Frédéric Compain

Regisseur

Frédéric Compain is regisseur.
Er zijn 5 films gevonden.

Les enfants d'abord : L'Inde

1996 | Documentaire, Drama

Frankrijk 1996. Documentaire van Frédéric Compain.

Een van de meest opvallende vooroordelen in Indië is de discriminatie van de meisjes, haast onzichtbaar, maar pijnlijk aanwezig. Taboes verbieden om hierover te praten en door de meeste meisjes wordt dit aangevoeld als een noodlot dat niet door woorden veranderd kan worden. Een meisje uithuwelijken is een kostbare zaak, terwijl haar ouders er zo goed als zeker van zijn dat ze hun dochter nooit meer zullen terugzien. De huwelijksschat komt volledig ten goede aan de echtgenoot. Een dochter krijgen wordt als een vloek beschouwd en ze krijgen dan ook veel minder onderricht dan hun broers. De makers van deze documentaire veroordelen deze levenswijze, maar veel meer kunnen ze niet ondernemen. Indië is duidelijk nog een ontwikkelingsgebied wat betreft gelijke rechten voor man en vrouw. Compain schreef scenario en commentaar samen met Marianne Niermans. Ze wordt ingesproken door Nicolas Baulieu. Yves Demoy tekende voor de montage. Achter de camera werd plaatsgenomen door Jean-Marc La Rocca.

Elvis Aziz

1996 | Komedie

Frankrijk 1996. Komedie van Frédéric Compain. Met o.a. Michèle Laroque, Saïd Taghmaoui, Ysé Tran, Sabrina Houicha en Hugues Le Forestier.

Laroque, een tv-presentatrice, is met vakantie in Marokko. Zij wordt er herkend door de 20-jarige Taghmaoui, een jonge kok en fan van Elvis Presley. Hij vertelt haar dat hij graag naar Parijs zou trekken om er carri[KA2]ere te maken als rockzanger. Zij nodigt hem uit, mocht hij ooit zijn kans wagen. Hij laat er geen gras over groeien, arriveert in Frankrijk en installeert zich in de Parijse voorstad Belleville, bij zijn oom die ervan droomt hem te koppelen aan zijn dochter Houicha. Na aardig wat wederwaardigheden belandt hij toch bij Laroque. Lichtvoetig worden de tragi-komische omzwervingen verteld van een jonge Marokkaan die voor het eerst in Frankrijk komt. Sterke vertolking van Taghmaoui, de ontdekking uit LA HAINE, het grimmige portret van Mathieu Kassovitz over een stel Parijse adolescenten (1995).

Monstre aimé

1991 | Drama

Frankrijk 1991. Drama van Frédéric Compain. Met o.a. Charles Berling en Jean-Marc Bory.

De verfiling van een onbekende roman van Javier Tomeo. Twee personages op een kantoor. De personeelschef van een bank, die profiteert van zijn bevoorrechte positie, verplicht een jonge sollicitant (naar de functie van bewaker!) ertoe, over de ruzies met zijn jaloerse moeder, waar hij een nauwe band mee heeft, te vertellen. Dat loopt mis. De film- en tv-regisseur filmt op bedreven wijze vanuit verschillende hoeken, en houdt er een levendige weinig rechttoe-rechtaan filmstijl op na, en dat in een film die werd opgenomen in slechts één ruimte, zodat de kans op gefilmd toneel extra groot is. Een sfeer die een onbehaaglijk gevoel schept en weinig sympathieke personages.

Résidence surveillée

1987 | Drama

Frankrijk 1987. Drama van Frédéric Compain. Met o.a. Jacques Bonnaffé, Maria Schneider, François Siener, Patrick Bonnel en Myriam Mézières.

Een pas in gebruik genomen flatgebouw met dure appartementen wordt belaagd door gluurders. De nachtwaker speelt handig in op de angst van de huurders. Onbewust worden deze huurders het slachtoffer van een nieuwe terreur, ondanks de bemoeienissen van een architect en zijn vrouw. Het verhaal kon geschreven zijn door Orwell: het actuele onderwerp van het opkomend fascisme speelt in op de gevoelens van onveiligheid. Hugo Santiago schreef mee aan het scenario. Deze eerste lange speelfilm van Compain heeft als nadeel dat Bonnaffé alle aandacht naar zich toetrekt, terwijl de rest van de hoofdrolspelers vrij onbenullig overkomt.

L'Eden-Palace

1977 | Drama, Experimenteel, Misdaad

Frankrijk 1977. Drama van Frédéric Compain. Met o.a. Monique Frinchaboix, Olivier Hémon, Michel Méderic en Michael Lonsdale.

Een schoonmaakster in een kleine bioscoop in de Parijse voorstad is geleidelijk aan krankzinnig aan het worden. Zij bedenkt een misdaad, waarvan zij getuige zou zijn geweest en vertelt hierover aan haar baas en haar echtgenoot. De politie bemoeit zich ermee en gelooft haar. In plaats van ervan af te zien, gaat zij steeds verder mee in de ziekelijke fantasiën. Een onevenwichtige B- film, zoals al het werk van Compain, met weinig geld gemaakt. Angstwekkende scènes worden voortdurend herhaald en brengen daardoor slechts een gevoel van onbehagen teweeg. Het ontbreekt L'EDEN-PALACE aan innerlijke samenhang maar het blijft ondanks alles een opzienbarend produkt.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Frédéric Compain op televisie komt.

Reageer