Éliane de Latour

Regisseur, Acteur, Scenarist

Éliane de Latour is regisseur, acteur en scenarist.
Er zijn 3 films gevonden.

Les oiseaux du ciel

2006 | Drama

Frankrijk/Verenigd Koninkrijk 2006. Drama van Éliane de Latour. Met o.a. Fraser James, Djédjé Apali, Marie-Josée Croze en Sara Martins.

Twee goede vrienden, Otho en Shad (Apali en James), reizen clandestien vanuit Ivoorkust naar Europa in de hoop binnen afzienbare tijd rijk terug te komen. Otho is snel weer terug en probeert in zijn thuisland te slagen terwijl Shad in Spanje, Engeland en Frankrijk zijn geluk beproeft. Filmmaker en afgestudeerd antropoloog De Latour krijgt de twee afzonderlijke verhaallijnen met alle verschillende locaties en personages niet soepel op gang. Dat stoort, want de onderliggende thematiek rond illegaliteit, immigratie, apathie en wedijver herbergt een interessant verhaal.

Bronx-Barbès

2000 | Drama

Frankrijk 2000. Drama van Éliane de Latour. Met o.a. Antony Koulehi Diate, Loss Sylla Ousseni, Edwige Dogo, Shang Lee Souleyman Kere en David Cyril Guen.

Filmmaakster De Latour kent West-Afrika op haar duimpje omdat ze er documentaires heeft gedraaid over de levensgevaarlijke getto`s van Abidjan en San Pedro, de hoofdstad van Ivoorkust. Haar eerste speelfilm gaat over zo`n getto, waar de wet van de jungle geldt. Toussaint (Diate) en Nixon (Ousseni) zijn twee jonge Afrikanen van nog geen twintig die moeten stelen om in leven te blijven, een lot wat talloze jongeren treft. Ze doden per ongeluk een peetvader en verdienen daarmee `respect` in het getto Bronx. Het is de plaats van de verschrikkelijkste taferelen: een meisje (Dogo) wordt door een bende verkracht; het gaat zelfs Toussaint te ver en hij biedt haar bescherming als haar vriend. Op een ander moment slaan Bronx-bewoners een gauwdief dood. De twee gezworen kameraden besluiten naar een ander getto, Barbes, te verkassen. Het scenario van regisseuse De Latour en Emmanuel Bourdieu bevat te weinig stof om de tweede helft van de film dramatisch boeiend te maken. De rolverdeling, die plaatselijk gerecruteerd werd, komt verrassend echt over. Alleen de laatste scènes van het einde slaan nergens op. Het camerawerk van Stéphane Fontaine is uit de hand geschoten, maar heeft zeer originele beelden opgeleverd. De dialogen zijn in het slang van Ivoorkust, dat bekend staat als Nushi. De namen van veel jongeren klinken heel internationaal: Clinton, Tyson, Capone, Chirac, Matador, Pacific, Pablo Escobar, Tarik Aziz, etc. Dat is best grappig; dit was bijvoorbeeld ook op de Nederlandse Antillen in de jaren 1960 een goed gebruik.

Le fils de Gascogne

1995 | Komedie, Romantiek

Rusland/Frankrijk 1995. Komedie van Pascal Aubier. Met o.a. Jean-Claude Dreyfus, Dinara Droukarova, Grégoire Colin, Pascal Bonitzer en Gérard Cherqui.

De jonge Harvey (Colin) moet een groep Georgische zangers begeleiden die een drietal dagen in Parijs zal verblijven. Tussen hem en de achttien-jarige tolk Dinara (Droukarova) ontluikt een romance. Door een toeval ontmoet het stel Marco Garciano (Dreyfus), een werkloze acteur, die iedereen onder tafel kan praten. Marco beweert dat Harvey sprekend lijkt op een zekere Gascogne, een overleden dichter en musicus, die vooral bekend werd omdat hij een speelfilm gemaakt zou hebben die niemand ooit heeft gezien. Onder het mom dat Harvey de zoon van deze Gascogne is, gaan ze op zoek naar die legendarische film. Hun speurtocht brengt hen in contact met een resem bekende regisseurs, schrijvers, technici en acteurs, die allemaal hun eigen rol spelen. Op de manier van Robert Altman`s THE PLAYER (1992) werden veel mensen, die naam in de Franse film hadden gemaakt, bereid gevonden een rolletje te vertolken in deze sympatieke rolprent die ons een beeld van de hedendaagse Franse filmwereld geeft, gekoppeld aan een tournee van een zanggroep uit Georgië, waarin twee tegengestelde culturen met elkaar worden geconfronteerd. Het scenario is van regissieur Aubier en Patrick Mondiano. Het camerawerk is van Jean-Jacques Flori.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Éliane de Latour op televisie komt.

Reageer