Lyda Salmonova

Acteur

Lyda Salmonova is acteur.
Er zijn 2 films gevonden.

Der Golem, wie er in die Welt kam

1920 | Zwijgende film, Horror

Duitsland 1920. Zwijgende film van Carl Boese en Paul Wegener. Met o.a. Paul Wegener, Albert Steinrück, Lyda Salmonova, Ernst Deutsch en Otto Gebühr.

In de 16de eeuw voorziet de Praagse rabbijn Yehudah ben Bezalel Levai antisemitisch geweld tegen de joodse bewoners van de stad. Om zijn geloofsgenoten te beschermen maakt hij een golem, een levend monster van klei. Maar het experiment heeft ook andere, onbedoelde gevolgen. Wegener, die eerder al twee films rond de golem had gemaakt, speelt zelf het titelpersonage in dit fraai vormgegeven horrorverhaal. In 1919 baarde Das Kabinet des Dr. Caligari veel opzien. Wegener ontkende destijds dat hij op dat succes wilde meeliften, maar wordt toch gerekend tot de grote mannen van het Duitse expressionisme.

Der Student von Prag

1913 | Horror, Drama, Zwijgende film

Duitsland 1913. Horror van Stellan Rye en Paul Wegener. Met o.a. Paul Wegener, Grete Berger, Lothar Körner, Lyda Salmonova en Fritz Weidemann.

De eerste - en gelijk ook meest geslaagde - verfilming van Hanns Heinz Ewers' scenario over een arme student (gespeeld door de 39-jarige Paul Wegener) die zijn spiegelbeeld aan de Duivel verkoopt. Zijn nieuw vergaarde rijkdom biedt hem de kans de beeldschone gravin die hij al zo lang begeert het hof te maken, maar zijn tot leven gekomen dubbelganger drijft hem tot waanzin. Vooral interessant voor (amateur)historici, als voorloper op klassieke Duitse expressionistische horrorfilms als Der Golem (eveneens met Wegener) en Nosferatu, die niet veel later volgden. In 2013 werd door het Filmmuseum München een nieuwe, digitaal gerestaureerde versie gemaakt.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Lyda Salmonova op televisie komt.

Reageer