Shirley Clarke

Regisseur, Acteur, Scenarist

Shirley Clarke is regisseur, acteur en scenarist.
Er zijn 4 films gevonden.

Rome Is Burning: Portrait Of Shirley Clarke

1970 | Documentaire, Biografie

Frankrijk 1970. Documentaire van Noël Burch en André S. Labarthe.

In een appartement in Parijs praat de Amerikaanse cineaste Shirley Clarke (1925) ongedwongen met enkele cinefielen over haar werk, de Amerikaanse underground-film, de door haar mee opgerichte Coop, een organisatie die films op de markt bracht van jonge, geëngageerde filmmakers en vooral over haar jongste film, die net zijn Franse première beleefde, PORTRAIT OF JASON. Clarke gaat ervan uit dat de cineast, de film en de toeschouwer een team vormen. De kijker moet niet gewoon slikken wat hem wordt voorgeschoteld, maar moet een even belangrijke schakel zijn als alle anderen die betrokken zijn bij het maken van een film. Met fragmenten uit JASON, THE CONNECTION en THE COOL WORLD. Een interessant document dat het belang illustreert van de jonge filmschool die in de jaren 1960 opstond. Opgenomen op 13 januari 1968 door Alain Costes, Daniel Léonard, Claude Mussot, George Strouvé en Sammy Tygal. Onder de aanwezige cinefielen herkennen we Jacques Rivette en Jean-Jacques Lebel.

Lions Love

1969 | Documentaire

Verenigde Staten/Frankrijk 1969. Documentaire van Agnès Varda. Met o.a. Shirley Clarke, James Rado, Gerome Ragni, Viva en Carlos Clarens.

Non-lineaire Franse film in een film waarin avant-gardistische cineast Shirley Clarke probeert een film te draaien rond de ménage à trois van Andy Warhols muze Viva en de makers van de musical Hair, Jerome Ragni en James Rado. Aanlokkelijk gesitueerd in een riant huurhuis op een heuvel in Hollywood, met een enorm bed, een zwembad en plastic binnen- en buitenplanten. Of zoals regisseur Varda het destijds zelf verwoordde: 'een film over sterren, films, huurhuizen, vrije liefde, plastic bloemen, bomen, vrije eindmontage, televisie en de aanslag op Bobby Kennedy.' Prettig naïef en heerlijk Frans.

The Cool World

1963 | Experimenteel

Verenigde Staten 1963. Experimenteel van Shirley Clarke. Met o.a. Hampton Clanton, Yolanda Rodriguez en Carl Lee.

Deze film behoort tot de New American Cinema en is gebaseerd op een boek van Warren Miller en gaat over een veertienjarige zwarte jongen, die ervan droomt gangster te worden om zo zijn noodlottige bestaan te verbeteren. Het loopt slecht met hem af, want hij valt in de handen van de politie en de maatschappij heeft niets voor hem kunnen en willen doen. De tweede film van de maakster, die zijn eigen betekenis heeft in de annalen van de historie van de zevende muze. Scenario van regisseuse Clarke en Carl Lee. Baird Bryant stond achter de camera.

The Connection

1961 | Drama

Verenigde Staten 1961. Drama van Shirley Clarke. Met o.a. William Redfield, Warren Finnerty, Roscoe Lee Browne, Barbara Winchester en Garry Goodrow.

Film binnen een film. Documentaire-filmer die in zijn onderwerp verwikkeld raakt. De filmer maakt een trip en zijn cameramensen draaien gewoon door. Doet misschien wat gedateerd aan, maar is toch wel heel boeiend. Scenario van Jack Gelber.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Shirley Clarke op televisie komt.

Reageer