Yaron Orbach: camera.
Er zijn 10 films en 3 series gevonden.

We Own This City

2022 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten 2022. Misdaad van Reinaldo Marcus Green. Met o.a. Jon Bernthal, Jamie Hector, Wunmi Mosaku, Ron Brown en Dagmara Dominczyk.

Prima politieserie over de corrupte inspecteur Wayne Jenkins (Bernthal), leider van de Gun Trace Task Force, die jarenlang in Baltimore zijn gang kon gaan. En ondertussen door zijn collega’s werd gezien als een supersmeris. Totdat openbaar aanklager Nicole Steele (Mosaku) zich met hem gaat bemoeien. Geproduceerd door onder meer David Simon, de grote man achter de iconische serie The Wire, en met handvol acteurs die ook in The Wire meespeelden, maar We Own This City is geen prequel of sequel van die serie. Wel net zo complex, realistisch en intrigerend. Gebaseerd op ware gebeurtenissen.

Modern Love

2019 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 2019. Komedie van John Carney. Met o.a. Anne Hathaway, Tina Fey, Sofia Boutella, Olivia Cooke en Julia Garner.

Een goed liefdesverhaal is onweerstaanbaar. Dat blijkt wel uit het langlopende succes van ‘Modern Love’, The New York Times-rubriek die inmiddels al zeventien jaar bestaat en werd vertaald naar een podcast, een boek en een Amazon Prime-serie. De laatste is terug met een tweede seizoen, wederom met aardig wat bekende namen in de cast (Minnie Driver, Kit Harington) en charmante afleveringen van een halfuurtje. Ditmaal zelfs met uitstapjes buiten de stad New York, zoals een bijzondere ontmoeting in Ierland vlak voor de eerste lockdown.

Sing Street

2016 | Musical, Muziek, Komedie

Ierland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 2016. Musical van John Carney. Met o.a. Ferdia Walsh-Peelo, Aidan Gillen, Maria Doyle Kennedy en Kelly Thornton.

In het Dublin van de jaren 80 probeert Colin te ontsnappen aan zijn geforceerde familie door een band te beginnen waarmee hij indruk wil maken op het mysterieuze meisje van zijn dromen. Komisch muziekdrama van de regisseur van Once.

She’s Funny That Way

2014 | Komedie

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2014. Komedie van Peter Bogdanovich. Met o.a. Imogen Poots, Owen Wilson, Jennifer Aniston, Rhys Ifans en Will Forte.

Toneelregisseur Arnold Albertson (Wilson) bestelt call girl Isabella (Poots) op zijn hotelkamer, en ziet haar tot zijn ontsteltenis terug bij de auditie van een van zijn stukken. Albertsons vrouw speelt daarin de hoofdrol, haar tegenspeler heeft gezien hoe Isabella de hotelkamer van Arnold binnensloop. Voor zijn screwball-komedie citeert regisseur Bogdanovich uit klassiekers uit het genre, She's Funny That Way mist helaas het scherpe randje dat die films zo bijzonder maakte. Maar Poots is leuk, en wie niet al te hoge verwachtingen heeft, zal niet teleurgesteld zijn.

Begin Again

2013 | Romantisch drama

Verenigde Staten 2013. Romantisch drama van John Carney. Met o.a. Keira Knightley, Mark Ruffalo, Catherine Keener, Hailee Steinfeld en Adam Levine.

Gretta (Knightley, in vorm) is een door liefdesverdriet getormenteerde zangeres en Dan (Ruffalo, ook in vorm) een uitgerangeerde muziekproducent, vervreemd van zijn vrouw en dochter. Twee dolende zielen in New York, die elkaar vinden en met muziek als katalysator samen een nieuwe betekenis geven aan hun leven. Regisseur Carney (van het thematisch vergelijkbare Once) houdt zijn drama luchtig en legt de accenten op het positieve. De film is pretentieloos, perfect gecast en prettig geacteerd, en bovendien doorspekt met aanstekelijke liedjes, waaronder het fraaie ‘Lost Stars’ dat werd genomineerd voor een Oscar. Een feelgoodfilm volgens het boekje.

Thanks for Sharing

2012 | Romantische komedie

Verenigde Staten 2012. Romantische komedie van Stuart Blumberg. Met o.a. Mark Ruffalo, Tim Robbins, Gwyneth Paltrow, Josh Gad en Pink.

Een romantische komedie rond drie seksverslaafde mannen, dat klinkt als vragen om problemen. Toch weet debuterend regisseur Stuart Blumberg, coscenarist van het voor vier Oscars genomineerde The Kids Are All Right, een aardige balans te vinden tussen ernst en grap. Centraal staat Adam (Ruffalo), die na vijf jaar abstinentie als een blok valt voor Phoebe (Paltrow), een schaamteloze flirt. Inhoudelijk neemt Blumberg echter zo weinig risico dat de film alsnog in vrome voorspelbaarheid verzandt.

Orange is the New Black

2013 | Komedie, Misdaad, Drama, Televisieserie

Verenigde Staten 2013. Komedie van Jenji Kohan. Met o.a. Ruby Rose, Taylor Schilling, Michael Harney, Kate Mulgrew en Natasha Lyonne.

Piper Chapman (Taylor Henning), goed opgeleide vrouw uit dito kringen met trouwplannen en een leuke nieuwe start-up, wordt ruw geconfronteerd met haar wilde jaren als ze een straf moet uitzetten voor een vergrijp van tien jaar eerder, als koerier van drugsgeld. Haar verloofde en vrienden wijzen haar niet af, maar accepteren het feit dat de persoon die ze door en door dachten te kennen iemand blijkt met een strafblad die vervolgens een jaar achter de tralies verdwijnt. Niet meteen geloofwaardig; dat de makers er toch mee wegkomen is op conto van de innemende, overtuigende hoofdrolspeelster en het intelligente script. Eenmaal achter de tralies ontspint zich een dramaserie die tegen het feelgood-genre aanschurkt maar gelukkig aan de goede kant blijft van de streep, en dan verandert in een pakkend verhaal over het gevangenisleven. Opnieuw een Netflix-serie die verrast door de hoge kwaliteit.

Our Idiot Brother

2011 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 2011. Komedie van Jesse Peretz. Met o.a. Paul Rudd, Elizabeth Banks, Steve Coogan, Zooey Deschanel en Emily Mortimer.

Een film, die je altijd op kunt zetten? Met gemoedelijk kabbelende scènes en fris uitgelichte middenklasse types? Our Idiot Brother is de uitgelezen kandidaat. Vleesgeworden vriendelijkheid Rudd speelt de goedgelovige titelbroer, een Lebowski-kloon, compleet met lang haar en korte broek. Het nest waarnaar hij noodgedwongen terugkeert bestaat onder andere uit een flirtend lesbisch stelletje, een overspelige documentairemaker, een fronsende moeke, en een gefrustreerde journalist. Voeg daarbij spontaan op de bank neerploffende sitcom-buren, rustieke koffiemokken aan muurhaken plus een knus stadje en je hebt een prima achtergrondfilm.

The Ward

2010 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 2010. Horror van John Carpenter. Met o.a. Amber Heard, Mamie Gummer, Danielle Panabaker, Lyndsy Fonseca en Jared Harris.

Zou The Ward de ramkoers van de turbulente carrière van John Carpenter (Halloween, The Thing) kunnen keren? Het uitgangspunt van zijn eerste project in tien jaar heeft genoeg potentieel om de film tot een genresucces te maken: de vrouwen op een gesloten afdeling van een krankzinnigengesticht worden een voor een vermoord. Helaas wordt het nergens echt spannend. Tegen de tijd dat het verhaal achter de moorden onthuld wordt, kan het de kijker allemaal niks meer schelen. Verder dan wat vluchtige nostalgie naar zijn oude successen komt Carpenter niet.

Please Give

2010 | Komedie

Verenigde Staten 2010. Komedie van Nicole Holofcener. Met o.a. Catherine Keener, Oliver Platt, Amanda Peet, Rebecca Hall en Ann Guilbert.

Komisch portret van New Yorkers die bijvoorbeeld een dikbelegde boterham verdienen met in- en verkoop van boedels van pas overledenen en zich daar schuldig over voelen.

The Joneses

2009 | Drama

Verenigde Staten 2009. Drama van Derrick Borte. Met o.a. David Duchovny, Demi Moore, Amber Heard, Ben Hollingsworth en Gary Cole.

Perfect zijn ze, de nieuwe buren: de Joneses. Mooi, bemiddeld, sympathiek, en altijd de juiste kleren, auto's en interieurspulletjes. Iedereen wil zijn zoals Steve (Duchovny) die uitstekend kan golfen, als glamourmama Kate (Moore), of hun coole tienerkinderen. Reclameman Borte schreef en regisseerde dit lichtvoetige drama dat een scherpe satire op reclame en de consumptiemaatschappij had kunnen zijn als de film iets bijtender was geweest. Hoe dan ook een vermakelijke film over materiële zaken en je ziel daarin verliezen. Moore en Duchovny zijn uitstekend gecast.

An Englishman In New York

2009 | Drama

Verenigd Koninkrijk 2009. Drama van Richard Laxton. Met o.a. John Hurt, Denis O'Hare, Jonathan Tucker, Cynthia Nixon en Swoosie Kurtz.

Na zijn succesvolle, verfilmde, autobiografie The Naked Civil-Servant (met John Hurt in de hoofdrol) vertrok homo-activist Quentin Crisp naar Amerika, dat toen werd opgeschrikt door de nieuwe ziekte AIDS. Die periode is het onderwerp van dit drama. Crisp wordt wederom gespeeld door Hurt.

Unmistaken Child

2008 | Documentaire

Israël 2008. Documentaire van Nati Baratz.

Het zijn maar een handvol, aanwijzingen die de monnik Tenzin Zopa mee krijgt als hij op zoek gaat naar de reïncarnatie van zijn wereldberoemde meester, maar ze zijn wel specifiek: hij moet ergens in de Tsum vallei zijn en zijn vaders naam begint met een A. Unmistaken Child is een van de twee documentaires over het boeddhisme die slim in de bioscopen worden uitgebracht rondom het bezoek van de Dalai Lama. Fascinerend voor gelovigen én sceptici: al naar gelang bewijst het dat de reïncarnatietheorie klopt, of dat toeval af te dwingen is. Regisseur Nati Baratz, die de monnik jarenlang volgde tijdens zijn reis, laat de tradities zien als mooi en uniek, maar geeft de verering van het kind ook iets ongemakkelijks. Toch heeft Baratz te weinig gedaan met het goud dat hij in handen had – met de juiste verteltechnieken had hij de epische zoektocht van deze open, sympathieke hoofdpersoon emotioneler en spannender kunnen maken.