Wolfgang Liebeneiner: regie, cast en scenario.
Er zijn 53 films gevonden.

Götz von Berlichingen mit der eisernen Hand

1979 | Historische film, Drama

Duitsland 1979. Historische film van Wolfgang Liebeneiner en Harald Reinl. Met o.a. Raimond Harmstorf, Michèle Mercier, Silvia Reize, Sabina Trooger en Klaus Jürgen Wussow.

Van Goethes verhaal over de ridder met de ijzeren vuist is een speelfilm gemaakt. Helaas heeft de produktie zich zozeer op de veldslagen geconcentreerd dat de sfeer van het leven in de 16e eeuw achterwege blijft.

Das Chinesische Wunder

1977 | Komedie

Duitsland 1977. Komedie van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Heinz Rühmann, Christian Kohlund, Senta Berger, Peter Pasetti en Harald Leipnitz.

Rühmann als de Rus Poliakoff, die de jonge arts Dr. Kristian Keller in zijn moeilijke ogenblikken terzijde staat. De arts leert ook nog de acupunctuur kennen. Melodrama dat bij Liebeneiner altijd in 'goede' handen is, maar dat overkomt als een film uit de jaren 1950-'60. Het scenario is van Manfred Barthel en Kurt Nachmann. Het camerawerk is van Götz Neumann.

Wenn süß das Mondlicht auf den Hügeln schläft

1969 | Komedie, Familiefilm

Duitsland 1969. Komedie van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Archibald Eser, Werner Hinz, Werner Bruhns en Luitgard Im.

Juist wanneer de familie Pentecost op zomervakantie wil, krijgen ze te horen dat de broer van moeder een ongeluk heeft gehad in India. Zijn drie kinderen kunnen uiteraard bij het gezin terecht.

Schwejks Flegeljahre

1964 | Muziek, Drama

Duitsland 1964. Muziek van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Peter Alexander, Rudolf Prack, Gunther Philipp, Lotte Ledl en Hannelore Auer.

Ster-vehikel voor de toen 38-jarige, razend populaire Schlagerzanger Peter Alexander als slagerszoon Josef Schwejk die opgeroepen wordt voor de eerste oefening in het leger. Het resultaat is een slappe, episodische dienstkomedie. Als achtergrond voor het verhaal heeft men het werk van Jaroslav Hašek de schepper van de Brave Soldaat Schwejk genomen. Het heeft daarmee echter weinig van doen, behalve dat de personages ervan geleend zijn en buitengewoon vrij verwerkt zijn in een scenario van Karel Kubala en Heinz Pauck. Het camerawerk van deze lachwekkende klucht is van Friedl Behn-Grund. Zie ook: Schlagerfilms.

Das Letzte Kapitel

1961 | Drama

Duitsland 1961. Drama van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Hansjörg Felmy, Karin Baal, Helmut Lohner, Robert Freitag en Klausjürgen Wussow.

Een jeugdige schone en een aftroggelaar worden verliefd op elkaar in een kuuroord in het Noorse hooggebergte. Samen beramen ze een plan waar een goedhartig mens het slachtoffer van zal worden. Een middelmatige vertolking van de beide hoofdrolspelers, maar prachtige natuuropnamen.

Schlußakkord

1960 | Romantiek, Muziek

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Italië 1960. Romantiek van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Eleonora Rossi-Drago, Victor de Kowa, Christian Wolff, Marion Michael en Mario del Monaco.

Als hoogtepunt van de feesten in Salzburg staat dit jaar de première van de nieuwe opera van Frank Leroux op het programma. De dirigent had vroeger een relatie met de operazangeres die de hoofdrol voor haar rekening neemt. Dit creëert spanningen en de componist wordt daar zo nerveus van dat hij constant veranderingen aanbrengt, wat dan weer niet naar de zin is van de operazanger Michaelis en waardoor de opvoering in gevaar komt. Scenario van John Kafka. Camerawerk van Georg Bruckbauer. Ook bekend als ACCORD FINAL.

Schlussakkord

1960 | Drama, Komedie

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Italië 1960. Drama van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Christian Wolff, Viktor de Kowa en Eleonora Rossi-Drago.

Als hoogtepunt van de feesten in Salzburg staat dit jaar de première van de nieuwe opera van Frank Leroux op het programma. De dirigent had vroeger een relatie met de operazangeres die de hoofdrol voor haar rekening neemt. Dit creëert spanningen en de componist wordt daar zo nerveus van dat hij constant veranderingen aanbrengt, wat dan weer niet naar de zin is van de operazanger Michaelis en waardoor de opvoering in gevaar komt. Scenario van John Kafka. Camerawerk van Georg Bruckbauer. Ook bekend als ACCORD FINAL.

Eine Frau fürs ganze Leben

1960 | Drama

Duitsland 1960. Drama van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Ruth Leuwerik, Klausjürgen Wussow, Gustav Knuth, Harry Meyen en Theo Lingen.

Het leven van een vrouw, vanaf jong meisje omstreeks de eeuwwisseling tot grootmoeder zestig jaar later. Tamelijk hypocriet van Liebeneier om zomaar de dertien jaar van het Hitler-tijdperk over te slaan. Een incompleet vrouwenleven en een incomplete film.

Meine Tochter Patricia

1959 | Komedie

Oostenrijk 1959. Komedie van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Chariklia Baxevanos, Martin Held, Gerhard Riedmann en Gerlinde Locker.

De dochter van een apotheker wil uit het pensionaat, want ze is natuurlijk verliefd. Daardoor komt de brave man voor situaties te staan die hem altijd in moeilijkheden brengen. Maar zoals steeds eindigt alles opperbest. Te ouderwets om nog leuk te zijn.

Jacqueline

1959 | Drama

Duitsland 1959. Drama van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Johanna von Koczian, Walter Reyer, Götz George, Hans Söhnker en Eva Maria Meineke.

De heldin uit de titel (Von Koczian) zingt in een rokerige nachtgelegenheid in de avant-garde wijk van de Beierse hoofdstad. Zij ontmoet er een man (Reyer) die zegt een zwerver te zijn, die voor zijn genoegen een muzikale klucht heeft geschreven. Hoewel hij zwaar verliefd is op haar en zij ook wel op hem verkikkerd is, bonjourt ze hem toch de deur uit, terwijl zij zijn stuk achterhoudt. Ze probeert dat aan een schouwburgdirecteur te slijten, die meteen de kwaliteit ervan herkent, want in werkelijkheid is Reyer een bekend schrijver-componist. Als het stuk in première gaat - in de finale - is eind goed, al goed. Film die bij het uitkomen al geen verrassing bood, matig gespeeld en dito regie. Het scenario is van Johanna Sibelius en Eberhard Keindorff die het baseerden op personages en ideëen van Jochen Huth. Het camerawerk was in handen van Günther Senftleben.

Ich heirate Herrn Direktor

1959 | Komedie, Romantiek

Oostenrijk 1959. Komedie van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Heidelinde Weis, Gerhard Riedmann, Hans Söhnker, Gustav Knuth en Katharina Mayberg.

Een typiste neemt zich voor met een directeur te trouwen. Ze gebruikt alle listen die daarvoor nodig zijn, maar Cupido beslist er anders over. Een pretentieloze kleine komedie, goed vertolkt door Weis.

Taiga

1958 | Drama

Duitsland 1958. Drama van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Ruth Leuwerik, Hannes Messemer, Günter Pfitzmann, Paul Bösinger en Walter Ladengast.

De film speelt in Siberië. Krijgsgevangenen moeten een oerwoud rooien, maar in de ijzige kou komt troost in de figuur van dokter Hannah Dietrich. Deze film was een groot kassucces.

Pfarrer Kneipp, der Wasserdoktor

1958 | Biografie

Oostenrijk 1958. Biografie van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Carl Wery, Paul Hörbiger, Gerlinde Locker, Michael Cramer en Ellinor Jensen.

De romantiseerde film over het leven van een r.k. Duitse priester, Pfarrer Sebastian Kneipp (Wery), die van 1821 tot 1897 leefde. Kneipp bouwde met natuurgeneeskunde een grote naam op, maar zijn tegenstanders uit de tradtionele geneeskunde en uit de clerus zelve lieten geen gelegenheid onbenut om hem te laten struikelen en voor een charlatan uit te maken.

Die Trapp-Familie in Amerika

1958 | Muziek

Duitsland 1958. Muziek van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Ruth Leuwerik, Hans Holt, Josef Meinrad, Maria Holst en Hilde von Stolz.

Een vervolg op DIE TRAPP-FAMILIE. In de V.S. heeft de zingende familie groot succes op de planken. Scenario van Herbert Reinecker. Camerawerk van Werner Krien.

Immer wenn der Tag beginnt

1957 | Drama

Duitsland 1957. Drama van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Ruth Leuwerik, Hans Söhnker, Christian Wolff, Hans Reiser en Agnes Windeck.

Een lerares verzet zich tegen de starre onderwijsmethodes en wil méér betekenen voor haar leerlingen. De gevolgen blijven niet uit: een leerling wordt op haar verliefd. Dat krijg je van al die nieuwlichterijen. Gelukkig wordt ook de rector van de school op haar verliefd. Wat een kitsch!

Auf Wiedersehen, Franziska!

1957 | Drama

Duitsland 1957. Drama van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Ruth Leuwerik, Carlos Thompson, Friedrich Domin, Josef Meinrad en Jochen Brockmann.

De weinig opwindende herverfilming over de snelle, bijna altijd uithuizige verslaggever, die geen oog voor zijn vrouw en kinderen heeft. Als zijn vrouw zich wil laten scheiden, en zijn beste kameraad omgekomen is, gaan zijn ogen open. Het origineel uit 1941 was (ondanks de misleidende oorlogspropaganda) eigenlijk beter.

Waldwinter

1956 | Drama

Duitsland 1956. Drama van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Rudolf Forster, Helene Thimig, Claus Holm, Sabine Bethmann en Susanne Cramer.

Een zuivere Heimat-rolprent vanuit het aspect: `aanpakken en opbouwen` over een door WO II (1939-45) berooide baron uit Selezië, die in Beieren gelukkig nog een kasteeltje met een glasblazerij had waar hij tien jaar na de oorlog weer een bestaan heeft opgebouwd, maar dat wreed verstoord wordt door zijn naar Frankrijk uitgeweken kleinzoon, nu een succesvolle zakenman, die vindt dat zijn oom het familiegoed maar moet verkopen. Uitsluitend genietbaar voor de generatie die het meemaakte en neurotische waarnemers van Fröbe- en Kinski- gekken. Het scenario is van Werner P. Zibaso en Frank Dimen en net zoals de film uit 1936 gebaseerd op de roman van Paul Keller. Het camerawerk is van Bruno Mondi.

Königin Louise

1956 | Drama, Historische film

Duitsland 1956. Drama van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Dieter Borsche, Ruth Leuwerik, Bernhard Wicki, René Deltgen en Hans Nielsen.

Al in 1918 en in 1927 (regie Karl Grune) werden er films gemaakt over de Pruisische koningin Louise. Liebeneiners kleurenversie is zo oersentimenteel dat niemand de film meer ernstig kan nemen.

Ich war ein häszliches Mädchen

1956 | Komedie

Duitsland 1956. Komedie van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Sonja Ziemann, Dieter Borsche, Karlheinz Böhm, Alexa von Porembsky en Erika Remberg.

Dieter Borsche zorgt ervoor dat Ziemann van muurbloempje verandert in een betoverende schone. Na een operatie ontdekt Borsche dat hij toch van Sonja houdt. Men zou ook even op een ander kanaal kunnen kijken.

Die Trapp-Familie

1956 | Muziek

Duitsland 1956. Muziek van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Ruth Leuwerik, Hans Holt, Maria Holst, Josef Meinrad en Hilde von Stolz.

Een allerplezierigste maar niet erg verrassende voorloper van THE SOUND OF MUSIC over de zingende familie Trapp die de Oostenrijkse bezetting door de Duitsers ontvlucht in een gevaarlijke tocht over de bergen. Rasechte familie-schmalz die de kassa's deed rinkelen. Scenario van Georg Hurdalek naar de memoires van barones Maria Trapp The History of the Trapp Family Singers. Camerawerk van Werner Krien.

Urlaub auf Ehrenwort

1955 | Musical

Duitsland 1955. Musical van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Claus Biederstaedt, Eva-Ingeborg Scholz, Reinhard Kolldehoff, Paul Esser en Karl John.

Soldaten krijgen op erewoord enkele uurtjes verlof. Ze houden zich aan hun woord en staan even later klaar om naar het front te vertrekken. Uiterst minderwaardige uitverkoop van de moraal over militair plichtsbesef.

Die schöne Müllerin

1954 |

Duitsland 1954. Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Hertha Feiler, Fritz Wagner, Gerhard Riedmann en Waltraut Haas.

Fritz Mertens is gek op vrouwen. Hij heeft een oogje op Inge, de dochter van kroegbaas Kunze, maar ook de mooie Kat is daar nog. Wanneer Fritz bij een andere baas gaat werken, blijkt de baas een vrouw te zijn: Die schöne Müllerin!

Auf der Reeperbahn nachts um halb eins

1954 | Drama, Muziek, Komedie

Duitsland 1954. Drama van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Hans Albers, Heinz Rühmann, Fita Benkhoff, Erwin Strahl en Gustav Knuth.

Na het succes met GROßE FREIHEIT NR. 7 uit 1944 kon Albers in zijn rol van zeeman niet meer stuk. Als je daaraan de populaire Rühmann toevoegde, lokte je in het na-oorlogse Duitsland het publiek in drommen de bioscoop in. Tegenwoordig is de film niet meer dan een grote draak: varens -en vrijgezel Hannes Wedderkamp keert na lange jaren terug. Hij krijgt ruzie met zijn beste vriend kroegbaas Pitter Breuer die hem vertelt dat hij een dochter zou hebben.

...und ewig bleibt die Liebe

1954 | Drama

Duitsland 1954. Drama van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Ingrid Andree, Karlheinz Böhm en Ulla Jacobson.

Na het succes met GROßE FREIHEIT NR. 7 uit 1944 kon Albers in zijn rol van zeeman niet meer stuk. Als je daaraan de populaire Rühmann toevoegde, lokte je in het na-oorlogse Duitsland het publiek in drommen de bioscoop in. Tegenwoordig is de film niet meer dan een grote draak: varens -en vrijgezel Hannes Wedderkamp keert na lange jaren terug. Hij krijgt ruzie met zijn beste vriend kroegbaas Pitter Breuer die hem vertelt dat hij een dochter zou hebben.

Die Stärkere

1953 | Drama

Duitsland 1953. Drama van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Hans Söhnker, Gertrud Kückelmann, Antje Weisgerber, Harald Juhnke en Tilly Lauenstein.

Dramatische driehoeksverhouding: een architect, wiens vrouw na een ongeluk aan beide benen verlamd is, voelt zich aangetrokken tot een vrouwelijke collega, die stukken jonger is dan hij. Aan het eind - zo hoort het toch? - komt de moraal. De over het algemeen overtuigende spelers gaan helaas ten onder in al het sentimentele pathos, zodat ze op het laatst puur belachelijk worden. Scenario van Walther von Hollander naar een roman van Christa Linden. Camerawerk van Igor Oberberg.

Das Tanzende Herz

1953 | Historische film, Musical

Duitsland 1953. Historische film van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Gertrud Kückelmann, Gunnar Möller, Paul Henckels, Paul Hörbiger en Maria Fris.

Een bankier probeert beslag te leggen op de levensechte pop Susanne èn de echte Susanne, dochter van een geleerde die zich te diep in de schulden stak om die pop te maken. Een mislukte vrije versie van het Coppelia-verhaal. Scenario van de regisseur. Camerawerk van Igor Oberberg.

April 2000

1952 | Muziek

Oostenrijk 1952. Muziek van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Hilde Krahl, Josef Meinrad, Otto Tressler, Curd Jürgens en Judith Holzmeister.

Deze film was een opdracht van de Oostenrijkse regering maar bepaald geen bijdrage aan de filmhistorie. Een verzameling bonte cabaretnummers moet het feit herdenken dat Oostenrijk in het jaar 2000 zijn geallieerde bezettingstroepen kwijtraakt. Scenario van Rudolf Brunngraber en Ernest Marboe. Camerawerk van Fritz Arno Wagner, Karl Löb en Sepp Ketterer.

Der Weibsteufel

1951 | Drama

Oostenrijk 1951. Drama van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Hilde Krahl, Kurt Heintel, Bruno Hübner, Hermann Erhardt en Franz Muxeneder.

Dramatisch verhaal over een driehoeksverhouding in de bergen. Een jonge grenswachter wordt verliefd op de vrouw van een meedogenloze en zieke smokkelaar, die haar het leven tot een hel maakt. De acteurs zijn verbazingwekkend goed maar de verfilming van het toneelstuk van Karl Schönherr blijft helaas te toneelmatig.

Das Tor zum Frieden

1951 | Drama, Familiefilm

Oostenrijk 1951. Drama van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Paul Hartmann, Vilma Degischer, Michael Tellering, Ida Krottendorfer en Hilde Krahl.

De hoogdravende geschiedenis rond een Oostenrijkse familie van grootgrondbezitters, gedurende twee generaties. Deze sentimentele film, die zich afspeelt in de bedevaartplaats Mariazell, lijdt onder de duidelijke tekortkomingen van het draaiboek.

Wenn eine Frau liebt...

1950 | Komedie, Muziek

Duitsland 1950. Komedie van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Hilde Krahl, Johannes Heesters, Mathias Wieman, Wilfried Seyferth en Gusti Wolf.

Een opnieuw uitgebrachte, geslaagde versie van de succesvolle komedie Versprich mir nichts van voor WO II. Een jong stel verkeert in geldnood daar de echtgenoot, een begaafd schilder, er niet toe kan overgaan eindelijk een van zijn schilderijen te verkopen. De vrouw doet alsof zij enkele van de schilderwerken heeft gemaakt, en verkrijgt daarmee ongekend succes... De film onderscheidt zich door goed in het gehoor liggende dialogen en overtuigende acteurs.

Meine Nichte Susanne

1950 | Historische film, Komedie, Muziek

Duitsland 1950. Historische film van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Hilde Krahl, Inge Meysel, Ingrid Pankow, Harald Paulsen en Karl Schönböck.

Een semi-mondaine dame uit Parijs neemt zich rond de eeuwwisseling voor een schatrijke Peruaan tot een huwelijk over te halen. Hij maakt zich ernstige zorgen over haar deugdzaamheid, daarom doet zij net of haar bediende haar oom is, die op haar moet passen. Een weelderig uitgerust blijspel in operette-stijl.

Des Lebens Ÿberfluß

1950 | Romantiek, Komedie

Duitsland 1950. Romantiek van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Erika Müller, Margarete Slezak, Ingeborg Körner, Olaf Torsten en Gunnar Möller.

Een opgewekte romantische liefdesgeschiedenis in het Duitse studentenmilieu van vlak na WO II. Licht amusement, een beetje niveau en goede vertolkers.

Liebe 47

1949 | Drama

Duitsland 1949. Drama van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Dieter Horn, Hilde Krahl, Grethe Weiser, Sylvia Schwarz en Erich Ponto.

Bij terugkeer uit Siberië na drie jaar Russische krijgsgevangenschap vindt een soldaat zijn vrouw in de armen van een ander, waarna hij zelfmoord wil plegen. Een huichelachtige manier van Liebeneier om met het naziverleden af te rekenen. Erg vrij verfilmd naar het populaire toneelstuk en boek van Wolfgang Borchert Draussen vor der Tür.

Grossstadtmelodie

1943 | Drama

Duitsland 1943. Drama van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Hilde Krahl, Werner Hinz, Karl John, Will Dohm en Paul Henckels.

Een jonge persfotografe heeft succes in haar beroep en in de liefde. Een zeer vlot gemaakte film die door de opnamen van Berlijn in oorlogstijd ook documentaire waarde heeft. In de oorspronkelijke versie zitten als nazi-propaganda bedoelde fragmenten. Scenario van de regisseur naar een manuscript van Geza von Cziffra, Maria von der Busche en een idee van Else Feldbinder. Camerawerk van Walter Pindter.

Die Entlassung

1942 | Historische film

Duitsland 1942. Historische film van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Emil Jannings, Theodor Loos, Carl Ludwig Diehl, Werner Hinz en Werner Krausz.

Keizer Wilhelm II heeft last van Bismarck en verzoekt hem het veld te ruimen. Arme Bismarck, aldus de valse boodschap van deze propagandafilm.

Ich klage an

1941 | Drama

Duitsland 1941. Drama van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Heidemarie Hatheyer, Paul Hartmann, Mathias Wieman, Harald Paulsen en Charlotte Thiele.

Een arts verlost zijn vrouw, die lijdt aan multiple sclerose, uit haar lijden. Deze op zich indrukwekkende film over euthanasie krijgt een sinister karakter als men hem beschouwt tegen de achtergrond van hetgeen de nazi's in het geheim met onder andere geesteszieken deden. Daardoor valt deze film in de categorie gevaarlijke propagandafilms.

Friedemann Bach

1941 | Biografie, Muziek

Duitsland 1941. Biografie van Traugott Müller en Traugott Mèller. Met o.a. Gustaf Gründgens, Eugen Klöpfer, Wolfgang Liebeneiner, Leny Marenbach en Lina Lossen.

Het korte geluk en de tragische ondergang van Friedemann Bach, een begenadigd musicus en componist, waarvan men een even groot en devoot spel verwacht als van zijn vader Johann Sebastian. Of Friedemann Bach goed is belicht is de vraag; Gustaf Gründgens, die de rol speelt in ieder geval wèl! Zelden heeft hij als acteur zo'n luxe behandeling gekregen. Hij was dan ook zelf de producent, en een van zijn naaste medewerkers in het theater regisseerde de film. Scenario van Helmut Brandis en Eckart von Naso. Camerawerk van Walter Pindter.

Die Gute Sieben

1940 | Komedie

Duitsland 1940. Komedie van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Johannes Riemann, Käthe Haack, Gerda Maurus, Hermann Brix en Carola Höhn.

Na zes scheidingen komt de geliefde filmster Bernd Flor erachter dat hij niet de eeuwige jeugd bezit. Vlot geregisseerd, maar nogal veel dialoog.

Bismarck

1940 | Historische film

Duitsland 1940. Historische film van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Paul Hartmann, Friedrich Kayssler, Maria Koppenhöfer, Werner Hinz en Walter Franck.

Bismarck wordt door keizer Wilhelm I tot kanselier benoemd en gaat zijn gang: het parlement wordt afgeschaft, Sleeswijk- Holstein van Denemarken afgenomen, Frankrijk politiek uitgeschakeld en Oostenrijk de oorlog verklaard. Je reinste pro- Hitler propaganda zonder enig gevoel voor historie en de geest des tijds. Scenario van Rolf Lauckner en de regisseur.

Der Florentiner Hut

1939 | Komedie

Duitsland 1939. Komedie van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Heinz Rühmann, Herti Kirchner, Christl Mardayn, Hans-Georg Laubenthal en Christi Mardayn.

Een bruidegom komt op zijn trouwdag in moeilijkheden, omdat zijn paard aan een strooien dameshoed heeft zitten knabbelen. Labiches komedie LE CHAPEAU DE PAILLE D'ITALIE werd al eens door René Clair verfilmd. Diens esprit is in deze Duitse versie echter ver te zoeken.

Ziel in den Wolken

1938 | Avonturenfilm

Duitsland 1938. Avonturenfilm van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Albert Matterstock, Leny Marenbach, Brigitte Horney, Volker von Collande en Werner Fuetterer.

De film speelt voor WO I. Jonge mensen uit verschillende milieus (Matterstock, Horney en Von Collande) worden ingezet om vliegtuigen voor militaire doeleinden te ontwikkelen. Ondanks alle tegenstand zetten ze zich in voor het grote doel. Een van hen verongelukt tijdens een proefvlucht. Tenslotte wordt hun inspanning beloond. Een propagandafilm voor de luchtmacht en voor het onbaatzuchtig streven naar hogere doelen, met opoffering van persoonlijke belangen. De vakkundige regisseur Leibeneiner heeft de propaganda slim verstopt in een amusante film. Na de oorlog door de geallieerden verboden, maar nu mag hij weer vertoond worden, ook in de BRD.

Es leuchten die Sterne

1938 | Musical

Duitsland 1938. Musical van Hans H. Zerlett. Met o.a. Ernst Fritz Fürbringer, Vera Bergman, Carla Rust, La Jana en Fridtjof Mjoen.

Een film voor La Jana-fans want deze actrice spant de kroon in enkele schitterend uitgevoerde nummers. Het verhaal van het secretaresje dat filmster wil worden is omspoeld door schlagers als 'Das ist Berlin, Berlin', 'Es leuchten die Sterne' en 'Du muszt die Wahrheit recht verstehen'. Meer dan vijftig persoonlijkheden uit de film- en sportwereld hebben korte bijrolletjes of een gastoptreden.

Du und ich

1938 | Drama

Duitsland 1938. Drama van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Brigitte Horney, Joachim Gottschalk, Fritz Eugens en Heinz Welzel.

Een arme wever brengt het in de jaren tachtig van de vorige eeuw tot fabrikant. Zijn zoon treedt later in zijn voetsporen. De goed gekarakteriseerde hoofdpersoon en een veelvoud van interessante bijfiguren maken er een boeiende film van. De nazi-pers kon hem indertijd als 'hooglied van de arbeid' bijzonder waarderen.

Versprich mir nichts!

1937 | Komedie

Duitsland 1937. Komedie van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Luise Ullrich, Viktor de Kowa, Heinrich George, Will Dohm en Hubert von Meyerinck.

Een kunstschilder vindt geen van zijn werken goed genoeg om te verkopen, maar zijn vrouw zou toch wel graag over enige financiële middelen voor de huishouding beschikken. Een charmante verfilming van een blijspel van Charlotte Rissmann.

Der Mustergatte

1937 | Komedie

Duitsland 1937. Komedie van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Heinz Rühmann, Leny Marenbach, Hans Söhnker, Heli Finkenzeller en Werner Fuetterer.

Succesvolle Londense bankier probeert zijn huwelijk te redden door op advies van een vriend een affaire met een andere vrouw te beginnen.

Das Schönheitsfleckchen

1936 | Historische film

Duitsland 1936. Historische film van Rolf Hansen. Met o.a. Lil Dagover, Susi Lanner, Wolfgang Liebeneiner, Aribert Wäscher en Olga Limburg.

Een liefdesavontuur van Lodewijk XV, naar een novelle van Alfred de Musset. Een korte Duitse speelfilm om het Opticolor-kleurenfilm-procedé te beproeven. Goebbels was teleurgesteld over het resultaat en er werd niet verder geëxperimenteerd. Enkele jaren later ging men op Agfacolor over en werd FRAUEN SIND DOCH BESSERE DIPLOMATEN de 'officiële' eerste Duitse kleurenfilm.

Lockspitzel Asew

1935 |

Oostenrijk 1935. Phil Jutzi. Met o.a. Fritz Rasp, Olga Tschechowa, Wolfgang Liebeneiner en Ellen Frank.

Een dubbelagent werkt in tsaristisch Rusland zowel voor de revolutionairen als voor de geheime politie. Een van de twee Oostenrijkse films - de andere is DER KOSAK UND DIE NACHTIGALL - die Jutzi maakte alvorens hij het regisseren opgaf en cameraman werd. De film staat op het niveau van zijn MUTTER KRAUSENS FAHRT INS GLŸCK en BERLIN ALEXANDERPLATZ.

Musik im Blut

1934 | Drama

Duitsland 1934. Drama van Erich Waschneck. Met o.a. Hanna Waag, Sybille Schmitz, Wolfgang Liebeneiner, Leo Slezak en Walter Ladengast.

Een jonge student aan het conservatorium in Dresden (Liebeneiner) is bevriend met een studiegenootje (Schmitz), maar zit ondertussen ook achter haar nichtje (Waag) aan. Het nichtje weet hem voor zich te winnen en de studente trekt zich terug. Regisseur Waschneck heeft deze bitterzoete driehoeksverhouding gevoelig in beeld gebracht. Helaas heeft Hanna Waag absoluut geen talent en ook Liebeneiner is niet erg overtuigend. Schmitz, Ladengast en Slezak daarentegen zijn uitmuntend. Een weerzien met Dresden voordat het verwoest werd.

Freut Euch den Lebens

1934 | Komedie

Duitsland 1934. Komedie van Hans Steinhoff. Met o.a. Dorit Kreysler, Wolfgang Liebeneiner, Ida Wüst en Leo Slezak.

Een kelnerin, die een vervelende gast beledigt, krijgt ontslag maar wordt later diens vrouw. Een uitstekend debuut van Kreysler in dit blijspel dat alleen al om Slezaks tragi-komische uitbeelding van een oude zanger de moeite waard is.

Alles hört auf mein Kommando

1934 | Komedie

Duitsland 1934. Komedie van Georg Zoch. Met o.a. Marianne Hoppe, Wolfgang Liebeneiner, Adele Sandrock, Georg Alexander en Hedda Björnson.

Pauline Neuber, directrice van het streektheater (Sandrock) heeft een voorliefde voor stoffige salonstukken. Deze worden dan ook regelmatig door de vooraanstaande toneelcriticus (Alexander) afgekraakt. Pauline`s neef Erich (Liebeneiner) probeert vergeefs zijn tante vertrouwd te maken met moderne stukken en moderne ensc[KA2]enering. Pas wanneer de financi[KA3]ele situatie van het theater haar daartoe dwingt, draagt zij de leiding over aan haar neef. Hij is intussen verliefd geworden op Hella, zonder te weten dat zij de dochter van de gehate criticus is. Wanneer hij erachter komt, veroorzaakt dat conflicten met Hella (Hoppe). Aan het slot is er toch een happy end. Door de beroemde Adele Sandrock komt deze, verder zwakke, film boven de middelmaat uit. Ook de zang van de bekende Finse sopraan Aulikki Rautawaara in haar enige Duitse film, zal men niet snel vergeten.

Abschiedswalzer

1934 | Biografie, Muziek

Duitsland 1934. Biografie van Géza von Bolváry. Met o.a. Wolfgang Liebeneiner, Hanna Waag, Richard Romanowsky, Sybille Schmitz en Hans Schlenck.

De opkomst van de Poolse componist Chopin (Liebeneier). Hij verlaat zijn geliefde (Waag) en trekt met zijn leraar (Romanowsky) naar Parijs, waar hij schrijfster George Sand (Schmitz) ontmoet. Als in 1830 in Warschau de opstand tegen de Russen uitbreekt wil Chopin aan de strijd deelnemen. Maar men weet hem ervan te overtuigen dat hij door zijn muziek meer kan betekenen voor zijn vaderland. De [KL]Etude van de Revolutie (Revolutions-Etude) wordt zijn doorbraak. Bolvary heeft deze muziekfilm voorzichtig en met een licht melancholieke ondertoon geregisseerd. Componist Melichar heeft met de bewerking van een Chopin-motief een wereldsucces geboekt: In mir klinkt ein Lied. De film is tot in de kleinste rollen uitstekend bezet.

Liebelei

1933 | Drama, Romantiek

Duitsland 1933. Drama van Max Ophüls. Met o.a. Magda Schneider, Luise Ullrich, Willi Eichberger, Paul Hörbiger en Gustaf Gründgens.

Magda Schneider (Romy's moeder) speelde als Christine haar glansrol in deze beroemde Ophüls-film die nergens sentimenteel wordt. De scène waarin Schneider hoort dat haar luitenant dood is, is een cinematografisch hoogtepunt. Als er ooit een liefdesgeschiedenis hartveroverend werd verfilmd, dan is het met deze film. Eric Segal van LOVE STORY had beter eerst eens enkele keren naar deze film kunnen kijken. Bijzonderheden over de gelijktijdig gedraaide Franse versie aldaar te vinden onder UNE HISTOIRE D'AMOUR. Scenario van regisseur Ophüls, Curt Alexander en Hans Wilhelm. Camerawerk van Franz Planer.

Die andere Seite

1931 | Drama, Oorlogsfilm

Duitsland 1931. Drama van Heinz Paul. Met o.a. Conrad Veidt, Theodor Loos, Wolfgang Liebeneiner, Viktor de Kowa en Friedrich Ettel.

Tijdens WO I liggen de Duitsers en Fransen tegenover elkaar in de loopgraven. De jonge Engelse luitenant Raleigh (Liebeneiner) wordt ingedeeld bij kapitein Stanhope (Veidt). Ze kennen elkaar van vroeger. Raleigh is een enthousiast officier, maar zijn grote voorbeeld Stanhope (Veidt) is aan de drank om zijn angst te verbergen. Bij een aanval op de vijandelijke linies sneuvelen vele soldaten en Raleigh (Liebeneiner) wordt met zijn neus op de realiteit gedrukt. Het wachten op de tegenaanval is zenuwslopend. Alle soldaten worden gedood als de Duitsers eenmaal komen. Een uitstekende anti-oorlogsfilm met prachtig spel. Veidt spant de kroon. De film werd uiteraard in 1933 door de nazi's verboden.