie zaken waar Belgische films patent op hebben: een gruwelijk vette soundtrack (van Triggerfinger), kinderen waar iets mis mee gaat en mannen met baarden.

The Broken Circle Breakdown

2012 | Drama

België 2012. Drama van Felix van Groeningen. Met o.a. Johan Heldenbergh, Veerle Baetens, Nell Cattrysse, Jan Bijvoet en Blanka Heirman.

Verfilming van de gelijknamige Vlaamse theatervoorstelling over de temperamentvolle americana-fanaat Didier (Heldenbergh), die verliefd wordt op de tikje zweverige tattookunstenaar Elise (Baetens). Nadat ze een kindje krijgen dat dodelijk ziek wordt, groeien ze uit elkaar. Zal de liefde overwinnen? Even poëtische als energieke film, met levensechte personages en fijne bluegrass-soundtrack. Regisseur Van Groeningen (De helaasheid der dingen) weet de hevige emoties lange tijd knap te doseren. Alleen aan het eind slaat hij een beetje door in chronologisch heen en weer gespring en melodrama. Oscarnominatie voor beste niet-Engelstalige film.

Turquaze

2010 | Drama

België 2010. Drama van Kadir Balci. Met o.a. Burak Balci, Charlotte Vandermeersch, Nihat Altinkaya en Sinan Vanden Eynde.

De Turkse vader van Timur had graag bij de fanfare gespeeld, maar verwachtte niet dat het er ooit van zou komen: 'Zeg nu zelf zoon. Heb je in België ooit een Turk bij de fanfare gezien?' En nu is hij dood, en nu moeten Timur en zijn broers hun leven in Gent vervolgen, en kiezen hoe Turks ze willen blijven, hoe Belgisch ze willen worden. Sympathiek en mooi gefotografeerd drama met prima hoofdrolspelers, gaat aan het eind een tikje over the top. De sfeervolle muziek speelt een belangrijke rol.

Beyond The Steppes

2010 | Drama

België 2010. Drama van Vanja d'Alcantara. Met o.a. Agnieszka Grochowska, Aleksandra Justa, Tatiana Tarskaya en Borys Szyc.

WO II-drama van Vanya d'Alcantara over Poolse vrouw die in 1940 met groep Kazachen door de Russische steppen trekt.

Adem

2010 | Drama

België​/​​Nederland 2010. Drama van Hans Van Nuffel. Met o.a. Stef Aerts, Wouter Hendrickx, Gijs Scholten van Aschat, Marie Vinck en Kris Cuppens.

Drama van Hans Van Nuffel over jonge mensen die ondanks de long- en spijsverteringsziekte mucoviscidose proberen te leven en lief te hebben.

De helaasheid der dingen

2009 | Drama, Biografie

België​/​​Nederland 2009. Drama van Felix van Groeningen. Met o.a. Valentijn Dhaenens, Koen De Graeve, Pauline Grossen, Johan Heldenbergh en Natali Broods.

Geslaagde verfilming van Dimitri Verhulsts gelijknamige, semiautobiografische roman, over opgroeien met een dronkenlap van een vader - en drie even zatte ooms - in het Oost-Vlaamse gat Reetveerdegem. De nostalgische verteller is gelukkig gebleven, evenals de opeenvolging van hilarische herinneringen aan oa de Tour de France voor alcoholisten - een groene trui voor de koning van de ad fundum - darten met biljartkeus en Roy Orbison luisteren bij de Iraanse buren. Platvloers, maar bovenal een prachtig, poëtisch portret van een ogenschijnlijk uitzichtloze jeugd.

Aanrijding in Moscou

2008 | Romantische komedie

België 2008. Romantische komedie van Christophe van Rompaey. Met o.a. Barbara Sarafian, Jurgen Delnaet, Johan Heldenbergh, Anemone Valcke en Sofia Ferri.

Een lullige aanrijding op een parkeerplaats in de Gentse wijk Moscou doet de vonken overslaan tussen alleenstaande moeder Matty en een twaalf jaar jongere trucker. Wat begint als een onenightstand in de cabine van zijn vrachtwagen lijkt zowaar een toekomst te hebben, totdat Matty's overspelige echtgenoot met midlifecrisis begint te twijfelen of de keuze voor zijn veel jongere vriendin wel de juiste is. Amusant gebekvecht en klein menselijk drama volgen in een sprankelende, heerlijke komedie. Winnaar van meerdere prijzen op het filmfestival van Cannes.

Dagen zonder lief

2007 | Komedie, Drama

België 2007. Komedie van Felix van Groeningen en An Miller. Met o.a. Wine Dierickx, Jeroen Perceval, Pieter Genard en Charlotte Vandermeersch.

Regisseur Van Groeningen (The Broken Circle Breakdown, Belgica) vond z'n draai pas echt met zijn derde film De helaasheid der dingen, naar de roman van Dimitri Verhulst, maar deze tweede is ook al heel aardig. Wanneer eind twintiger Kelly na een paar jaar in New York terugkeert naar de suffe provinciestad waarin ze opgroeide, leidt dat tot een geïmproviseerde reünie van haar oude vriendengroepje. Dat gaat gepaard met de in reüniefilms voorgeschreven schaterlach en bittere traan, maar de bravoure van de regisseur en zijn cast werkt beslist aanstekelijk.

Steve + Sky

2004 | Drama

België 2004. Drama van Felix van Groeningen. Met o.a. Titus De Voogdt, Delfine Bafort, Johan Heldenbergh en Wine Dierickx.

De hippe spelling van de titel onthult al iets over de snelle stijl van dit debuut van de jonge Belg Felix Van Groeningen. Felle kleuren, ingewikkelde montage, groezelige rock, veel slow motion en gevat bedoelde oneliners verraden dat de scenarist/regisseur fan is van het werk van Tarantino. De karakters doen nogal denken aan die uit True Romance: een kruimeldief met een voorliefde voor Oosterse vechtsporten (De Voogdt) en een knap, opvliegend hoertje met een hart van goud (fotomodel Bafort). Samen openen ze een stripclub in Gent. Energiek is de film ontegenzeglijk, maar we hebben het allemaal al eens eerder en beter gezien.

Les soeurs Lumières

2000 |

België 2000. Karen Vanderborght. Met o.a. Mathilde Beriot, Viviane de Muynck, Pilar Arcas en Valérie Mannaerts.

De hippe spelling van de titel onthult al iets over de snelle stijl van dit debuut van de jonge Belg Felix Van Groeningen. Felle kleuren, ingewikkelde montage, groezelige rock, veel slow motion en gevat bedoelde oneliners verraden dat de scenarist/regisseur fan is van het werk van Tarantino. De karakters doen nogal denken aan die uit True Romance: een kruimeldief met een voorliefde voor Oosterse vechtsporten (De Voogdt) en een knap, opvliegend hoertje met een hart van goud (fotomodel Bafort). Samen openen ze een stripclub in Gent. Energiek is de film ontegenzeglijk, maar we hebben het allemaal al eens eerder en beter gezien.

Griezelig

1998 |

België 1998. Dennis Nap. Met o.a. Hilde Wils en Arnaud Jacobs.

De hippe spelling van de titel onthult al iets over de snelle stijl van dit debuut van de jonge Belg Felix Van Groeningen. Felle kleuren, ingewikkelde montage, groezelige rock, veel slow motion en gevat bedoelde oneliners verraden dat de scenarist/regisseur fan is van het werk van Tarantino. De karakters doen nogal denken aan die uit True Romance: een kruimeldief met een voorliefde voor Oosterse vechtsporten (De Voogdt) en een knap, opvliegend hoertje met een hart van goud (fotomodel Bafort). Samen openen ze een stripclub in Gent. Energiek is de film ontegenzeglijk, maar we hebben het allemaal al eens eerder en beter gezien.