Péter Gothár

Regisseur, Acteur

Péter Gothár is regisseur en acteur.
Er zijn 4 films gevonden.

Ébrenjárók

2002 | Komedie, Drama

Hongarije 2002. Komedie van Bence Miklauzic. Met o.a. György Gazsó, Eszter Marko, Péter László, Sándor Almási en Csaba Pindroch.

S[KA1]andor (Gazs[KA1]o), een boekhouder van in de veertig, wordt ontslagen. Hij heeft zijn bestelwagen omgebouwd tot camper en voorzien van allerlei technische snufjes. Hij besluit Boedapest te verlaten voor een verblijf aan de Adriatische zee. Voordat hij de Hongaarse hoofdstad uit is, wordt hij door twee smerissen (Hunyadi en Kelemen) aangehouden. Ze beweren dat hij dronken is en S[KA1]andor moet zijn bloed laten onderzoeken in een ziekenhuis. Ondertussen spuit een jongeman (Kardos) zijn wagen vol met graffiti. Achteraf komt het tot een onwaarschijnlijke vriendschap. Parallel aan de tribulaties van S[KA1]andor zijn er nog een tweetal verhaalontwikkelingen. Anna (Marko) verkoopt `s avonds sigaretten in een nachtclub en biedt overdag met een blauwe pruik op en getooid in een blauwe jurk monsters aan voor een nieuw sigarettenmerk. Zo biedt ze op den duur S[KA1]andor een proefpakje aan, maar hij had het roken allang opgegeven. Anna wordt lastig gevallen door haar broer G[KA1]abor (Alm[KA1]asi) en haar ex-vriendje G[KA1]eza (Pindroch) uit haar geboortedorp en haar naar de poesta willen terughalen. Ze pikt rookwaar uit de nachtclub wat haar fataal wordt. In het derde verhaal krijgt elektricien Bandi (Lszló) een opdonder door een defect hoogspanningscircuit, hetgeen ernstige gevolgen heeft voor zijn persoonlijkheid. Thuis en in zijn directe omgeving maakt hij ruzie en begint een kruistocht tegen de elektriciteitsmaatschappij, maar niemand wil naar hem luisteren als hij 's nachts door de straten doolt. Tenslotte worden ze alledrie in de cel geslingerd, waar ze elkaar ontmoeten. Hoewel hun levens veranderd zijn, blijven ze zichzelf. Ze evolueren niet zoals zoveel van hun medeburgers die onder de dictatuur gedwee waren, hebzuchtige lui die zich snel willen verrijken ten koste van anderen. Het regiedebuut van Miklauzic, die met Balázs Maruszki het scenario schreef, is origineel, verrassend en wordt vooral gesierd door goed spel. Het camerawerk, dat er goed uitziet, van Marton Miklauzic draagt in hoge mate bij aan deze bonte, maatschappijkritische rolprent. De festivaltitels STREETWALKER en SLEEPWALKER wekken de verkeerde indruk over de film en werken verwarrend, maar Miklauzic heeft ongetwijfeld een goede verklaring.

Megáll az idö

1981 | Familiefilm, Drama

Hongarije 1981. Familiefilm van Péter Gothár en Peter Gothar. Met o.a. István Znamenák, Henrik Pauer, Sándor S[KA11]oth, Péter Gálfy en Anikó Iván.

Een fascinerend, authentiek beeld van het leven van een groep opgroeiende jongeren ten tijde van K[KA1]ad[KA1]ars eerste aanzetten tot liberalisering (1963). Deze periode wordt onder andere gekenmerkt door een verzoenende houding tegenover de strijdende partijen van 1956 en het toestaan van Amerikaanse invloeden (Coca Cola, Rock `n` roll). Het door velen bejubelde camerawerk van Lajos Koltai (van MEPHISTO, BIZALOM) geeft de film een nostalgische schoonheid. Door Newyorkse critici werd de film uitgeroepen tot de beste buitenlandse film van 1982. Hij wordt wel vergeleken met REBEL WITHOUT A CAUSE en AMERICAN GRAFFITI. Scenario van Geza Beremenyi en de regisseur. Ook bekend als TIME STANDS STILL.

Ajándék ez a nap

1979 | Drama

Hongarije 1979. Drama van Péter Gothár. Met o.a. Cecília Esztergályos, Pál Hetényi, Judit Pogány, László Szabó en János Dersi.

Aardige film over een kleuterleidster die er een getrouwde minnaar op na houdt. Hij wil zich echter niet van zijn gezin losmaken, ook niet als zich een gelegenheid voordoet met zijn minnares een nieuw leven op te bouwen. Enigszins banaal verhaal dat echter door het observatievermogen van Gothár overeind gehouden wordt.

Imre

1978 | Drama

Hongarije 1978. Drama van Péter Gothár.

Een met absurdistische trekjes verlevendigd verhaal over een grootvader die vlak voor zijn dood tot de ontdekking komt dat alles waarvoor hij zijn leven lang heeft gestreden, uit leugens en illusies blijkt te bestaan. Tijdens de begrafenis komt hij weer tot leven om de oorzaken daarvan te achterhalen. Van de voortreffelijke acteurs zijn de meeste verbonden aan het theater van Kaposvár, waarvoor Gothár sinds 1979 als regisseur werkzaam is.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Péter Gothár op televisie komt.

Reageer