Michael Kamen: muziek.
Er zijn 71 films en 1 serie gevonden.

First Daughter

2004 | Romantische komedie

Verenigde Staten 2004. Romantische komedie van Forest Whitaker. Met o.a. Katie Holmes, Marc Blucas, Michael Keaton en Margaret Colin.

Samantha (Holmes), de dochter van de Amerikaanse president (Keaton), wil het liefste een normaal leven als studente leiden, maar dat is natuurlijk uitgesloten, met zo'n vader. Toch gaat ze zoveel mogelijk haar gang, wat politiek gezien best lastig is voor haar vader. Vooral dat ze valt voor medestudent James (Blucas) haalt de schandaalpers. De film werd verlaat uitgebracht, omdat het thematisch verwante Chasing Liberty (ook uit 2004) het slecht had gedaan aan de kassa. De vertraging hielp niet: First Daughter flopte nog erger. Voor de fans van Holmes of Blucas.

Back to Gaya

2004 | Fantasy, Animatie, Familiefilm

Spanje​/​​Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk 2004. Fantasy van Lenard Fritz Krawinkel. Met o.a. Michael Herbig, Vanessa Petruo, Sebastian Höffner, Torsten Lennie Münchow en Klaus Sonnenschein.

Engels-Duitse computeranimatiefilm over bolleboos Boo en dommekracht Zino hebben veel te stellen met de klierige Snurks, in een kinderserie die zich afspeelt in het land Gaya. Als een krankzinnige professor hen met zijn Phantasto-Transomatic-Transfer-Machine naar de mensenwereld transformeert, worden ze gedwongen hun krachten te bundelen.

Against the Ropes

2004 | Biografie, Sportfilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2004. Biografie van Charles S. Dutton. Met o.a. Meg Ryan, Omar Epps, Tony Shalhoub, Charles S. Dutton en Tim Daly.

Jackie Kallen werd de eerste vrouwelijke boksmanager in Amerika. Wie benieuwd is hoe dat ging, wordt niet wijzer van deze 'biopic', omdat, op dat ene gegeven na, alles is verzonnen. Niet per se erg, als het een goede film oplevert. Maar helaas, alle elementen zijn bekend uit eerdere, betere sport- en vis-uit-het-waterfilms: de volhardende vrouw in de machowereld, de geleidelijke ontdooiing van de mannen, de underdog die à la Rocky op het nippertje de belangrijke wedstrijd wint. Het ergste is dat Meg Ryan geen moment geloofwaardig is in de hoofdrol, hoe stoer en sexy ze ook doet.

Open Range

2003 | Western

Verenigde Staten 2003. Western van Kevin Costner. Met o.a. Robert Duvall, Kevin Costner, Annette Bening, Michael Gambon en Michael Jeter.

Dertien jaar na de western Dances with Wolves sloeg Costner de plank bijna raak met de cowboyfilm Open Range. Costner had wederom de regie, maar deze keer liet hij de hoofdrol aan Duvall en putte hij uit de roman van Lauran Paine. Duvall speelt veeboer Boss die met maatje Charley (Costner) geniet van zijn scharrelkoeien. Lokale rouwdouwer Baxter (Michael Gambon) houdt niet van loslopende koeien. De confrontatie haalt de ware aard van Boss en Charley naar boven wat uitmondt in een fraai geschoten uitwisseling van blauwe bonen. Degelijke western, geen groots epos.

Band of Brothers

2001 | Televisieserie, Oorlogsfilm, Historische film, Actiefilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2001. Televisieserie van Tom Hanks en Steven Spielberg. Met o.a. Scott Grimes, Matthew Leitch, Damian Lewis, Ron Livingston en Shane Taylor.

De mannen van de Easy Company, 2nd Battalion, 506th Parachute Infantry Regiment, worden tijdens WO II na een opleiding in Georgia per parachute afgeworpen boven bezet Frankrijk. In tien episodes worden de wederwaardigheden van een aantal van de militairen verteld terwijl ze zich een weg naar Duitsland vechten. Historisch tamelijk accuraat, gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen E. Ambrose, een Amerikaans geschiedkundige die veel van de overlevenden van de Easy Company na de oorlog interviewde. Spielberg en Hanks gooiden na Saving Private Ryan gewicht in de schaal als uitvoerend producenten om de serie gerealiseerd te krijgen.

X-Men

2000 | Sciencefiction, Actiefilm, Fantasy, Thriller

Verenigde Staten 2000. Sciencefiction van Bryan Singer. Met o.a. Patrick Stewart, Hugh Jackman, Famke Janssen, Ian McKellen en Halle Berry.

Een zeventienjarig meisje ontdekt dat ze, als ze haar vriendje kust, zijn levensenergie opzuigt: het joch raakt in coma. Het arme kind vlucht verdrietig de wijde wereld in, maar vindt gelukkig aansluiting bij andere lieden met ongewone vermogens. Deze eerste verfilming van de X-Men strips was zeer geslaagd. Regisseur Singer (The Usual Suspects) kreeg beschikking over een uitstekende cast en een geweldige crew, en zette daarmee de nieuwe standaard voor stripverfilmingen. Spannend spektakel, tevens pleidooi tegen intolerantie. Er kwamen talloze vervolgfilms en spin-offs.

Frequency

2000 | Sciencefiction, Thriller, Fantasy, Drama

Verenigde Staten 2000. Sciencefiction van Gregory Hoblit. Met o.a. Dennis Quaid, Jim Caviezel, Noah Emmerich, Elizabeth Mitchell en Andre Braugher.

De basis van de what-if film Frequency ligt bij de revolutionaire stringtheorie die in de jaren negentig opkwam als de Theorie van Alles, een combinatie van quantummechanica en de relativiteitstheorie. De stringtheorie impliceert dat de realiteit multidimensionaal is en veranderingen kan ondergaan waardoor de tijddimensie kan scheuren en herstellen. Oneindige mogelijkheden voor een genoegzame film. Helaas kwam regisseur Hoblit niet verder dan een suikerspinzoet werkje over een dertiger in 1999 (Caviezel) die zijn vader (Quaid) redt uit een dodelijke brand in 1969 om hem alsnog in de armen te kunnen sluiten.

The Iron Giant

1999 | Animatie, Actiefilm, Avonturenfilm, Sciencefiction, Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 1999. Animatie van Brad Bird. Met o.a. Vin Diesel, Harry Connick jr, Jennifer Aniston, M. Emmet Walsh en James Gammon.

Een eenzaam vaderloos jongetje raakt bevriend met een enorme, zeer onschuldige, buitenaardse robot die letterlijk uit de lucht komt vallen. De Amerikaanse regering is op koude-oorlog-manier bang voor het ding en wil het vernietigen. Het geheel speelt zich af in jaren '50 stijl. Uiteindelijk helpt de robot de inwoners van het stadje van hun vooroordelen en angsten af.

What Dreams May Come

1998 | Drama, Fantasy, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Nieuw-Zeeland 1998. Drama van Vincent Ward. Met o.a. Robin Williams, Cuba Gooding Jr., Annabella Sciorra, Max von Sydow en Werner Herzog.

Overleden man (Williams) ontdekt in de hemel dat zijn vrouw op aarde zelfmoord heeft gepleegd en in de hel dreigt te belanden. What Dreams May Come werd vanwege vermeende melodramatische sentimentaliteit neergesabeld door de recensenten, maar dat het uiterlijk verbijsterend was beaamde zelfs de meest cynische criticus. Wat de critici verzuimden te zien is dat de speciale effecten in de film prachtig gebruikt worden, en dienen om enige rake observaties over leven en dood te kunnen doen. Sciorra, Gooding jr en ook Williams spelen alledrie zeer krachtig. De muziek werd gecomponeerd door Michael Kamen, die ook de noten schreef bij Brazil, Die Hard en Mona Lisa.

Lethal Weapon 4

1998 | Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten 1998. Komedie van Richard Donner. Met o.a. Mel Gibson, Danny Glover, Rene Russo, Joe Pesci en Chris Rock.

Vierde aflevering van de serie rond detective-duo Riggs (Gibson) en Murtaugh (Glover). Net als in de eerdere films kibbelen ze als langgehuwden, vooral op de meest ongelegen momenten, terwijl ze onder vuur liggen of anderszins in gevaar zijn. Ditmaal komen ze op het spoor van een Chinese bende, waarbij de Aziatische superster Jet Li zorgt voor martial arts-spektakel. Rene Russo en Joe Pesci zijn inmiddels prettig vertrouwde bijrollers, stand-up comedian Chris Rock zorgt voor extra vrolijkheid en de nodige explosies en achtervolgingen completeren het recept.

The Winter Guest

1997 | Drama, Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1997. Drama van Alan Rickman. Met o.a. Phyllida Law, Emma Thompson, Gary Hollywood, Arlene Cockburn en Sheila Reid.

In zijn regiedebuut volgt acteur Rickman (de man met de zware stem met mooie rollen in Truly, madly, deeply en Sense and sensibililty) vier maal twee mensen in een Schots kustplaatsje tijdens een bitterkoude winterdag. Thompson is een jonge, intens rouwende weduwe, Law haar goeiige maar niet altijd even handige moeder (ook in werkelijkheid zijn de actrices moeder en dochter). Verder zien we de tienerzoon van de weduwe en zijn eerste vriendinnetje, twee oudere dames die onuitgenodigd begrafenissen bezoeken en twee jongetjes die een dagje spijbelen. Rickman is in deze verfilming van een toneelstuk van Sharman MacDonald minder geïnteresseerd in plotlijnen dan in bespiegelingen over het leven, vergankelijkheid en ouder worden. Het sfeervol, hoewel enigszins statisch en traag in beeld gebracht drama heeft memorabele, emotionele momenten tussen Thompson en Law. (RdL/VPRO Gids)

Remember Me?

1997 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1997. Komedie van Nick Hurran. Met o.a. Robert Lindsay, Rik Mayall, Imelda Staunton, Brenda Blethyn en James Fleet.

Midden in een fantasieloze nieuwbouwwijk wonen Lorna en Ian, die dagelijks gebukt gaan onder een dodelijk saai huwelijk (van twintig jaar) en twee vroegwijze kinderen. Op een goede dag komt Lorna's jeugdvriendje Jamie hun leven binnenstormen, inmiddels een beminnelijke, goedlachse zakenman die bij Lorna de liefdesvlam behoorlijk doet aanwakkeren. Een en ander gaat aan haar echtgenoot niet onopgemerkt voorbij. Deze sprankelende komedie bevat verder gastoptredens van een ongelukkige blondine, een verdwijnende Rolls Royce, enkele zwijgzame huurmoordenaars, Jamie's wraakzuchtige ex-echtgenote, een machinegeweer, verscheidene familieleden en andere voorbijgangers

Inventing the Abbotts

1997 | Drama, Familiefilm

Verenigde Staten 1997. Drama van Pat O'Connor. Met o.a. Joaquin Phoenix, Billy Crudup, Liv Tyler, Will Patton en Kathy Baker.

Coming of age drama met jong acteertalent. Jacey Holt (Crudup) heeft een hekel aan de machtige familie Abbott. Zijn familie is arm en dat is de schuld van de Abbotts, omdat ze een lucratieve uitvinding van zijn overleden vader hebben gepikt. Uit wraak besluit hij aan te pappen met één van de drie dochters. Regisseur O’Connor schetst mooi de sfeer van het kleine stadje Haley, Illinois, in de jaren 50. De jonge honden in de cast spelen sterk, al waren Tyler en Phoenix (destijds 20 en 23) wat te oud om 15-jarigen te spelen.

Event Horizon

1997 | Sciencefiction, Thriller, Horror

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1997. Sciencefiction van Paul W.S. Anderson. Met o.a. Laurence Fishburne, Sam Neill, Kathleen Quinlan, Joely Richardson en Richard T. Jones.

In 2047 duikt het verloren gewaande, experimentele ruimteschip Event Horizon weer op, in de omgeving van Neptunus. Het is teruggekomen uit een zeven jaar lange reis door een zwart gat. De bemanning is dood. Een team astronauten en wetenschappers, onder wie de ontwerper van het schip (Neill), zoekt ter plekke uit wat er gebeurd is. Interessante, bij vlagen behoorlijk griezelige sf, met plotgaten en onlogische details, maar ook met fraaie speciale effecten. Lang niet zo goed als het enigszins vergelijkbare meesterwerk Solaris van Tarkovsky, maar toch het bekijken waard.

Jack

1996 | Komedie, Fantasy, Drama

Verenigde Staten 1996. Komedie van Francis Ford Coppola. Met o.a. Robin Williams, Jennifer Lopez, Diane Lane, Brian Kerwin en Bill Cosby.

Onverklaarbaar maar waar: het lichaam van Jack groeit vier keer zo snel als normaal zou zijn. Hij is tien, maar ziet er uit als veertig. Een volwassene die zich als een kind gedraagt (Big, Freaky Friday) is vaker een excuus voor een komedie. De drukke Robin Williams is natuurlijk geknipt voor de hoofdrol, maar dat maakt het niet per definitie grappig een kindman in de schoolbanken te zien flirten met de juf (Jennifer Lopez). Teleurstellend om te zien dat iemand als Coppola kiest voor suffe voorspelbare grapjes waar een klein beetje diepgang een beter effect zou hebben.

101 Dalmatians

1996 | Komedie, Familiefilm

Verenigde Staten 1996. Komedie van Stephen Herek. Met o.a. Glenn Close, Jeff Daniels, Joely Richardson, Joan Plowright en Hugh Laurie.

Glenn Close heeft zichtbaar plezier in haar rol als de gemene modekoningin Cruella, die graag de huid van echte dalmatiërs voor haar bontmantels heeft. 101 van deze schattige beestjes dreigen aan haar slachtlust te bezwijken. Fijne en succesvolle live-action verfilming van Disney's animatiefilm, met een onvermijdelijk hoog schattigheidsgehalte. Na 101 Dalmatians werden massaal honden ingekocht én massaal afgedankt. Disney werd bedolven onder de klachten en daarom begint de sequel 102 Dalmatians met 'een puppy is voor het leven, niet voor heel even'.

Stonewall

1995 | Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1995. Drama van Nigel Finch. Met o.a. Guillermo Díaz, Frederick Weller, Brendan Corbalis, Bruce MacVittie en Duane Boutte.

Stonewall is de naam van een homobar in de Newyorkse wijk Greenwich Village, waar vooral drag queens komen. Het is 1969 en de politie doet er regelmatig invallen, want homoseksualiteit in het openbaar is bij de wet verboden in het land van onbegrensde mogelijkheden. Als er weer eens zo`n inval met grof geweld en sadisme heeft plaatsgevonden, leidt dat tot een opstand, die de homobeweging mobiliseert om hun rechten erkend te krijgen. Over dit stuk sociale geschiedenis is een uitstekend boek geschreven door Martin Duberman, dat tot scenario bewerkt werd door Rikki Beadle Blair. Het verhaal van deze woelige dagen is gedramatiseerd en concentreert zich op een jonge homo uit de Mid- West Matty Dean (Weller), die meent dat New York het paradijs is wat vrijheid aangaat. Hij raakt bevriend met drag queen LaMiranda (Diaz), een lekker Porturicaans stuk met een afro-pruik en raakt zo betrokken bij het wrede optreden van de politie. Door zijn vriendschap met de militante en intellectuele Ethan (Corbalis) belandt hij in de protestbeweging. Tenslotte weet hij niet voor wie hij moet kiezen. De film schildert met veel komische noten en soms met wat tragiek van wat er toentertijd gebeurde. Het laat de kijker middels een soort docudrama een tijdperk meebeleven waarin de gebeurtenissen dertig jaar later voor ondenkbaar worden gehouden. Het resultaat dat zich niet beperkt tot homo-kijkers, is bepaald verbluffend, want de film werd gedraaid voor de BBC met een heel klein budget van nog geen twee miljoen dollar. De montage is trefzeker, de spelprestaties aanstekelijk en de kostuums van Michael Clancy zijn fraai. Zwanenzang van regisseur Finch, die nimmer de voltooide film zag, omdat hij vroegtijdig aan AIDS overleed. Camerawerk van Chris Seager. Technicolor.

Mr. Holland's Opus

1995 | Drama, Muziek

Verenigde Staten 1995. Drama van Stephen Herek. Met o.a. Richard Dreyfuss, Glenne Headly, Jay Thomas, Olympia Dukakis en William H. Macy.

Bevlogen musicus Glenn Holland (Dreyfuss) gaat in de jaren zestig aan het werk als muziekleraar zodat hij meer tijd kan besteden aan componeren. Maar zoals dat gaat slurpen baan en gezinsleven binnen de kortste keren al zijn tijd en geld op. Filmmaker Stephen Herek maakte er een goedbedoelde tranentrekker van, doorspekt met historische terzijdes (Vietnamoorlog, dood Lennon) en allerhande obstakels en verleidingen (een dove zoon, een schalkse leerlinge). Spoiler alert: de arme ziel moet het uiteindelijk doen met de voorspelbare dooddoener van een oud-leerlinge: 'Ieder van ons is een beter persoon dankzij u. Wij zijn uw symfonie.'

Die Hard: With a Vengeance

1995 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1995. Actiefilm van John McTiernan. Met o.a. Bruce Willis, Samuel L. Jackson, Jeremy Irons, Graham Greene en Colleen Camp.

Dat de eerste Die Hard een inventieve actiefilm was, daar zijn vriend en vijand het wel over eens. Dit derde deel volgt, net als deel twee, het succesvolle stramien nauwlettend: een politieman moet zonder noemenswaardige steun van zijn collega's, de ongelijke strijd aanbinden met een nietsontziende terrorist. Ditmaal is dat ene Simon (Irons), die dreigt winkels, scholen en metrotreinstellen op te blazen als McClane (Willis) niet meedoet aan zijn zieke spelletjes. Gelukkig krijgt McClane tegen wil en dank hulp van winkelier Zeus (Jackson). Enerverend, voor wie tegen het excessieve lawaai en geweld bestand is.

Circle of Friends

1995 | Romantiek, Drama, Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Ierland​/​​Verenigde Staten 1995. Romantiek van Pat O'Connor. Met o.a. Chris O'Donnell, Colin Firth, Minnie Driver, Geraldine O'Rawe en Saffron Burrows.

Pittoreske, ontroerende verfilming van de roman van Maeve Binchy over seksuele onderdrukking in een provinciestadje in Ierland anno 1957. Twee jonge vrouwen laten zich aan de universiteit van Dublin inschrijven. Benny Hogan (Driver) en Eve (O`Rawe) ontmoeten er hun vroegere schoolvriendin Nan (Burrows), die hen inwijdt in de geheimen van het wilde studentenleven dat hun leven snel en definitief zal veranderen. In hun overbeschermde, r.k. milieu maken ze kennis met Jack Foley (O'Donnell), de ster van het universitaire rugby-team. Heeft hij eerbare bedoelingen of is het wellust? De film, met een scenario van Andrew Davies, balanceert heerlijk tussen popperige nostalgie en walgelijk gevlei. Vooral schitterend gespeeld door Driver. Cumming's Dickensiaanse vertolking van haar gladde aanbidder is een misser. Camerawerk van Ken MacMillan.

Tales From The Crypt Presents Demon Knight

1994 | Horror

Verenigde Staten 1994. Horror van Ernest R. Dickerson. Met o.a. Billy Zane, William Sadler, Brenda Bakke, CCH Pounder en Dick Miller.

Sadler is in het bezit van de laatste sleutel van de schepsels der duisternis. Hij wordt achternagezeten door Zane die het kleinood wil bemachtigen om de macht der demonen over de aarde uit te breiden. Sadler vindt onderdak in een tot hotel omgebouwde kerk. Pech voor de gasten die er juist verblijven, want Zane roept zijn kwelgeesten op en die maken zich klaar voor een hels beleg. De eerste bioscoopfilm die voortvloeide uit op de populaire horror-tv-reeks. Een huiveringwekkende story die met een knipoogje verteld wordt. Een lekkernij voor de liefhebbers van het genre, geschreven door Mark Bishop, Ethan Reiff en Cyrus Voris, geïnspireerd op een verhaal uit het stripmagazine van William M. Gaines. Gilbert Adler regisseerde de inleiding. Bloedstollende fotografie van Rick Bota. Richard Donner, Walter Hiller en Robert Zemeckis zijn drie van de uitvoerende producenten. DTS Stereo/Digital.

Don Juan DeMarco

1994 | Komedie, Romantiek, Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1994. Komedie van Jeremy Leven. Met o.a. Marlon Brando, Johnny Depp, Faye Dunaway, Géraldine Pailhas en Bob Dishy.

Don Juan DeMarco is meer dan een lichtvoetige komedie, want vooral een komische krachtmeting tussen Marlon Brando en Johnny Depp: de inmiddels zwaarlijvige rebel uit de jaren vijftig versus het elegante filmidool van de jaren negentig. Het is prachtig om te zien hoe de bijna gepensioneerde psychiater (Brando) erin slaagt om de suïcidale jongeman (Depp) van een noodlottige sprong te weerhouden. Zijn patiënt - die zich uitgeeft als Don Juan DeMarco - mag vervolgens tien dagen lang zonder medicatie z'n gestoorde 'levensgeschiedenis' vertellen. Faye Dunaway is uitstekend als de vrouw van de psychiater.

Wilder Napalm

1993 | Fantasy, Komedie

Verenigde Staten 1993. Fantasy van Glenn Gordon Caron. Met o.a. Debra Winger, Dennis Quaid, Arliss Howard, M. Emmet Walsh en Jim Varney.

De tweelingbroers Wilder (Quaid) en Wallace (Howard) hebben maar twee dingen gemeen: ze hebben het paranormale vermogen om brand te stichten en ze staan in vuur en vlam voor Va[KA3]ida (Winger). Vijf jaar geleden is Wallace met haar getrouwd en sindsdien is alle contact tussen de twee broers verbroken. Wilder werkt nu als clown in een circus en natuurlijk doet het bonte gezelschap het stadje aan waar Wallace en Vaïda wonen. Groot alarm en de allerhoogste paraatheid voor de brandweer! Flauwekul en overtrokken drama dat nooit goed weet welke richting uit te gaan. De vurige climax is spectaculair gefilmd, maar de onzin die ervoor komt is moeilijk te slikken. Spijtig van al dat verkwiste talent van de hoofdrollen. Vince Gilligan is de auteur van het niet steeds even heldere scenario. De fotografie is van Jerry Hartleben. Dolby S.R.

The Three Musketeers

1993 | Avonturenfilm, Actiefilm, Komedie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Oostenrijk 1993. Avonturenfilm van Stephen Herek. Met o.a. Chris O'Donnell, Kiefer Sutherland, Tim Curry, Julie Delpy en Charlie Sheen.

De jonge D'Artagnan (O'Donnell) verlaat zijn geboortedorp om een van de musketiers des Konings te worden. Al snel merkt hij dat de verraderlijke kardinaal Richelieu (Curry) het korps heeft ontbonden. Gelukkig ontmoet hij de voormalige musketier Athos (Sutherland), die hem introduceert bij zijn vrienden Porthos en Aramis, waarna de heren met veel zwaardgekletter en hoefgetrappel het land redden van vuig Engels verraad en en passant het hart stelen van kamenierster Constance (Delpy). Geen klassieke versie, maar toch leuk.

Tales From The Crypt: Death of Some Salesmen

1993 | Horror, Komedie

Verenigde Staten 1993. Horror van Gilbert Adler. Met o.a. Tim Curry, Ed Begley jr, Yvonne De Carlo en Kathe Weeks.

Judd Campbell (Begley, Jr.) verkoopt begrafenissen langs de deur; hij licht zijn klanten op zonder enige wroeging als hij hen laat tekenen voor hun laatste reis. Tot hij bij het geschifte boerengezin Brackett belandt dat een hekel heeft aan colporteurs. Ze zien in Judd de unieke kans voor een shotgun wedding van hun oerlelijke dochter Winona (Curry). Een té gekke aflevering, vooral dankzij de schitterende vertolkingen van bekkentrekker Curry, die behalve Winona, ook Pa en Ma Brackett speelt. De 71- jarige, ex-seksbom De Carlo verschijnt even in het begin van de episode als Mrs. Jones. Het scenario van Al Katz en regisseur Adler is even plezierig als inventief. Het camerawerk is van John R. Leonetti. Aflevering 1 van het vijfde seizoen, nummer 53 van 93. Dolby Surround.

Splitting Heirs

1993 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1993. Komedie van Robert Young. Met o.a. Rick Moranis, Eric Idle, Barbara Hershey, John Cleese en Catherine Zeta-Jones.

Niet erg origineel verhaal over een verwisseling van identiteit. Als baby werd Idle verwisseld met Moranis. Dertig jaar later erft Moranis de titel van vijftiende Hertog van Bournemouth en per toeval ontdekt Idle dat hij de echte erfgenaam is. Advocaat Cleese raadt hem af er een rechtszaak van te maken omdat hij geen enkele kans maakt, behalve... als Moranis een dodelijk ongeval zou overkomen. Daarop volgt een reeks aanslagen, die allen mislukken. Een zwarte komedie, geschreven door Idle, die de eerste twintig minuten op cynische wijze Engeland uitspeelt versus Amerika, in adembenemende vaart om dan ineens vast te lopen. Zelfs Cleese slaagt er niet in de film nog op te peppen. Idle's echte moeder Hershey is bijzonder verleidelijk. Fotografie van Tony Pierce Roberts met begeleidende muziek van Michael Kamen.

Last Action Hero

1993 | Actiefilm, Fantasy, Familiefilm, Komedie

Verenigde Staten 1993. Actiefilm van John McTiernan. Met o.a. Arnold Schwarzenegger, Austin O'Brien, Mercedes Ruehl, Art Carney en Charles Dance.

Het jongetje Danny (O'Brien) is een enorme fan van filmheld Jack Slater (Schwarzenegger). Hij is dan ook verguld als een bevriende projectionist hem in de bioscoop uitnodigt om de allernieuwste actiefilm met zijn idool te bekijken voordat nog iemand hem gezien heeft. Maar dan wordt Danny de film ingetoverd, en moeten Danny en Jack het samen opnemen tegen de schurken, eerst in de film, later in de echte wereld. Meer dan voldoende explosies en vuurgevechten in deze film, maar het teveel aan ironie wordt de film fataal.

Tales From The Crypt: The New Arrival

1992 | Horror, Komedie

Verenigde Staten 1992. Horror van Peter Medak. Met o.a. David Warner, Joan Severance, Zelda Rubinstein, Twiggy Lawson en Robert Patrick.

Psycholoog met een radioprogramma Dr. Alan Getz (Warner) wordt om hulp gevraagd door Nora (Rubinstein) die zich geen raad weet met haar dochtertje. Als hij met zijn assistentes Felicity (Twiggy) en Rona (Severance) komt kijken, blijkt dat Nora veel te oud is om nog een kind te hebben; bovendien zou de vader gevochten hebben in WO II (1941-45). Dr. Getz diagnosticeert al vlug dat Nora zelf de rol van het kind speelt. Als hij zijn vergissing bemerkt, is het te laat. Origineel rilfilmpje dat de kijker steeds op een dwaalspoor brengt. Uitstekend spel van hoofdrollen Warner en Rubinstein, terwijl PSYCHO (1960) van Alfred Hitchcock nooit ver weg is. Desondanks is het scenario van Ron Finley verfrissend en origineel met een onverwachte finale als extraatje. De 43-jarige Twiggy was in de Swinging Sixties het populaire superdunne Britse topmodel. Het camerawerk is van John R. Leonetti. Aflevering 7 van het vierde seizoen, nummer 45 van 93. Dolby Surround.

Tales From The Crypt: Split Personality

1992 | Horror, Komedie

Verenigde Staten 1992. Horror van Joel Silver. Met o.a. Joe Pesci, Jacqueline Alexandra, Kristen Amber, Burt Young en Heidi Thomas.

Door een ongeval maakt Vic (Pesci) kennis met de tweeling Jacqueline (Alexandra) en Kirsten (Amber), de hupse erfgenamen van een schatrijke architect. Vic ziet d[KA1]e kans van zijn leven om zelf ook steenrijk te worden. Hij is echter niet tevreden met het vooruitzicht van slechts de helft van het fortuin. Hij wil alles en daarvoor bedenkt hij een list. Hij beseft dan niet tegen wie of wat hij het opneemt. Het scenario van Fred Dekker is even ingenieus als onwaarschijnlijk hoewel het de kijker voortdurend op een dwaalspoor brengt. De finale is absoluut hilarisch. Pesci is leuk en Alexandra en Amber zijn in werkelijkheid de zusjes Jacqueline Alexandra Citron en Kristen Amber Citron, die de film nog een extra sensuele impuls meegeven. Alleen de inleiding (met Young) is overbodig. Het camerawerk is van niemand minder dan de Nederlander Jan de Bont (die in 1994 als regisseur doorbrak met SPEED). Aflevering 11 van het vierde seizoen, nummer 49 van 93. Dolby Surround.

Shining Through

1992 | Oorlogsfilm, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1992. Oorlogsfilm van David Seltzer. Met o.a. Michael Douglas, Melanie Griffith, Liam Neeson, Joely Richardson en John Gielgud.

Een New Yorkse Iers-Joodse secretaresse (Griffith) die goed Duits spreekt, vindt in 1940 werk bij een advocaat (Douglas) die een spion blijkt te zijn. Via hem komt ze in Berlijn waar ze zelf infiltreert om haar Duitse familie te helpen. Haar bovenmatige kennis van romantische oorlogsfilms komt goed van pas. Rammelend oorlogsdrama, gebaseerd op de bestseller van Susan Isaacs, heeft een aardige rol van Griffith als kordate avonturierster, maar overtuigt nauwelijks. De film, met camerawerk van Jan de Bont, kreeg drie Razzies waaronder voor slechtste film.

Lethal Weapon 3

1992 | Komedie, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1992. Komedie van Richard Donner. Met o.a. Mel Gibson, Danny Glover, Joe Pesci, Rene Russo en Stuart Wilson.

Deel 3 uit de Lethal Weapon-serie, een kruising tussen actiefilm en komedie. De bedaagde familyman Roger Murtaugh (Glover), die een paar dagen van zijn pensioen verwijderd is maar toch weer present is in deel 4, en zijn roekeloze partner Martin Riggs (Gibson) krijgen het aan de stok met een ex-politieman (Wilson) die in beslag genomen wapens doorsluist naar buitengewoon ongure types. Altijd goed voor fraai vuurwerk en de nodige achtervolgingen, desnoods tegen het verkeer in. Pesci zorgt zoals gebruikelijk voor de komische noot, al krijgt hij deze keer betrekkelijk weinig te doen.

Blue Ice

1992 | Actiefilm, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1992. Actiefilm van Russell Mulcahy en Russel Mulhaly. Met o.a. Michael Caine, Sean Young, Ian Holm, Alun Armstrong en Sam Kelly.

Ex MI6-agent, Caine leidt sedert een aantal jaren een kalm leven als de eigenaar van een Londense bar annex jazz-club. Een toevallige ontmoeting met Young, de jonge vrouw van een grijze Amerikaanse diplomaat, gooit zijn leven overhoop. Ze vraagt zijn hulp om een oude bekende die haar man chanteert, te lokaliseren. Hij vindt deze met een kogel tussen de ogen in een vervallen Londens hotelletje. Er vallen nog meer doden en Caine is ervan overtuigd, dat Young hem erin heeft geluisd. Hij heeft al zijn vroegere ervaring nodig om te overleven. Ouderwetse spionage- thriller met Caine als een schaduw van zijn vroeger Harry Palmer- vertolking (hij heet hier trouwens ook Harry). Een teleurstellende film van visueel wonderkind Mulcahy die de koude oorlog nog eens opwarmt via een script van Ron Hutchinson dat gemaakt werd naar de personages van Ted Allbeury. In beeld gebracht door Denis Crossan.

Two-Fisted Tales

1991 | Avonturenfilm, Fantasy

Verenigde Staten 1991. Avonturenfilm van Richard Donner, Tom Holland en Robert Zemeckis. Met o.a. William Sadler, David Morse, Neil Gray Guintoli, Roderick Cook en Thomas F. Duffy.

Drie onafhankelijke verhalen: Showdown van Richard Donner is een western over een revolverheld die zelf meemaakt wat het is om dood te zijn; King of the Road van Tom Holland gaat over een afgeschreven straatracer die wordt uitgedaagd terug achter het stuur te kruipen; Yellow van Robert Zemeckis gaat over een generaalszoon in WO I die te laf voor het leger.

The Last Boy Scout

1991 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1991. Actiefilm van Tony Scott. Met o.a. Bruce Willis, Damon Wayans, Chelsea Field, Noble Willingham en Taylor Negron.

Verlopen detective Hallenbeck (Willis) wordt ingehuurd door het liefje (Berry) van de wegens wangedrag geschorste footballspeler Dix (Wayans), nadat ze bedreigingen heeft ontvangen. Dan ontvouwt zich een verhaal over geweld en corruptie in de wereld van het American football. Regisseur Scott (1944-2012) maakte in zijn carrière interessante films als The Hunger (1983) en succesvolle blockbusters als Top Gun. In The Last Boy Scout vermaakt hij het actieminnende publiek met een mix van macho oneliners en bloederig geweld. Scenarist Shane Black was eerder verantwoordelijk voor de eerste twee Lethal Weapon-films.

Robin Hood: Prince of Thieves

1991 | Avonturenfilm, Fantasy, Drama, Actiefilm, Romantiek

Verenigde Staten 1991. Avonturenfilm van Kevin Reynolds. Met o.a. Kevin Costner, Morgan Freeman, Christian Slater, Mary Elizabeth Mastrantonio en Alan Rickman.

Nadat hij is teruggekomen van de kruistochten probeert een opvallend bedachtzame Robin Hood (Costner) met pijl, boog en het verzamelde lompenproletariaat de tirannieke Sheriff of Nottingham te bestrijden. En natuurlijk en passant het hart van jonkvrouw Marian (Mastrantonio) veroveren. Inmiddels wat gedateerde versie van het oude verhaal, waarin het vlakke spel van Costner gelukkig gecompenseerd wordt door de acteerprestaties van Freeman en Slater. En Alan Rickman is lekker over the top, als buitengewoon schurkachtige sheriff.

Nothing But Trouble

1991 | Komedie, Avonturenfilm, Horror

Verenigde Staten 1991. Komedie van Dan Aykroyd. Met o.a. Chevy Chase, Dan Aykroyd, John Candy, Demi Moore en Taylor Negron.

Rond 1990 leek iedere Amerikaanse comedy wel een van de sterren van Saturday Night Live te bevatten. Nothing But Trouble heeft er drie tegelijk. Als een soort variant op The Rocky Horror Picture Show raken Chris (Chase) en Diane (Moore) verzeild in het achterland van Oost-Amerika, waar een gestoorde oude rechter (Aykroyd) heerst over een Transsylvaans aandoend kasteel. Nothing But Trouble werd afgemaakt door de pers, Aykroyd kreeg drie Razzie-nominaties, verzilverde er één van en zat nooit meer op de regiestoel. Zijn film is niet zo grappig, maar absurd des te meer en dat zal sommigen bevallen. Tupac Shakur debuteert.

Let Him Have It

1991 | Misdaad, Drama

Nederland​/​​Verenigd Koninkrijk 1991. Misdaad van Peter Medak. Met o.a. Chris Eccleston, Paul Reynolds, Tom Courtenay, Tom Bell en Eileen Atkins.

Indrukwekkende reconstructie van de ware gebeurtenissen in 1952 die hebben geleid tot de executie van een achterlijke jongen, veroordeeld voor een moord waar hij nauwelijks iets mee te maken had. Regisseur Peter Medak verdiept zich opnieuw (na THE KRAYS) in de duistere wereld van de misdaad, deze keer om het in Engeland meest besproken geval van juridische moord aan de kaak te stellen. Hij concentreert zich daarbij minder op de juridische dan wel op de menselijke tekortkomingen, en dat is hier zeer wel verdedigbaar. Het heeft in ieder geval een emotionele en aangrijpende film opgeleverd. Het scenario is van Neal Purvis en Robert Wade. Het camerawerk is van Oliver Stapleton.

Hudson Hawk

1991 | Actiefilm, Misdaad, Komedie

Verenigde Staten 1991. Actiefilm van Michael Lehmann. Met o.a. Bruce Willis, Danny Aiello, Andie MacDowell, James Coburn en Richard E. Grant.

Hudson Hawk (Willis) ontwaakt in een ambulance die met hoge snelheid over de Brooklyn Bridge rijdt en ziet de triomfantelijke tronies van twee boeven die hem bewaken. Hij rijdt met de brancard-op-wieltjes de ambulance uit, haalt dan allerlei auto's in, ontwijkt kogels, praat met medeweggebruikers, gooit een muntje in de gleuf van een tolpoortje en ziet dan toe hoe ambulance en boeven fraai exploderen. Realistisch is het script, waar Willis aan mee schreef, niet. Ook nogal warrig, overigens: een meesterinbreker wordt gedwongen om kunstvoorwerpen te stelen, terwijl hij wordt achtervolgd door boeven, de CIA en het Vaticaan. Vermoeiend.

Company Business

1991 | Thriller, Komedie

Verenigde Staten 1991. Thriller van Nicholas Meyer. Met o.a. Gene Hackman, Mikhail Baryshnikov, Kurtwood Smith, Terry O'Quinn en Daniel von Bargen.

Wat doen spionnen na de koude oorlog? Zij gaan de industriële spionagetoer op, of worden, zoals Hackman, ex- CIA-agent, gevraagd de ex-KGB-er Baryshnikov naar Moskou terug te brengen met twee miljoen dollar aan Columbiaans drugsgeld op zak voor het vrijkopen van een U2-piloot. De twee mannen vatten sympathie voor elkaar op en als zij erachter komen dat zij slechts een radertje vormen van een samenzwering, racen zij heel Europa door, met hun wat aangeslagen bazen als achtervolgers. De film begint als een veelbelovende thriller maar scenarist- regisseur Meyer laat een en ander ontaarden in een soort excentrieke komedie. Hackman is opnieuw nonchalant-sympathiek maar de ex-balletster Baryshnikov is te jongensachtig voor zijn rol als doorgewinterde KGB-er. Het camerawerk is van Gerry Fisher. Ook bekend als PATRIOTS.

The Raggedy Rawney

1990 | Oorlogsfilm, Drama

Tsjechoslowakije​/​​Verenigd Koninkrijk 1990. Oorlogsfilm van Bob Hoskins. Met o.a. Dexter Fletcher, Zoe Wanamaker, Dave Hill, Zoe Nathenson en Gawn Grainger.

Hoskins gaat in zijn regiedebuut af op wat zijn voorouders hem over het zigeunerleven hebben verteld. Het verhaal, dat speelt tijdens WO II in het voormalige Tsjecho-Slowakije (waar ook de opnamen werden gemaakt), gaat over een soldaat met shellshock, die wordt aangezien voor een gek geworden vrouw. Hij wordt door het rondtrekkende volk geadopteerd, omdat zij hem zien als gelukbrengende talisman. Een zorgvuldige, verhelderende weergave van het zigeunerleven, al overtuigt het verhaal niet helemaal. Scenario van de regisseur en Nicole de Wilde. Camerawerk van Frank Tidy.

The Krays

1990 | Biografie, Misdaad, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1990. Biografie van Peter Medak. Met o.a. Billie Whitelaw, Tom Bell, Gary Kemp, Martin Kemp en Susan Fleetwood.

Meesterlijke film over de gangster-tweeling uit Oost-Londen, in de periode 1960-70 de koningen van de Engelse misdaad. Een scherpzinnig, intelligent scenario van Philip Ridley presenteert de feiten zo dat we een overtuigend portret te zien krijgen van de afschuwelijke, gewelddadige broers en hoe het allemaal zover is gekomen. Whitelaw is groots als de moeder in de door vrouwen gedomineerde familie, die de 'monsters' heeft voortgebracht. Ook andere rollen blijven je lang bij - met name Bell als de tragische, haatdragende oudere boef - maar het is toch vooral het creatieve gebruik van bekende gezichten in kleinere rollen, wat soms verrassende effecten geeft, dat blijft hangen. De omstreden bezetting van de hoofdrollen - de Kemp-tweeling werd gerecruteerd uit de popgroep Spandau Ballet - is een van de vele sterke punten van deze film gebleken. Medak laat zien dat hij volledig boven zijn materiaal staat, praktisch zonder fouten weet hij het moeilijke probleem op te lossen van het tonen van de glamour in de gewelddadige wereld van de Krays, zonder het publiek maar een ogenblik de kans te geven iets anders dan afschuw te voelen voor de tweeling. Camerawerk van Alex Thomson.

Die Hard 2

1990 | Actiefilm, Misdaad, Komedie

Verenigde Staten 1990. Actiefilm van Renny Harlin. Met o.a. Bruce Willis, Bonnie Bedelia, William Atherton, Reginald VelJohnson en Franco Nero.

Op kerstavond wacht politieman John McClane op het vliegveld van Washington D.C. tot het toestel van zijn vrouw is geland, waarna ze een gezellig weekend hebben gepland. Maar helaas: zwaar bewapende booswichten hebben net op deze avond een avondje dood en verderf zaaien gepland. McClane zal ze moeten tegenhouden, in z'n uppie, van de luchthavenpolitiechef (Dennis Franz) krijgt hij geen enkele steun. Geweldige actiescènes, spanning, strakke montage, mooi stuntwerk en ironische oneliners maken deze film bijna even goed als het origineel.

The Adventures of Baron Munchausen

1989 | Familiefilm, Fantasy, Avonturenfilm, Komedie

Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk 1989. Familiefilm van Terry Gilliam. Met o.a. John Neville, Sarah Polley, Eric Idle, Charles McKeown en Winston Dennis.

De beroemde baron beleeft fantastische avonturen, nadat hij de bevolking van een belegerde stad overtuigd heeft dat hij hen kan redden, als hij zijn vier trouwe helpers uit vroegere dagen maar weer tot zijn beschikking heeft. Gebaseerd op de verhalen van G.A. Bürger en de tekeningen van Gustave Doré. Dankzij een enorm budget zien decors en aankleding er prachtig uit, maar niettemin kan deze film niet in de schaduw staan van MŸNCHHAUSEN met Hans Albers. Des te teleurstellender na BRAZIL waarin Gilliam bewees het scheppen van een fantasiewereld in de vingers te hebben. Reed en de niet op de titelrol vermelde Williams hebben leuke kleine rollen. In 1961 ook al eens gefilmd door Karel Zeman als BARON PRÁŠÍL, die in het Westen bekend werd als THE FABULOUS BARON MUNCHAUSEN en een getrouwe bewerking was van het originele verhaal en voornoemde tekeningen.

Rooftops

1989 | Musical, Actiefilm

Verenigde Staten 1989. Musical van Robert Wise. Met o.a. Jason Gedrick, Troy Beyer, Eddie Velez, Tisha Campbell-Martin en Alexis Cruz.

Als er ook B-musicals bestaan die in de achterbuurt spelen, dan is dit er een. Het gaat over een blanke jongen en zijn verboden liefde voor een Latijns-Amerikaans meisje, drugshandelaren en een vorm van 'krijgsdans', waarbij de techniek van oosterse vechtsporten wordt gebruikt, alleen blijven hier dan de botten heel. Het enige opmerkelijke: regisseur is de veteraan Wise, die een Oscar won voor het thematisch eendere WEST SIDE STORY.

Road House

1989 | Actiefilm

Verenigde Staten 1989. Actiefilm van Rowdy Herrington. Met o.a. Patrick Swayze, Kelly Lynch, Sam Elliott, Ben Gazzara en Marshall R. Teague.

Filosoferende uitsmijter Dalton (Texaan Swayze op dreef) wordt ingehuurd om de Double Deuce, een beruchte club in Jasper, Missouri, te ontdoen van gespuis. 'Be nice' is het motto van de gedisciplineerde Dalton, totdat lokale maffioso Brad Wesely (een geniepige Ben Gazzara) zich met hem en zijn liefje gaat bemoeien. Een fantastisch slechte jaren '80-film, waarin Swayze zijn eigen wonden naait, rondtoert in een oude V8, teksten spuit als 'I don't fly, it's too dangerous' (na een steekpartij) en verbroedert met oercowboy Sam Elliott. Een hoogtepunt in de geschiedenis van de beroerde film.

Renegades

1989 | Actiefilm, Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1989. Actiefilm van Jack Sholder. Met o.a. Kiefer Sutherland, Lou Diamond Phillips, Jami Gertz, Robert Knepper en Bill Smitrovich.

De eigenzinnige undercover agent Buster McHenry (Sutherland) en de Lakota-Indiaan Hank Storm (Phillips) gaan samen achter een gevaarlijke bende aan: McHenry wil een buit van twee miljoen dollar aan diamanten terugbezorgen en Storm een legendarisch, antiek wapen dat aan zijn stam toebehoort. Veel stunts, auto-achtervolgingen en vooral veel geweld. Sutherland en Phillips behoorden halverwege de jaren tachtig tot een groepje jonge acteurs van wie werd gedacht dat ze het nog ver zouden schoppen, ze waren onder andere te zien in de aardige western Young Guns. Maar Renegades viel tegen, net als veel van hun latere werk.

Licence to Kill

1989 | Actiefilm, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1989. Actiefilm van John Glen. Met o.a. Timothy Dalton, Carey Lowell, Robert Davi, Talisa Soto en Anthony Zerbe.

Na The Living Daylights keerde Dalton nog eenmaal terug als James Bond. Niet om de wereld te redden maar om op bloedige wijze zijn vriend te wreken. Bonds bazen vinden zo'n privé-actie maar niks. De schurk van dienst, drugshandelaar Sanchez (Davi) is behoorlijk akelig en er zijn Bond-girls en haaien. De ongewoon harde toon van deze literair getrouwe Bond viel echter niet bij iedereen in goede aarde en de film was commercieel geen groot succes. Het zou nog zes jaar duren voordat de volgende Bond-film, Goldeneye, werd gemaakt. Wel met een aardig bijrolletje voor een piepjonge Benicio Del Toro.

Lethal Weapon 2

1989 | Actiefilm, Komedie, Misdaad

Verenigde Staten 1989. Actiefilm van Richard Donner. Met o.a. Mel Gibson, Danny Glover, Joe Pesci, Joss Ackland en Patsy Kensit.

Leuke aflevering uit de vierdelige Lethal Weapon-serie. Twee agenten, de bedaagde familieman Roger Murtaugh (Glover) en zijn roekeloze partner Martin Riggs (Gibson), krijgen het aan de stok met een Zuid-Afrikaanse drugsmokkelaar (uitstekende rol van Ackland) die zich verbergt achter z'n diplomatieke status. Het oorspronkelijke script van Shane Black, die ook het scenario van de eerste film schreef, was veel duisterder van toon. Maar producent Warner Bros greep in, die wilde de mogelijkheid voor meer vervolgfilms niet in gevaar brengen.

Dead Bang

1989 | Actiefilm, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1989. Actiefilm van John Frankenheimer. Met o.a. Don Johnson, Penelope Ann Miller, William Forsythe, Tate Donovan en Bob Balaban.

Dead Bang is het klinkklare bewijs dat Don Johnson wel degelijk kan acteren. Met hart en ziel stortte Don zich op de rol van een aan lager wal geraakte, vuilgebekte politieman à la Dirty Harry die met onorthodoxe methoden zijn prooi uitrookt. Een moord in LA zet hem op het spoor van een landelijke bende racisten. Regisseur John Frankenheimer gooide alle trossen los voor een stevige actiefilm, gebaseerd op ware gebeurtenissen.

Homeboy

1988 | Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1988. Drama van Michael Seresin. Met o.a. Mickey Rourke, Christopher Walken, Debra Feuer, Thomas Quinn en Kevin Conway.

Rourke is een ietwat achterlijke, vereenzaamde bokser op het einde van zijn loopbaan. Zijn manager Walken wil hem inschakelen bij een kraak, maar Rourke verkiest de ring in te gaan voor een belangrijke wedstrijd, waarschijnlijk zijn laatste. Gevoelloos gefilmd verhaal van een loser, waarin Rourke echter overkomt als een karikatuur. Wel mooi gefilmd door Gale Tattersall. Het scenario van Eddie Cook zit vol clichés en is een erg deprimerende metafoor op de gebroken Amerikaanse droom. Michael Kamen en Eric Clapton zorgden voor een hedendaagse score.

For Queen & Country

1988 | Thriller, Drama

Verenigd Koninkrijk 1988. Thriller van Martin Stellman. Met o.a. Denzel Washington, Dorian Healey, Amanda Redman, Bruce Payne en George Baker.

Het thema van deze film is al vaker gebruikt, maar dat neemt niet weg dat het hier een boeiende en intense behandeling krijgt. Washington, een zwarte soldaat, komt tot de ontdekking dat de maatschappij niets om hem geeft, nadat hij uit dienst komt, sterker nog, hij wordt door een nieuwe wet niet eens meer als Engelsman beschouwd. Londen is vol racistische agenten, drugshandelaren en de werkloosheid is niet meer te beteugelen. Een opvallend debuut van Stellman met goed spel van Washington. De regisseur werkte ook mee aan het script.

Die Hard

1988 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1988. Actiefilm van John McTiernan. Met o.a. Bruce Willis, Bonnie Bedelia, Alan Rickman, Alexander Godunov en Reginald VelJohnson.

New Yorkse politieman John McClane (Willis) reist met Kerstmis af naar een feestje in de wolkenkrabber in Los Angeles waar zijn vrouw werkt. Helaas heeft een bende terroristen onder leiding van de Duitse Hans Gruber (sterke rol van Rickman) precies die avond een gijzelingsactie annex beroving gepland. McClane neemt het in z'n eentje op tegen de tot de tanden gewapende bende. Willis is op z'n best in deze klassieker onder de gewelddadige actiefilms, de cynische, eenzame held, de man die slaagt waar de gewone politie faalt. Natuurlijk kwam er een aantal vervolgfilms.

Crusoe

1988 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1988. Avonturenfilm van Caleb Deschanel. Met o.a. Aidan Quinn, Ada Sapara, Warren Clark, Hepburn Grahame en Jimmy Nail.

Een degelijke versie van de dikwijls verfilmde klassieke roman van Defoe, waarin Quinn de rol vertolkt van de slavenhandelaar Cruso[KA3]e, die schipbreuk leidt en op een onbewoond eiland aanspoelt, waar hij te maken krijgt met eenzaamheid, isolement en overleving. Het meest intrigerende aspect is de zich geleidelijk ontwikkelende vriendschap tussen Cruso[KA3]e en een zwarte krijger (Sapara). Tom Pinter was verantwoordelijk voor het markante camerawerk. De opnamen vonden hoofdzakelijk plaats op de Seychellen. Het scenario is van Walon Green en Christopher Logue.

Action Jackson

1988 | Actiefilm, Misdaad

Verenigde Staten 1988. Actiefilm van Craig R. Baxley. Met o.a. Carl Weathers, Craig T. Nelson, Sharon Stone, Vanity en Thomas F. Wilson.

Hoeveel smakeloze elementen Action Jackson ook bevat (extreem geweld, platte taal, zinloos blote borsten), toch weet de actiefilm de aandacht te behouden. Cameraman Matthew F. Leonetti heeft daarmee te maken, vanwege diens snelle beelden. Maar vooral de acteurs mogen de prestatie op hun credit schrijven in het verhaal over de gedegradeerde rechercheur Jericho 'Action' Jackson (Weathers), die de perverse moorden van maffia-industrieel Dellaplane (Nelson) wil bestraffen.

Suspect

1987 | Thriller

Verenigde Staten 1987. Thriller van Peter Yates. Met o.a. Cher, Dennis Quaid, Liam Neeson, John Mahoney en Joe Mantegna.

Nadat in Washington de doofstomme zwerver Carl Wayne Anderson (Neeson) wordt opgepakt wegens moord wordt Kathleen Riley (Cher) aan hem toegewezen als verdediger. Zij gelooft in zijn onschuld, belangrijker is dat ook jurylid Eddie Sanger (Quaid) denkt dat Anderson onschuldig is. Sanger besluit Riley te helpen, iets wat in het Amerikaanse juridische systeem streng verboden is. Goede rechtbankthriller van de Britse regisseur Peter Yates (The Dresser), met ruim voldoende spel van Quaid en Cher, maar scenarist Eric Roth (The Insider, The Good Shepherd) was wel eens beter in vorm.

Someone to Watch Over Me

1987 | Thriller, Romantiek, Misdaad, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1987. Thriller van Ridley Scott. Met o.a. Tom Berenger, Mimi Rogers, Lorraine Bracco, Jerry Orbach en John Rubinstein.

Tom Berenger speelt de New Yorkse agent Mike Keegan die de rijke en beeldschone Claire (Rogers), de ooggetuige van een moord, moet beschermen. Mike wordt verliefd op Claire, zijn echtgenote (Bracco) komt erachter en laat haar tanden zien. Terwijl dit trio zich onledig houdt met kleingeestige besognes, sluipt de moordenaar dichterbij. De dramatische ontwikkeling is traag, maar de apotheose is energiek en zoals we van Scott gewend zijn is het camerawerk dik voor mekaar. Titelsong van George en Ira Gershwin, uitgevoerd door Sting. Het scenario is van Howard Franklin (die later zelf ging regisseren, onder andere Larger Than Life).

Lethal Weapon

1987 | Actiefilm, Komedie, Misdaad

Verenigde Staten 1987. Actiefilm van Richard Donner. Met o.a. Mel Gibson, Danny Glover, Gary Busey, Mitch Ryan en Tom Atkins.

Prima actiefilm met een aardige premisse: rechercheur Riggs (Gibson), levensmoe sinds de dood van zijn vrouw, wordt gekoppeld aan zijn bijna gepensioneerde collega Murtaugh (Glover). Ze worden afgestuurd op de zwaarbewapende bende van drugsbaron The General (Ryan). Omdat het Riggs niet kan schelen of hij de werkdag overleeft, handelt hij vaak doldriest, wat effectief is, maar ook heel riskant, volgens de voorzichtige familieman Murtaugh. Het hoge tempo, de sterke actiescènes en de gevatte oneliners tussen Gibson en Glover sloegen aan. Er kwamen drie vervolgen.

Adventures in Babysitting

1987 | Komedie, Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1987. Komedie van Chris Columbus. Met o.a. Elisabeth Shue, Maia Brewton, Keith Coogan, Anthony Rapp en Calvin Levels.

Omdat haar vriend haar heeft laten zitten gaat Chris (Shue) niet romantisch dineren maar babysitten bij de veertienjarige Brad (Coogan) en zijn zusje (Brewton). Daar wordt ze gebeld door haar beste vriendin, die zonder een cent op zak is gestrand in een busstation. Ze leent de ouderlijke wagen, en samen met haar twee pupillen gaat ze in nachtelijk Chicago op pad om haar vriendin te helpen. Het wordt een interessante avond. Niet bijster origineel, maar de film bevat voldoende humor, actie en onverwachte ontwikkelingen om de moeite waard te zijn. John Davis Chandler is leuk als dreigende gangsterbaas.

Shanghai Surprise

1986 | Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1986. Thriller van Jim Goddard. Met o.a. Sean Penn, Madonna, Paul Freeman, Richard Griffiths en Philip Sayer.

Madonna als missionaris huurt avonturier Penn in om gestolen opium (voor medische doeleinden, uiteraard) op te sporen in China in 1937. Om gek te worden van verveling. Een criticus merkte op hoe pijnlijk het was voor Penn, die deed denken aan de legendarische Ratso Rizzo. George Harrison, mede uitvoerend producent, schreef de liedjes.

Rita, Sue and Bob Too

1986 | Drama, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1986. Drama van Alan Clarke. Met o.a. Siobhan Finneran, Michelle Holmes, George Costigan, Lesley Sharp en Willie Ross.

Rita en Sue, twee niet buitengewoon aantrekkelijke, iets te dikke tieners uit een arbeidersmilieu, babysitten voor Bob en zijn frigide vrouw; al gauw zijn Rita, Sue en Bob met een triootje bezig. Een schaamteloos grappige, goddeloze, goed gespeelde film, die beslist niet naar ieders smaak is. Sommige seksscènes, vooral die in Bobs auto, zijn om je te bescheuren. Scenario van Andrea Dunbar.

Mona Lisa

1986 | Film noir, Drama, Komedie, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1986. Film noir van Neil Jordan. Met o.a. Bob Hoskins, Cathy Tyson, Michael Caine, Clarke Peters en Kate Hardie.

Bijzonder sterk psychologisch drama met de briljante Bob Hoskins als een kruimeldief die door zijn opdrachtgever (een gastrol van Caine) als chauffeur ter beschikking wordt gesteld van luxe hoer Tyson. Tussen deze twee eenzame en sociaal geïsoleerde mensen ontstaat langzaam een intense relatie. Uiteindelijk zullen ze samen proberen het milieu te ontvluchten. Een gestileerd geregisseerde, aangrijpend vertolkte, intelligente film. Hoskins is fenomenaal in deze meesterlijke film, hij kreeg de prijs voor de beste acteur in Cannes. Het scenario is van Jordan en David Leland, het prachtige camerawerk van Roger Pratt. Een aanrader.

Highlander

1986 | Fantasy, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1986. Fantasy van Russell Mulcahy. Met o.a. Christopher Lambert, Sean Connery, Roxanne Hart, Clancy Brown en Beatie Edney.

Nadat de Schotse Connor MacLeod (Lambert) in 1536 sneuvelt op het slagveld wordt hij tot zijn eigen, stomme verbazing weer wakker. Een Spaanse edelman (Connery) vertelt hem waarom: hij behoort tot een groep onsterfelijken die alleen door elkaar gedood kunnen worden en die het in de loop der eeuwen met elkaar zullen moeten uitvechten, want 'There can be only one'. Leuke cultfilm met goed camerawerk, fraaie locaties, adequaat spel en een stevige soundtrack van rockband Queen. Er kwamen vele, beroerde, sequels en spin-offs in de bios, de videotheek en op tv.

Amazing Stories: Mirror, Mirror

1986 | Thriller, Fantasy, Horror

Verenigde Staten 1986. Thriller van Martin Scorsese. Met o.a. Sam Waterston, Helen Shaver, Dick Cavett, Tim Robbins en Dana Gladstone.

Tijdens een talkshow met Dick Cavett (die zichzelf speelt) lacht de zelfingenomen schrijver van griezelverhalen Jordan Manmouth (Waterston) de suggestie van het publiek weg, dat hij uit sensatie en om den brode zou schrijven. Hij beweert immuun te zijn voor angst. Weer thuis gebeurt er iets heel vreemds in de spiegel. Wie hoopt op wat aangename ontspanning met deze aflevering uit de over het algemeen grappig/vreemde serie, zit helemaal verkeerd. Scorsese brengt een nachtmerrie-achtige analyse van de angst. Schitterend spel van Waterston, die door een onherkenbare Robbins de stuipen op het lijf gejaagd krijgt. Het scenario is van Joseph Minion naar een verhaal van Steven Spielberg. Het camerawerk is van Robert Stevens. Aflevering 19 van het eerste seizoen, nummer 19 van 45. Dolby.

Lifeforce

1985 | Sciencefiction, Horror

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1985. Sciencefiction van Tobe Hooper. Met o.a. Steve Railsback, Peter Firth, Frank Finlay, Mathilda May en Patrick Stewart.

Een volslagen krankzinnige sf-film die begint als een ruimte- avontuur, dan een vampier-film wordt om ten slotte het einde van de wereld te behandelen! Belachelijk om het vriendelijk te zeggen, maar zo bizar dat het weer fascinerend wordt: mensen vallen uit elkaar, Londen wordt overspoeld met zombies, en achter dit alles zit een mooie, naakte, vrouwelijke ruimte-vampier. Beweer nimmer, dat we niet gewaarschuwd hebben. Naar het boek van Colin Wilson Space Vampiress door Don Jakoby en Dan O'Bannon tot scenario bewerkt.

Brazil

1985 | Sciencefiction, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1985. Sciencefiction van Terry Gilliam. Met o.a. Jonathan Pryce, Kim Greist, Robert De Niro, Michael Palin en Katherine Helmond.

In een onaangename toekomst staat Sam Lowry (Pryce) ergens onderaan de ladder van het kafkaëske Ministerie van Informatie. Het is een saai, deprimerend baantje, maar 's nachts droomt hij dat hij als een gevleugelde held in de armen ligt van een aantrekkelijke jongedame. Dan ontdekt hij dat zijn droomvrouw (Greist) werkelijk bestaat en deel uitmaakt van het verzet tegen de dictatoriale staat. Regisseur Gilliam gooide alle remmen los bij het maken van deze soms geestige, dan weer verbazingwekkende, maar steeds enerverende variatie op Orwells '1984', en reserveerde de leukste minuten voor Robert De Niro als anarchistische verwarmingsmonteur. Zelden werd een dystopie zo fris vormgegeven.

The Dead Zone

1983 | Thriller, Horror, Sciencefiction

Verenigde Staten 1983. Thriller van David Cronenberg. Met o.a. Christopher Walken, Brooke Adams, Tom Skerritt, Herbert Lom en Anthony Zerbe.

De jonge onderwijzer Walken ontwaakt uit een coma, vijf jaar na een auto-ongeluk, en blijkt nu de gave te hebben om iemands toekomst te zien door zijn of haar hand aan te raken. Een van de betere verfilmingen van een roman van Stephen King. Wie op de hoogte is met het bizarre oeuvre van Cronenberg zal zich verbazen over de subtiliteit van de film, maar dit is dan ook zijn eerste productie naar een scenario van een ander dan hemzelf.

Angelo My Love

1983 | Drama

Verenigde Staten 1983. Drama van Robert Duvall. Met o.a. Angelo Evans, Steve 'Patalay' Tsigonoff, Millie Tsigonoff, Cathy Kitchen en Frankie Williams.

Een fascinerende reis door de wereld van de hedendaagse zigeuners, waarbij het verhaal losjes is gedrapeerd rond de eigengereide Angelo Evans, een opmerkelijk jong straatschooiertje. Een verrassend geslaagde poging van Duvall (in zijn tweede regie) om fictie en werkelijkheid dooreen te weven, met niet-professionele acteurs. Trouwens, de twee mannen die in een restaurantscène 'Golden Days' zingen zijn Duvalls broers.

Pink Floyd - The Wall

1982 | Musical, Oorlogsfilm, Animatie, Muziek, Drama, Thriller, Experimenteel

Verenigd Koninkrijk 1982. Musical van Alan Parker en Gerald Scarfe. Met o.a. Bob Geldof, Christine Hargreaves, James Laurenson, Eleanor David en Kevin McKeon.

Parker brengt met veel flair de LP van Pink Floyd op het doek, maar het slaat allemaal nergens op. Het is humorloos, bombastisch en doet sterk aan de jaren 1960-0 denken. Niemand zal zich erg interesseren voor de huwelijksproblemen en oorlogstrauma's van de hoofdfiguur Pink. De tekenfilm- intermezzo's van Gerald Scarfe zijn nog het beste. Gefilmd in Panavision.

Venom

1981 | Horror, Misdaad, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1981. Horror van Piers Haggard. Met o.a. Klaus Kinski, Susan George, Oliver Reed, Nicol Williamson en Sarah Miles.

Internationaal misdadiger Jacques Müller (Kinski) poogt, samen met twee handlangers, een tienjarige jongen te ontvoeren wiens rijke ouders niet thuis zijn. De jongen is echter een liefhebber van exotische dieren, en hij heeft net van zijn opa een Zwarte Mamba gekregen, het dodelijkste reptiel ter wereld. Het beestje dwarsboomt de snode plannen. Aardige pulp vol zelfrelativerende humor. De beste B-acteurs werden ingehuurd, vooral Kinski is op z'n plaats in dit betere genrewerk. Het scenario vol plotgaten heeft zoveel vaart dat het niet moeilijk is om de vele onwaarschijnlijkheden te negeren. Dom, maar leuk.

Montenegro

1981 | Erotiek, Drama, Komedie

Zweden​/​​Verenigd Koninkrijk 1981. Erotiek van Dusan Makavejev. Met o.a. Susan Anspach, Erland Josephson, Per Oscarsson, John Zacharias en Marianne Jacobi.

De Amerikaanse vrouw van een Zweedse zakenman heeft een voor haar echtgenoot verontrustend bizar gedrag zodat hij de hulp van een psychiater inroept. Als ze haar man op zakenreis waant, komt ze in contact met Joegoslavische gastarbeiders, met name Montenegro die het object van haar gefrustreerde libido wordt. De vaak verrassende combinatie van satire en surrealisme heeft een terloopse humor die echter ontspoort in het beeld van seksueel ongeremde Joegoslaven dat op kinderlijk shockeren-om-te-shockeren lijkt. Anspach is verrukkelijk.

Stunts

1977 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1977. Avonturenfilm van Mark L. Lester. Met o.a. Robert Forster, Fiona Lewis, Joanna Cassidy, Darrell Fetty en Bruce Glover.

Een groepje stuntmannen heeft in diverse films samengewerkt en weet wat ze aan elkaar hebben. Tijdens de opnamen van hun nieuwste film blijkt met het materiaal geknoeid te zijn. Bij elke bravoure dreigen ze te verongelukken. Wat heeft de vrouw die de film financiert met de hele zaak te maken? Niet bepaald originele thriller die volledig steunt op de waaghalzerij. De dialogen en het scenario van Dennis Johnson en Barney Cohen naar een verhaal van Raymond Lofaro, Robert Shaye en Michael Harpster zijn de rode draad om de vele adembenemende stunts aan op te hangen. Bruce Logan en Daniel Pearl stonden achter de camera. Ook uitgebracht als WHO IS KILLING THE STUNTMEN? en THE DEADLY GAME.

The Next Man

1976 | Thriller

Verenigde Staten 1976. Thriller van Richard C. Sarafian. Met o.a. Sean Connery, Cornelia Sharpe, Albert Paulsen, Adolfo Celi en Charles Cioffi.

Een prima melodrama; locaties (New York, Beieren, Londen, Marokko enz.) en geweld zijn de voornaamste bestanddelen van dit verhaal over de internationaal opererende huurmoordenares Sharpe, die op het spoor wordt gezet van de Saoedi-Arabische ambassadeur (Connery) omdat deze het op vrede met de Palestijnen aanstuurt. Ook bekend als DOUBLE HIT en ARABIAN CONSPIRACY.